Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw (Nederlands paspoort) is onlangs overleden op 51 jarige leeftijd. De vraag is, dat mijn schoonfamilie blijft vragen om akte van overlijden en doodsoorzaak te sturen. Is dit noodzakelijk?

Of gaat het hierom dat de familie recht wil hebben op ons huis in Bangkok, waarvan ik ook eigenaar van ben.

Tijdens ons verblijf (6 jaar in BKK) moesten we alle twee elk jaar ons visum verlengen.

Mvg

Jan

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vrouw is overleden, moet ik mijn schoonfamilie de akte van overlijden toesturen?”

 1. Lex K. zegt op

  Mijn 1e vraag is of zij haar Thaise nationaliteit opgegeven heeft, aangezien je zegt dat jullie alle twee je visum elk 2 jaar moest verlengen, zo ja dan heb je een probleem want dan mag zij, als niet Thai national, geen bezit hebben in Thailand, even heel kort door de bocht gezegd, er zitten meer haken en ogen aan.
  Ik zou in dit geval een advocaat inschakelen en zeker geen papieren naar haar familie toesturen, zonder dat die advocaat daar toestemming voor geeft.
  De enige reden voor het bezit van de akte van overlijden is dat de familie een procedure kan starten om de erfenis in handen te krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 2. Mr Bojangles zegt op

  Dit lijkt mij persoonlijk een normale gerechtvaardigde vraag van de familie. Ik zou ook graag zeker willen weten dat en waaraan een broer/zus in het buitenland is overleden. Afgezien daarvan, misschien (je weet het maar nooit) hebben ze daar ook een overlijdensverzekering op haar afgesloten. Eerlijk gezegd zie ik geen reden om het niét te sturen.
  De kwestie mbt de eigendomsrechten van het huis lijkt mij een stuk moeilijker. Afgezien van het feit of jij als buitenlander nu dat huis wel in eigendom mag blijven houden (ik denk het niet), zal er toch een deel van als erfenis betaald moeten gaan worden schat ik zo.

 3. David Hemmings zegt op

  Als je al recht hebt als erfgenaam ,EN aangezien buitenlandes geen grond in eigendom kunnen hebben , maar wel erfrechten hebben heb je 1 jaar de tijd om de grond te verkopen .Zou alles ter plaatse gaan afhandelen , inclusief die vraag om akte van familie , waar mijn inziens niets mis mee is .Trouwens je eventueel verblijfstatus tegenover Thailand is door haar overlijden ook teniet , hou hier rekening mee !

 4. Soi zegt op

  Beste Jan, op de allereerste plaats mijn oprechte condoleances met het overlijden van jouw vrouw, en sterkte met het afwikkelen van alle bijkomende zaken en toestanden. Sterkte heb je zeker nodig als je een kennelijke vermoeden hebt dat de schoonfamilie een eventueel recht wil doen gelden op jullie huis.

  Echter, beste Jan, er wordt met dit soort vragen altijd om een maximum antwoord gevraagd, terwijl er een minimum aan informatie wordt verstrekt. Dan is het moeilijk om een goede overweging te maken. Om het tekort aan informatie aan te vullen, gaat men fantaseren. Dsat schiet dan niet op, omdat er van alles wordt bijgehaald.
  Bv: jij hebt het over het jaarlijks verlengen van het visum door jullie beiden, @Lex K. maakt er “elk 2 jaar” van dat het visum moet verlengd. @Mr. Bojangles suggereert al belangen bij de schoonfamilie ivm een mogelijke overlijdensverzekering, en @Hemmings maakt het helemaal bont als hij stelt dat jouw verblijfsstatus “teniet is door het overlijden van jouw vrouw”.
  Ik ben er zeker van dat een verblijfstitel in TH niet wordt bepaald door een (beëindiging van een) huwelijk, maar door bv leeftijd van de visumhouder en in geval van TH door inkomenseisen. Maar goed dit allemaal terzijde.

  Hoe het ook zij: het zou handig zijn om te weten welk soort visum jij hebt, en of jouw vrouw enkel de NL nationaliteit bezat. Verder ook uiteraard of er sprake is van een testament.
  Daarnaast of de eigendomspapieren enkel op naam van jouw vrouw staan, of op jullie beider naam; en tot slot of jullie in TH als wettelijk gehuwd geregistreerd staan?

  Aangezien jij toch anoniem communiceert, zou beantwoording van de vragen niet alleen jou maar ook ons, lezers en reageerders, veel opleveren waaruit veel lessen zijn te leren!

  Wat betreft jouw eerste vraag: ik denk dat jouw schoonfamilie recht heeft op een kopie van de overlijdensakte, en dat je die onbevangen kunt verstrekken. Daarmee kan de familie het overlijden een volledige plaats geven! Het zijn ook maar mensen. Met of zonder die akte: als de familie wil claimen doen ze dat toch wel, maar dat is van latere orde. Maar je hebt tzt de familie bij de afwikkeling toch nodig, en dan is het niet verkeerd om de verstandhoudingen goed te houden, cq niet te schaden.

  • David Hemmings zegt op

   Een verblijfsstatus op basis huwelijk stopt bij echtscheiding en geeft je 8 dagen respijt om andere status te vinden, bij een overlijden stopt dus ook het huwelijk , evenwel denk ik dat men daar enige meerdere tijd geeft uit medeleven , evenwel geen verplichting , hoop dat ik het nu weer niet ” te bont” maak ….
   Erg maar is nu eenmaal een immigratieregel .

   • Soi zegt op

    Beste David, svp een juiste interpretatie geven: de door jou aangehaalde link, zie onder, zegt dat een visum op basis van een huwelijk stopt bij het overlijden van een van de h u w e l i j k s partners, hetgeen van enige logica spreekt. Över “enige meerdere tijd uit medeleven” is mij niets bekend. Wat ik wel weet is dat TH in deze geen anti-hardheidsclausule kent. Dus zegt de tekst dat de foreigner uit kan wijken naar een retirementsvisum. Letterlijk zegt jouw tekst:
    A foreigner being married with a Thai spouse shall be granted with a Marriage visa provided that requirements are met. The visa would allow him to stay in Thailand for a year and visa renewals can be done inside Thailand. In case of Thai spousal death, marriage visa can no longer be renewed under this circumstance. If you are older than 50 you can still apply for a retirement visa.

  • Jan zegt op

   Beste Soi,

   Op dit moment heb ik geen visa meer, werk en woon nu weer in Nederland, mn vrouw reisde 2/3 per jaar naar mij.

   De grond is van mijn vrouw en samen zijn we eigenaar van het huis zei heeft een blauw boekje en ik een geel boekje, er is geen testament. Dus eigendomspapieren staan op beide namen.

   verder heeft mijn vrouw een thais ongeldig paspoort maar wel een ID kaart.

 5. David Hemmings zegt op

  http://www.thaiembassy.com/faq/what-happens-with-my-visa-when-my-wife-dies.php

 6. Chantal zegt op

  Ik zal een kopie naar familie sturen/mailen van de akte. Eventueel extra opschrijven dat het om een kopie gaat. Dan is familie op de hoogte van aanwezigheid van de papieren en inhoud. echter als de familie recht heeft op de “erfenis” zullen zij daar toch t.z.t. achteraan gaan. sterkte

 7. Soi zegt op

  Beste Jan, als je zegt dat jij en je vrouw eigenaars zijn van het huis ga ik er vanuit dat je in het bezit bent van het zgn ‘chanot’: het document van gemeentewege betreffende de grond, (staat volledig los van het huis,) voorzien van een plattegrondje, op naam van jouw vrouw, welke naam en een volledige koop-verkoopgechiedenis van de grond aan de achterzijde.

  Zonder dat ‘chanot’ wordt het verhaal zo goed als onmogelijk.

  Je geeft niets aan over een Thai wettelijk huwelijk, dan wel een NL huwelijk in TH geregistreerd. Wel zeg je in het bezit te zijn van het ‘gele huisboekje’, hetgeen aangeeft dat je bij de gemeente bekend bent op betr adres, en vermoedelijk voor TH wettig gehuwd.
  Waarbij aangetekend dat het gele boekje n i e t als huwelijksboekje dienst doet, maar veelal wel pas wordt verstrekt na een huwelijk. Vandaar mijn slag om de arm.

  Er zijn me 3 mogelijkheden bekend:

  1: je bent in TH erkend gehuwd, in het bezit van de ‘chanot’, je bent bij de gemeente die de ‘chanot’ heeft verstrekt bekend als echtgenoot van de overledene, maar ook je staat nadrukkelijk geregistreerd, (een testament zou mooi zijn) als:
  a- als echtgenoot mede-koper en eigenaar van het huis, en
  b- de echtgenoot die na de dood van de TH huwelijksgenote usefruct/vruchtgebruik heeft van grond en uiteraard pand;
  in dat geval ga je naar de gemeente om het overlijden van je vrouw te melden, en je meldt tevens dat je de usefruct rechtsgeldig wilt maken. Veelal geldt een termijn van 30 jaar.
  Je kunt nu in het huis wonen en leven, desgewenst verkopen.
  Ben je ongehuwd maar alle andere registraties als boven voldoen,lijkt me verder dat je hetzelfde te doen staat.

  2: Ben je gehuwd, in het bezit van de ‘chanot’, enz., maar geen registratie van bovenvermelde a- en b-, meldt je dan de gemeente vanwege het overlijden van je vrouw, en meldt dat je het huis claimt. Je krijgt één jaar de tijd het huis te verkopen. Je kunt gebruik maken van wie dan ook, tegen meestal 3% provisie. Een echte makelaar, ERA bv, vraagt 5%, en gaat beduidend lager zitten qua vraagprijs. Ondertussen kun je er gewoon wonen, en de boedel opruimen. Lukt het niet dan wordt van gemeentewege een ambtenaar aangewezen, die als soort van beheerder optreedt. Hij zal proberen te verkopen, en drastisch de prijs verlagen. Aan jou de opbrengsten minus commissie, etc.

  3: Ben je ongehuwd, wel in het bezit van de ‘chanot’, maar geen verdere registraties: dan heb je een probleem. Meldt je dan bij de gemeente zie 2, en neem een gedegen advocaat mee. Een gang naar de Rechtbank lijkt mij onvermijdelijk.

  Dat je geen visum meer hebt maakt niet uit. Een 3 maanden toeristenvisum geeft tijd genoeg om eea te regelen. En tot slot terugkomend op je oorspronkelijke vraag: als je de ‘chanot’ niet in bezit hebt, kun je ook gerust de familie de overlijdenspapieren sturen. Er valt voor jou toch niets te winnen. Heb je de ‘chanot’ wel in bezit kun je die papieren idem opsturen, immers van de kant van de familie weinig tot niets te vrezen op punt 3 na. Indien dit het geval. Succes!

  • Jef zegt op

   Een usufruct (vruchtgebruik) voor een vaste termijn, duurt maximaal 30 jaar. Maar als men zo vooruitziend was om dit in een testament vast te leggen, zou men ook voor een levenslang vruchtgebruik kunnen geopteerd hebben – wat dan korter of langer dan 30 jaar kan uitvallen.

 8. Patrick zegt op

  Hoi Jan, overleden op 51 jaar is erg jong.
  Mijn oprechte deelneming.
  Patrick.

 9. jan geluk zegt op

  Om in het bezit te komen van het gele boekje hoef je helemaal niet gehuwd te zijn.Het is gewoon een bewijs dat je inwoner bent meer niet.Er zijn zelfs vrienden van ons Nederlanders die niet gehuwd zijn hier gewoon met een jaar visum zijn die het gele boekje bezitten.Het is bij de emi9gratie of aankoop motor of auto iets gemakkelijker maar steld verders niks voor.En ja ook bij het sluiten van een goedkope ziekenhuis verzekering vragen ze er wel om.Je kunt het bij de Ampur soort gemeente huis aanvragen.Soms duurd het 3 weken en kan je het afhalen met iemand die garant staat voor je.Maar ook dat is een lachertje de Thais staan voor iedereen en alles garant ha ha .

 10. Luo Ni zegt op

  Beste Jan.

  Gezien de welgemeende reacties kom je er wel uit.

  Wel is het mij helaas opgevallen dat er maar twee medelanders zijn die je condoleren met dit emotionele verlies .
  Als Nederlander wonend in China vind ik dit erg ,,zuinig,,
  By deze mijn deelneming Jan met dit verlies, en ik hoop dat dit kleine berichtje je toch een beetje mentale steun kan geven.
  M.vr.Gr / zaijian
  Luo Ni / Qingdao /Shangdong/ China

 11. henry zegt op

  In Thailand word bij een overlijden steeds een medisch verslag van de doodsoorzaak geleverd aan de hand hiervan word de overlijdingsakte opgemaakt. Dus is dit een zeer normale vraag van de familie.
  Ik spreek me niet uit over ander juridische aspecten.

  in elk geval innige deelneming, ook ik heb mijn thaise echtgenote verloren, dus ik begrijp wat je momenteel doormaakt. Sterkte.

 12. Jan zegt op

  Dank voor alle antwoorden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website