Lezersvraag: Wat gebeurt er al mijn Thaise vrouw of ik kom te overlijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
12 september 2017

Beste lezers,

Mijn vrouw (Thaise) en ik zijn sinds een jaar of 7 woonachtig in Thailand. Wij zijn indertijd onder gemeenschap van goederen in Nederland in het huwelijk getreden. Wij willen uitvinden wat de gevolgen zullen zijn als 1 van ons beiden zou komen te overlijden.

Volgens verhalen die ik heb aangehoord zou het volgende kunnen gebeuren;

 • Als mijn vrouw zou overlijden zou dat eigenlijk geen noemenswaardige gevolgen hebben, om een of andere reden wordt ik geacht voor het geld te hebben gezorgd om ons in leven te laten blijven.
 • Als ik het tijdelijke voor het eeuwige zou wisselen zou de situatie heel anders liggen, dan zou mijn echtgenote kunnen beschikken op bankrekeningen die uitsluitend op HAAR naam staan, voor rekeningen die op ons beider naam zijn opgemaakt zou dan een blokkering geplaatst worden (om wat soort reden is me volslagen onbekend) en zou het er zelfs op kunnen neerkomen dat een speurtocht wordt ondernomen naar familieleden van mij in Nederland en Thailand en is het niet uit te sluiten dat geld van ons gezamenlijk huishouden terecht zou kunnen gaan komen bij mensen waarmee ik in de meest letterlijke zin van het woord niets te maken heb.

Is een van de vernoemde uitspraken juist (en zo ja welke) of is de regeling heel anders en/of staat die op een plaats waar ik niet heb gezocht (zo ja waar)!

Bij voorbaat bedankt voor de hulp.

Groet,

Martien


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “Lezersvraag: Wat gebeurt er al mijn Thaise vrouw of ik kom te overlijden?”

 1. NicoB zegt op

  A.Indien u gehuwd bent in Nederland in gemeenschap van goederen zal indien uw vrouw als 1e overlijdt u 50 % van de boedel verkrijgen, dat is uw boedeldeel, de andere 50 % komt toe aan u en uw mogelijke kinderen, ieder voor een gelijk deel. Het deel dat kinderen krijgen wordt een vordering op u.
  Andersom indien u eerder overlijdt dan uw vrouw.
  Dit is onder Nederlandse wetgeving.
  U kunt wonend in Thailand ook kiezen voor een vererving onder Thaise wetgeving. Daartoe kunt u beiden in Thailand, of in Nederland ( wat ik zou afraden ), een testament op laten maken en die rechtskeuze doen. In de testamenten onder Thaise wetgeving kunt u geheel zelf bepalen wie wat erft en bestaat het automatisme van het vererven van een kindsdeel cq. kindsdelen zoals in Nederland niet.

  B.Deze situatie hoeft niet te ontstaan indien u doet wat in A vermeldt is. Gezamenlijke bankrekeningen worden door de bank geblokkeerd zodra de bank op de hoogte komt van het overlijden van een van beide rekeninghouders. Niet melden van het overlijden geeft dus de overblijvende rekeninghouder de gelegenheid om de saldi op te nemen. Beter is dat niet te doen, de langstlevende gaat met het testament naar de Rechter in Thailand en die zal, indien gedaan zoals in A vermeldt, de langstlevende bevoegd verklaren de bezittingen in ontvangst te nemen. Er behoeft dan ook niet gezocht te worden naar andere gerechtigden, waar dan ook.

  C.
  Wel moet u iets regelen, ook in de testamenten hoe de vererving plaats moet vinden als de langstlevende overleden is.

  Laat u informeren door een kundig jurist en handel als gezegd onder A.
  Uw vragen zijn hiermee beantwoord, verder strekt het te ver hier een volledig gedetailleerd advies te geven over zaken die u niet genoemd hebt en indien van toepassing is mijn advies, raadpleeg een deskundig advokaat, dit is dan zeer goed te regelen. Vermeld ik nog, dat elke persoonlijke situatie enorm kan verschillen en dus ook om andere oplossingen kan vragen.
  Hoop dat u hier iets aan hebt en wens u succes.
  Succes.
  NicoB

  • Rori zegt op

   Sorry maar volgens mij is de huidige regel dat alles dus 100% naar de langstlevende gaat. Als ook de partner komt ye overlijden krijgen de kinderen Van de eerste overleden partner hun 50% van de andere 50% gaan eerst de kinds delen af. Wat over is wordt onder overige naasten verdeeld. Althans zo is het mij door een notaris uitgelegd in 2012.
   Net daarvoor is het erfrecht ( gebruiksrecht) aangepast.

   • NicoB zegt op

    Klopt Rori, alles gaat tegenwoordig, praktisch gezien naar de langstlevende.
    Wat over is wordt verdeeld onder overige naasten zeg je, dat is niet zo als er sprake van kinderen, dan komen overige naasten niet in beeld, iets waar vraagsteller niets van wil weten. Wel eventueel een kind dat zijn aandeel in de erfenis direct opeist, de zgn. legitieme portie. Het lijkt er op, dat de vraagsteller niets van doen heeft met kinderen, dus daar gaan we hier verder maar niet op in.
    Citaat van de site http://www.notaris.nl
    “Wat is de wettelijke verdeling tussen partner en kinderen?
    Zonder testament wordt uw nalatenschap in gelijke delen verdeeld tussen uw partner en eventuele kinderen. Dat is de wettelijke verdeling.
    Leeft uw partner nog? Dan krijgen uw kinderen hun erfdeel later
    Leeft uw partner nog op het moment dat u overlijdt? Volgens de wettelijke verdeling krijgen uw kinderen hun erfdeel na uw overlijden niet meteen in handen. Om te voorkomen dat uw partner gedwongen wordt om het huis of andere goederen te verkopen, mag uw partner het erfdeel van de kinderen blijven gebruiken. Zo kan uw partner in het huis blijven wonen en geld van de rekening halen voor dagelijks levensonderhoud. Uw partner moet de eventuele erfbelasting voor de kinderen voorschieten.”
    Zodra de langstlevende overleden is verkrijgen de kinderen, praktisch gezien, hun boedeldeel.
    NicoB

   • Peter zegt op

    Naar huidig Nederlands recht gaathet geheel naar de langstlevende. Eventuele kinderen krijgen een vordering ter hoogte van hun kindsdeel. Het blijft een vordering totdat de langstlevende lomt te overlijden, dan vindt de verdeling plaats. Mocht de langstlevende intussen alles opgemaakt hebben dan is het jammer maar helaas voor die kinderen.

    • Rori zegt op

     Goh wat word hier veel herhaald. Beste is volgens mij en uit eigen ervaring naar nederlands recht. Even langs een nederlandse notaris en echt scheiding advocaat stappen voor info. Eerste consult is gratis. Wel zaken goed voorbereiden en de vragen op papier zetten.

     Kan in alle gevallen verhelderend werken. Ook als je met een thaise getrouwd bent, en met haar in een scheidingszaak terecht komt. Daarbij ook dat er dan een sterf geval in Thailand of Nederland bijkomt. Beter dan en dat is geen grapje volgens nederlands recht getrouwd, verdeeld, gedeeld en ontbonden.

  • printen zegt op

   Het gaat vaak over Nederlandse bankrekeningen. En die vallen onder de Nederlandse wetgeving inzake erfrecht.

   Je moet een Nederlandse notaris inschakelen om die bankrekeningen op de Thaise bankrekening van de erfgename te krijgen.Alles wat Nederlandse erfenis betreft, valt onder de Nederlandse wetgeving, ook als is het testament in Thailand opgemaakt.

   • NicoB zegt op

    Printen, indien in het geval van Martien hij en zijn vrouw een testament opmaken naar Thaise wetgeving dan valt de boedel onder de Thaise wetgeving en niet onder de Nederlandse.
    Iets anders is en dat bedoel je misschien, dat de afwikkeling geschiedt onder grote zorgvuldigheid, zo je wilt onder Nederlandse regels en voorwaarden, maar,en daar hebben we het over, de vererving van de boedel zelf valt dan onder Thais recht.
    NicoB

    • printen zegt op

     Niet als er Nederlandse bankrekeningen etc. onder de boedel vallen. Dan valt het onder de Nederlandse wetgeving. Het Thaise testament is wel van belang voor wie de wettige erfgename is, maar wat in Nederland is aan bankrekeningen, roerend en onroerend goed valt onder de Nederlandse erfrecht. Dat heb ik in de twee en half jaar wel geleerd. toen ik de erfenis van een vriend regelde.

     • NicoB zegt op

      Printen, je zegt het zelf al in je reactie van 12-09-2017 om 11.26 uur:
      “Maar de notaris in Nederland deed erg moeilijk. Het testament was twintig jaar oud en had mijn vriend niet in Thailand stiekem een ander testament laten maken. Thailand kent geen Centrale Testamenten Register, dus kon ik niet bewijzen dat mijn vriend geen nieuw testament had gemaakt. De notaris gaf geen Akte van Erfenis af. ”
      Je vriend had niet in Thailand, een testament laten maken naar Thais recht, dus … ja dan valt de erfenis onder Nederlands recht, dat zeg je ook, in Nederland had je vriend wel een testament op laten maken en dat leidde er toe, dat er in Nederland bij de afwikkeling wat technische problemen opdoemden en het daarom allemaal moeilijker ging dan nodig.
      NicoB

      • printen zegt op

       Ook had mijn vriend een Thais testament, dan nog ging het over het Nederlands recht. De bankrekeningen waren van een Nederlandse bank en alleen een Nederlandse Akte van Erfrecht, afgegeven door een Nederlandse notaris en bekrachtig door een Nederlandse rechtbank, kan deze bankrekeningen vrijgeven.Wat er daarna met de gelden gedaan wordt is aan de erfgename.

       Waar het de notaris om ging is dat de jongst testament geldig is en dat kon ik niet bewijzen dat er geen jongere testament bestond.

       Want de erfenis bestond alleen uit de twee bankrekeningen.En een Duitse bankrekening. Ook die bankrekening valt onder de Duitse wetgeving. Ik moet daarvoor wat meer doen als voor de Nederlandse bankrekeningen.

       Het dossier is inmiddels ruim 15cm hoog. Wat de papieren betreft.

       Ik heb het vermoeden dat men heel licht over deze materie denkt. Trek gewoon maar drie tot vier jaar uit om een erfenis af te wikkelen. En dan moet er niet al te moeilijke zaken in die erfenis zijn.

       Heeft te topicopener geen bezittingen in Nederland, is dat makkelijk. Dan valt alles onder de Thaise wetgeving. In deze hele discussie worden die twee wetgevingen lekker door elkaar gehusseld.

       En het gaat echt niet zo gemakkelijk, als wat een paar menen hier schrijven.

 2. printen zegt op

  Laat een testament maken. Waarin je echtgenote de enige erfgename is. Of die testament nu hier in Thailand opgesteld is, maakt niets uit. Bankrekeningen in Nederland worden bevroren wanneer je komt te overlijden.

  Een notaris in Nederland regelt de erfenis. Een goede vriend van mij overleed twee en half jaar geleden, Hij had twee bankrekeningen in Nederland. Zijn Thaise echtgenote vroeg aan mij of ik de erfenis wilde regelen met een Nederlandse notaris.

  Min vriend had een testament laten opmaken toen hij trouwde.Met zijn echtgenote als enige erfgename. Geen andere bezittingen in Nederland. Ook geen kinderen van een eerder huwelijk. Zijn voormalige echtgenote was overleden.Geen probleem dus. Dat dacht ik.

  Maar de notaris in Nederland deed erg moeilijk. Het testament was twintig jaar oud en had mijn vriend niet in Thailand stiekem een ander testament laten maken. Thailand kent geen Centrale Testamenten Register, dus kon ik niet bewijzen dat mijn vriend geen nieuw testament had gemaakt. De notaris gaf geen Akte van Erfenis af.

  Via een advocaat kreeg ik een andere notaris die wel bereid was om ene akte van Erfenis af te geven. Mara dan ben je er nog niet. Er komt een rechtbank aan te pas, er word een boedelbeschrijving gemaakt, de Thaise echtgenote moet twee maal een stuk ondertekenen en er werd een machtiging getekend voor een familielid in Nederland, die dan het geld zou mogen overmaken naar Thailand.

  Alles bij elkaar duurt dat nu twee en half jaar en hopelijk wordt het geld van de twee bankrekeningen nog dit jaar overgemaakt. Het duurt echt jaren en dat praat je over bankrekeningen, twee dus, en niet over kinderen uit eerdere huwelijk(en), roerend en onroerend bezit in Nederland, kortom ik had grijze haren toen ik er aan begon en die grijze haren zijn nog grijzer geworden

  En tip: Stel een goede testamentair-executeur aan. Die heeft veel meer bevoegdheden, dan een goede vriend die dit wel even wil klaren.In het testament van mijn geen was geen testamentair-executeur aangewezen.

  Overigens waren de weduwe uitkeringen van zijn bedrijfspensioen vlot geregeld. Zij krijg tot haar dood een redelijke weduwepensioen. Maar dat staat helemaal los van een erfenis regelen.

  • NicoB zegt op

   In de testamenten kunnen man en vrouw elkaar over en weer als executeur-testamentair aanwijzen, dat is een nuttige bepaling om de afwikkeling zo spoedig mogelijk te doen zijn. Dat een notaris of Rechter de nodige zekerheid wil hebben is evident, indien boedeldelen verdeeld worden kan het terug draaien daarvan zeer problematisch zijn.
   NicoB

 3. peter zegt op

  Ja heb een paar maand geleden een testament laten opmaken voor het zelfde.
  De notaris is zeer kundig en specialist op dat gebied. Luistert goed en verwoord het uitstekend in een testament die opgenomen is in de daarvoor bestemde register.
  Kosten € 248,00 incl. alles. Gesprek, opmaken testament, wederom voorlezen testament bewaren versturen etc etc.
  Dus adviseer jou om naar de notaris te gaan is een specialist in deze zaken. Voel mij stukken beter nu. Blijft toch knagen en blijkt bij jou ook als je dit niet goed regelt.
  Wel een groot nadeel is dat het enkel opgemaakt kon worden in Nederland. Althans een Nederlands testament volgens Nederlands recht.

  • NicoB zegt op

   Indien er fundamentele wijzigingen in de persoonlijke omstandigheden zijn, dan behoeven testamenten soms een aanpassing.
   Vandaar dat als je in Thailand woont het erg praktisch is om de testamenten in Thailand op te laten maken.
   Dan heb je de keuze tussen Nederlands of Thais recht, maar gezien de ruimere mogelijkheden onder het Thaise recht zou ik dat adviseren en daarenboven, dat is makkelijker afwikkelen onder Thais recht in Thailand als je in Thailand woont.
   NicoB

 4. jan zegt op

  het kan zijn voor erfdeel betaling aan belasting , ik weet niet wat voor rekening je samen hebt , een en,en rekening of een en,of rekening, daar zit verschil in ,

 5. rene.chiangmai zegt op

  Denk er ook aan dat jij als buitenlander geen huis mag bezitten.
  Regel daar dus ook iets voor als jij als de langstlevende overblijft en in Thailand wil blijven wonen.
  Ook de visumregels zullen anders zijn.

  • NicoB zegt op

   Rene, je mag wel een huis bezitten, maar niet de grond er onder.
   Goed punt, ik weet het niet helemaal zeker, maar het is een punt van aandacht, als je vrouw komt te overlijden> Het Marriage visa zal niet meer geldig zijn, je zal dan naar een Retirement visa moeten en je banksaldo van 400.000 Thb moeten verhogen naar 800.000 Thb, of een voldoende, wellicht hoger, inkomen dan voorheen moeten kunnen tonen.
   Heb er geen ervaring mee, heeft iemand al ooit zoiets meegemaakt en op wat voor termijn moet je dan Immigration verwittigen?
   NicoB

   • rene.chiangmai zegt op

    Ja, natuurlijk. Je mag wel een huis bezitten, maar niet de grond er onder.
    Stom van me. Ik zei het verkeerd, maar ik bedoelde het goed. 😉

    • NicoB zegt op

     Tuurlijk bedoelde je dat goed René, niks is stom, het juist fraaie van Thailandblog is dat we elkaar zo mogelijk kunnen aanvullen, 2 weten meer dan een, prachtig toch.
     Groet.
     NicoB

 6. NicoB zegt op

  Dat klopt, daar zit verschil in, bij een en/en rekening kun je alleen gezamenlijk handelingen verrichten, bij een en/of rekening kan ieder dat alleen.
  Maar … zodra de bank op de hoogte is van het overlijden van 1 van de rekeninghouders worden zowel de en/en als de en/of rekening geblokkeerd, dat is mij een paar weken geleden nog gemeld door een manager van de Bangkok Bank.
  Als er een testament is waarin alle bank tegoeden aan de langstlevende toekomen kun je met een pinpas een en/en of een en/of rekening plunderen, maar beter is dat niet te doen, Als er nl. kinderen of familie zijn die weten dat er een bankrekening moet zijn en men kent het testament niet of zelfs wel, dan zouden ze hun beklag bij de bank kunnen doen. Dat is dan een zwak punt als je nog niet over de Erfrechtelijke verklaring van de Rechtbank beschikt.
  NicoB

  • Albert zegt op

   Bij mijn weten worden in Nederland en/of rekeningen niet geblokkeerd.
   Voor naamswijziging van de rekening is wel een akte van erfrecht nodig.

   • NicoB zegt op

    Voor zover ik weet wordt een en/of rekening in Nederland ook geblokkeerd na overlijden van de rekeninghouder.
    Is een leuke vraagstelling, het wijzigen van de naam naar bv.een Thaise echtgenote kan op problemen stuiten, de erf die in Thailand woont zal zich moeten identificeren om de rekening voort te zetten op een andere naam en dat lukt alleen als je in Nederland aan de balie komt.
    Denk de oplossing is dan simpel? Met de juiste papieren en eventueel met hulp va een notaris in Nederland zorgen dat het saldo naar Thailand wordt overgeboekt.
    Een andere mogelijkheid is de rekening legen met een pinpas en Atm opnamen in Thailand, uiteraard alleen doen als je erfgerechtigde bent.
    NicoB

   • printen zegt op

    Albert, bij overlijden wordt in Nederland de bankrekening van de overledene geblokkeerd. Kosten van crematie of begrafenis, mogen wel uit die geblokkeerde bankrekeningen(en) betaald worden. Als je een machtiging heb, wordt deze ongeldig en wordt ingetrokken bij overlijden van de bankrekeninghouder of houdster.

 7. Kees zegt op

  Als er geen kinderen zijn is jouw vrouw de enige rechtmatige eigenaar van de erfenis. Wel zal er bij de notaris een verklaring van erfrecht moeten worden opgemaakt maar dat is een formaliteit.
  Anders wordt het als er kinderen in het spel zijn. De kinderen hebben recht op een gedeelte van de erfenis. Zij zijn ook degenen die bezwaar zouden kunnen aantekenen tegen een door jou opgesteld testament waarin jij alles nalaat aan jouw vrouw. Zij hebben immers recht op hun legitieme portie. Kinderen kunnen je, ook al zou je willen, niet onterven. Als zij afzien van hun legitieme portie zijn alle baten maar ook schulden voor jouw vrouw.

  • NicoB zegt op

   Beste Kees, kinderen geheel onterven kan in Nederland niet, dat is juist en dat is nu juist zo aardig in Thailand met een testament onder Thais recht, daar kan dat wel en is dat ook niet aanvechtbaar voor kinderen.
   NicoB

   • Rori zegt op

    Eh beste Nico.
    Als je nederlands staatsburger bent en dan ook nog in Nederland volgens nederlands recht bent getrouwd kun je zoveel testamenten in Thailand laten maken als je wilt. Internationaal geldt het Nederlands erfrecht. Mijn thaise ex dacht ook slim te zijn en gebruik te willen maken van beide. Zaken in Thailand volgens thaise recht en zaken in Nederland volgens nederlands recht. Helaas voor haar ging dat niet op. Heb een vollstreckungstitel cq court order cq executie opdracht gekregen. Dus……..zo eenvoudig is het niet.

    • NicoB zegt op

     Rori, jammer voor je dat je ellende had, ik ken de details van jou kwestie niet, maar nu Martien al 7 jaar in Thailand woont en die geef ik antwoord op zijn vragen, geldt voor hem dat hij een testament kan opmaken naar Thais recht.
     Wat ik al zei, persoonlijke omstandigheden kunnen om andere oplossingen vragen, er is van alles mogelijk en elke situatie is er een op zich.
     Kijk ook nog eens op deze site die Theo in zijn onderstaande reactie geeft, dan wordt het je duidelijk.
     https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/welk-erfrecht-geldt-er-als-ik-als-nederlander-in-het-buitenland-woon
     Nogmaals details kunnen leiden tot een andere aanpak, mogelijkheden of onmogelijkheden. In het geval van Martien geldt hetgeen ik heb vermeld.
     Je advies om gewoon even langs een Nederlandse notaris te stappen kan, maar Martien woont wel in Thailand, dan is het regelen van testamenten aanzienlijk en eenvoudiger te regelen in Thailand en hoef je niet speciaal daarvoor naar Nederland te reizen.
     NicoB

    • Ger zegt op

     Rori, lees de reactie van Theo met daarin de verwijzing naar de Neferlandse overheidpublicatie.Het gaat erom wat je laastste woonland is en het recht van dat lastste woonland bepaalt welk erfrecht van toepassing is.

  • Albert zegt op

   Kinderen onterven in Nederland kan niet, maar je geld storten in levensverzekering op beider naam zet de kinderen buiten spel.

 8. klaasje123 zegt op

  Waar vind ik een betrouwbare advocaat of notaris, goed Engels is een pre. Op dit blog komen soms zaken voorbij waar sprake is van min of meer louche advocaten.

  • NicoB zegt op

   Klaasje123, misschien dat je kunt aangeven waar je ongeveer in Thailand verblijft opdat het voor iemand zinvol is om een naam en adres op te geven.
   Groet.
   NicoB

 9. Theo zegt op

  Hallo Martien,
  Hier staat de regeling t.a.v. erfrecht: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/welk-erfrecht-geldt-er-als-ik-als-nederlander-in-het-buitenland-woon
  Zit deels in hetzelfde schuitje als jij en heb daarom er voor gekozen z.s.m. naar Thailand te verhuizen.
  Groeten, Theo.

 10. lung addie zegt op

  In feite is gans deze gevoerde discussie zo goed als waardeloos. Erfrecht, zeker als het om twee verschillende rechtsystemen gaat, die dan op sommige vlakken nog lijnrecht tegenover elkaar staan, is een heel ingewikkelde materie. Ik zou dus aan vraagsteller de raad geven van zowel een jurist in Thailand als een jurist in Nederland te raadplegen.
  Het begint hem al met het gegeven: over welke bezittingen spreken we hier? Iedereen weet dat een Farang in Thailand, betreffende onroerend goed, over weinig of zelfs geen eigen “bezittingen” beschikt. Tenzij hij een condo aangekocht heeft en dan nog ….. Roerende goederen beperken zich meestal tot het bezitten van een bankrekening waar dan meestal enkel het bedrag, nodig voor de immigratie, op staat.
  Wat de bezittingen in het thuisland betreft, zowel roerend als onroerend, zullen deze onder het recht van het thuisland vallen. Een testament, opgemaakt in zowel het thuis- als woonland, zal moeten voldoen aan de wetgeving geldend in het betreffende land. Van zodra er in een testament iets staat wat indruist tegen de wetgeving is het automatisch ongeldig.
  Het is dus ten zeerste aan te raden professionele juridische raad te vragen, tenminste als het sop de kool waard is.

  • NicoB zegt op

   Die mening deel ik niet Lung Addie, de vraagsteller heeft antwoord gekregen hoe te handelen. Vervolgens komen er veel andere zaken aan de orde die niet direct betrekking hebben op de situatie van de vraagsteller.
   Zoals jij nu onjuiste informatie geeft dat bezittingen in het ” thuisland ” zullen vallen onder de wetgeving van het thuisland vallen. Het gebruik van het woord ” zullen ” zegt genoeg en getuigd van het niet zeker weten.
   Je opmerking, dat als in een testament iets staat dat indruist tegen de wetgeving in een land dat het testament dan ongeldig is klopt.
   Alle informatie die in mijn reacties gegeven is komt uit de koker van die door jou bedoelde professionals, waar ik een ieder dan ook naar verwijs, althans zoals je zegt het sop de kool waard is.
   NicoB

   • lung addie zegt op

    Beste NicoB,
    daar ik geen namen noemde in mijn reactie moet je ook het schoentje niet aantrekken. Wat betreft het gebruik van “zullen vallen” …. mogelijk bestaat er een nuance tussen het Nederlands en het Vlaams, maar “zullen vallen” is nog altijd de toekomstige tijd van “zal vallen” en dat is een bevestiging en geen veronderstelling. Indien je in deze materie beter thuis bent dan heb ik daar alle respect voor, net als voor de reacties van ” Printen”.

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  In geval van een onverhoopt overlijden van mijn vrouw zou ik in theorie bezitter worden van enige rais grond in de Isaan. Afgezien van het feit dat die grond niets opbrengt zal de thaise overheid mijn eventuele claim blokkeren vanwege mijn farang zijn.

  • stevenl zegt op

   Nee, je kunt gewoon erven en krijgt een periode, ik geloof 2 jaar, om de grond te verkopen.

   • NicoB zegt op

    Klopt Steven, die periode is niet 2 jaar doch standaard 1 jaar in welke periode je de grond moet verkopen, maar Thaise Rechters kunnen daar ook een langere periode van maken. Door een constructie kun je de periode van 1 jaar ook langdurig verlengen, vraag een terzake kundige jurist.
    NicoB

  • NicoB zegt op

   Salgerij van Kampen, als je denkt dat de grond niets opbrengt is het zinloos, maar zoek je een professional in wetgeving terzake kun je dit probleem zeker oplossen.
   NicoB

 12. Martien zegt op

  Bij dezen wens ik mijn dank uit te spreken voor al die genen die op mijn vraag gereageerd hebben.
  Er komt nog een vervolg zodra ik een naar mijn idee goede voortzetting heb gevonden waarin mijn vrouw en ik ons kunnen verplaatsen. Een ding wil alvast wel kwijt, wij hebben er geen enkele behoefte aan de Nederlandse fiscus te laten genieten van geld dat wij (nu nog wel) in NL hebben staan. Dat kunnen we in een paar weken vrijwel geheel hebben overgeheveld naar Thailand, alleen wil ING dat er een zeker saldo overblijft om eventuele navorderingen uit te kunnen betalen.

  Tot het min of meer uitgewerkte plan, bedankt.
  Martien

  • Fransamsterdam zegt op

   Dus bij de ING mag je je eigen geld niet eens opnemen/overmaken?

  • NicoB zegt op

   Vreemde eis van ING, je kunt het gehele saldo overboeken naar Thailand en een symbolisch bedrag van 1 Euro op de rekening houden. Is er toch iets te voldoen en schrijft ING dat af, dan kun je vanuit Thailand dat naar die rekening terug boeken.
   Praktischer is wellicht om een ietsje groter bedrag op de rekening aan te houden, uit de historie van de rekening kun je ook becijferen hoeveel daar voor nodig zou zijn zodat je niet in een debet stand komt.
   Na een periode kun je dan de rekening opheffen, heb je geen problemen meer met een bankrekening in Nederland die vererft.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website