Beste lezers

Mijn Thaise vriendin heeft sinds 20 december haar visum voor langdurig verblijf gekregen. Zij werkt momenteel als kleuterleidster in een klein plaatselijk schooltje.
Haar studies werden indertijd betaald door de staat of met een studiebeurs en nu na 7 jaar werken krijgt zij deze maand een vaste erkenning als professional. Zij beweert dat als ze wil stoppen met werken, ze 270.000 baht moet terugbetalen aan de staat. Kan dit?

Met vriendelijk groet,

Pascal


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin zegt dat zij veel geld moet terugbetalen aan de staat. Klopt dat?”

 1. Rob V. zegt op

  Volgens mijn vriendin moet je gewoon het hele bedrag wat geleend is altijd terug betalen. Dus als je 270.000 baht hebt geleent, dan moet je dat zelf terug geheel terug betalen. De werkgever (school) betaald dat niet terug ofzo, je moet gewoon een deel van je salaris gebruiken om de studieschuld af te betalen.
  De afbetaling per periode -maand- (meer afbetalen mag altijd natuurlijk) wordt gebasseerd op je salaris.

  Zelf heeft mijn vriendin geen lening gebruikt om haar opleiding te betalen maar enkele vrienden wel. Die betaalde eerst in kleine beetjes van een paar honder baht maar mijn vriendin zij dat het (als je het geld hebt) beter is om zo snel mogelijk de hele schuld af te betalen met (omdat er een heel klein beetje rente op zit).

  De vraag is dus eigenlijk hoe groot de restschuld nog is (en wat de overheid minimaal aan afdracht verwacht?) en om deze restschuld dus te betalen.

  • Rob V. zegt op

   Dit alles, het geleende bedrag en de periodiek verwacht afbetaling moet ook in brieven van de overheid staan waarin de studielening dus wordt toegelicht.

  • Mee Farang zegt op

   270 000 baht = 6 750 euro, op hoeveel jaar? Als dat klopt moet een Thais jongmens nogal wat overhebben om verder te studeren.
   Hier een opleiding van drie jaar bachelor kleuterleidster 400/500 euro per academiejaar (net ff gegoogeld! Bij ons is onderwijs praktisch gratis maar vele jongeren minachten voortstuderen. Pijnlijk.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Het bedrag kan ik niet bevestigen, het terugbetalen van een studiebeurs aan de Thaise overheid wel. Ik heb in Nieuws uit Thailand al enkele malen geschreven over de vele betalingsachterstanden en wanbetalingen daarbij. Als ik je goed begrijp, wordt de beurs kwijtgescholden als je vriendin blijft werken, maar dat ben ik nog nooit tegengekomen.

 3. Guus zegt op

  Beste Pascal, de hoogte van het terug te betalen bedrag weet ik uiteraard ook niet. Het verhaal van je vriendin klinkt echter aannemelijk. Volgens mij kun je je meer zorgen maken over je relatie. Als je via het internet moet achterhalen of je vriendin je niet beduveld lijkt er mij iets behoorlijk mis. Misschien teveel enge verhalen gelezen? Guus

 4. Jef zegt op

  Dit kan zeer zeker kloppen, ook het bedrag.

  jef

 5. Soi zegt op

  Beste pascal, natuurlijk alle paperassen nakijken hoe de schuld is opgebouwd, hoeveel exact, hoe lang nog terug betalen, in hoeveel termijnen, en vooral van belang als vriendin naar NL komt: een afbetalingsregeling treffen met betr instantie. Als die van de Thai Government is, dan is een dergelijke regeling absoluut mogelijk. Niet bij voorbaat aangeven dat je de regeling wil omdat zij naar NL vertrekt.
  Trek ook even na hoe hoog de studielening destijds was, en hoeveel zij de afgelopen 7 jaar als werkende heeft afbetaalt. Plus: wat is het belang van een vaste erkenning als professional na 7 jaar, en waarom komt ze nu met de schuld op de proppen terwijl er sprake is van een MVV?
  Niet om het een of ander, maar toen mijn vrouw jouw vraag liet lezen, schoot ze in een lach!
  Nou ja, een gewaarschuwd man telt voor twee!
  Succes en sterkte!

 6. rebell zegt op

  Het lijkt me aannemerlijk, dat de staat zijn voorzorg terug will hebben om het moment het doel duidllijk niet gehaald wordt, wat dus hier het geval is. De staat gaat echt niet een beurs kado doen. Als de bv. eens eenvoudig alle voorwaarden in het kontrakt gaat nalezen kom je met zekerheid deze optie tegen. Anders had ook de staat geen poot om op te staan en zou je zelfs van willekeur kunnen praten ?. Ga er maar van uit, dat dit niet kan. De juistheid van het bedrag staat ook in het kontrakt of laat zich daaruit berekenen.

 7. barry zegt op

  Beste Rob,
  Mijn vriendin heeft iets verglijkbaar. Werkt voor het ministery of public health. Heeft op kosten van de Thaise overheid in het buitenland gestudeerd, de bedragen zijn ‘iets hoger’. Zij moet nog 6 jaar bij de overheid werken om de kosten niet terug te hoeven betalen. Ik begreep wel dat dit naar ratio terug betaald dient te worden mocht ze eerder willen stoppen met werken.

 8. Tom zegt op

  Dit is volgens mij niet correct. Mijn vrouw heeft ook een studieschuld. Ze woont al zes jaar in Nederland en betaalt elk jaar 2000 terug. Dus dat je vriendin in een keer het bedrag moet terug betalen is niet correct.

  • Adje zegt op

   Tom je moet beter lezen. Pascal`s vriendin zegt niet dat ze bedrag in één keer moet terug betalen. Ze zegt dat het beter is om het in één keer te doen omdat er een beetje rente bovenop komt.
   Het verhaal van de vriendin klopt gewoon. En tegen Guus wil ik zeggen dat ik het erg verstandig vindt van Rob om het na te trekken. Er worden al teveel farangs bedonderd door mooie verhalen. En het feit dat hij het controleert wil niet zeggen dat er iets mis is met de relatie.

   • Rob V. zegt op

    Adje, je verwart de vraagsteller Pascal -die een vriendin met lening heeft- met mij.

    Mijn vriendin heeft geen lening en nooit gehad ook, schulden en lening vind ze maar niets (al beseft ze dat niet iedereen een studie zonder lening kan betalen maar dat is niet fout ofzo), ze heeft enkele vriendinnen die wel geld voor de studie hadden geleend bij de Thaise overheid geadviseerd dit zo snel mogelijk terug te betalen. Die vriendinnen betaalde een paar honderd baht per maand en in diverse sectoren (economie, onderwijs). Mijn vriendin adviseert dan ook via mij dat die lening van Pascal’s vriendin zsm wordt afbetaald. Het nog resterende bedrag blijkt uit brieven/stukken van de overheid. Of Pascal’s vriendin ook in 1 keer of zo snel mogelijk wil aflossen is natuurlijk hun eigen zaak.

    Voor zover ik begrijp wordt er via de werkgever niets afgelost maar wie weet is dit per contract met haar werkgever wel zo geregeld? Doet er ook niet toe, ergens op papier staat wat de aanvangsschuld en restschuld is. Het is best een flink bedrag dus ik kan me voorstellen dat Pascal even schrikt van die lening en graag weet hoe het zit met de terugbetaling. Dat hoeft niet persé wantrouwen van zijn kant te zijn maar slechts een kwestie van duidelijkheid. Wij kunnen al helemaal niet oordelen of het verhaal van de lening zuivere koffie is maar er slechts op wijzen dat in brieven moet staan wat voor bedrag er nog open staat en verdere details. Met die info instens het bedrag) moet Pascal toch uit de voeten kunnen? Dat is precies wat ik in mijn eerste bericht heb aangegeven.

 9. gerrit van Elst zegt op

  Ja dat kan heel goed kloppen. Veel studenten moeten pas later hun studiegeld terugbetalen aan de regering. Dit als ze een inkomen hebben…hebben ze dat niet dan krijgen ze alleen uitstel. Mijn vriendin moet elk jaar 25 duizend bath terugbetalen tot dat de schuld weg is.

 10. Adje zegt op

  Hoi Rob. Ik wil niet chatten maar je toch wel laten weten dat ik me inderdaad vergist hebt met de naam. Ik had het gezien en meteen een reactie erover heen gestuurd dat overal waar Rob stond dit Pascal moest zijn. Helaas heeft de moderator de nam niet aangepast maar ook die extra reactie niet geplaatst. Terugkomende op de vraag van Pascal. Alle info die je hem geeft is juist.

 11. peter bol zegt op

  Beste Pascal

  Dat iemand die in Thailand gestudeerd heeft en waarvan de ouders dat destijds niet konden betalen herken ik wel.
  Ook mijn vriendin heeft zo’n lening lopen bij de overheid en moet die nu terug betalen.
  Ik heb alle papieren gezien en ook de bedragen, het waren er in eerste instantie 2 maar die hebben we
  aan elkaar gekoppeld om een beter overzich te krijgen.
  Totaal was dit, toen ik er mee geconfronteerd werd, ongeveer 200.000 THB, ze had zelf al het nodige terug betaald.
  Zij werkt nog gewoon in Thailand en niet bij de overheid dus ze moet alles zelf regelen.
  Zij betaalde toen elke maand eigenlijk wat ze kon missen, en je begrijpt het al,dat was niet veel.
  Dus dat aflossen schoot niet erg op.
  Nu heb ik besloten om haar hiermee te helpen om haar wat meer armslag te geven.
  Elke keer dat ik in Thailand ben betaal ik 25.000 THB (ik ben er 2x/jaar) af aan die lening.
  We gaan dan naar een speciale bank (de naam ben ik even kwijt) en krijgen dan een betalingsbewijs
  en een overzicht van het nog resterende bedrag.
  Het verhaal van je vriendin zou dus kunnen kloppen en wens je verder succes. GR Peter

 12. pascal zegt op

  beste lezers , allemaal bedankt voor jullie reactie”s en zeker bedankt aan adje , want het is inderdaad niet omdat ik mijn vriendin niet vertrouw , maar de afstand tussen ons is zeer groot en het gaat ook over een aanzienlijk bedrag , dus even checken en dubbelchecken is bijna mijn plicht en zeker geen vorm van wantrouwen , als we alles zomaar moeten geloven wat de Thaise vrouwen zeggen zou de helft van dit thais blog niet hoeven te bestaan ,en geloof me maar dat de Thaise vrouwen ook hun eigen blog hebben waar zei alle vooral negatieve verhalen neer pennen over de farangs en hun beloftes , ik krijg nog regelmatig de vraag van haar te horen dat ik haar hier toch niet wil verkopen voor slechte bedoelingen .
  ik kan er nu al wel om lachen als ze me dit vraagt maar ik denk dat het zekers nog gebeurt .

  alvast bedankt voor de vele goede en bruikbare reactiies

 13. eric zegt op

  Ik ga er alvast van uit dat je de controle wilt doen , niet met het eerste inzicht of gedachte dat je vriendin , toekomstige of tegenwoordige vrouw je zou willen beduvelen! Maar zoals de meeste denken dat het misbegrepen is dan door haar, tenminste toch als het gecontroleerd word !
  Is het dan wel zo dat zij bedrogen werd, kan je toch weer niet anders dan bij schieten zeker!
  Maar toch zijn er van die dingen niet aannemelijk voor ons maar bestaand in Thailand.
  Alvast succes met de op(af)lossing;


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website