Beste lezers,

Ik leef al jaren samen met mijn Thaise vriendin, alleen gehuwd voor Boeddha, enkele jaren geleden woonde ik nog officieel in Nederland en heb haar toen voor een maandje gezamenlijke vakantie naar Europa gehaald. Dat was een groot succes ze had bijvoorbeeld nog nooit sneeuw gezien.

Ik weet wel dat ik toen veel dingen moest regelen, borgstelling, verzekering etc etc. Dat was lastig maar te doen omdat ik in Nederland woonde. Nu ingeschreven in Pattaya met Tambien Baan en helemaal weg uit Nederland wil ik toch weer met haar een maandje door Europa reizen als vakantietripje. Ik zou nu niet meer weten wat te doen of waar te halen?

Mijn vraag luidt dus wat moet zij of ik doen om dit voor elkaar te krijgen?

Wie heeft hier ervaring mee?

Alvast bedankt voor de info.

Piet

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een maandje met mijn Thaise vriendin door Europa reizen?”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Piet, je moet hetzelfde doen als iedereen: voor je vriendin een Schengenvisum aanvragen bij de NL ambassade in Bangkok, zie hier: https://www.thailandblog.nl/category/dossier/schengenvisum/
  Overigens gehuwd voor de Boeddha bestaat niet. Je ben dus ongehuwd. Het enige rechtsgeldige huwelijk is een huwelijk voor de wet. De rest is ceremonie.

 2. Rob V. zegt op

  Zie het bericht van Khun Peter, het Schengen Dossier is een zeer goede start.
  Als je gaat touren door Europa wees er dan van bewust dat je het visum aan moet vragen bij de ambassade van het Schengenland waar:
  1) je het langst zal verblijven (hoofdreisdoel), 2 weken Frankrijk en dan her en der wat dagen elders? Dan moet je bij de Franse ambassade zijn.
  1b) je hoeft niet persé in te reizen via dit hoofdverblijf land, als je een door -in dit voorbeeld- Frankrijk hebt kun je via België inreizen en via Zwiterland terug naar Thailand om maar wat te noemen.
  2) is er geen duidelijk hoofdreisdoel dan moet je het visum aanvragen bij het land van eerste entree.

  Lees de informatie en instructies op de ambassade website in kwestie zorgvuldig! Een goede voorbereiding is het halve werk. Het belangrijkste is aantonen van een valide reisdoel, dat er geen gevaar is voor illigaliteit (tijdig terug keren) en dat alles betaalbaar is. Als het totaalplaatje klopt hoef je je amper zorgen te maken.
  Maar dan moet je er wel voor zorgen dat de aanvraag compleet is.

  Hou er rekening mee dat voor het VK een apart visum nodig is.

 3. carpediem zegt op

  Paar maanden geleden met mijn thaise vriendin een paar weken naar Italie op vakantie geweest.
  Inreisland was Nederland, daarna direct doorgevlogen naar Milaan met nederlands schengen visum.

  In visumaanvraag stond duidelijk dat we zouden doorreizen.
  Ik ben uitgeschreven uit Nederland.
  Zelf borg gestaan met mijn pensioen inkomen en bewijs van bezit eigen huis in Nederland.

  Vraag de ambassade wat precies nodig is voor borgstelling als niet ingezetene.
  Lange tijd geleden hebben ze mij verteld dat eigen huis in Nederland noodzakelijk was als niet ingezetene van nederland.

  • Rob V. zegt op

   Dat is natuurlijk fijn dat je alles via de NL ambassade kon doen, al is het feitelijk niet in overeenstemming met de EU regels over het Schengen visum. Specifiek artikel 5 van de Visum Code:

   “Artikel 5 – Voor het onderzoeken van en het nemen van een beslissing over aanvragen bevoegde lidstaat:

   1. De lidstaat die bevoegd is voor het onderzoeken van en het nemen van een beslissing over een aanvraag voor een eenvormig visum is:
   a) de lidstaat op het grondgebied waarvan de enige bestemming van het (de) bezoek(en) is gelegen;
   b) indien het bezoek meer dan een bestemming omvat, de lidstaat op het grondgebied waarvan de hoofdbestemming van het (de) bezoek(en) is gelegen qua duur of doel van het verblijf, of
   c) indien geen hoofdbestemming kan worden vastgesteld, de lidstaat waarvan de aanvrager voornemens is de buitengrens te overschrijden om het grondgebied van de lidstaten binnen te komen.

   De plannen zijn overigens deze eis te schrappen zo kondigde de Europese Commissie op 1 april van dit jaar aan. Dat lijkt mij wel zo fijn voor reizigers, hoe soepelere en flexibeler de regels hoe beter. Liever nog visum afschaffing voor Thailand maar dat zal de komende paar jaar nog niet gebeuren denk ik zo. Tegen afschaffing van de “vraag het visum aan bij het land van hoofdverblijf” heeft o.a. onze eigen Kamer dan weer diverse bezwaren (bron: een AO tussen Teeven en diverse Kamerleden afgelopen zomer).

   Maar jullie hebben alles in de praktijk via de NL ambassade kunnen doen, altijd fijn als men niet star is. laten we het maar als vooruitlopen op de aangekondigde -nog in behandeling zijnde- flexibelere regeltjes zien. 🙂

 4. Alex zegt op

  Ik ben ook al een aantal jaren uitgeschreven uit NL, maar ga ieder jaar ook met mijn Thaise partner naar NL en reizen door Europa. Wij zijn niet officieel getrouwd, ik heb geen eigen huis meer in Nederland, maar wel bank- en spaar-rekening in NL. De tegoeden geef ik altijd op bij de visum aanvraag.
  Tevens moet je reis/ongevallen verzekering voor je partner afsluiten (polis overleggen bij visum aanvraag).
  Wij vragen altijd schengen visum aan bij NL ambassade (probleemloos) met als inreisland NL. Verder reizen wij ongestoord door Europa: duitsland, Oostenrijk, Italie, Frankrijk etc.
  Je partner moet wel opgeven waar jullie verblijvenin NL, ik geef altijd het vakantie park op (libema) waar wij altijd de eerste week verblijven. Kopie van boeking overleg ik bij de visum aanvraag.
  Succes!

 5. Chanty Leermakers zegt op

  Je zou eens kunnen informeren bij:
  Phetchabun VISA service in noord Pattaya
  Website http://www.visaned.com
  Mvg
  Chanty


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website