Lezersvraag: Moet ik mijn Thaise stiefzoon laten uitschrijven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
31 augustus 2016

Beste lezers,

Mijn Thaise echtgenote, stiefzoon en ik gaan in Nederland wonen (getrouwd in Thailand, huwelijk ingeschreven in Nederland). Zij hebben een Nederlandse verblijfsvergunning voor 5 jaar.

Heeft uitschrijven uit Thailand zin? Ik denk aan militaire dienstplicht in Thailand (zoon heeft Thaise nationaliteit), opbouw AOW rechten in NL en wellicht zijn er nog meer voor- en/of nadelen?

Groet,

Risu

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Lezersvraag: Moet ik mijn Thaise stiefzoon laten uitschrijven?”

 1. Harrybr zegt op

  Vlg mij krijg je als niet-NLer, die hier ook niet wekt, geen AOW opbouw. Doch, ik zou eens bij de UWV dit navragen, en niet bij een stel goedwillende “amateurs”, die immers geen bindende afspraak af kunnen geven.
  Voor Thaise militaire dienst ? IK zou proberen, de NLe nationaliteit voor hem te krijgen.

 2. Jacob zegt op

  Hallo Risu,
  heb destijds een Thaise tweeling mee naar Nederland genomen,verblijfs vergunning was geen probleem,doch hebben altijd de Thaise nationaliteit gehouden,1 van de jongens besloot terug naar Thailand te gaan en ontving oproep voor militaire dienst,inmiddels zijn 2 jaar bijna volbracht,zijn broer kwam hier op vakantie en heeft zich ook gemeld,was te laat dus kreeg een boete en de mededeling kom volgend jaar op tijd,is dus het volgende jaar wederom met vakantie gegaan en zich gemeld,trok het goede lot,dus vrijgesteld van dienst,zolang jongens Thaise staats burgers zijn vallen zij onder de dienstplicht,dus het is of,Nederlanderschap regelen of melden voor dienstplicht om problemen tijdens uitreizen uit Thailand te voorkomen.

  • Rob V. zegt op

   Waarom zou Thailand geen militaire dienst meer opleggen met iemand die (ook) Nederlander is? Ik heb me er nooit in verdiept maar ik dacht dat de dienstplicht op basis is van dat je als Thaise jongeman ingeschreven staat als inwoner van Thailand (in de Amphur). Is dat het geval, met of zonder meervoudige nationaliteit, dan kun je ingeloot worden. En sta je uitgeschreven als inwoner van Thailand dan kan je ook niet worden opgeroepen voor de loting.

   Uitschrijven uit Thailand kan dus een voordeel hebben als ik dit juist begrepen heb omtrent dienstplicht. Verdere verplichting tot uitschrijving is er niet, zie ook het gerelateerde “Lezersvraag: Thaise partner naar Nederland, wel of niet uitschrijven in Thailand?” van 22 augustus 2016.

   Voor Nederland: als vreemdeling (buitenlandse immigrant) krijg je een verblijfsvergunning. Uiteraard behoud je de Thaise nationaliteit en kreeg je niet de Nederlandse nationaliteit (mocht je toch recht op het Nederlanderschap hebben dan ben je geen vreemdeling, geen TEV procedure). Op termijn kan naturalisatie tot Nederlander. De standaard regel voor Nederland is dat je de oude nationaliteit op moet geven maar daar zijn diverse uitzonderingen voor waarover ook al veel geschreven op dit blog.

   De Nederlandse overheid maakt het natuurlijk niet uit of je ook wel/geen inwoner bent van Thailand aldus de Thaise autoriteiten. Nederland beschouwt je bij (legaal) verblijf langer dan 8 maanden als inwoner. Per jaar bouw je dan 2% AOW (in de 50 jaren voordat je de AOW leeftijd bereikt).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website