Lezersvraag: Krijgen Thaise boeren wel een eerlijk prijs voor hun rijst?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 augustus 2017

Beste lezers,

Wat is waar? Hier in Nederland komt  op TV regelmatig een sterreclame van het Plus supermarkten voorbij, zij beweren dat de rijstboeren in Thailand een eerlijke prijs krijgen voor hun rijst.

Heb ik pas niet gelezen op Thailandblog dat ze juist heel weinig krijgen voor hun rijst?

Groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Krijgen Thaise boeren wel een eerlijk prijs voor hun rijst?”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik denk als het rijst is uit het Fairtrade label dan wel.

 2. ruud zegt op

  Fairtrade is een commerciele organisatie, die grof geld verdient,net als Max Havelaar.
  Ga maar na.
  De grote koffieverkopers worden ervan beschuldigd, de koffieboeren uit te persen en daardoor grote winsten te maken.
  Max Havelaar zegt, de koffieboeren beter te betalen, maar de koffie is ook flink duurder.
  De conclusie mag dus luiden, dat Max Havelaar op een pak koffie niet minder verdient dan Douwe Egberts en waarschijnlijk zelfs wel meer.
  Per slot van rekening bestaat de prijs van een pak koffie, maar voor een klein percentage uit de prijs van de bonen.

  • stevenl zegt op

   Je redenering rammelt aan alle kanten. Als je de cijfers hebt over inkoop, opslag, transport, productie en verkoop kun je hier een redelijke veronderstelling over maken, nu is het puur je mening.

  • Ger zegt op

   De conclusie die ik trek is dat je meer betaald bij Max Havelaar en dat van het meerdere de boeren profiteren. Zonder de vergoeding per kilo te weten kun je geen andere conclusie trekken denk ik.

 3. Leo Th. zegt op

  Lijkt mij een loze reclame kreet van Plus. Deze supermarkt zal geen eigen rijstboeren hebben gecontracteerd en net als anderen de rijst bij het collectief inkopen zonder een hogere inkoopprijs te betalen.

 4. Mark zegt op

  Dat het businessmodel van Max Havelaar meerwaarde (winst) nastreeft, net zoals Douwe Egberts dat doet is evident. Wetenswaardiger is te weten wat met die winst gebeurd.

  Wat wordt geherinvesteerd? Wat komt ten goede aan producenten, aan eindverbruikers, aan tussenactoren, enz …

  De vraag is: Krijgen de koffieboeren van Max Havelaar een betere prijs? Krijgen de Thaise rijstboeren van Plus Supermarkten een betere prijs?

  Als dat inderdaad zo is beslist de consument toch wat dit hem waard is.

  Enkel afgeven op “grof geld verdienen” is misleiding. Tenzij je ervan uitgaat dat de Max Havelaars van deze wereld buiten het vrije markt economisch stelsel kunnen functioneren. Zo naïf zijn ze daar zelfs nooit geweest 🙂

 5. Piet Roos zegt op

  De familie van mijn vrouw woont in Isaan en verbouwt rijst en ook ik heb mij verbaast over de reclame van de plus en ah. De boeren kregen in april 4 Bath per kilo, dit is ruim onder kost prijs.

  • LOUISE zegt op

   Verbaasd mij helemaal niet.

   Al die instellingen cq supermarkt ketens zijn nog roomser dan de paus.
   Ik denk dat je de prijs van een pak koffie dusdaning kan ontleden zoals wij allen weten wat nu sec de benzine kost per liter en welke noemers er bij bedacht zijn om op die idiote hoge prijs te komen.

   Maar genoemde 4 baht/kilo vind ik wel heel schandalig.

   LOUISE

 6. Harry Romijn zegt op

  IK zou wel eens een staffel willen zien, wat er van de winkelverkoop-prijs waar-naar-toe gaat. Ik ken een leverancier in Thailand van Faitrade-producten: wat er meer dan normaal naar de boeren gaat… is een L A C H E R T J E

 7. Fransamsterdam zegt op

  Wat is een eerlijke prijs? Is 15 Baht per kilo een eerlijke prijs?

 8. Martin zegt op

  Helaas krijgen de boeren in de Isaan nergens een menswaardige vergoeding voor. de grote winsten blijven kleven aan de vingers van de opkopers en tussen handelaren. Coöperaties kent men er niet of wantrouwt het. Ook (slacht)vee gaat vaak te goedkoop van de hand en behoorlijke toezicht ontbeert er. Maar het is er prachtig en de mensen zijn hartelijk en gastvrij.
  Groet,
  Martin.

  • Sir Charles zegt op

   Dat geldt evenzeer voor de (rijst)boeren in andere gebieden dan Isan, die hebben dezelfde problemen.

 9. Henk zegt op

  Als een boer 100 kippen heeft dan is de kostprijs van een ei misschien wel 10 Baht ,bij een half miljoen kippen zakt die kostprijs wellicht naar de 3-4 Baht ,zo is dat met rijst exact hetzelfde ,heeft hij 1 rai rijst en moet die met de hele familie handmatig geoogst worden met de hele buurt en familie dan is de kostprijs wellicht 10-15 Baht ,heeft de beste man 100 rai en een combine om te oogsten dan zakt de kostprijs enorm .
  Daarom snap ik niet dat de Thaise boeren niet doen zoals de Nederlandse boeren 40 jaar geleden al deden en een cooperatie oprichten en gezamelijk een combine kopen en gezamelijk gebruiken en onderhouden .
  Zo gaat dat wereldwijd hetzelfde en zullen de kleine boeren tegen kostprijs moeten werken en zullen langzaam maar zeker ten onder gaan aan hun achterstand in de economie .

  • chris zegt op

   tja….de eerste cooperatie in Nederland, opgericht in 1853 in Zeeuws-Vlaanderen had een prachtige naam; WELBEGREPEN EIGENBELANG.

 10. Ruud zegt op

  Deze reclame is pure misleiding. de Thaise boer is afhankelijk van opkopers, die het vervolgens aan een epediteur of de overheid aanbieden. Uiteindelijk zijn er slecht enkele zeer rijke en machtige expediteurs die de gehele rijstmarkt in Thailand bepalen, ook de inkoop en verkoopprijzen. Er is dus geen enkele boer in Thailand die zelfs winst kan maken, dus zeker geen eerlijke prijs krijgt.
  Hier zou de reclamecode commissie moeten ingrijpen met een fikse boete.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Natuurlijk sluit Plus geen contracten af met de individuele boeren, maar met coöperaties, waarbij boeren zich kunnen aansluiten.
  Ik vermoed – maar weten doe ik dat niet – dat de Thaise boeren hun vrijheid en eigenwijsheid niet zo snel zullen overdragen aan een coöperatie, wat tenslotte niet alleen rechten maar ook plichten met zich meebrengt.
  En zelfs als zo’n coöperatie een betere prijs kan geven dan de marktprijs, dan is het nog maar de vraag of de Thaise overheid geen roet in het eten gooit door de boel weer te gaan subsidiëren. Ik bedoel: Als je van zo’n coöperatie 15 baht krijgt in plaats van de martktprijs van 10 baht, terwijl je dan wel milieuvriendelijk moet werken en je personeel behoorlijk moet betalen, kan dat interessant zijn. Maar als de overheid bij wijze van ‘hulp’ alle geproduceerde rijst opkoopt voor 13 baht, of de opbrengst aanvult tot 13 baht, dan heb je je voor twee baht extra veel te veel moeten uitsloven, en heb je meer kosten gemaakt dan de boeren die ‘maar wat aan rotzooien’.
  Ik sta over het algemeen nogal sceptisch tegenover dit soort ‘goede doelen organisaties’, maar wil ze voorlopig toch het voordeel van de twijfel geven.
  .
  Ook kwam ik nog een blogje inclusief video tegen over dit onderwerp, en de blogster heeft er in ieder geval een leuk reisje aan overgehouden.
  .
  https://beaufood.nl/video-met-max-havelaar-en-plus-supermarkt-op-rijstreis-door-thailand/
  .
  De losse video:
  .
  https://youtu.be/LCmJdwAuuk4
  .
  Het is geen diepgravende documentaire, maar juist door de betrekkelijke onbenulligheid is het toch ook wel weer informatief.

 12. Mark zegt op

  Uit ervaring weet ik dat er rijstproducenten in de regio Pichit, Phitsanulok, Sukothai, Uttaradit enkel coöperaties opgericht hebben. De meeste rijstboeren blijven echter voor eigen rekening produceren op een relatief klein areaal, vaak zelfs (deels) op gepachte gronden.

  De arealen per bedrijfszetel verkleinden ook systematisch met de jaren, vnl. onder invloed van Thaise successiewetgeving. Bij het overlijden van een bedrijfsleider versnippert het vaak binnen de familie. Diegene die dan nog wil/moet verder “boeren” moet huren van familieleden. Dit leidt meestal tot toestanden en (nog meer) onrendabiliteit.

  Verder zorgt schuldoverlast in landbouwersfamilies ervoor dat de controle over het belangrijkste productiemiddel – grond – in toenemende mate verlorenen gaat.

  Het feit dat prijzen voor rijst gekeldert zijn, mede door slecht overheidsbeleid, drijft de schuldgraad bij landbouwers op.

  Een paar jaar geleden kreeg mijn Thaise schoonbroer nog 10 bath voor een kilo rijst, laatst was dat 5 bath. Hij heeft zijn bedrijf van de ondergang kunnen redden door tijdig te diversifëren. Deels overgeschakkeld op groententeelt en viskweek. Daardoor kan hij de kop boven water houden.

  Vorige week nog kregen we een “interessant voorstel” van een directielid van een suikerfabriek in Sawan Khalok. Hij kent mijn vrouw van de middelbare school en dankt zij facebook hebben ze mekaar na jaren “terug gevonden”. Hij stelde voor om hem minimum 1 miljoen baht ter beschikking te stellen. Hij ontleent het geld aan landbouwfamilies. Hij kent er velen in de ruime regio door zijn job in de suikerfabriek. De kapitaalnood is hoog bij die boeren. Hij spiegelde ons een netto rendement van 2% per maand voor. Risicovrij want de Chanoot van de landbouwers wordt als hypotheek geregistreerd op de landoffice, meteen op naam van mijn vrouw. Hoeveel hij nog “grijpt” is me niet duidelijk.

  De ene zijn brood is de ander zijn dood. Keihard onverbiddelijk gaat het er aan toe. Het Bhoeddisme mildert niet. Het is enkel een schaamlapje om de schijn hoog te houden.

  Na het “politieke” rijstdébacle had ik verwacht (gehoopt) dat er overheidsstimulie zouden komen om de bio-energie te ontwikkelen. Er was grondstof zat. Een geweldige kans lag voor het grijpen. Maar gigantische stocks beleven bederven voor de ratten en de muizen in de reuze opslagplaatsen. De grote grijze gebouwen midden de rijstvelden staan er vandaag als stille getuigen van de politieke verwaandheid en sociaal-economische miserie in ruraal gebied.

 13. Mark zegt op

  Telkens ik op weg van het noorden naar het zuiden voorbij zo een grote grijskleurige opslagplaats voor rijst kom, denk ik aan een reuze doodskist van de eens zo geroemde Thaise rijstcultuur.

  De grote grijze mastodonten contrasteren in het landschap. Ze hebben iets surrealistisch.
  Misschien markeren ze wel het einde van een tijdperk in het Land Of Smiles.

  De vergelijking met de reuze sarcofaag van Tsjenobyl is zelfs niet ver weg.

 14. Gerard zegt op

  De reclame code commissie zou Plus markten moeten vragen om aan te tonen dat de thaise boeren inderdaad een eerlijke prijs krijgen voor hun rijst.
  Kan Plus markten dat niet aan tonen dan dienen ze de opmerking uit hun reclame te schrappen en anders een boete krijgen voor elke keer dat ze met die opmerking komen in hun reclame over thaise rijstboeren.

  • Sir Charles zegt op

   Dat kan maar dan zal toch echt eerst iemand een klacht daarover bij hun in moeten dienen vóór dat ze actie zullen ondernemen dus wat let je, ga je gang.
   https://www.reclamecode.nl/consument/default.asp?paginaID=0


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website