Beste lezers,

Sinds mei 2015 laat ik mijn ambtenarenpensioen overschrijven vanuit België naar mijn rekening bij de Bangkok Bank in Chiang Mai. Elke 1ste Belgische werkdag van de maand wordt een levensbewijs ingediend en dan begint de ellende veroorzaakt door PDOS.

Het gaat van “toevallig” verder storten op de oude Belgische rekening die niet meer actief is, over het betalen in delen gespreid in de tijd zodat de kost oploopt, tot het erg laat doorstorten van de uitkering (kan tot 14 dagen oplopen).

Feedback wordt niet verstrekt en alleen wanneer ik ga dreigen en de ombudsdienst inschakel komt er soms enige reactie. Telkens krijg ik dan mails waarin de voordelen van een Belgische rekening aan bod komen.

Mijn vraag: weet iemand of er Thaise banken bestaan met een vertegenwoordiging of relationship in België of omgekeerd?

Dank bij voorbaat.

Jean-Paul


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Zijn er Thaise banken met een vertegenwoordiging in België of omgekeerd?”

 1. eugeen zegt op

  Waarom niet een rekening openen bij een bank in Belgie en het vanaf daar doorstoreten naar een bank in Thailand?

  • fons zegt op

   wat eugeen zegt is in geval een juiste beslissing gewoon een rekening in belgie doorstorten naar rekening in Thailand kosten ongeveer 16 euro poepsimpel success.

 2. bob zegt op

  Gewoon in België op een rekening laten binnenkomen, opsparen en in één keer een groot bedrag overboeken (en de koersontwikkeling in de gaten houden).

 3. Eric zegt op

  Check of google foreign bank in Thailand. vind je er zoals de RBS voorheen abn amro ING RABO, CITI BANK heeft ook vestiging in amsterdam net zoals de chineese bank MEGA BANK De Bangkokbank zit in London.

  Maar waarom niet gewoon een belgische rekening kun je het geld zelf overboeken als de koers gunstig is. en kijk eens op Transferwise kun je veel besparen op kosten. als je dit doet zie precies wat het kost. ik kan je een l9nk sturen om het gratis te proberen. Duurt ongeveer 3 werkdagen voordat het geld op je thaise rekening staat maar je kunt het wel volgen.

  • Eric zegt op

   ik heb de vraag aan de Nederlandse Bank gesteld. zodra ik bericht heb zal ik het melden.

 4. henry zegt op

  De meest gebruikelijke methode bij belgische pensionado’s is je pensioenlaten storten op een belgische rekening en dan doorstorten naar uw Thaise rekening..
  Persoonlijk doe ik dit via een doorlopenden opdracht. Binnen de 48 uur staat dit geld op mijn Kasikorn rekening, Dat kost mij langs belgische kant 9,92 Euro en langs Thaise kant 200 Baht.
  U, als bent ambtenaar, moet in dit geval maan elke 6 maanden een levensbewijs binnenbrengen.

  Er is geen enkele Belgische bank die rechtstreeks op Thaise bankrekening stort. Dat gebeurt steeds via 1 of 2 tussenbanken. Ook niet bij KBC die agent is van Kasikornbank.

  Laat mij toen U opmerkzaam te maken dat Bangkokbank niet echt een goede bank is, als U niet echt kapitaalkrachtig, of zakenman bent.

  Ik denk dat weinigen me gaan tegenspreken a

  • Barbara zegt op

   Waarom Henry? Ik ben al van 1991 klant bij Bangkok Bank, heb nooit een probleem gehad. Is er iets dat ik niet weet?

  • HarryN zegt op

   Tja U stelt dat Bangkok Bank niet echt een goede bank is. Dan moet ik U toch gaan tegenspreken:
   Heb er 4 rekeningen lopen en dat al ong. 9 jaar. Geen enkel probleem tot nu toe. Internet bankieren loopt vlot. Geld van ING naar Bangkokbank, voor 12 uur ‘s-middags Nederlandse tijd overboeken en heb het om 09.00 uur de volgende ochtend reeds binnen. Nee ik heb geen moeizame ervaringen!

  • gust zegt op

   Wow,henry bij welke bank bent U.In 2006 heb ik mijn bank belfius een doorlopende opdracht gegeven om maandelijks 900 euro over te maken naar bangkokbank.Dit kost mij maandelijks 30 (dertig ) euro waarvan 25 eur.dosierskosten Dit is diefstal Denkt U of iemand van de Belgische bloggers of het via internet mogelijk is om van bank te veranderen,De kosten van belfius zijn na wat ik hier lees wel zeer overdreven hoog.Moderator dit is niet chatten,ik vraag hulp van mijn landgenoten die ook in Thailand wonen.

   Met oprechte dank

   Gust vanuit Chiang Mai

  • theoS zegt op

   Wel, henry, ik heb een Bangkok Bank rekening al sinds eind jaren ’70. Buiten de nuwarende ATM diefstal van Baht 180- per transactie zie of heb ik geen enkel probleem met deze bank. Wat is het probleem? Leg eens uit?

 5. Jos zegt op

  Volgens mij heeft de Citybank vestigingen in België en Thailand

  • Barbara zegt op

   Ja, dat is waar, ik heb dat 20 jaar geleden aangekaart, maar dat zijn totaal verschillende banken. Citibank is trouwens van naam veranderd in België als ik het juist heb

   • Jan zegt op

    Noemt nu Beobank maar heeft niets meer te maken met Citibank.
    Beobank is een Belgische bank. Het bedrijf was gekend als Citibank Belgium, onderdeel van de wereldwijde Citigroup, tot het in 2012 door Credit Mutuel Nord Europe overgenomen werd.

 6. henry zegt op

  De meest gebruikelijke methode bij belgische pensionado’s is je pensioenlaten storten op een belgische rekening en dan doorstorten naar uw Thaise rekening..
  Persoonlijk doe ik dit via een doorlopenden opdracht. Binnen de 48 uur staat dit geld op mijn Kasikorn rekening, Dat kost mij langs belgische kant 9,92 Euro en langs Thaise kant 200 Baht.
  U, als bent ambtenaar, moet in dit geval maan elke 6 maanden een levensbewijs binnenbrengen.

  Er is geen enkele Belgische bank die rechtstreeks op Thaise bankrekening stort. Dat gebeurt steeds via 1 of 2 tussenbanken. Ook niet bij KBC die agent is van Kasikornbank.

  Laat mij toen U opmerkzaam te maken dat Bangkokbank niet echt een goede bank is, als U niet echt kapitaalkrachtig, of zakenman bent.

  Ik denk dat weinigen me gaan tegenspreken als ik zeg dat Kasikorn bij Expats pensionados een heel goede reputatie heeft op gebied van klantenservice. Ik ben er al 25 jaar klant en el probleempje werd soepel opgelost. Ik verkrijg van hen informatie over geldtransferten die ik zelfs niet bekom bij mijn belgische bank.

 7. Marc Breugelmans zegt op

  Beste Jean-Paul,

  Ik heb al jaren een rekening bij de ING bank die zowel aktief is in Belgie als in Thailand , in Thailand enigzins beperkt . Ik laat men pensioen storten op men rekening in Belgie en stort dan door via internet banking naar men rekening in Thailand .
  Dat werkt prima !

  • Marc Breugelmans zegt op

   Je kan dat naar eender welke bankrekening in Thailand storten dat moet daarvoor niet dezelfde bank zijn als in Belgie

 8. Jan zegt op

  Zoals Eugeen zegt zou het beter zijn terug een rekening te openen, bv. bij ING die een expat rekening hebben. Zodoende kan je overschrijven zoveel of zo weinig je wil, maar niet te veel zodat ze je geen income tax laten betalen,
  http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html

  • daniel VL zegt op

   Ik gebruik ING niet meer ze rekenden 35 euro per overboeking.
   Ik heb trouwen alle banken aangeschreven om te vragen naar de kosten Argenta rekent geen kosten maar werk moeilijk uit Thailand. Rabobank rekent 15 euro. Alle andere banken geven zelfs geen antwoord.
   Bij Bangkokbank heb ik steeds problemen met mijn Internet rekening. moet steeds terug naar CM suphet rd om een nieuw paswoord aan te maken.

 9. bauwens zegt op

  Ik weet enkel ING maar die nemen ook genoeg bij overschrijving. Beter is rekening openen en je geld van je bank doorstorten

 10. David H. zegt op

  Ik dacht toch dat er in Belgie Citybank is , en Citybank hier in Thaiand ook …

  • Jan zegt op

   CITIbank heeft geen agentschappen meer in Belgie sinds een jaar of 2. Is overgenomen door Beobank

 11. ANDRE DESCHUYTEN zegt op

  Zeker een rekening open doen in België, bijvoorbeeld Argenta is gratis en kosten voor uw rekening, en achteraf van deze rekening uw pensioen laten doorstorten naar Chiang Mai, verschillende vrienden doen het zo, zo niet steeds terugkerende problemen. Ze krijgen rond de 15de van elke maand hun pensioen en laten dit met en bestendige opdracht de 20ste van de maand doorstorten naar hun rekening in Thailand of waar ook ter wereld en rond de 23ste van deze maand op hun rekening. Spreek erover met je bank voor de kosten te beperken.
  Veel geluk

 12. Gerard Van Heyste zegt op

  Beste, ik woon hier al 16 jaar ,en laat gewoon men pensioen storten in Belgie, Argenta bank, nooit enig probleem, op vraag schrijven ze gewoon het gewenste bedrag naar je Thaise bank en dit volledig gratis aan de koers van de dag. Ik zelf of familie breng zelf geld mee zoveel ik mag? omdat ik zo de beste koers kan hebben.Eenmaal per jaar levensbewijs volstaat !

 13. Hemelsoet Roger zegt op

  Dag Jean-Paul, Ik ben ook Belg en laat sedert verleden jaar mijn pensioen rechtstreeks van de pensioendienst naar mijn Thaise rekening overschrijven (bij de Kasikornbank) naar het bankfiliaal waar ik woon en dat geeft helemaal geen probleem, alleen wordt er 500฿ per maand ingehouden door de bank alhier voor transactiekosten e.d. en niets meer. Je moet wel ‘n formulier aanvragen bij de pensioendienst, maar let wel op: dat formulier is in het Nederlans opgesteld en het gedeelte bestemd voor de bank is in het Engels. Ik heb daar geen problemen mee gehad, het werd tersond aanvaard door de bank, maar mijn Belgische vriend die in Phuket woont heeft daar heel grote problemen mee gehad: geen enkele bank wou het aanvaarden, ook de Kasikornbank niet, omdat het grootste gedeelte die hij moest invullen n.b., in het Nederlands was (de pensioendienst aanvaard geen enkel ander formulier). Uiteindelijk heeft hij toch ‘n bank gevonden die het wou aanvaarden om daar ‘n rekening te openen en dat was bij de Commersbank in Phuket. Nu is het zo, dat de pensioendienst met AXA bank werkt in Belgie en diezelfde bank bestaat hier in Thailand ook. Ik zou zeggen, als geen andere bank je wil aanvaarden, zou ik naar de AXA bank gaan, als ik U was. Het zou wel kunnen dat die bank alleen in Bangkok gevestigd is, elders in Thailand weet ik niet. Op ‘n rekening laten storten bij ‘n andere bank in Belgie en laten doorstorten naar Uw eigen rekening in Thailand ,zal dat extra kosten geven en die kan je dus wel vernijden bij rechtstreekse overschrijving vanuit de pensioendienst (www.onprvp.fgov.be). Mijn pensioen wordt netjes elke maand op mijn Thaise rekening gestort, zelfs 3 tot 4 dagen voor de datum die men opgeeft op de betaaldata voor het buitenland (te vinden en te downloaden van de website v.d. pensioendienst). Je kan ook ‘n identificatiesleutel aanvragen en je e-mailadres doorgeven als je hier in Thailand woont, zodat je ten alle tijde je dossier bij de pensioendienst en de volgende datum van uitkering kunt inkijken. Bij de aanvraag moet je jouw naam uiteraard en je Belgisch Nationaal Nummer doorgeven alsook je adres in Thailand.
  Ik hoop dat ik je hiermee kunnen helpen heb.
  Groetjes, Roger.

 14. Hemelsoet Roger zegt op

  @Jean-Paul: Naar ‘n levensbewijs vanuit de pensioendienst wordt enkel eenmaal per jaar gevraagd bij mijn verjaardag en verder helemaal niet. Ik heb ‘n gewoon gezinspensioen, misschien ligt dat bij u anders?
  Groetjes, Roger.

 15. lung addie zegt op

  Het verbazingwekkend dat mensen zich zo slecht informeren wat belangrijke zaken als pensioen betreft en dit, in een tijd waar alles, wat pensioenen betreft, perfect via het internet te volgen is.

  Het volgen van je pensioen online:
  http://www.mypension.be je vraagt een “token” aan ( google even token aanvragen ) of je koopt een kaartlezer ( 15Euro ) voor je Belgische identiteitskaart. Hiermee kan je aanloggen bij http://www.mypension.be en ook je belastingen online invullen. Heel eenvoudig en je bent steeds op de hoogte van de gang van je persoonlijke zaken. Hier kan je uw eigen gegevens controleren en eventueel aanpassen, zoals het banknummer waar het pensioen moet gestort worden. Ze kunnen eventueel wel een bewijs vragen dat deze rekening wel degelijk van U is.

  De eenvoudigste manier is, zoals de meesten hier aangeven:
  open een rekening in Belgie en laat je pensioen daar op storten. Schrijf het geld zelf over naar je Thaise rekening of breng het, bij een bezoek aan Belgie, cash mee. Argenta is idd een interessante bank wat niet Europese overschrijvingen betreft. Dat het “volledig gratis” is klopt niet. Argenta zelf rekent geen kosten aan, doch niet Europese overschrijvingen gaan steeds, zoals in een andere reactie ten rechte aangegeven is, via één of meerdere tussenbanken en die rekenen wel kosten aan. Daarom is het interessant grotere bedragen één keer over te schrijven dan elke maand een klein bedrag.

  Ben je uitgeschreven in Belgie en ingeschreven op de Belgische ambassade:
  de, volgens sommigen zeer onbehulpzame en slecht werkende ambassade, geeft automatisch je adres in Thailand door aan de Belgische kruispuntdatabank. Bij de pensioendienst moeten ze je adres kennen omwille van het “levensbewijs”. Als ambtenaar moet dit ZES maandelijks en als ex-privé werknemer één maal jaarlijks ingestuurd worden …. wie maakte je wijs dat dit elke maand moet?
  Ik ben zelf ex ambtenaar en dit alles verliep/verloopt vlekkeloos. Eenmaal het eerste pensioen gestort loopt dit elke maand opnieuw als een trein, steeds op dezelfde datum want bij de pensioendienst is dit ook een automatische storting. ( geen FYRA trein want die viel om de haverklap in panne ).

  Meest praktische manier:
  je legt hier op je Thaise bankrekening een reservebedrag aan. Hoog genoeg om ook je visavoorwaarden te dekken. Deze rekening enkel op jouw eigen naam. ( Een gemengde rekening wordt door de immigratie in Thailand niet aanvaard ) Dan hoef je niet elk jaar een bewijs van voldoende inkomsten uit pensioen aan te vragen, te laten stempelen op de ambassade ect ect …. Om de x-aantal maanden schrijf je dan een bedrag over van je Belgische naar uw Thaise rekening. Bespaart je veel nutteloos werk en nutteloze maandelijkse transfertkosten.

  succes,
  LS Lung addie

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Eddy,

   “Als ambtenaar moet dit ZES maandelijks en als ex-privé werknemer één maal jaarlijks ingestuurd worden …. wie maakte je wijs dat dit elke maand moet?”

   Er is wel degelijk een verschil.

   Voor betalingen via PDOS (ik heb ook een ambtenaar pensioen, hoe het in de privé zit weet ik niet)

   Indien je in het buitenland woont, en je laat je pensioen rechtstreeks uitbetalen op een buitenlandse rekening moet je voor elke betaling (indien maandelijks dan elke maand) een levensbewijs opsturen.

   Indien je in het buitenland woont, en je laat je pensioen uitbetalen op een Belgische rekening moet je slechts 2 maal per jaar (zesmaandelijks) een levensbewijs opsturen.

   http://www.pdos.be/pay/nl/payment/payment_manner.htm

   http://www.pdos.be/pay/nl/payment/transfer_abroad.htm

   http://www.pdos.be/pay/nl/faq/faq_010.htm

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Sorry wat tekst vergeten.

    Ref http://www.pdos.be/pay/nl/faq/faq_010.htm

    Wie moet een zesmaandelijks levensbewijs indienen?

    Alle gepensioneerden die:
    langdurig (ongeveer 1 jaar), permanent of definitief in het buitenland verblijven
    en van wie het pensioen op een financiële rekening geopend in België wordt uitbetaald.

    Opmerking: Gepensioneerden die in het buitenland verblijven en hun pensioen ontvangen op een buitenlandse financiële rekening moeten vóór iedere betaling een levensbewijs indienen bij:

    • Lung addie zegt op

     Beste Ronny,

     mijn excuses, maar ik vergat er bij te schrijven alle: zes maanden als je op een Belgische rekening laat storten. Het klopt wat je terecht aangeeft… vroege ochtend … dan vergeet ik soms een zinnetje….

     lung addie

 16. robert harry balemans zegt op

  In Thailand kan Je rekeningen openen in 11 andere geldsoorten dan de THB. , ik heb dus hier bij Krungri een Eur.rekening en zet mijn Eurootjes om zoals het uitkomt , en ik ze nodig heb , Je kan natuurlijk ook wachten op een gunstige koers …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website