Thais rijbewijs verlopen tijdens verblijf buitenland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 januari 2019

Beste lezers,

Ik heb een vraag over het Thais rijbewijs. Een Finse vriend moest vanwege overlijden van familie tijdelijk terug naar Finland.
In Finland kwam hij erachter dat zijn Thais rijbewijs gedurende zijn tijdelijk verblijf in Finland was verlopen.

Kan hij bij terugkomst in Thailand zijn verlopen rijbewijs zonder problemen weer verlengen of start de procedure voor het aanvragen van een Thais rijbewijs weer opnieuw?

Vast bedankt voor de reacties.

Groet,

Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Thais rijbewijs verlopen tijdens verblijf buitenland”

 1. eddy zegt op

  mijn thais rijbewijs was ook verlopen vorig jaar terwijl ik in belgie was geen enkel probleem gehad om te vernieuwen

 2. Joop zegt op

  Net als in Nederland heb je in Thailand een bepaalde periode dat je een verlopen rijbewijs probleemloos kan verlengen. Hoe lang die periode exact is weet ik niet, maar ik vermoed een half jaar.

  • Cor zegt op

   Je kunt een rijbewijs een maand voor afloop al laten verlengen en tot een jaar laten verlopen langer dan een jaar moet men van voren af aan beginnen.
   Ik heb het nagevraagd omdat ik het zelfde orobleem heb.

   • HarryN zegt op

    Ook (net als bij de verschillende regels bij immigratie kantoren) hier dus verschillende tijden voor het verlengen van je rijbewijs. Op het kantoor in Pranburi zei men mij dat dat 3 maanden van te voren kan.

   • stevenl zegt op

    90 dagen tevoren kan. Tot 1 jaar na afloop probleemloos verlengen 1-3 jaar opnieuw schriftelijk examen, meer dan 3 jaar alles opnieuw.

 3. Kareltje zegt op

  Ja,

  Mijn vrouw (Thaise), had ook haar rijbewijs pas in de laatste week (1 jaar na het verlopen) laten vernieuwen.
  Ik had het constant lopen zeggen, maar luisteren, nee dus. Dus ja, je heb een vol jaar om je rijbewijs te verlengen.

 4. fred zegt op

  Het is zelfs interessanter het te laten verlopen. Je mag je rijbewijs verlengenvanaf 90 dagen (en geen 91 ) voor verval en tot 1 jaar erna. (regels Banglamung)
  De meeste van ons gaan de dag nadat het is vervallen dat krijg je 6 jaar.
  Mijn rijbewijs verviel op 10 juli 2018 ik ben het gaan verlengen 11 juli 2018 en mijn rijbewijs is nu geldig tot 10 juli 2024.

  • Manuel zegt op

   Hoi Fred, mijn rijbewijs is nu 2 jaar geldig.
   Betekent dat deze na verlengen ook 6 jaar geldig is?

   • stevenl zegt op

    Je krijgt als je verlengt, mits in het bezit van een non-immigrant visum of extension of stay, 5 jaar plus de tijd tot je volgende verjaardag.
    Indien toeristenvisum krijg je opnieuw 2 jaar.

   • fred zegt op

    Heb je een jaarvisum ? Ingeval van niet denk ik niet dat je een langer geldend rijbewijs dan 2 jaar zal krijgen.Heb je dat wel denk ik wel als je je huidig rijbewijs 1 dag laat verlopen je ook gelijk voor 6 jaar zal krijgen.
    Ik had al een vijfjarig rijbewijs. Voor alle duidelijkheid ik spreek over de regels in Banglamung.

  • RonnyLatYa(voorheen ronnylatphrao) zegt op

   Man, man, man… Erg.

 5. Sjaak S zegt op

  Wat leven we in een lastige wereld he? Je vraagt je af of je de hele “procedure” moet doen. Tenzij je gehandicapt bent is dat nou toch werkelijk in een of twee dagen gedaan, of niet?

  We hebben sinds vorige week een auto en dus moet ik een rijbewijs hebben. Nou.. de hele procedure: ik was een paar dagen geleden op het rijbewijs bureau, maakte een afspraak (18 januari) en ga dan de hele “procedure” door: vijf uur lang! Zonder dat ik rijlessen moet volgen enzovoorts. Je weet hoe het in Thailand gaat.
  Ik denk dat je in Nederland er niet zo gemakkelijk van af komt. En het is vooral “duur”: iets over de 200 Baht vertelde de dame aan het loket.

 6. Lung addie zegt op

  Thailand zou Thailand niet zijn moesten er geen speciale regeltjes gelden.
  Voor de vervaldatum van het rijbewijs wordt de ‘geboortedatum’ gevolgd.
  Een eerste rijbewijs is nu 2jaar geldig, niet rekenen vanaf de datum van uitgifte maar vanaf de geboortedatum. Indien iemand zijn geboortedatum niet meer weet: kijk eens in je paspoort en kijk eens naar de vervaldatum van het rijbewijs=dezelfde!
  Een volgend rijbewijs is 5 jaar geldig, opnieuw te rekenen tot de eerste geboortedatum NA 5 jaar.
  Indien je het rijbewijs VOOR de vervaldatum vernieuwt dan zal het 5 jaar later opnieuw vervallen.
  Indien je NA de vervaldatum vernieuwt dan win je een jaar want de vervaldatum is de eerste verjaardag NA 5 jaar, dus, in dit geval 6 jaar later. Het zal mogelijk een genoegdoening zijn voor de houder, doch veel winst zit er eigenlijk niet in want uiteindelijk moet je toch vernieuwen, of het nu na 5 of 6 jaar is, enkel een beetje uitstel van executie.

  • stevenl zegt op

   Eerste rijbewijs is 2 jaar geldig vanaf uitgifte, niet geboortedatum. verder klopt je verhaal.

 7. Jan si thep zegt op

  Maar mag je van de wet en verzekering wel met een verlopen rijbewijs de weg op?

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Dat is inderdaad maar de vraag.

   Het zal wel zo zijn dat er na de vervaldatum nog een periode is dat je het rijbewijs kan verlengen zonder bijkomende testen, etc.
   Maar ik veronderstel dat die periode eerder bedoelt is voor personen die niet in de mogelijkheid waren om voor de vervaldag te verlengen (buitenland, ziekte, etc), maar ze wel bij de eerstvolgende mogelijkheid dienen te verlengen als men verder wil blijven rijden.
   En het kan natuurlijk ook best zijn dat de politie het laat voorbijgaan dat je met verlopen rijbewijs aan het rondrijden bent (1 dag of een jaar maakt dan eigenlijk geen verschil).

   De vraag is echter of de verzekering er ook zo over denkt als je met een vervallen rijbewijs betrokken bent bij een ongeval.
   Ik zou het risico niet nemen en gewoon verlengen voor de vervaldatum, zoals het hoort, maar ook met rijbewijzen zie je dat men blijkbaar problemen heeft om iets tijdig te verlengen…. en vooral als er wat winst(?) uit te halen is.

   Nu goed, ieder doet er maar mee wat hij wil natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website