Lezersvraag: Met een Thais rijbewijs in Nederland rijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 februari 2017

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin is bij mij komen wonen in Nederland. Nu mag ze met haar Thais rijbewijs in Nederland niet rijden. We hebben gehoord dat wanneer je in Thailand een internationaal rijbewijs aanvraagt je een jaar in Nederland mag rijden en wanneer je theorie examen doet je zelfs een Nederlands rijbewijs krijgt.

Is er iemand die hier ervaring mee heeft of mij op weg kan helpen?

Groet,

Laurens


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Met een Thais rijbewijs in Nederland rijden?”

 1. Harrybr zegt op

  Een nationaal rijbewijs is enkel in het eigen land geldig.
  In de EU wordt een EU-rijbewijs door alle EU lidstaten erkend.
  Dat een Thaise politie-agent een buitenlands rijbewijs goed genoeg vind, of een NL agent een Thaise.. is plezierig meegenomen. De narigheid ontstaat, als er een ongeluk gemaakt is en de verzekering de claim niet erkent ( of zelfs de “onschuldige” verwijt niet voldoende te kunnen rijden)

  • Ronald zegt op

   Daarom ook de vraag over een internationaal rijbewijs.

  • Cornelis zegt op

   Onvolledigd informatie, er zijn wel degelijk mogelijkheden. Op de website van de RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – vind je o.a. het volgende:

   Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA
   Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, of op de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In die periode moet u zorgen voor een Nederlands rijbewijs. In sommige gevallen kunt u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw examen doen.

   Toerist in Nederland
   Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? De categorieën op uw rijbewijs moeten dan wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.

 2. Somchai zegt op

  Beste Laurens, Het klopt niet helemaal wat je verteld. Als zij met een Internationaal rijbewijs uit Thailand hier komt, is deze 6 maanden geldig. Om een Nederlands rijbewijs te willen krijgen zal ze eerst theorie examen moeten doen en vervolgens gewoon rijexamen zoals elke Nederlander. Het is in 2010 al ergens afgeschaft dat buitenlanders die in Nederland komen wonen een rijbewijs kunnen krijgen op vertonen van hun rijbewijs uit het land van herkomst. Vriendelijke groet, Somchai

 3. Hans Bos zegt op

  Een vreemd antwoord. Omdat mijn Nederlandse rijbewijs verlopen is (door mijn diabetes moet ik aan zo veel eisen en keuringen voldoen dat ik maanden in NL zou moeten verblijven) huur ik al jaren een auto op Schiphol en Düsseldorf met mijn Thaise rijbewijs. Mij is verzekerd dat ik daarmee 180 dagen in NL mag rijden. Zo lang blijf ik niet…

 4. Vincent zegt op

  Klopt niks van dat verhaal Laurens.

  Je vriendin moet hier gewoon les nemen en haar Nederlandse rijbewijs halen.
  1. Omdat het de wet is en 2. omdat ze dan ook geen brokken maakt met haar Thaise rijgedrag alhier.

  Andersom, – voor jou dus – geldt het wel dat je met een in Nederland verkregen internationaal rijbewijs in Thailand mag rijden.

  Groetjes, Vincent

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Dat mag ook maar 3 maanden aaneen gesloten. Als je langer dan 3 maanden blijft dien je een Thais rijbewijs te hebben. Reis je echter op een retirement – O visum, moet je elke 3 maanden het land uit, en begint het weer van voor af aan.

 5. Rob Tha Mai zegt op

  Alle berichten zijn niet juist. Mijn Nederlandse dochter, 8 jaar in Thailand wonende heeft 4 jaar geleden in Thailand haar Thais rijbewijs gehaald ( en niet gekregen) Nu terug in Nederland om te wonen en ingeschreven in de gemeente. Gemeente zegt u kunt omwisselen, Thais rijbewijs ingeleverd en formulier en leges betaald. Bericht van R.D.W u moet nog een zelf medische verklaring invullen en een 30% verklaring van de belastingdienst.
  Niemand, ook de belastingdienst niet, kent de 30% verklaring, daar mijn dochter student is en niet gewerkt heeft.
  Om het verhaal niet te lang te maken, zijn we via de rechtbank er achter gekomen wat deze 30% verklaring inhoud:
  De afgifte van een rijbewijs zoals bedoeld in artikel 46 van het Reglement rijbewijzen (hierna: Rr). Op grond van het bepaalde in artikel 46 van het Rr en de Regeling omwisseling niet-Nederlandse rijbewijzen (hierna: Regeling) komen rijbewijzen uit Thailand, in principe niet voor omwisseling in aanmerking. In de Regeling is een uitzondering opgenomen. In artikel 2 van de Regeling is bepaald dat om redenen van algemeen belang het rijbewijs van diegene aan wie de zogenaamde ‘bewijsregel’ is afgegeven kan worden omgewisseld. De bewijsregel wordt, kort samengevat, door de Belastingdienst afgegeven aan en uit het buitenland aangetrokken werknemers die beschikken over specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet of schaars aanwezig is.

  Dit is de letterlijke tekst, dus iemand die schaars is rijdt beter in Nederland dan iemand die Nederlandse is en in de 8 jaar daar haar rijbewijs gehaald heeft.
  Dit ruikt niet alleen naar maar is DISCRIMINATIE

 6. John zegt op

  Beste laurens een minstens zo belangrijke vraag is hoe verstandig is het om iemand met een thais rijbewijs in Nederland te laten rijden. Je.weet hoe.weinig een thais rijbewijs voorstelt.

 7. Chris zegt op

  Beste Laurens, met een Thais rijbewijs mag je in Nederland 180 dagen rijden. Na die 180 dagen dien je in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs om nog te mogen rijden. Je moet een theorie en praktijk examen met goed gevolg afleggen. Er bestaat geen ontheffing o.i.d. voor mensen met een Thais rijbewijs. Wel is het mogelijk om tegen een meerprijs het examen in het Engels te doen.

 8. Hans zegt op

  Beste Laurens,

  Een Thais rijbewijs is nooit geldig in Nederland.
  Ook jij moet weten dat een Thais Rijbewijs niets voor stelt, omdat het halen van rijbewijs in Thailand een wasse neus is dat je het krijgt bij een pakje boter.
  Omgekeerd kan het wel, als je een internationaal rijbewijs kan overleggen word jou een rijbewijs voor 2 jaar afgegeven in Thailand.

 9. Cees 1 zegt op

  Ik vind het een heel goed idee om een Thais ( internationaal ) rijbewijs in Nederland niet te accepteren. Want we zijn het er toch allemaal wel eens dat een Thais rijbewijs geen garantie is voor rijvaardigheid.

  • NicoB zegt op

   Cees 1, dit is niet geheel juist.
   Er is een verschil in wonen in NL of tijdelijk in NL zijn.
   Woon je er, zal je een NL rijbewijs moeten halen binnen 185 dagen, tot dan mag je op je Thais rijbewijs rijden.
   Ben je tijdelijk in NL mag je op je buitenlands rijbewijs rijden, heb je een Thais rijbewijs dan moet je vanwege de taal een internationaal rijbewijs hebben.
   NicoB

 10. Cornelis zegt op

  Ik verbaas me over een aantal reacties waarin een stelling wordt betrokken die niet met de feiten strookt. Of zijn dit zgn. alternative facts?

 11. NicoB zegt op

  Hallo Laurens, dit is wat ik als antwoord kreeg van de RDW op mijn vraag: Kan ik in NL op mijn Thais rijbewijs rijden?:
  ” Als u in Thailand woont en u bezoekt Nederland, mag u in Nederland met uw buitenlands rijbewijs rijden. Als het rijbewijs in een niet westerse taal (bijv. Japans/Grieks etc.) is opgesteld, heeft u een internationaal rijbewijs (afgegeven in het land van rijbewijsafgifte) nodig “.
  Hierbij is geen beperking in tijd aangegeven, het IRB van de Anwb is 1 jaar geldig, hoe lang het Thaise internationale rijbewijs geldig is weet ik niet, ik vermoed ook 1 jaar net als dat van de Anwb.
  Let op, het antwoord van de RDW geeft aan, als ik in Thailand WOON!
  Het antwoord geldt dus niet als ik, weer, in Nederland zou gaan wonen, doe ik dat wel dan kan ik mijn verlopen rijbewijs weer aanvragen zonder af te rijden.
  Het Thaise rijbewijs kan in NL niet omgewisseld worden voor een NL rijbewijs, wat de motivatie daar voor is weet ik niet, ik vermoed dat het te maken heeft met de waardering van het Thiase rijbewijs. Zo was er een tijd dat mensen naar Egypte of ik meen Aruba gingen voor een weekje en daar even een rijbewijs haalden en dat in NL konden omwisselen, aan die praktijk is een einde gemaakt, gezien de kwaliteit van een Egyptisch rijbewijs.
  Het lijkt misschien helaas, maar dat is niet zo, uw vriendin zal dus in NL een rijbewijs moeten behalen via de gebruikelijke procedure. Een gedegen rijopleiding volgen is van essentieel belang voor elke automobilist, voor u en andere verkeersdeelnemers, ik wens haar daar alle succes mee.
  NicoB

 12. Lunghan zegt op

  Ik weet niet waar jullie de wijsheden vandaan halen dat je met een Thais rijbewijs NIET mag rijden in Nederland.Onzin.
  De RDW zegt op hun website het volgende : Toerist in Nederland

  Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? De categorieën op uw rijbewijs moeten dan wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.
  Alleen uitgezonderd: Nederlanders met een Thais rijbewijs mogen hier alleen rijden als ze NIET ingeschreven staan in Nederland.
  Dit is mijn uitspraak , en daar moet u het mee doen.haha

 13. Ben zegt op

  Op Samui is het zo dat je Nederlandse rijbewijs geautoriseerd moet zijn door de Nederlandse ambassade in Bangkok. Maar op de site van de ambassade wordt hiervoor met een directe link doorverwezen naar de RDW. De verklaring van geldigheid van de RDW heb ik nu binnen en we gaan morgen ervaren of dit bekend is bij de Thaise ambtenaren en of dit wordt geaccepteerd.

  • NicoB zegt op

   Ben, dat is voor de verkrijging van een Thais rijbewijs, daar gaat de vraag niet over.
   Toch een opmerking.
   Voor mijn vertrek naar Thailand om er te gaan wonen haalde ik op advies van het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag een bewijs van echtheid van mijn Nederlandse rijbewijs, dat heb ik laten legaliseren door Buitenlandse Zaken in NL en dat weer laten legaliseren op de Thaise Ambassade in Den Haag. Dat leek prima. Echter …
   Bij het rijbewijzenafgifte buro in Rayong gaf men niets voor dat papier, men wilde een Internationaal Rijbewijs zien; dat kan bij een andere vestiging anders zijn.
   Nu had ik ook uit NL al meegenomen mijn internationaal rijbewijs van de Anwb, ja gelukkig, dat was prima en ik kreeg zowel een Thais rijbewijs voor auto en motor zonder de rijvaardigheidproeven en zonder theorie examens te doen, behoudens de gebruikelijke tests van diepte, kleur, rem, stoplichten.
   Mijn advies is, neem zowel de gelegaliseerde verklaring mee én het IRT van de Anwb en je bent goed voorzien.
   Hoe het zit met een verklaring van echtheid van de RDW weet ik niet, maar dat heb je kennelijk al uitgezocht. Wens je morgen succes
   NicoB

   • Ben zegt op

    Ha Nico, omdat de NL ambassade geen legalisatie meer doet van het rijbewijs maar doorverwijst naar de RDW worden wij opgezadeld met een probleem. Want de echtheid van de RDW verklaring werd niet erkend toen ik die overhandigde met alle andere benodigde documenten. Men wilde een verklaring van de ambassade zien en stempels. Van de nieuwe regels was geen van de Thaise ambtenaren iets bekend. Ik ben dus onverrichter zake huiswaarts gekeerd. Ook het internationale ANWB rijbewijs maakte geen indruk. Daar sta je dan…

   • Dirk zegt op

    Beste Nico,
    al datgene wat je heb beschreven is door mij aan voldaan maar met een pak papier van bijna een Kilo. sorry geen mogelijkheid om ook maar iets te ontvangen van de zeer behulpzame ambtenaar in Lampang en Changmai.
    dus tot heden op jou wijze geen Thai Rijbewijs

    • NicoB zegt op

     Dirk, ik zou je graag verder helpen, met de papieren die ik noemde verkreeg ik moeiteloos mijn Thais rijbewijs voor motor en auto.
     Vraag wat er makeert aan de dokumenten die je aanlevert, ik noem er een paar, heb je een Geel Tabien Baan (dan heb je in Rayong geen papier van Immigration nodig voor bewijs van je adres), heb je een Non Immigrant visa en dus niet een 30 dagen stempel, heb je een doktersverklaring niet ouder dan 1 maand (was in Rayong niet nodig), kopie paspoort – personlijke info – arrival stempel – kopie departure kaart – kopie jaarlijkse verlenging Visa, kopie laatste 90 dagen melding, kopie melding van je verblijf van de huiseigenaar waar je woont, doe je de aanvraag zelf, heb je kopie van het IRB van de ANWB (in het Engels), pasfoto niet nodig wordt ter plaatse gemaakt, kopie rijbewijs NL, en verder alles wat men wellicht nog verder wil eisen.
     Heb je misschien een partner die de eisen van het afgifteburo kan vragen, heb je iemand die bv.een wat hogere overheidspositie heeft die met je mee kan gaan of kan op de juiste wijze kan bemiddelen?
     Geef je een link naar de NVTP, de NL club in Pattaya, misschien dat je daar nog iets aanvullends kunt vinden.
     http://nvtpattaya.org/nvtp/images/Handig/NVTP-update-2014-10-21-Rijbewijzen-in-Thailand-en-Nederland.pdf
     Lukt het opnieuw niet, wellicht bij een ander buro aanvragen, wat ik hoor, maar niet zeker weet is, dat dit mogelijk zou zijn, alleen niet voor bijzondere rijbewijzen zoals bv. voor een vrachtwagen chauffeur die chemicaliën mag vervoeren, die moet in z’n eigen regio aanvragen.
     Ben benieuwd of het gaat lukken, en anders, vraag hulp, begeleiding en aanwezigheid van een gerespecteerd jurist, bv. van http://www.thailegal.co.th.
     Ik wens je er veel succes bij, hoor graag tzt. op Thailandblog hoe het je vergaan is.
     NicoB

 14. Rob V. zegt op

  Toch uhm… bijzonder… die verschillende antwoorden waarvan enkele op basis van ‘ik heb gehoord’ of ‘ik denk’ terwijl een officieel antwoord zo te vinden is. Bij dit soort vragen moet je niet af gaan op ‘een vriend vertelde me dat’ of ‘mijn gevoel zegt me dat’. Ja, prima als je op basis daarvan op onderzoek uitgaat maar dan kom je met google al snel op de juiste sites. Gelukkig zijn er diverse lezers die de site van de RDW weten te vinden.

  Kort antwoord: een Thai mag een half jaar (185 dagen) rond rijden op zijn of haar Thaise rijbewijs. Die vlieger gaat op voor toeristen en kers verse immigranten. Bezit van een international rijbewijs is verstandig. Een Thaise immigrant kan het rijbewijs in Nederland niet omwisselen maar zal examens moeten doen.

  Even googlen en officiële bronnen melden/bevestigen dat

  Rijksoverheid.nl:
  Tijdelijk verblijf in Nederland met buitenlands rijbewijs:
  Bent u tijdelijk in Nederland en neemt u deel aan het verkeer? Bijvoorbeeld voor uw werk of tijdens uw vakantie? Dan moet u een geldig buitenlands rijbewijs hebben.

  Wonen in Nederland met buitenlands rijbewijs
  Als u langer dan 6 maanden in Nederland woont, moet u uw buitenlandse rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Wanneer u dit moet doen hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald.

  ———————–
  RDW.nl:
  “Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA
  Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, of op de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In die periode moet u zorgen voor een Nederlands rijbewijs. In sommige gevallen kunt u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw examen doen.

  Toerist in Nederland
  Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? De categorieën op uw rijbewijs moeten dan wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.”

  En uit ervaring: net als je als Nederlander vaak zal moeten wennen aan rijden in Thailand gaat die vlieger andersom ook op. Ik moest eerst oefenen op Thaise plattelandswegen en mijn lief hier in de polder. Een regelmatig chauffeur kan zich na gewenning wel redden in de meeste situaties.In de praktijk reed zij meestal in Thailand en ik meestal in Nederland, vooral in hectisch verkeer wel zo ontspannen maar mijn lief reed nagenoeg foutloos in Nederland. Op een vroege ochtend in het weekend, met geen enkel ander vereer op de weg nam ze eenmaal bij het links afslaan op een kruising wel bijna de middenberm linksom. Kan gebeuren, niets aan de hand.

  Onzin dus om te roepen ‘Thai krijgen hun rijbewijs zo makkelijk dus die kun je niet vertrouwen achter het stuur’ . Je hebt goede en slechte chauffeurs, als jouw Thaise lief goed kan rijden in Thailand dan moet dat in Nederland ook wel goed komen. Is je partner in Thailand een brokkenpiloot, dan weet je ook wat je vooral niet moet doen in Nederland…

  Bronnen:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen
  https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs.aspx


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website