Een vraag van een lezer:

Mijn Thaise vrouw en ik wonen in Thailand en overwegen een kindje te adopteren. Heeft iemand van de lezers ervaring met het adopteren van een Thais weeskindje? Alle informatie is welkom.

Alvast bedankt,

Sake

14 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een Thais kindje adopteren?”

 1. chaliow zegt op

  Koop het boek Benjamin Poomsan Becker et all., Thai Law for Foreigners, Paiboon Publishing, 2008. Het is in Engels en Thais, bladz. 69-72 geeft een uitgebreide beschrijving wat je moet doen als je een kind in Thailand wilt adopteren (ingewikkeld, je hebt zeker een Thaise advocaat nodig). Alles staat ook in het Thais op bladz. 379. Dit boek geeft echt alle informatie. Ervaring heb ik niet.
  Adoptieproces in het Thais ขั้นตอนการจดทะเบียนรับบุตรบุญธรรม Succes!

 2. justHarry zegt op

  Gewoon doen! Er zijn kinderen genoeg maar ouders te weinig. Everybody happy, het kind, de echte ouders (vaak familie van je vrouw/vriendin) en het geeft je ook ietwat het gevoel dat je niet helemaal nutteloos op deze aardkloot rondwaggelt….

  Suc6

 3. chaliow zegt op

  Nog even dit: als het boek niet (meer) verkrijgbaar is, stuur ik met alle plezier copieen van de genoemde passages over de adoptieprocedure. Vraag dan mijn email aan de Redactie!

 4. Gringo zegt op

  @Sake: ik heb zelf geen ervaring, maar wel twee interessante links voor je:

  http://www.adoptinginthailand.com/start-thailand-adoption.htm

  http://www.adoption.dsdw.go.th/adoption-03-01-e.html

  Succes!

 5. chaliow zegt op

  Laat je Thaise vrouw vooral in Google zoeken naar websites met die Thaise tekst die hier boven achter “adoptieproces” staat. Daar vind je niet alleen informatie maar ook veel ervaringen van Thais zodat je een beetje weet waaraan je begint.

 6. HansNL zegt op

  Een advies door eigen ervaring wijs geworden: HUUR GEEN ADVOCAAT.

  Een advocaat bemoeit zich er alleen maar mee voor eigen gewin en vertraagt de boel onnodig zodat hij meer kan incasseren.

  Beste advies: Ga naar een weeshuis en praat met de directeur.
  En vooral: volg zijn/haar adviezen.

  Reken op een tijdspanne van 1,5-2 jaar, van begin tot eind.

  Kan korter, indien het een zogenaamde harde adoptie is, betekent als de ouders overleden zijn, onbekend zijn of het kind afgestaan hebben.
  Bij een zachte adoptie leeft of leven ouders of een van de ouders.

  Wil je het kind meenemen naar Nederland en een Nederlands paspoort voor het kind krijgen, kies dan voor een harde adoptie.

  Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk, maar wel tijdrovend.
  Onderzoek door politie in TH en NL (bewijs van goed gedrag ivm adoptie), maatschappelijk werk, referenties, huisbezoek van de instanties, en als klapstuk het interview bij de raad (in BKK)
  Dezelfde dag krijg je de uitslag en de documenten.
  En dan direct naar de dichtsbijzijnde Ket waar het kind direct bijgeschreven wordt, de naam gewijzigd en wat meer.

  • chaliow zegt op

   Het is inderdaad tijdrovend, maar best ingewikkelder dan je het doet voorkomen. Het is niet perse nodig een advocaat in te huren, maar wel handig. Ik heb er een ingehuurd voor mijn scheiding: een vast bedrag (in twee termijnen) vanaf het verzoek aan de rechtbank tot aan de registratie op de amphoe: dat ging als een trein. Geen extra bedragen. Kijk of je een redelijk, vast bedrag kan overeenkomen vanaf het verzoek om adoptie tot de registratie ervan en de advocaat zal haast maken.Ik heb geen idee wat een redelijk bedrag is: mijn scheiding kostte 50.000 baht, wat ik redelijk vond, een adoptie zal, denk ik, een veelvoud zijn. Betaal in termijnen, een begin bedrag, ergens in het midden en na de registratie, bv telkens een derde. En ga niet in op extra verzoeken om geld. Als de advocaat het laat afweten ben je in ieder geval niet al je geld kwijt en is een deel van de procedure gestart.

   • HansNL zegt op

    Ah, je vermeld er iets bij!
    Een scheiding!

    Ja, dan wordt het inderdaad handig om een advocaat in te schakelen.

    Mijn commentaar was dus over een adoptie zonder meer door een stel dat in Thailand woont.

    En dan heb je geen geldgraaiende advocaat nodig, wat meer is, wordt door de adoptiecommissie ook niet echt op prijs gesteld, heb ik begrepen.

    • chaliow zegt op

     Ik geloof dat je gelijk hebt. Neem liever geen advocaat.

 7. Sake zegt op

  Jongens bedankt voor de goede reacties, ik doe er mijn voordeel mee

 8. Kees Sprengers zegt op

  Al deze antwoorden zijn gebaseed of het idee dat adoptie an sich een positieve actie is, die, zoals ons 50 60 jaar geleden werd verteld, “het is goed voor alle partijen, het kind, de oorspronkelijke ouders en de adoptie ouders. Dit is een ideologische brainwashing, die inmiddels is tegengesproken in veel internationale research over adoptie. In veel situaties is het niet goed voor een of meer van die partijen. Vaak is het niet vrijwillig, vaak is het onder dwang gebeurd, om iemand rijk te maken, om een families’ schaamte over buitenechtelijke zwangerschap te voorkomen etc.

  In een aantal ‘derde wereld’ landen is het adoptie systeem corrupt. Rijke westerlingen komen hier om kinderen te kopen. Is het zo goed om een kind weg te halen uit zijn land en cultuur en te laten opgroeien in een totaal andere cultuur.

  Deze zaak is erg ingewikkeld en het kan niet zonder meer worden aangenomen dat een thaise “wees” te adopteren zo’n goed idee is.

  • HansNL zegt op

   Beste Kees
   Het verhaal gaat over een adoptie IN Thailand door een gemengd stel.
   Inderdaad, veel adoptiesystemen kunnen corrupt zijn, maar, ik heb bij drie adopties geen enkele corruptie meegemaakt.
   Het waren wel allemaal adopties IN Thailand.
   En de sneer over rijke westerlingen is onnodig en vaak ook helemaal niet van toepassing.
   En ja, ook ik heb nadere gedachten over het adopteren door bijvoorbeeld Nederlanders van een kind uit een ander land.
   Maar dat is in dit geval, in mijn geval en in de gevallen waar ik zijdelings heb “geholpen” niet van toepassing.
   En adoptie kan wel degelijk een positief idee zijn.
   Heb je wel eens de overvolle weeshuizen in Thailand gezien?
   En dat is geen negatief commentaar op de mensen die in deze weeshuizen werken, daarvoor neem ik al mijn petten tegelijk af.

   • Kees Sprengers zegt op

    Moderator: reactie niet geplaatst. Het bevat teveel spel- en tikfouten.

 9. Ruth zegt op

  Hallo,

  Mocht je ooit een thaise kindje adopteren … ben je alvast welkom op onze facebook groep. Wij zijn een nederlandstalig vriendgroep op facebook die een kindje uit thailand hebben geadopteerd. Nieuwe leden zijn altijd welkom …; maar er een voorwaarde je moet een kindje adopteren uit thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website