Beste lezers,

Twee jaar geleden was ik met vakantie in Thailand. Op enig moment had ik een infectie en zowel de dokter in het ziekenhuis aldaar als mijn huisarts in Nederland vonden het beter dat ik voor behandeling en controle opgenomen werd in het ziekenhuis. Het was geen probleem: ik was lopend patiënt, bijna iedereen in het ziekenhuis sprak engels en mijn Thaise vriendin was 24 uur per dag bij mij.

Dit jaar wil ik alleen naar Thailand met vakantie, maar ik heb een probleem. Wat te doen als je in dat geval onverhoopt in een ziekenhuis terecht komt, waar nagenoeg niemand Engels spreekt (zodat communiceren moeilijk/onmogelijk is)? Waar verwacht wordt dat familie/bekenden helpen bij verzorging en je gezondheidstoestand zodanig is dat je niets zelf kan regelen (zelfs wellicht geen contact met het thuisfront).

Is het dan een kwestie van een goede reisverzekering afsluiten en hopen dat er niets ernstigs gebeurt, niet met vakantie naar Thailand gaan, of …..?

Met vriendelijk groet,

Aad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Wat doe je als je alleen in Thailand bent en in een ziekenhuis terecht komt?”

 1. Marcel zegt op

  Beste Aad,
  In tegenstelling tot wat je schrijft heb je geen probleem (die moet je niet over jezelf afroepen 😉 maar een vraag. En zoals je al schreef …. de arts / in het ziekenhuis sprak men engels Een goede reisverzekering is natuurlijk altijd handig en zodra er zich calamiteiten voordoen regelt de verzekering het e.e.a. (meestal).
  Ik wens je een goed verblijf in goede gezondheid toe!
  Marcel

 2. eduard danser zegt op

  beste aad,
  ik was verschillende malen in ziekenhuizen in thailand en ik heb de ervaring, dat er in ieder goed zieknhuis wel iemand is, die een beetje engels spreekt; ik heb als 77-jarige geen angst voor dit.

 3. Ad Koens zegt op

  Ahoi Aad, zorg dat je opgenomen wordt in een ziekenhuis van de Bangkok-Hospital group. Zie hiervoor: https://www.bangkokhospital.com/en/# . Hier vind je ook een lijstje met vestigingen. Bijkomend voordeel is dat je geen problemen hebt met je verzekering. Deze groep is bekend bij elke Nederlandse verzekeraar. Ad Koens. Bankok-Pattaya Hospital (NL).

  • loe zegt op

   Het zijn inderdaad goede ziekenhuizen, maar verschrikkelijk duur. Duurder dan in Nederland. Sommige verzekeringen (waaronder de mijne) weigeren dan ook de kosten te betalen. Ze willen, dat ik een goedkoper ziekenhuis kies.
   Een Thaise kennis van me heeft voor hij overleed 4 dagen op de intensive care gelegen in het Bangkok Hospital in Koh Samui. De rekening was 250.000 baht. Een krankzinnig bedrag, waarvoor ze hem ook niet eens hebben kunnen redden.

   • HansNL zegt op

    Inderdaad.
    De prive ziekenhuizen zijn ontzettend duur, en wat medische zorg betreft twijfelachtig beter als de zorg in de staatsziekenhuizen.
    Let wel, mocht je onverhoopt overlijden in een priveziekenhuis volgt een gesleur naar het forensisch instituut in Bangkok voor een onderzoek naar de doodsoorzaak.
    Van je snij-snij enzovoorts.
    Bij overlijden in een staatsziekenhuis hoeft dit niet.

    Let wel, de doktoren in Bangkok hospitaal klussen daar meestal bij.
    En werken normaal gewoon in een overheidsinstelling.

    De adviezen om vooral jaar het BKK hospitaal te gaan, zou ik maar ras naast me neerleggen.
    Geldt ook voor de meeste anders priveinstellingen.
    De Nederlandse verzekeringsboer let heel erg op de kleintjes.

    Maar neem vooral een reisverzekering meer uit Nederland, of schaf bij aankomst een overheidsverzekering af op het vliegveld.

  • theoS zegt op

   Bangkok-Pattaya Hospital is een geld graaiende instelling. Ik heb daar gelegen met een long infectie, terwijl ik verzekerd was, en elke dag stond er een Duitser, die daar werkte, op mijn kamer te zeuren van ” Wo ist das geld, bezahlen” Er werken daar verscheidene figuren als incasso agenten van allerlei nationaliteiten die niets anders doen als kamers met patienten aflopen en dreigementen uiten over betalen, terwijl men verzekerd is. Ik kon niet opgenomen worden voor er door Menzis een voorschot gestort was. Met uitsjekken werd mij niet toegestaan om de kamer te verlaten voor mijn verzekering alles betaald had, Hoera voor de mobiele telefoon.
   Het is beter in Pattaya Internationaal Hospital. Meer klantvriendelijk en goedkoper.
   Ik maak nu gebruik van een Government Hospital en Thaise Clinics, hele goede ervaringen en spot goedkoop.

  • leppak zegt op

   Beste Ad, was in een dependance van de Bangkokgroep: Virajsilp Hospitaal te Chumphon voor een Rabiës-behandeling na een hondenbeet. Men probeerde mij af te leggen door vooral vooraf mij 30.000 baht te laten betalen. Ziedend daar afscheid genomen, wat een lef hebben zij! De behandeling bij het Governement-hospitaal in Chumphon met dezelfde medicijnen (wist ik via de telefoon van mijn verzekeringsarts) kostte: 3450 baht. Het tienvoudige vragen: grove oplichterij…never meer Bangkok hospitaal.

   leppak

 4. Tino Kuis zegt op

  In ieder ziekenhuis, ook in de meeste grotere staatsziekenhuizen (de kleinere weet ik niet zeker), zijn er sociale afdelingen/werkers (samnak ngaan sangkhom wi khro) die dit soort dingen regelen: financiele hulp/zaken, contact opnemen met familie, ambassade en/of vrienden (gebeurt altijd), repatriering en hulp na overlijden.

 5. Davis zegt op

  Beste Aad,

  Kwestie van goede reisverzekering af te sluiten.
  En de condities daarin vermeldt goed te bestuderen.
  Denk bijvoorbeeld aan vooraf bestaande aandoeningen.

  Zou me geen problemen maken.
  Ken echter jezelf en je gezondheidstoestand. Ga je pakweg op excursie naar de grens met Birma, en je komt iets tegen. Tja dan weet je dat er in de buurt geen top medische faciliteiten zijn.
  Bezoek de ontwikkelde delen van het land, daar is de medische zorg zeer toereikend.

  Verder, was eens opgenomen in een Laotiaans staatsziekenhuis. Dokters spraken voorbeeldig Engels. Van daaruit gerepatrieerd naar Thailand, Udon Thani. AEK Udon Hospital. Geassocieerd met BKK Hospital. Aanrader. Verhaal staat op dit blog onder ‘David Diamant’.

  In elk ziekenhuis heeft men verpleegkundigen die Engels praten, soms ook Frans en andere Europese talen van het vaste continent.

  Succes!
  Davis

 6. Peter@ zegt op

  De meeste artsen spreken perfect Engels of Thai Engels althans die ervaring heb ik ondervonden in Udon Thani en Yasathon, het verdere medisch personeel en administratie daar meestal niet. Probeer niet in een particulier ziekenhuis te komen want ik betaalde in Udon Thani de hoofdprijs, een eenvoudige behandeling en 2 nachten daar betaalde ik € 1200,- voor (volgens mijn huisarts zou het in Nederland € 50 gekost hebben). Gelukkig alles terug gekregen van mijn standaard zorgverzekering, hulde voor Achmea Zilveren Kruis voor de snelle betaling na 10 dagen.

  Neem in ieder geval een creditkaart mee dat deed ik voor het eerst en zorg dat je die zo snel mogelijk aflost in Nederland en neem een smartphone mee maar vaak heeft een van de verpleegsters of verplegers die wel want daar kan je je behandeling aardig mee volgen in het Nederlands.

  Je moet trouwens zo snel mogelijk Eurocross of een andere centrale bellen maar dat staat achterop je kaart.

 7. FOBIAN TAAMS zegt op

  Iedereen in ziekenhuizen in Thailand in de groter steden spreekt engels!!!

  • Chander zegt op

   Beste Fobian,

   Vergis jij je niet? Ik ben ingeschreven in 7 grote ziekenhuizen (dus ook Staatsziekenhuizen) in Thailand. Dat iedereen in de ziekenhuizen Engels spreekt???? Helaas nog niet meegemaakt. Dat zal wel komen…over een jaar of 20, denk ik.

 8. Bennie zegt op

  Voor mezelf is dit alvast wel een nachtmerrie. Vorige week heb ik het overlijden van een vriend herdacht die vorig jaar in ons bijzijn een motorongeval had in Kamphang Phet (wat ongeveer 250 km van Bangkok en ongeveer evenveel van Chiang Mai is gelegen).
  Bij de opname in toch wel een zeer groot ziekenhuis was er echt een communicatieprobleem ook al heb ik 2 Engelssprekende artsen te pakken gekregen.
  Er werd een bekkenfractuur vastgesteld en die werd ook 5u nadien via externe fixateurs (metalen stangen die soms nog wel bij beenbreuken worden gebruikt) vastgezet. Volgens de artsen geen verder probleem tijdens de interventie. Ongeveer 18u later vertelde men mij dat bloedtransfusie nodig was maar men vertelde er niet bij dat er maar één zakje ter beschikking was. Verder wou men niet afwijken van pijnstilling om de 6u waardoor Roland heeft afgezien als de beesten. Omdat wij zijn privé-Buppa verzekeringskaart niet vonden was de inzet héél beperkt te noemen. Wij hadden inmiddels een helicopter beschikbaar gevonden voor repatriëring naar Chiang Mai maar de behandelende arts stelde zijn veto voor dit transport.
  Enfin, om het niet tot een boek te laten geworden, Roland is 36u na het ongeval overleden nadat hij volgens mij in shock is gegaan door bloedarmoede omdat in zijn lichaam een letsel is over het hoofd gezien. Verder was men niet overtuigd dat de factuur (die uiteindelijk ong. 55000 THB bedroeg) wel ging betaald worden door het ontbreken van zijn verzekeringskaart.
  By the way, ikzelf werk als verpleegkundige in een universitair ziekenhuis in Brussel.

  Mvg,

  Bennie

 9. peter zegt op

  Mijn ervaring met de Thaise ziekenhuizen en artsen zijn ronduit slecht. Woon hier nu drie jaar en was twee keer opgenomen na een verkeersongeval. Eerste gerenommeerde ziekenhuis miste de diagnose faliekant door desinteresse en het nalaten van een vraaggesprek en en simpel lichamelijk onderzoek. Na drie weken gesukkel werd in ander ziekenhuis binnen 5 minuten de juiste diagnose gesteld en lag ik binnen een uur op de OK.
  Bij een ander akkefietje bleek ik een blaasontsteking te hebben. Als ik de adviezen van de uroloog had opgevolgd had ik een scopie van de blaas ondergaan en had hij er waarschijnlijk mijn prostaat uit gesloopt. Dat alles kostte ruim 40.000 THB. Ik heb het niet gedaan en na een kuurtje van 5 dagen was ik van mijn klachten af. Ik heb genoeg voorbeelden van falang leken op dit gebied door de Thaise medische maffia financieel werden uitgekleed. Het beeld dat de medische zorg voor expats in Thailand in orde is klopt van geen kanten.

 10. Alex zegt op

  Ik heb uitstekende ervaringen in Thaise ziekenhuizen, met uitstekende hoog opgeleide en goed engels sprekende artsen, en uiterst zorgzame verpleegkundigen, idd De Bangkok hospital groep is een uitstekende keuze. Maar er zijn in alle grote en toeristische steden meerdere goede ziekenhuizen. Engels is nooit een probleem. Een goede reisverzekering is wel een vereiste evenals een creditcard, indien er een deposit betaald moet worden, omdat het soms even tijd kost om toestemming van de Nederlandse verzekering te krijgen.
  Mijn ervaringen en die van vele van mijn vrienden hier: TOP! En 10x beter dan in NL en zonder wachttijden!

 11. eduard zegt op

  Ben het helemaal eens met Peter.laat te wensen over.Het verblijven is 5 sterren,maar de behandeling is verre van dat.Helaas mankeer ik veel en zijn ziekenhuisbezoeken schering en inslag.Ik zal er maar eentje uitpikken.Werd opgenomen met hartritmestoornissen (ben hartpatient).Op een dinsdag zei de arts,we gaan u vrijdag opereren aan uw hart.Volgens mijn cardioloog in Holland kon ik nooit geopereerd worden en moet het doen met medicijnen.Ik had zoiets van, zullen ze hier verder zijn dan in Holland.Een dag later belde ik mijn cardioloog in Holland en die zei om het beslist niet te laten doen.Ik voelde me na 2 dagen weer ok (rekening 220000 baht) en vloog naar Holland.Ik wou graag geopereerd worden en enkele by-passes.Ben naar San Fransisco gevlogen voor de zekerheid en daar gevraagd of ik geopereerd kon worden.Kreeg na 2 dagen als antwoord dat ik zou overlijden op de tafel,want een hart openmaken kunnen ze (nog) niet,want mijn verstopping zit midden in het hart.M.a.w. ik had gewoon overleden.Het boudhisme zegt dat men terugkomt,maar ik was gewoon weggeweest, want ik geloof niet in terugkomen.

 12. greyfox zegt op

  Er bestaat op het Thailandblog oa een afdeling Boekrecenties. In de hierboven gegeven beschrijvingen lopen de meningen over ziekenhuizen in Thailand nogal uiteen. Is het misschien een idee om een soort ziekenhuis afdeling op Thailandblog op te starten waarin de ervaringen van verschillende lezers overzichtelijk vermeld kunnen worden? Een soort open waarderingssysteem voor de gezondheids problemen van de farang in Thailand. Misschien wordt het ook zichtbaar voor betreffende ziekenhuizen en treedt (hopelijk) markwerking op.

 13. Rob zegt op

  Hoi Aad
  Het engels spreken zal geen probleem zijn maar goede artsen dat zal een probleem zijn .
  Mijn ervaring is slecht en dat het altijd gaat om zoveel mogelijk geld uit je zakken te plukken.
  Ik heb er 2x in gelegen en de eerste keer was samonella zeiden ze na een week was ik beter .
  Een flinke rekening maar ik was tevreden .
  De tweede keer was ik een proef konijn ,ze wisten niet wat ik had.
  En ik had 40,5 graden koorts ze hadden mijn bloed op van alles onderzocht en na een week wisten ze het nog niet .
  Ze hebben 9 verschillende soorten antibiotica gegeven,ze bleven me vol pompen met van alles .
  Ik zwol helemaal op van alle infusen en ik leek wel 9 maanden zwanger.
  Om de 5 min naar wc en me kapot zweten 3 dagen zo ziek had ik me nog nooit gevoeld.
  Na wat ruzie gemaakt te hebben ben ik met alles gestopt,
  Ik voelde me steeds beter en knapte redelijk snel op.
  Toen ik na een week weg mocht ,kwam om 10 s’morgens de rekening .
  Ik mocht pas weg als de rekening betaald was,oke dat snap ik.
  Na contact te hebben gehad met eurocross ,die mij vertelde dat de rekening al betaald was.
  En dat ze ook al borg stonden voor mij ,dat was al op de eerste dag geregeld.
  Na dat ze het bewijs door mailde ,dacht ik nu kan ik weg.
  Maar nee hoor ,ze vertelde dat ze het geld niet hadden ontvangen.
  Ik liet het bewijs zien ,ze keken er niet eens na.
  En toen meer dan 10 x contact te hebben gehad,ik liet ze gewoon met elkaar praten.
  Niks hielp ,ik dacht bekijk het maar jullie zoeken het maar uit.
  Ik ging weg om 17,00 en op de parkeerplaats werd ik door 5 man aangehouden en gegijzeld.
  Weer contact gehad met eurocross ,die vertelde me dat ze de rekening nog een keer moesten betalen anders lieten ze me niet vrij, ja dat hebben ze ook gedaan.
  Ja leven de thaise gastvrijheid.
  Nu ben ik 3 maanden geleden weer naar bangkokhospital gegaan.
  Ik was op mijn bouwplaats 6 meter naar beneden gevallen ,gelukkig had ik niet veel dacht ik.
  Alles deed zeer speciaal mijn schouder.
  Ze hebben van alles geprobeerd foto’s ultrasound ,spuiten in mijn schouder therapie op het laats mri.
  En ze dachten misschien dit of dat ,ik vertrouwde het echt niet het was gewoon gokken( ik weet dat thaien graag gokken maar niet over mijn rug)
  Dus ik de mri door gestuurdt naar een arts in aartselaar belgie .
  Binnen een paar uur bericht terug ,snel opereren voor verdere schade te verkomen .
  Wat bleek bod beschadigd en pezen gescheurd.
  Ik heb na contact met de arts het eerste beste vliegtuig genomen ,en die heeft me gelijk geholpen , perfekt geen pijn meer.
  Ik ben nu net terug uit nederland, ( ik ben een nederlander) maar wij kunnen nog wat leren van de belgen.
  Waar kan je nog direkt contact hebben met een chirurg en gelijk een afspraak maken, pet je af voor de belgiese gezondheidszorg .
  En weet je wat hij heeft nog niet een keer moeilijk gedaan over de rekening, ik heb hem gemaild als de verzekering niet betaald dan betaal ik het zelf .
  Nu had ik van te voren gevraagd wat kost het in bangkokhospital , ze zeiden dat het tussen de 300.000 en 400.000 bath gaat het kosten .
  Wat denk je wat het kost in Belgie 2200€ ,dus je weet wie de oplichters zijn ,en dan raden ze maar een beetje wat je hebt .
  Conclusie is zelf nadenken verder informeren en niet meer laten doen dan nodig is , en een goede reisverzekering afsluiten.
  Groetjes Rob

 14. Toon zegt op

  Niet te hopen, maar het kan gebeuren: je wordt bewusteloos een ziekenhuis ingedragen.
  Zorg, dat volgende info direct beschikbaar is voor de behandelaars, bijvoorbeeld door een briefje in je portefeuille:
  – naam, adres, woonplaats (kopie paspoort) en verblijfplaatsgegevens (hotelkaartje o.i.d)
  – bloedgroep
  – gebruik van medicijnen
  – pasje of verklaring van je ziektekostenverzekeringsmaatschappij; waarop men in het Engels verklaart
  dat je bij hen wereldwijd bent verzekerd, met max. geldigheidsdatum en vermelding van telefoonnummer
  van hun crisiscentrum (ziekenhuis kan hen dan mogelijk direct contacten)
  – zo mogelijk idem van je reisverzekering
  – contactgegevens van een persoon in NL en/of TH

  Neem niet teveel cash geld mee, draag geen dure sieraden; er zijn namelijk veel free-lance ziekenautootjes (gepimpte pick-up truckjes), die je strippen van alle kostbaarheden voordat je in het ziekenhuis bent beland. Heb dit reeds diverse malen van direct betrokken patiënten gehoord.
  In dat kader: laptop o.i.d. mee op reis? Maak vooraf een back-up van je docs (memory stick) en laat die ergens op een locatie, waar niemand ze jou onderweg afhandig kan maken.

  Mocht je wel bij kennis zijn: probeer vóór een eventuele kostbare opname te checken bij je NL verzekering of de betreffende voorgestelde behandeling ook naar hun mening de juiste behandeling is en of ze de rekening zullen voldoen. Aanvullende ziektekosten- en/of reisverzekering zeer belangrijk: deze dekt m.i. o.a. het verschil tussen de gangbare NL behandelprijs (gedekt door je basisziektekostenverzekering) en een mogelijke hogere prijs in het buitenland (gedekt door bijv. je aanvullende verzekering). Het beste e.e.a. vooraf nog even checken bij je ziektekostenverzekeringsmaatschappij en reisverzekeraar.
  Wellicht niet-spoedeisende behandeling uitstellen tot je weer in NL bent.

  Veiligheid is soms ook een kwestie van keuzes maken; je kunt er zelf ook iets aan doen.
  Transport: neem liever een grote bus dan een minibusje.
  Ziekenhuis: check bij je verzekeringsmaatschappij: sommige private ziekenhuizen in TH zijn geldfabrieken: ze schrijven je volledig onnodige, kostbare en soms zelfs riskante ingrepen voor.
  Sieraden: hang geen goud om je nek.

  Dus neem een paar voorzorgsmaatregelen. Voor de rest een paar kilo niet te dure amuletten om je nek, dan kun je met een gerust hart op weg om van je vakantie te genieten. Veel plezier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website