Lezersvraag: In Thailand wonen en in Vietnam verblijven

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
5 maart 2017

Beste lezers,

Ik ben Wim (70 jaar oud) en woon nu 6 jaar in Thailand met mijn Thaise vrouw Mam. Nu het hier een beetje moeilijker wordt vragen wij ons af of het mogelijk is om op papier in Thailand te wonen en voor een groot deel van het jaar in bijvoorbeeld in Vietnam te verblijven? In Vietnam verlies ik namelijk 20 % van mijn AOW.

Ben mij op het ogenblik aan het oriënteren in Vietnam en Indonesië. Indonesië heeft wel een verdrag met Nederland maar Vietnam heeft toch de voorkeur.

Misschien zijn er meer farangs met deze vraag, ik ben benieuwd.

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: In Thailand wonen en in Vietnam verblijven”

 1. Leo zegt op

  hoi Wim

  Ik heb net 2 1/2 jaar in Vietnam gewoond. Op welke status wil je daar wonen en wat is er zo moeilijk hier dat je wilt verhuizen? Heb trouwens ook 4 jaar in Indonesie gewoond en zou hetzelfde kunnen vragen.

  • Wim van Beveren zegt op

   Ik wil daar gaan wonen omdat het tijdens mijn 2 lange vakanties daar een heerlijk land lijkt.
   Zo moeilijk is het hier (nog niet) maar daar wordt volgens mij wel aan gewerkt om het wel moeilijker te maken.
   De thaise glimlach is zeker niet wat het 10 jaar geleden was, ik zie in Vietnam meer echte glimlach.
   Indonesie ben ik nog niet geweest maar ben nu een vakantie daar aan het boeken, dus over een paar maanden weet ik meer.
   Waar in Vietnam heb je gewoond trouwens ?

   • Leo zegt op

    hoi Wim

    Ik heb in HCMC gewoond, in district 1 dus in het centrum van de stad. In Indonesie heb ik in Manado gewoond, in het noorden van Sulawesi.
    Bedenk dat beide landen geen retirement visa kennen en dus vraag ik me af op welke status je een visum wilt krijgen om er lang te blijven. Een visum run is voor Vietnam maar zeer beperkt mogelijk, dus dat wordt het niet.
    Ik vind overigens de vriendelijkheid in Vietnam, Indonesie of Thailand niet zo heel erg veel verschillend. In alle 3 de landen ( en nog vele meer) gaat het toch vooral om de rijke westerling.

    • Rene Martin zegt op

     Sorry Leo maar Indonesië heeft voor 55+ wel een seniorenvisum welke onder voorwaarden wordt verstrekt. (http://visum.accessindonesia.nl/visum)

 2. Pascal Chiangmai zegt op

  Beste Wim,zelf ben ik 73 jaar jong,getrouwd met een thaise vrouw,als je in Thailand bent ingeschreven en je hebt een woonadres daar waar de SVB je kan berijken met post,kan je gewoon naar Vietnam vertrekken voor de SVB,blijft Thailand je woonadres,je moet wel elk jaar je bewijs van in leven zijn verzenden naar de SVB,naar mijn weten is Vietnam geen verdragland.
  groetjes Pascal

 3. Ger zegt op

  De Immigration verlangt helemaal niemand die garant staat. Hooguit willen ze weten hoe je woont, alleen of niet, en wie bijvoorbeeld de eigenaar is van je verblijfplaats. Dus dat heeft niets met de Thaise SSO te maken , die controleren of je wel of niet alleen woont volgens de opgave. Je kunt alleen wonen dus van het garantverhaal klopt niets.
  Dat van het papiertje in je paspoort betreft de melding van de huiseigenaar, bezitter etc die verklaart dat de buitenlander per een genoemde datum verblijft op genoemde adres ( TM30 melding )

  • Wim van Beveren zegt op

   Is het niet zo dat ik mijn retirement visa kan laten vallen en beurtelings een visum in Thailand en in Vietmam kan hebben?

 4. erik zegt op

  Ga je helemaal in Vietnam wonen of alleen voor vakantie?

  Als je officieel in Thailand woont maar feitelijk het hele jaar elders zul je eens per jaar naar hier terug moeten voor het SSO stempel. Dan heb je reiskosten. Bovendien is het fraude en dat kan je op een boete komen te staan.

  Vakantie vieren in Vietnam kan natuurlijk wel, niemand houdt je tegen dus ga er lekker vakantie vieren. Hoe lang dat mag in het kader van de Wet BEU die voor Thailand geldt? Geen idee, maar steek eens jouw licht op in een e-mail aan de SVB. Want ‘haar’ ma woont in Vietnam en is ernstig ziek, hoe lang mogen we bij haar ma op bezoek gaan zonder woonadres in Thailand te verliezen. Dat kan de vraag zijn.

  Maar het leven wordt overal duurder dus als je het hier niet redt dan daar ook niet.

  Nu een vraagje: als je in Vietnam woont verlies je 20%. Weet je dat zeker? Volgens mij verlies je jouw partnertoeslag. Als dat 20% is dan klopt jouw mededeling wel.

  • Wim van Beveren zegt op

   https://www.svb.nl/int/nl/aow/additioneel/export_door_opschorting_beu.jsp

   Hier vind je de gegevens voor als je helemaal in Vietnam zou wonen.
   Fraude ? dat betwijfel ik als ik een adres aanhoud in Thailand.

   Het gaat mij niet om duurder of goedkoper, ik kan hier rondkomen en ook in Vietnam, zelfs met 20 % minder, want het leven in VN is toch nog wat goedkoper dan hier.

   • erik zegt op

    Je rekt het begrip fraude op. Als je aangeeft in Thailand te wonen maar je woont feitelijk in een ander land dan verstrek je foute info. Daar staat een sanctie op.

    Heeft dat andere land geen BEU-verdrag met Nederland dan ontvang je teveel geld en wordt dat teruggevraagd mogelijk met boete.

    Liegen is de slechtste optie en zelfs al maak je geen fouten dan kan een jaloerse ander je verlinken. Of je verlinkt jezelf in de moderne media; een leuke foto op jouw facebookpagina bijvoorbeeld.

    Dus mijn advies is te gaan voor de vakantie-optie. Zoek op de SVB site maar eens naar de wereldreiziger, daar staat wat over en die behoudt zijn rechten op zekere voorwaarden.

  • René Martin zegt op

   Ik weet niet of de SVB dezelfde normen hanteert als in NL want dan kan je misschien er over denken om 4 maanden in Thailand te verblijven en 8 maanden in Vietnam.

 5. Thallay zegt op

  als je in Thailand wilt blijven wonen zul je iedere 90 dagen je stempel moeten halen bij immigration om te laten zien waar je verblijft/woont

  • Wim van Beveren zegt op

   Mijn vrouw zou wat vaker in Thailand zijn dan ik, die zou dat stempeltje kunnen halen, Hoeft niet in persoon.

 6. Jasper van Der Burgh zegt op

  In Nederland is de vereiste dat je 4 maanden per jaar daadwerkelijk in Nederland woont. Ik zie dus geen enkele reden waarom je niet in Thailand ingeschreven kunt blijven , gewoon inwonend bij Thaise familie, en grotendeels in Vietnam kunt verblijven. Zeker als je al samenwoont (en dus al gekort wordt op je alleenstaanden aow) heeft de Thaise SSO geen enkele aanleiding om je nog weer op te zoeken. Daarnaast: komt er wel bezoek van de SSO, dan zijn jullie gewoon een rondreis aan het maken, en over 6 maanden weer terug. En daar is geen woord aan gelogen.
  Niemand verplicht je om thuis te blijven zitten!

 7. Wim van Beveren zegt op

  Ik woon nu in een huurhuis in Petchabun maar heb nog een eigen huis in Pho Thale, dat zou ik dus aan kunnen houden als echt adres.
  Volgens mij woon ik dan officieel in Thailand.

 8. Wim van Beveren zegt op

  Nee Vietnam heeft geen verdrag maar Vietnam doet veel om meer buitenlanders te krijgen, dus het zou mij niet verbazen als ze dat binnenkort wel hebben.

 9. Vriendje zegt op

  Volgens mij is de belangrijkste vraag: hoe werkt de SSO? Komen ze langs om te controleren of je echt op het aangegeven adres woont? En als je niet thuis bent, krijg je dan een brief of zo? Wie heeft hier ervaring mee? Natuurlijk blijft het wel fraude.

  • erik zegt op

   Na tig jaar hier is de SSO nimmer actief komen controleren. Bovendien heb ik aangegeven dat je vakantie kunt vieren in Vietnam. Hoelang? Wel, ga dat gewoon vragen.

   Op de site van SVB staan regels voor mensen die in NL wonen en een wereldreis maken. Die blijven gewoon verzekerd mits…

   het voornemen bestaat terug te keren naar NL
   je overal maar korte tijd verblijft
   men op de hoogte is van jouw reis

   Wel, waarom zou dat niet gelden voor een reis naar Vietnam als je in Thailand woont?

   Ga het vragen. Ga je rommelen dan vergeet je een dingetje en hang je. En is de boete bij fraude niet mogelijk tot 200%? Ik zou dat niet riskeren.

   • Tino Kuis zegt op

    Vandaag bezochten twee functionarissen van de SVB mij. Twee heel aardige mensen. Ze wilden weten hoe mijn huishouden in elkaar zit. Over een maand wordt een vriend van mijn zoon, die hier onderdak geniet, 18 jaar en gaat mijn AOW met 350 euro omlaag, als ik het goed begreep… In juli wordt mijn zoon 18 jaar maar dan zitten we met z’n tween in Nederland. Ik moet de website van de SVB maar eens gaan doornemen.

    Die twee functionarissen vertelden me dat er ongeveer 1.500 AOW-trekkers in Thailand wonen en dat ze ongeveer 170 mensen zouden bezoeken, 5 per dag.

    • chris zegt op

     hoi Tino.
     Dit brengt me op twee vragen:
     1.hoe doen ze dat, 5 afspraken op 1 dag? Als ik interviews moet doen haal ik met moeite 3 afspraken op 1 dag en dan zijn die nog allemaal in Bangkok.
     2. 1500 AOW-ers en 5 afspraken op 1 dag betekent 300 dagen werk. Hebben ze daarvoor een werkvergunning (nodig)?

     • Tino Kuis zegt op

      Beste Chris,
      1 het interview duurde ongeveer een uur, mede door alle extra vragen rond de opvang van die vriend van mijn zoon…meestal, schat ik, zal het interview een half uur vergen.
      2 ze bezoeken tijdens hun reis ongeveer 170 personen, zoals ik al zei
      3 ze lieten ook een goedkeuringsformulier van het SSO zien. Dat zal de werkvergunning zijn 🙂

 10. Wim van Beveren zegt op

  Heb inmiddels de vraag voorgelegd bij SVB

  Vraag of mededeling : Kan ik (net zoals vanuit Nederland zou kunnen) langere tijd in een niet verdragsland (b.v. Vietnam) wonenen toch volledige AOW behouden ? Ik bedoel als ik mijn adres in Thailand aanhoud. Wat zijn mijn mogelijkheden ?
  Heeft te maken met AOW pensioen

  • Wim van Beveren zegt op

   Zal t.z.t. hun antwoord ook hier plaatsen.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt
  Ook ik kreeg gisteren onverwachts bezoekt van de SVB Roermond voor controle.
  Voor Tino kruis
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/meer_personen/
  Kreeg toen ze weggingen ook een briefje mee en daar stond in dat in 2017 Thailand aan de beurt is voor controle.
  Ze vragen je wel de kleren uit je lijft en zijn bij mij ookbinnen geweest.
  Heb niets te verbergen dus gaf ze toestemming.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website