Thailand vraag: Thaise gerechten die niet spicy zijn?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
30 januari 2023

Beste lezers,

Wij gaan binnenkort naar Thailand op vakantie, veel zin in. Vanwege mijn PDS (prikkelbare darm syndroom) kan ik absoluut niet tegen pittig eten (chilipepers dus). Nu had ik al gelezen op dit fantastische blog dat je dan ‘Mai Pet’ moet zeggen. Maar om geen enkel risico te lopen wil ik jullie vragen om een lijstje van Thaise gerechten die absoluut niet ‘spicy’ zijn. Die wil ik dan proberen om zo ook van de Thaise keuken te genieten.

Alvast heel erg bedankt.

Groetjes,

Charlotte

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Thailand vraag: Thaise gerechten die niet spicy zijn?”

 1. Bert zegt op

  Kip (kai) met ananas (sapparot) in zoetzure saus
  Pad Thai
  Khao pat kai (soort nasi)
  Moo paloo (varkensvlees in sojasaus)

  Verder mag je me altijd bellen of appen of mailen. Gegevens bij de redactie bekend.

 2. Joke zegt op

  Kip cashewnoten, sweet and sour chicken, padthai kip, noodles, er is echt genoeg wat niet Spicy is.
  En als je het in het engels vraagt, begrijpen ze je heel goed.

 3. Lung addie zegt op

  Beste Charlotte,
  met ‘maai pet’ alleen ga je er niet komen hoor. Ze kunnen dit, indien je het niet perfect uitspreekt, ook beschouwen als dat je geen ‘eendenvlees’ in uw gerecht wil. En dan nog: ‘maai pet’ (niet spicy) is heel relatief. Wat voor ons reeds spicy is is wel iets anders voor de Thais. Beter dat je dan zegt dat er totaal geen chili’s in uw voedsel mag: ‘maai saai prik of maai ou prik’.
  Je zal zich alleszins moeten mijden van streetfood daar het meeste spicy is, op een paar uitzonderingen na waar totaal geen chili in is: (ik schrijf het min of meer zoals wij het zouden moeten uitspreken)
  – moe jou: is varkensvlees op een stokje (brochet, eventueel met kleefrijst: kaaw niouw):
  – Nong Khai toud (chicken drums( BBQ) ook bv met Kaaw niouw) (zeg wel ‘TOUD’ en niet Tod want dat is scheten laten ha ha ha)
  – keing kaa khaai (coconut soep met eventueel gewone rijst) (farangs spreken het soms uit als: kalanka)
  – Keing tjoe moe sap (is een noodle soepje met gehakt)
  – een aanrader en echt THais is: plaa saam rod (de vis met drie smaken) zeer speciaal en lekker. Hier moet je best wel wel bij zeggen: ‘maai saai of maai ou prik’. Het is op zich niet pittig maar je weet nooit…..
  – plaa noeng manaaw jijk naam kim (gestoomde vis met citroengras zonder saus er over)
  – koeng noeng jijk naam kim (gestoomde scampi zonder saus er over)
  – plaa kopong pad koen tjaai (is een heerlijk (zee)visfilet gerecht en ook echt Thais)
  Je zal wel een beetje moeten oefenen om het correct uit te spreken.

  Koop dan alleszins geen TOM JAM plaa of TOM YAM koeng (vis- of scampi soep) want een ‘tom jam’ is altijd een zeer pittige soep, anders is het geen tom jam.
  Hopelijk heb je hier reeds iets aan.

 4. Johannes zegt op

  Beste Charlotte,
  Als je consequent “westers eten” en speciaal alles dat zoet is mijdt zou het zomaar kunnen dat je darm tot rust komt en je stap voor stap ook gekruid eten gaat verdragen. Ik spreek uit ervaring maar weet dat dit bij iedereen verschillend is en er geen algemene dieetregels bij PDS bestaan. Wat voor de een de oplossing is, is voor de ander een probleem. Sommige Thaise gerechten zoals padthai en gerechten met kokosroom zijn vaak behoorlijk vettig en als je er gevoelig voor bent kan dat ook tot een reactie aanleiding geven. Veel Thaise koks zijn erg kwistig met MSG (glutamaat, vetsin) dat bovendien in de veel gebruikte vissaus (nam plaa) en sojasaus ook rijkelijk voorhanden is. Ook dit kan een aandachtspunt zijn maar in veel gevallen (zoals bij mij persoonlijk) juist niet. Proberen gaat in deze samenhang vaak boven studeren en met gezond verstand, een beetje moed en gevoel voor de juiste maat kun je volop van de Thaise keuken genieten.
  Mocht je buik ondanks alles toch opstandig worden, vraag dan naar rijstsoep (khao tom) zonder toevoegingen. Het staat meestal op het ontbijtbuffet van de hotels.
  Veel succes en fijne vakantie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website