Thailand vraag: Rabobank vraagt om fiscaal belasting nummer

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
1 februari 2023

Beste lezers,

Ik heb een brief gekregen van de Rabobank. Hierin vragen zij in welk land ik fiscaal inwoner ben en het tin nr. Aangezien ik in Thailand woon ben ik fiscaal inwoner van Thailand.

Mijn vraag is ben je verplicht het tin nummer door te geven?

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Thailand vraag: Rabobank vraagt om fiscaal belasting nummer”

 1. Martin zegt op

  Als je een geel tabien baan hebt of een roze id card kan je dat nummer invullen, dat is normaliter ook je belasting nummer

 2. andrew van schaik zegt op

  Wij hebben dit ook gekregen en ingevuld teruggestuurd. “Do’not affix stamp” werkt niet,je moet wel betalen.Een nummer hebben wij niet daar ons inkomen zo laag is dat we onder de vrijstelling vallen.
  Ilk heb daar al eens om gevraagd, we werden verbaasd aangekeken en vriendelijk uitgeleide gedaan.
  Misschien heeft het te maken met de “anti witwaswet” die overigens wel in theorie, doch in de praktijk nog niet bestaat. Bij theorie zal het waarschijnlijk blijven.
  Men wil in Nederland de banken gaan gebruiken om crimineel geld op te sporen.
  Stuur het formulier maar op. laat ze het maar uitzoeken.

  • William-Korat zegt op

   Ik heb dat formulier ook gehad, het terug sturen zonder postzegels was geen probleem, het duurde alleen een paar dagen langer volgens deze dame.
   Ze was er goed mee bekend.
   De twee vragen of ik een US-persoon ben of daar geboren ben als aanvulling waren vreemd in mijn ogen.
   Heb zoiets al eens jaren terug bij het aanvragen van een bankrekening in Thailand in moeten vullen trouwens met soortgelijke vragen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Andrew,

   De “anti witwaswet” zoals jij die noemt bestaat wel degelijk en wordt door banken en andere financiële instelling strikt nageleefd op straffe van een fikse boete, welke in de tonnen kan lopen, zoals Rabo-bank en ING reeds hebben ervaren. Ook een Rotterdamse collega van mij heeft een boete van € 10.000,– opgelegd gekregen.
   En dan hebben we het over de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

   Banken en andere financiële instellingen zijn verplicht om verdachte transacties te melden bij het Bureau Financieel Toezicht.

   Overigens heeft de vraag naar je fiscale woonplaats niets te maken met de Wwft. Deze vraag dient een ander doel, zoals ik eerder al aangaf.

 3. Ger-Korat zegt op

  Als je geen TIN nr. hebt meldt je de Rabo dat je er geen hebt omdat je niet belastingplichtig bent in Thailand want je leeft van je vermogen cq. spaargelden of hebt geen of weinig inkomen. 2 redenen waarom je bijvoorbeeld geen TIN zou kunnen hebben want je hoeft dan geen aangifte inkomstenbelasting te doen in Thailand.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Hans,
  ben je Nederlander of Belg?
  Als Belg, zonder inkomsten uit Thailand is het woonland Thailand en het fiscaal land Belgenland.
  Als Nederlanders zal Lammert de Haan je best antwoord geven.

 5. Lammert de Haan zegt op

  Dag Hans,

  Als je 180 dagen of langer in Thailand woont of verblijft dan ben je onbeperkt belastingplichtig in Thailand en ben je op grond van artikel 4 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting inderdaad enkel fiscaal inwoner van Thailand. Dat betekent nog niet dat je ook aangifteplichtig bent voor de Personal Income Tax en dus ook een TIN hebt. Als je om die reden geen TIN hebt dan vul je daar niets in.

  Vanaf 2017 wisselt Nederland met ruim 90 landen automatisch financiële gegevens van bedrijven en personen uit om belastingontduiking tegen te gaan. Thailand valt echter nog niet binnen deze groep van landen.

  Hierdoor zijn alle financiële instellingen in Nederland vanaf 2016 wettelijk verplicht om na te gaan of hun klanten mogelijk belastingplichtig zijn in het buitenland.

  Kennelijk had nog niet elke Nederlandse bank zijn zaakjes op dit punt op orde want ik bespeur de laatste tijd een verhoogde activiteit bij deze banken.

  • Pjotter zegt op

   Mss hebben sommige banken gewacht met berichten naar woonachtige mensen in Thailand ? Ik heb deze brief al lange tijd geleden gehad van de ING. Heb iets gelezen dat vorig jaar Thailand dat CRS gedoe ook heeft ondertekent. Ook al is dit voornamelijk USA, maar mss heeft dat er toch mee te maken.
   =====
   Thailand signs CRS MCAA

   29 July 2022

   An OECD update dated 28 July 2022 to the list of signatories to the Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (CRS MCAA) indicates that Thailand has signed the agreement.
   By signing the CRS MCAA, Thailand reconfirms its commitment to implement the automatic exchange of financial account information pursuant to the OECD/G20 Common Reporting Standard. The list of CRS MCAA signatories indicates that Thailand intends to begin exchanging information in September 2023. Representatives covering a total of 117 jurisdictions now have signed the CRS MCAA.
   Content provided by Deloitte United States.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website