Beste lezers,

Mijn vrouw en ik willen graag ons in Nederland gesloten huwelijk in Thailand laten registreren. De huwelijksakte is uitgegeven in 4 talen en al gelegaliseerd bij het CDC. Dit hebben we laten legaliseren en op laten sturen naar Bangkok waar wij nu zijn.

Ik weet dat dit document ook gelegaliseerd dient te worden bij de Thaise ambassade in Den Haag. Op dit blog heb ik meerdere malen een antwoord op een vergelijkbare vraag gelezen dat de legalisatie ook in Bangkok kan bij de Nederlandse ambassade. Op basis van deze aanname heb ik de huwelijksakte dus naar Thailand laten versturen.

Vanmorgen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken verwees een vertaler en ook een medewerker van het ministerie mijn naar de Nederlandse ambassade in BKK en zou volgens hun de legalisatie daar kunnen. In totaal heb ik 5 keer contact gehad met de ambassade en Nederlandwereldwijd een 5 keer dezelfde boodschap, dat het niet kan.

Ik zou heel graag willen weten of men op dit blog kan verdedigen of legalisatie in Bangkok wel of niet kan? In geval het niet kan en mocht het toch naar Den Haag moeten dan vrees ik dat ik voor dat stempeltje naar Nederland op en neer moet. Dat zou echt heel zuur zijn.

Met vriendelijke groet,

Bert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Thailand vraag: Kan ik mijn huwelijksakte laten legaliseren bij de NL ambassade in BKK?”

 1. Dumont zegt op

  ik zou je probleem ineens aan de ambassade in Bangkok voorleggen.

  • Bert zegt op

   Dat heb ik gedaan maar die kunnen niets voor ons betekenen.
   Zij zeggen: wij zijn een Nederlandse autoriteit en kunnen geen legalisatie doen die de Thaise autoriteiten doen.
   Echter heb ik op dit blog vaker voorbij zien komen dat het wel mogelijk zou zijn, datzelfde werd ook gezegd door minbuza van Thailand, het spreekt elkaar dus tegen.

 2. Pieter zegt op

  Hoe kan dit nou? Je kunt toch niet gemakshalve aannemen dat een legalisatie van een Nederlands document (huwelijksakte) ten behoeve van de Thaise autoriteit dat via de Thaise Ambassade in Den haag moet gebeuren, in Bangkok gedaan kan worden bij de ambassade van Nederland? Ik geloof toch echt niet dat van een dergelijke constructie ooit sprake is geweest op dit blog. De Nederlandse Ambassade in Bangkok is toch geen dependance van de Thaise Ambassade in Den Haag!

  • Bert zegt op

   Het staat er toch echt of lees ik het echt niet goed?
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nederlands-huwelijk-registreren-thailand/#comment-395624
   Ik heb dit wel aangenomen want ik heb verder geen reactie gelezen in dit draadje die dit corrigeert.

   • Rudolf zegt op

    Hoi Bert,

    Er staan drie goede antwoorden in, die van Willem is fout.

    Verder zijn er nog meer draadjes te vinden waarin de juiste route wordt geschreven, dus legalisatie bij de Thaise Ambassade in den Haag.

    Maakt verder niet uit joh, gewoon een familielid laten doen, zo gepiept.

    Rudolf

 3. Louis zegt op

  Kun je niet gewoon een vriend of familielid vragen om een ritje naar Den Haag te maken? Volgens mij hoef je er niet zelf bij te zijn…maar misschien heb ik dat mis en heb je dat al gevraagd aan de Thaise ambassade in Den Haag.

 4. Rudolf zegt op

  Hoi Bert,

  Ik heb het traject dit jaar gedaan, en eerst goed uitgezocht. De route is eerst bij CDC in Den Haag, daarna op afspraak naar de Thaise Ambassade in den Haag, dan laten vertalen in BKK, dat heb ik laten doen door een gecertificeerd bureau en die heeft ook de legalisatie verzorgd bij de buitenlandse zaken in Bangkok en de papieren opgestuurd per EMS naar ons adres in Thailand.

  Ik heb persoonlijk op dit blog nooit gelezen dat dit kan bij de Nederlandse ambassade in BKK, maar misschien ben ik abuis en kan een andere blogger mij corrigeren.

  Wat je kan doen, als het echt niet kan in BKK, is de papieren terug sturen naar Nederland en een familielid vragen om dit alsnog te laten doen, bij de Thaise Ambassade, heeft een kennis van mij ook gedaan.

  Sterkte er mee, en laat weten hoe het is afgelopen.

  Rudolf

 5. Janderk zegt op

  Dag Bert,

  Eerst het goed nieuws je hoeft niet terug naar Nederland.
  En dan het slechte: Je kan het niet laten legaliseren bij de Ned. ambassade in Thailand.

  Legalisatie processen zijn overal in de wereld hetzelfde.
  Documenten moeten in het land van herkomst worden gelegaliseerd.
  Uitleg:
  Op elk ministerie van buitenlandse zaken bevinden zich legalisatie afdelingen die de documenten kunnen herkennen en ook eventueel kunnen erkennen als een officieel document.
  Vervolgens moet het document worden aangeboden aan de ambassade van het land waar je naar toe reist (en waar je document wilt gebruiken). Deze ambassades hebben een ter controle een handtekeningregister. In dit handtekeningregister staat oa de handtekening van de ambtenaar die bij de afdeling legalisatie van buitenlandse zaken zijn goed keuring aan het document heeft gegeven. (deze handtekening wordt verwijderd (of toegevoegd) als er een wisseling van ambtenaar is.
  Zo is er bij de afdeling legalisatie van buitenlandse zaken maar een paar die de officiële handtekening mogen zetten.

  Dezelfde procedure geldt dus voor Thaise documenten die je in Nederland wil gebruiken.

  Maar nu het goede nieuws.
  Legalisatie processen behoeven niet in persoon te worden gedaan, Het is niet de persoon, maar het document wat moet worden gelegaliseerd.
  Dus je kan iemand (familie of een bureau) vragen om het document (let wel: “het originele”) te laten legaliseren bij eerst buitenlandse zaken en vervolgens bij de Thaise ambassade.
  Als het document in de Nederlandse taal is dan moet het natuurlijk eerst worden vertaald. De vertaling moet namelijk ook worden gelegaliseerd. Hier komt de beëdigd vertaler om de hoek. Deze zijn in een register te raadplegen ook door buitenlandse zaken. En zodoende wordt ook deze vertaling dus gelegaliseerd.
  De Thaise ambassade aanvaardt de Engelse taal.

  Om je dus een reis naar de Nederlandse ambassade te besparen (en een teleurstelling)., De Nederlandse ambassade kan hier dus niet voor je doen en hebben je correct geïnformeerd dat zij dat niet doen.

  Groet en succes met de legalisatie.
  Janderk

  • Ad zegt op

   Ik heb deze procedure ook doorlopen zoals hierboven staat. Alleen moest ik ook nog ween bewijs halen bij de rechtbank die vertaler had beëdigd.

 6. Lung addie zegt op

  Ik zie niet goed in waarom jouw document nogmaals door de Nederlandse ambassade zou moeten gelegaliseerd worden. Het is reeds gelegaliseerd door CDC (Consulair Diensten Centrum).
  Indien jij het document in Thailand wil gebruiken, om uw huwelijk te laten registreren, zou je beter naar de ampheu, waar je uw huwelijk wil laten registreren, gaan en daar vragen of ze een Thaise versie nodig hebben. Deze vertaling zou je dan wel moeten laten legaliseren en dat kan wel daar het om een andere versie van het document gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website