Beste lezers,

Onze zoon van 14 is in 2018 naar Nederland gekomen en heeft nu ook naast zijn Thaise ook de Nederlandse nationaliteit. Mijn vriendin zegt dat hij straks als hij 20 á 21 jaar is 2 jaar naar Thailand terug moet om daar in het leger te gaan. Wie kan mij hier meer over vertellen en wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Hij is nu al een tijd uit Thailand weg en spreekt nog wel wat Thais met zijn moeder, maar hij heeft niets meer bijgeleerd en vergeet al wel veel Thaise woorden. ook als hij straks klaar is met school en zou beginnen met werken is het niet ideaal om dan eerst nog 2 jaar uit de running te zijn hier in Nederland.

Groet

Egbert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Thailand vraag: Hoe dienstplicht in Thailand te voorkomen?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Egbert, dienstplicht voorkomen kan niet want dat vloeit voort uit een wet. Hij kan wel worden uitgeloot en misschien kan hij worden vrijgesteld bij zwaarwegende medische of psychische klachten.

  Zoek eens in de zoekfunctie linksboven naar dienstplicht. Die vraag is hier heel vaak langsgekomen. Een van de links is deze:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/oproep-dienstplicht-thailand/

  Ik las dat zolang jouw zoon tot zijn 30e of 31e niet in Thailand komt dat hij niet wordt lastig gevallen. Ik adviseer je al die links daar te bestuderen. In uiterste geval kun je een jurist in Thailand raadplegen.

  • Roger zegt op

   Dienstplicht is inderdaad wettig geregeld.

   Doch, mijn schoonbroer heeft zijn dienstplicht destijds ‘afgekocht’.
   Indien je geld hebt kan alles in Thailand.

 2. De Kind Marcel zegt op

  als hij ooit naar Thailand gaat moet hij alleen zijn Nederlands paspoort tonen en dan is er geen probleem…

  • Guy zegt op

   Met vertonen van alleen je Nederlandse paspoort zal je er niet zomaar doorheen komen – personencontrole gebeurt via naam en geboortedatum…..

   De jongeman dient zelf te beslissen wat hij wil gaan doen later.

   Zolang hij studeert in Europa is er niet veel aan de hand. Later heb je wat mogelijkheden.

   Als dienstplichtige kan je je laten uitloten ( met geld kan je ook vrijstelling ”’afkopen”” dat is een beter woord voor corrupte uitloting.

   Je kan je Thaise nationaliteit opgeven – dan verlies je ook Thais recht op eigendom in het geboorteland.
   Je kan je legerdienst gewoon vervullen.
   Je kan lange tijd niet naar Thailand reizen.

   Het is dus een beslissing die zeer persoonsgebonden is en waar elkeen grondig moet over nadenken en zijn beslissing nemen. Grondig informeren is daarbij heel nuttig.

   Niet makkelijk maar het is nu eenmal zo.

 3. diklenten zegt op

  Als je zoon geen problemen met de Thaise
  Dienstplicht wil hebben , moet hij de Thaise nationaliteit opgeven .dat heeft mijn zoon ook gedaan .
  Mvg, Dik Lenten.

 4. William-Korat zegt op

  Op deze URL staan mogelijkheden om dat te voorkomen.

  https://www.thaicitizenship.com/thai-military-service/

  Succes.

 5. Marc Breugelmans zegt op

  In Thailand en als ze studeren kunnen ze vanaf 16 jaar dacht ik naar de militaire school op zaterdag gedurende enkele jaren , alzo hebben ze ook geen dienstplicht

  • Wut zegt op

   De zoon van de vraagsteller woont in Nederland! Dus gedurende enkele jaren op zaterdag naar de militaire school in Thailand is vanzelfsprekend geen optie.

 6. Ruud zegt op

  Staat jou zoon nog ingeschreven in een “Blauwe boek” in Thailand of is hij alleen ingeschreven in Nederland?
  Als hij nog staat ingeschreven in Thailand gaat hij daar dus ooit een uitnodiging voor het leger krijgen, anders niet.

 7. Soi zegt op

  Volgens artikel 39 in Section 6 van de Wet op de Militaire Dienstplicht van 1954 (Act on Military Service 2497 B.E.) wordt “Discharge” verleend aan hen ouder dan 30 jaar.

  Hetgeen betekent dat iemand met een dubbele nationaliteit toch wordt opgeroepen, dat het niet uitmaakt of je wel of niet de Thaise taal machtig bent, ook niet het gegeven dat je niet etnisch-Thai bent, en verder niet als je monnik bent. Artikel 39 en verder nergens in de wet gaat over uitzonderingen anders dan de leeftijd van 30 jaar.
  1- Als iemand niet de dienstplicht wil of kan vervullen is het zaak om tussen zijn 17de en zijn 30ste levensjaar Thailand niet te bezoeken. In zijn 18e levensjaar zal een oproep militaire dienstplicht verschijnen. Als geen Nederlands adres van betreffende persoon bekend is, wordt de oproep aan familieleden in Thailand verstuurd. Er kan nooit het excuus worden opgevoerd geen oproep te hebben ontvangen.
  2- Pas na iemands 30ste verjaardag is het slim een vakantie en/of familiebezoek te plannen. Nochtans is die persoon verplicht zich tijdens een dergelijk bezoek aan Thailand te melden en zal hij vervolgens in een inactief register vermeld worden. Hem zal een bevestiging van inschrijving ter hand worden gesteld. Plaats van registratie is de amphur van zijn geboorteplaats of anders die in de geboorteplaats van de moeder.
  3- Iemand die toch voor zijn 30ste Thailand bezoekt en toevallig een overijverige diender tegenkomt, bv bij een verkeerscontrole of wegens betrokkenheid bij enig incident, die de registers natrekt krijgt een boete, een reprimande en mag tevens 2 jaar het leger in.
  4- Iemand die zich niet registreert of zich niet meldt na z’n 30ste loopt de kans op een boete als toevallig eenzelfde soort overijverige diender bij een verkeerscontrole of incident de registers natrekt.

  Kortom: Thailand biedt in het buitenland wonende dienstplichtigen een uitweg, maar dan moeten zij wel wegblijven uit het land van hun 17de tot 30ste, en zich na hun 30ste op enig moment bekend maken als zij zich in Thailand begeven, om welke reden dan ook. https://www.thaicitizenship.com/thai-military-service/

 8. Andrew van Schaik zegt op

  Een dienstplicht voorkomen in Thailand kan wel, doch kost veel geld.
  Zo’n zaak hebben wij pas geregeld voor een neef die in Duitsland woont.
  Hoe dat precies in z’n werk gaat moet je zelf uitzoeken. Hier is niet belangrijk wat je kent, doch wie je kent.
  Als je vriendin geen relaties heeft op hoog niveau zal het moeilijk zijn.
  Let op: Pita wil de dienstplicht afschaffen. Wordt hij premier dan ben je er van af.
  SUKSES.

 9. David Mertens zegt op

  Beste,

  Er zijn naar mijn weten 3 manieren om er onderuit te kome:
  1. Een universitaire opleiding volgen en met succes beeindigen.
  2. Medisch ongeschikt verklaar worden
  3. Bij de loting een zwarte bol trekken

  Nu is het zo dat voor punt 2 en 3 er een mogelijkheid bestaat om de juiste personen om te kopen. Voor ongeveer 50000 baht kan je een medische afkeuring regelen en dan moet je zelfs niet meer op de dag van de semlectie komen wat hanig is als je die dag niet in Thailand bent. Anders kan je op de dag van de selectie een zwarte bol kopen.

  Veel succes

 10. Stefan zegt op

  Als die persoon gehecht is aan zijn Thaise nationaliteit, maar zeker geen Thaise dienstplicht wil vervullen, dan lijkt mij dit de beste oplossing :
  Op zijn 17de de Thaise nationaliteit opgeheven om de dienstplicht te vermijden. Na zijn 30ste opnieuw de Thaise nationaliteit aanvragen.

  • William-Korat zegt op

   Gaat hem niet worden Stefan, tenzij………………..

   Sectie 39 van de Thaise grondwet bepaalt: “Het intrekken van de Thaise nationaliteit van iedereen die vanaf zijn geboorte Thai is, is verboden.”

  • Erik Kuijpers zegt op

   Stefan, klopt het wel wat jij hier zegt gezien de Thai Nationality Act?

   Lees eerst eens hier: https://library.siam-legal.com/thai-law/nationality-act-loss-of-thai-nationality-sections-13-22/ Je kunt niet zo maar jouw nationaliteit afstaan of verliezen omdat je niet in dienst wilt. Daar is meer voor nodig; een nationaliteit is geen speeltje!

   In de antwoorden hier staan betere en minder omslachtige methodes genoemd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website