Beste lezers,

Mijn vriend (20) heeft een oproep gekregen voor de dienstplicht in Thailand. Hij woont al vanaf zijn 6e in België, heeft zijn diploma hier behaald en werkt hier nu. Hij heeft alleen maar een Belgisch verblijfsvergunning, maar hij heeft sinds kort een Belgisch paspoort aangevraagd.

Deze procedure duurt 4 maanden, maar over 1,5 maand gaan wij op vakantie naar Thailand. Wat gebeurd er op het vliegveld? Wordt hij gepakt of mag hij gewoon nog het land verlaten?

Groet,

Zsp


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Oproep dienstplicht in Thailand, wordt mijn vriend opgepakt?”

 1. Sommeil zegt op

  Misschien goed idee om de vakantie uit te stellen tot alle administratie in orde is.
  Beter voorkomen dan genezen…

 2. Damy zegt op

  Als het alleen een oproep is dan moet hij nog gekeurd worden dus maar waar heeft hij die oproep gekregen bij U in België ?

 3. erik zegt op

  Op een oproeping staat een datum waarop je je moet melden. Die datum vertel je ons helaas niet. Als die datum na afloop van jullie vakantie ligt kun je gerust komen. Hij is pas in gebreke als hij niet komt opdagen.

  Ben je dan toch hier raadpleeg een jurist om te vragen wat je later moet doen. Hij kan ook afgekeurd worden en dan ben je er denk ik voorgoed vanaf.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   En als je goedgekeurd wordt ga je 2 jaar in dienst. Zou er niet zo lichtvaardig mee om gaan!

 4. Cees1 zegt op

  Kijk eens hierboven bij gerelateerde artikelen. Daar staat een heel goede tip. Als hij de naam van zijn waarschijlijk Belgische vader heeft aangenomen. En die dus in zijn Belgisch paspoort staat , heeft hij geen probleem

  • Leo Th. zegt op

   Cees1, de desbetreffende persoon heeft nu enkel een Thais paspoort en geen Belgisch. Staat toch duidelijk in de vraag!

 5. Jacques zegt op

  Kennelijk is uw vriend Thai en dienstplichtig anders wordt hij niet opgeroepen. Ook al wordt hij Belg dan nog blijft hij Thais onderdaan. Naar alle waarschijnlijkheid wordt uw vriend geregistreerd en gesignaleerd als hij geen gehoor heeft gegeven aan deze oproep. Dus als die datum nog niet heeft plaatsgevonden zal er geen beletsel zijn anders zou ik twee keer nadenken alvorens af te reizen, want de kans is groot dat hij wordt opgepakt. Zonder regeling te treffen vanuit den vreemde en een afkoopsom te regelen ontkomt uw vriend niet aan de dienstplicht.

 6. Leo Th. zegt op

  Zsp, je vriend is Thais staatsburger en daar zijn rechten en plichten aan verbonden. De oproep voor de dienstplicht is daar één van. In 1e instantie behelst de oproep voor dienstplicht dat je moet verschijnen op een selectiedag (Draft Day), alwaar via loting bepaald wordt of je wel of niet het leger in moet. (Daarna vindt er nog een keuring plaats). Maar voor zover ik het weet had jouw vriend zich op zijn 17e moeten melden bij zijn Amphur (gemeente) om zich te laten registreren voor de militaire dienstplicht. Hoe dat in zijn werk gaat als je niet woonachtig bent in Thailand zou ik je niet kunnen zeggen. En uit je vraag blijkt niet wanneer je vriend voor het laatst in Thailand is geweest. In ieder geval heeft hij een oproep voor dienstplicht ontvangen. Wanneer zou je vriend zich volgens de oproepkaart moeten melden, is deze datum voor of na jullie vakantie? Wanneer de datum voor de vakantie ligt en hij zich dus niet heeft gemeld dan wordt hij aangemerkt als deserteur en is de kans levensgroot dat hij bij aankomst op het vliegveld van Bangkok direct gearresteerd wordt. Dat risico wil je uiteraard niet lopen en in dat geval, ook al zou je dat veel geld kosten, zou ik de vakantie naar Thailand beslist annuleren!

 7. Fransamsterdam zegt op

  Als je staatsburger bent van welk land dan ook, schept dat rechten en verplichtingen.
  Dus conform de oproep meld je je, en dan laat je weten of je in- of uitgeloot wilt worden, c.q. goed- of afgekeurd wilt worden. In sommige landen wordt daar wel rekening mee gehouden. Zelf moest ik, als Nederlander, op mijn 27e nog, geheel tegen mijn zin in, in dienst. Het was niet anders.
  Dus als u er op tijd bent om aan de oproep te voldoen zie ik het probleem eigenlijk niet.

  • Tino Kuis zegt op

   Leo en Frans,

   …..schept rechten en verplichtingen.

   Even kijken, de rechten van de Thais, eh, wel……geen recht om vrijuit te spreken, geen recht om te stemmen, geen recht om te demonstreren, geen recht op een eerlijk juridisch proces….

   De verplichtingen van de Thais, wel, belasting betalen, dienstplicht vervullen, ……

   • Leo Th. zegt op

    Beste Tino, mooie bondige reactie op mijn in feite cliché opmerking over rechten en plichten. Hoewel jouw reactie naar mijn mening toch ietwat gechargeerd dan wel aangedikt is, geeft zij niettemin aanleiding tot overpeinzing. Gelukkig hebben Thais nog wel het recht op o.a. aankoop/bezit van grond, voor 100% tenaamstelling van onroerend goed en onbeperkt verblijfsrecht in Thailand. Verkiezingen zijn door de huidige machthebbers toegezegd dus wie weet gaat het met de algemene mensenrechten ook voor de Thai op termijn de betere kant uit.
    Overigens weet ik terdege dat rekruten in het Thaise leger aan willekeur zijn overgeleverd, blootstaan aan psychische, fysieke en seksuele intimidatie en dat er wat hen betreft nauwelijks van rechten gesproken kan worden.

  • TheoB zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens dat er in elk land tegenover rechten ook plichten staan.
   Dienstplicht kan daar een van zijn, net als belasting betalen.
   Dit betekent niet dat je daar blij mee moet zijn.
   De meeste mensen doen hun (uiterste) best om zo min mogelijk belasting te (moeten) betalen.
   Ook ik heb mijn dienstplicht moeten vervullen, omdat ik destijds te onnozel/niet slim genoeg was er onderuit te komen. Totale verspilling van 14 maanden uit mijn leven.
   Verder lijkt het dat de rechten en veiligheid van de dienstplichtigen in TH een stuk slechter zijn dan die destijds in NL. In NL hadden de dienstplichtigen een vakbond, in TH vallen met regelmaat doden door mishandeling.
   Ik nam het de jongens in NL niet kwalijk dat ze onder de dienstplicht uit kwamen en gezien de reputatie van het Thaise leger adviseer ik de Thaise jongens om alles in het werk te stellen er onderuit te komen.

 8. bauke zegt op

  Spreekt je vriend thais of alleen nederlands.

  Ik zou als ik hem was naar de keuring gaan dit om geen gezeik te krijgen en behalve sawadee krap doen alsof hij geen woord thais spreekt. Ze zullen dan wel door hebben dat het geven van orders aan hem erg lastig word. Hierdoor zal hij vast worden afgekeurt.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Dat is onjuist. Er zijn verschillende verhalen bekend van jongens die het Thai niet machtig waren en toch in dienst moesten. Na verloop van tijd wel uit dienst ontslagen, maar in eerste instantie is het geen argument.

   • stevenl zegt op

    Graag een bron van die verhalen, want volgens mij is de stelling ‘spreek je geen Thai dan hoef je niet in militaire dienst’ wel degelijk juist.

 9. theoS zegt op

  Op het vliegveld, bij binnenkomst in Thailand, hoeft hij niets te vrezen daar de Immigration zich niet bezig houd met het opsporen van dienstplichtigen. Verder moet er eerst een arrestatie bevel zijn afgegeven door de Army voordat er wat gebeurd. Zie ik niet zitten. Hoe kan het dat hij opgeroepen is als hij in Belgie woont vanaf zijn 6e jaar? Je vertelt niet alles. Hij kan alleen opgeroepen worden als hij geregistreerd staat bij de Amphur van zijn Thaise woonplaats en dan niet in Belgie waar hij vanaf zijn 6e jr woont. Beetje raar allemaal.

 10. jasper van Der Burgh zegt op

  Als je niets doet heb je kans dat je er mee weg komt. Het is alleen wel zo dat tot aan zijn 30ste de kans bestaat dat hij wordt aangehouden, zeker bij familie bezoek en bekende omgeving. Reizend op een Belgisch paspoort is de kans van oppakken elders in Thailand nihil.

 11. bauke zegt op

  Het is geen argument maar als ze niet met je kunnnen communiceren is het erg lastig om het land te dienen.
  En thais is een te moeilijke taal om maar even 1 2 3 te leren.

  Ik denk echt dat dit de uitweg is


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website