Beste lezers,

Ik zit al langer tijd te denken om naar Thailand af te reizen met mijn partner en buren. Ik ga voor het eerst met mijn partner. De buren zijn al vaker geweest. De buurman zit te denken daar iets te gaan beginnen en kopen (klein restaurant of hotel). En een Thaise vriend van mijn buurman gaat meedoen (buurman is van Thaise origine).

Zijn de prijzen nu interessanter om onroerend goed of een business te starten in Thailand door covid? Ik lees geregeld op dit blog en lees veel dat momenteel nog veelal dicht is. Dus om nu te gaan lijkt mij beetje zinloos.

Thailand en Azië liggen maar mijn mening achterop de situatie in Europa. Veelal dicht lees ik?

Groet,

Marcel

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

20 reacties op “Thailand vraag: Heeft het zin om nu in Thailand een restaurant of hotel te kopen?”

 1. ruud zegt op

  Een restaurant of hotel kopen lijkt mij een gok op de toekomst.
  Iets met geld dat je moet kunnen verliezen zonder in de problemen te komen.

  Als u niets van Thailand weet – u bent er blijkbaar nooit geweest – zou ik niet meedoen met dat restaurant, of hotel, als dat de bedoeling is.

 2. Pieter zegt op

  Info..
  Ooit gelezen van een Zakenman.
  Als je een zaak begint moet je op 3 zaken letten.
  In deze volgorde..

  -1 Locatie.
  -2 Locatie..
  -3 Locatie…

  Heb vaak aan zijn uitspraak gedacht, en vind dat hij gelijk heeft.
  Doe er je voordeel mee.
  Mvg Pieter

 3. peter zegt op

  Wat Ruud zegt, bezin eer ge begint
  Staat op dit forum sinds gisteren, wat voor je?
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/te-koop-van-een-lezer-een-resort-in-bangsaray/
  Ooit wel eens naar het programma gekeken “ik vertrek”?
  Zet de roze bril af en wees kritisch over hoe of wat.

 4. TvdM zegt op

  Veel hotels in toeristengebieden hebben het nu moeilijk, en zijn daarom in verhouding goedkoop. Maar je weet natuurlijk nooit wanneer herstel intreedt, ongeacht mooie plannen van de overheid. Chinese investeerders zoeken nu de koopjes er uit, en die hebben doorgaans een forse geldbuidel. Als je nog nooit in Thailand geweest ben maak je alles wel erg afhankelijk van jouw mede ondernemers, maar dat ben je als buitenlander in Thailand eigenlijk altijd. En voor investeren in Thailand ben je vaak ook nog eens afhankelijk van lokale overheden en toezichthouders die allemaal wel een graantje van jouw succes mee willen pikken. Veel succes.

 5. John Chiang Rai zegt op

  Erg afhankelijk wanneer het toerisme weer optimale vormen aanneemt,zijn de prijzen in deze sector nu erg gunstig.
  Gunstig omdat gezien het haast stopliggende internationale toerisme,veel bedrijven het water aan de lippen staat,en velen hun bedrijf zelf al lang hebben opgegegeven.
  Hoelang een opleving gaat duren,en hoelang je zelf financieel kunt afzitten,is samen met ervaring en landkennis erg belangrijk voor het beantwoorden van je vraag.
  Bovendien als je zelf nog nooit in het land geweest bent,is het erg onvoorzichtig om je alleen op een buurman van Thaise afkomst verlaten,die je misschien ook nog voor het grootste gedeelte van de investering nodig heeft.
  Ga eerst zelf kijken,laat je niet misleiden van een vriendelijke buurman die ook qua spraak nog je meerdere is,denk zelf erg kritisch mee,en laat je roze bril thuis.

 6. VAN BELLINGHEN EMILE zegt op

  Geachte,
  Een goede raad. Houd uw centjes op de bank en geniet ervan. Thailand is een land waat u uw geld moet spenderen maar vooral niet proberen er te gaan verdienen en zeker niet in de horeca.
  Met vriendelijke groeten.
  Emile

 7. willem zegt op

  Hallo Marcel, als ik het bovenstaande lees om een rest/hotel te beginnen met een aantal partners van wie een paar Thais zijn zou mijn aanbeveling zijn, stoppen nu het nog kan. Geen roze bril maar het gezond verstand gebruiken. Mede gezien de ervaring welke jij in Thailand hebt zou ik zeggen, niet aan beginnen. Besef dat je de taal niet spreekt, niet weet hoe één en ander hier werkt want besef dat “smeergeld” hier heel normaal is iets wat wij nauwelijks kennen in Nederland. En dan zeg ik het nog voorzichtig. Mocht je alsnog besluiten hier iets te beginnen wens ik je alle geluk van de wereld.

 8. fj EYbergen zegt op

  Denk er goed over voor dat je begint menig een raakte alles kwijt inPatong zaten een leuk aantal hollandse bars en restaurants nu nog een of twee en ze verdienen nog geen kwartje ik kom er ruim 25 jaar ik heb er op een of twee na alleen maar verliezers gezien mvg en een hoop geluk toegewenst BOB

 9. Skippy zegt op

  Beste Marcel. Een restaurant of een hotelletje is alleen goed als hobby. Het is vrijwel onmogelijk om er geld mee te verdienen! Personeel is lastig en ongemotiveerd, je moet een keuze maken of je voor toeristen wil werken of voor de lokale bevolking. Als je hoog loon betaalt voor je medewerkers blijft er bijna geen winst over. Als je laag loon betaalt heb je heel veel verloop met alle problemen van dien. De overname kosten zijn vaak 5 tot 10 keer te hoog, zodat terugverdienen bijna geen optie is. Voor veel farang die naar Thailand komen en een jong vrouwtje hebben gevonden, willen graag een bedrijfje hebben zodat het vrouwtje daar kan werken want meestal is het loon als ze ergens anders gaan werken maar 300 euro per maand of nog minder zelfs. Ze denken dan als ze zelf bedrijfje hebben dat ze dan mega veel meer gaan verdienen. Ook farang kunnen geen werkvergunning krijgen dus kunnen alleen vanaf de zijlijn meekijken. De politie weet je gemakkelijk te vinden als je verkeerd doet. Ze vinden je ook als je goed doet want ze menen recht te hebben op een maandelijkse bruine enveloppe voor bescherming. Kortom ga nooit samen met anderen een bedrijf beginnen. Je zal altijd het onderspit delven omdat je de taal niet spreekt en dus overal mee voor de gek gehouden kan worden. Als je buurman nu een vriend is, zal dat waarschijnlijk na verloop van tijd niet meer zijn en zit je met de gebakken peren. Als je jezelf niet kan inhouden, begin dan zelf iets vanuit niets en bouw het op zonder iemand goodwill te hoeven betalen. Er is zoveel leegstand in heel Thailand dat je je er bijna geld bijkrijgt als je iets wil huren en geen overname hoeft te betalen. Wij hebben 8 jaar een zeer goedlopend restaurant gehad en toen covid kwam opdagen vorig jaar hebben we gesloten om te bezien of het weer op gang zou komen. Net 2 weken geleden besloten om nooit meer open te gaan en de boel de boel te laten want voordat het een en ander op gang komt duurt denken wij nog wel 2 jaar! Daar gaan we niet op zitten wachten. We kunnen altijd van 0 weer opnieuw beginnen ergens waar we denken dat er voldoende klandizie is! Succes met je bedenken wat je wilt en ga naar Thailand voor vakantie of voor retirement en niet om iets te verdienen want dat gaat je niet lukken.
  Gegroet
  Skippy

 10. Erik zegt op

  Marcel, je hebt vast wel gelezen wat corona heeft aangericht in de horeca in Thailand. Pure ellende en nu geen omzet, al 1,5 jaar lang. En daarna? De gewone Thai kan jouw dienst of product niet betalen of jij moet genoegen nemen met een Thais salaris en Thaise werktijden als je al een werkvergunning krijgt… Van Thais salaris kun jij niet leven. Geen toeristen, geen levensvatbare zaak.

  Je kiest de slechtste tijd uit om iets te gaan beginnen of over te nemen. Komt nog bij dat je, denk ik, een witneus bent en iedereen zal van je pogen te profiteren.

  Je bent voorts van plan met Thaise partners te gaan werken en daarover heb ik vele verhalen gehoord die allemaal op hetzelfde neerkomen: Hoe kun je in Thailand aan een klein vermogen komen? Door een groot vermogen mee te nemen en Thaise mensen er aan te laten werken. Ja, ik generaliseer nu maar je zult er maar het slachtoffer van worden.

  Mijn advies: als dat C19 voorbij is, kom naar Thailand, ga eens lang reizen door het land en praat met horecaondernemers. Dan valt jouw roze bril vanzelf af.

 11. Chris zegt op

  Er is een grapje (met serieuze ondertoon)
  Vraag: Hoe word je miljonair in Thailand?
  Antwoord: Door het land binnen te komen als multimiljonair.

 12. Alain zegt op

  Ik ben momenteel op koh samui en echt geen moment om nu aan opstarten of investeren te denken vrees ik – alles potdicht en die open is draait megaverliescijfers ; dit jaar komt het alvast niet meer goed en ik vrees vooraleer terug iet of wat business hier we een jaar verder zijn, trouwens mocht je willen zaak starten moeilijk voor inspectie nu want niks open…

  Alain
  ps wil graag foto toevoegen maar dta lukt hier blijkbaar niet ?

 13. Joseph zegt op

  Marcel,

  N i e t d o e n, geniet van je (spaarcentjes) Zonder thaise partner kun je geen zaken doen, Thailand
  heeft het C-virus nog niet op orde. Ga eerst zelf rondkijken met mensen praten, en als je dan toch
  iets wil beginnen moet je eruit springen met je onderneming/zaak dwz er moet een meerwaarde zijn,
  bovendien Euro/Thaise Bath de koers is ook al niet goed, Keep smiling

  Joseph

 14. Kees zegt op

  Een hele oude grap over Thailand, met een hoog waarheidsgehalte is: “Weet je hoe je een klein kapitaal kan vergaren in Thailand? Door er een groot kapitaal te investeren.”

 15. Jacques zegt op

  In Thailand kan iedereen wat beginnen en velen zijn kleine zelfstandigen en actief. Er zit geen stop op en de concurrentie is moordend, zeker in de food business. Ik heb ook zo’n ondernemende vrouw, het is water naar de zee dragen. Investeringen die er nooit uitkomen. We hebben eerst een marktkraam gehad dat ging in het begin goed en toen kwam er een ochtendmarkt naast onze middagmarkt en daar zijn de goederen goedkoper dus weg waren de klanten. Nu een restaurantje van tien in een rij, maar met een behoorlijke investering die er nooit uitgehaald wordt met het beperkte aantal klanten. Net heeft ze weer grond aangekocht daar wil ze wat mee gaan doen. Kon niet contant betaald worden dus op afbetaling maar wel gelijk meer dan twee keer het oorspronkelijk aankoopbedrag in rekening gebracht over zes jaar tijd. Vond mijn vrouw wel redelijk. Er moeten planten en bomen worden gepland en die zijn ook niet gratis en wie onderhoudt dat op afstand. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar ja ik ben haar baas niet. Zoveel geld inmiddels in zeven jaren verblijf weggegooid. Nee bezint eer ge begint, want de kopzorgen gaan niet meer weg. Er komt zo veel bij kijken en een roze bril hoort daar zeker niet bij.

 16. Louis Tinner zegt op

  Nog nooit in Thailand geweest en er dan een zaak beginnen? Nooit doen, hier hebben ze iets andere regels dan in Nederland.

  Mijn advies is ga hier eerst eens een paar maanden naartoe, en dan niet alleen de toerist uithangen. Op het strand zitten met een cocktail dan lijkt het leven hier heel mooi, maar dat heb ik al een paar maanden niet gedaan maar gewoon gewerkt en wekkertje gaat ’s ochtends af.

  Doet me denken aan “Ik vertrek”, impulsief en zaken doen met de buurman…..zijn misschien erg leuke mensen maar als het om bahtjes (de munteenheid hier) gaat, dan wordt het wat minder gezellig als de zaken niet lopen.

 17. Pieter zegt op

  Moderator: Geen advertenties in lezersreacties svp

 18. eugeen zegt op

  Beste,
  Als ik je 1 raad mag geven: begin er NIET aan. Ik woon elf jaar in Pattaya. Ik heb in de loop der jaren veel farrangs een bar, reataurant, massagesalon (…) weten openen. Maar ik heb er haast evenveel na een jaar of twee weten sluiten. Wanneer een buitenlander, samen met een andere buitenlander en misschien nog een derde een zaak beginnen, dan is de reden vaak dat de eerste buitenlander niet kapitaalkrachtig genoeg is om de investering alleen te doen. Uiteindelijk doen ze het met enkelen samen en zijn er 3 of meer bazen. Gegarandeerd miserie na een tijd. Hotel kan je helemaal vereten. Die regels zijn de laatste jaar verstrengd en dat kost enorm veel.

 19. Ton zegt op

  Ik hoor veel redenen, goede redenen, om het absoluut NIET te doen.
  En dan later, in het bejaardenhuis, denken: “hoe zou het gelopen zijn, als ik het wel had gedaan”.
  Goed om in mogelijkheden te denken, dan kom je tenminste ergens.
  Maar let op de zwakke punten.
  Meerdere mensen zijn er blijkbaar bij betrokken (vrienden en vriend van vrienden), wie beslist?.
  Bespreek en leg vooraf schriftelijk vast: taakverdeling met bevoegdheden en verplichtingen.
  In Thailand geldt vaak het principe: Money = God. Het gebeurt zo vaak, dat “oh zo betrouwbare” mensen er ineens vandoor zijn met het geld, blijf erbij!. Je recht halen is moeilijk en duur.
  Taalbarrière ook in officiële documenten, werkvergunning, etc.
  Je kunt nu aan cherry-picking doen: veel zaken te koop en te huur, kopersmarkt. Maar om gelijk te kopen?
  Wellicht een jaar beginnen in gehuurd pand als toerisme weer op gang gaat komen. Als het zakelijk en met de partners na een bepaalde tijd goed blijkt te lopen, dan verder kijken.
  Succes.

 20. Johan zegt op

  Ik zou dar zeker nu niet doen , en zeker je buren daar in niet ,betrekken ,Thailand is zeer onzeker om een toekomst op te bouwen,maar blijft een ongelofelijk mooi land , als je van avontuur houd en EEN HART die sterk tegen romance kan , dan DOEN.maar altijd zelfstandig blijven en je voelt het wel als het om je hart gaat ,of om er om jou gegeven wordt ,,,,,echt ,,no fake ,,, feeling ,,,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website