Thailand vraag: Grote bedragen overschrijven via Wise vanuit Belgie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 september 2021

Beste lezers,

Wegens de aankoop van een onroerend goed, zou ik een groot bedrag willen overschrijven via Wise (+ 150.000 €). Ik gebruikte Wise meestal voor kleinere bedragen (+/- 1000 €).

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet,

Alain

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

16 reacties op “Thailand vraag: Grote bedragen overschrijven via Wise vanuit Belgie?”

 1. Erik zegt op

  Alain, zover ik weet is het max per transactie 1 miljoen baht, zeg 25 k euro. Lees de kleine lettertjes van Wise eens goed door, zou ik je willen aanraden.

  • Dimitri zegt op

   Erik, waar staat dit in hun kleine lettertjes. Er wordt altijd maar verkeerde informatie gegeven. Men zou er goed aan doen om zelf eerst wat onderzoek te doen vooraleer foute gegevens te posten.

   • Erik zegt op

    Dimitri, je overdrijft. Ik schreef ‘zover ik weet’. Jij maakt er gelijk een drama van met ‘altijd maar verkeerde informatie’. Nergens voor nodig.

    Wel, ik heb het gecontroleerd en ingevuld dat ik 1 ton euro wil boeken naar Thailand. Dan verschijnt deze tekst: The most a recipient can get is 2,000,000 THB.

    Goed, het is dus niet 1 maar 2 miljoen baht per .. tja, per dag of per keer?

 2. Mark zegt op

  Zo’n 10 jaar geleden haden wij complicaties bij de overschrijving van een dergelijk groot bedrag. Ik deed de overschrijving in één keer via internetbanking. Mijn Thaise echtgenote is niet zo vertrouwd met PC en internetbanking. Appen doet ze vlotter. Doelstelling was toen de aankoop van vastgoed door mijn echtgenote. Die overschrijving bleef wekenlang geblokkeerd ergens op het Bangkokiaanse hoofdkantoor van die Thaise Bank, zo zei de bankdirecteur van het plaatselijke filiaal.

  Ik leerde toen dat Thaise banken inkomende grote(re) bedragen (+25.000 euro?) moeten melden aan de Thaise Centrale bank (BoT). De Centrale Bank kan dan in uitvoering van één of ander internationaal verdrag tegen terrorisme, drugshandel, en andere georganiseerde criminaliteit een onderzoek instellen naar de herkomst van het geld. Dat kan tijd kosten. En zo gebeurde toen ook.

  Na weken moesten mijn vrouw en ik een stapel verklaringen ondertekenen in het lokale kantoor van de Thaise bank waarin we de herkomst verklaarden en ook dat die “kosher” was. Kort daarna verscheen het bedrag op de Thaise bankrekening van mijn vrouw.

  De vertraging leidde tot frustratie bij de verkopers en zelfs bijna tot afbreuk van de verkoop.

  Sindsdien blijven we onder de 25.000 euro per etmaal bij transfers naar Thailand. We hebben zodoende geen tijdrovende complicaties meer gekend. De laatste jaren gebruiken we probleemloos Wise.

  Recent werd een overschrijving van mijn Belgische (groot)bank, 24 uur vertraagd. Op mijn computerscherm werd als reden voor de vertraging gemeld: “onderzoek naar mogelijke verdachte transactie”. Het betrof een overschrijving van mijn Belgische bankrekening naar de Brusselse Wise rekening (Belgisch binnenlands SEPA). Geen idee of er écht een indicatie voor verdachte transactie speelde of dit een commercieel concurrentie spelletje was om Wise transacties minder vlot te maken? Misschien was dit wel het gevolg van een rare hersenkronkel bij een programmeur van een onderaannemer van de Belgische bank?

  Extra oponthoud kan dus ook aan Europese kant voorkomen. Indien één of ander logaritme bij de Europese bank knipperlichten doet afgaan.

  Banken vervullen niet enkel de rol van dienstverlener in (internationaal) betalingsverkeer. Ze zijn in toenemende mate ook politieagent, onderzoeksrechter, (tijdelijke) strafuitvoerder, deurwaarder en belastingcontroleur. Of ze dat zelf leuk vinden is koffiedik kijken. Feit is dat al die taken moeilijk samen gaan en voor de klant (eigenaar van tegoeden) onbegrijpelijk wordt.

  Het zou me verbazen indien voor Wise ander regels en toezicht zouden gelden dan voor Banken.

  • Dimitri zegt op

   Beste Mark, je schrijft: “Sindsdien blijven we onder de 25.000 euro per etmaal bij transfers naar Thailand.”

   Indien je een groter wil overmaken zou je dit inderdaad kunnen opsplitsen in verschillende kleinere schijven en dit telkens per etmaal kunnen doorgeven. Ik vrees echter dat ook dergelijke transacties op hun radar zullen verschijnen!

   1 maal 50000 euro of 5 maal 10000 (in 5 dagen tijd) zullen ze zeker en vast opmerken en zal nog meer argwaan wekken. Als ik me niet vergis kunnen transacties tot 2 miljoen THB, hoger is verboden.

   Dit alles is inderdaad een probleem. Ik ben volgend jaar ook van plan om (nog eens) te bouwen, maar dan iets groter en ruimer. Hoe ik daarvoor mijn geld kan overmaken weet ik ook niet. Alle suggesties zijn steeds welkom.

   • herman buts zegt op

    Je kan cash meenemen,zolang je niet meer dan 9999 € per persoon bij hebt moet je niks aangeven. Heb je meer dan 10.000€ per persoon bij moet je dit gewoon aangeven bij aankomst.
    Wat betreft overschrijvingen moet de bank aangifte doen bij een overschrijving van 3000 € of meer Dus zolang je 2999€ overgeschrijft geven ze niks door

    • peter zegt op

     Als je meer dan 10000 euro mee neemt, dan MOET je dat ook melden in Nederland.
     Doe je dat niet en ze willen checken, dan kan je alles kwijt raken met daar boven op een boete.
     Ben 1 keer aan gesproken op Schiphol door man in burger kledij met de vraag of ik meer dan 10000 euro bij me had. Had ik niet, maar was eigenlijk zo beduusd, dat ik niet eens om een legitimatie vroeg.
     Dus melden, wellicht krijg je een bonnetje mee voor in Thailand?

     Je MOET in Nederland transacties boven de 3000 euro altijd elektronisch laten verlopen.
     Dat heeft een CDA-er bepaald en afgekeken van de Belgen. Worden dan altijd gecheckt.

     Ooit eens gevraagd bij bank voor een opname van 10000 euro, dat kon. Maar moest dan wel door gegeven worden aan de staat.

     Ooit in docu een Amerikaan gezien, die rondreisde met 3 ton Dollar in een rugzakje.
     Had zijn papieren in orde, maar werd wel even gecontroleerd. Heb je wel ballen als je met zoveel geld op pad gaat. Maar had het nodig voor zaken.

     Ooit wel eens opgemerkt dat 100, 200 en 500 euro biljetten bestaan, maar je ze nooit ziet en je ze ook niet krijgt !

     Zoals je ziet, kan via wise, maar dan moet je het wijs aanpakken en anders met een rugzakje.

     • Erik zegt op

      Peter, het is 10.000 euro of meer. Melden als je 10k hebt of meer en dan betreft dat geld in alle valuta en geldswaardige papieren.

  • Cor zegt op

   Beste Mark
   Hierbij enkele antwoorden op de vragen die jij en vele anderen zich stellen.
   1. Europese banken worden ingevolge EU aanbevelingen en (daar meestal uit voortvloeiende) nationale regulering van de banksector inderdaad steeds meer verplicht om het betalingsverkeer dat zij faciliteren grondig te controleren. Zij zijn daar absoluut NIET blij om, want dat kost hun een hoop extra werk (dus extra personeel en middelen) en op de koop toe moeten zij ook nog eens miljoenenboetes betalen als er toch wat mis gaat.
   2. Deze verplichtingen kunnen enkel opgelegd worden aan ERKENDE banken.
   Internationale financiële platformen zoals Wise worden niet met die extra belemmeringen en kosten geconfronteerd, vermits hun erkenning als bank niet kan worden ingetrokken vermits ze geen bank zijn, laat staan aldus erkend.
   3. Vanzelfsprekend betekent dat een onaanvaardbaar concurrentievoordeel voor die niet-gereguleerde platformen. Maar wat erger is: onrechtstreeks verhogen die “bancaire piraten” ook nog eens de druk op de reguliere banken, vermits zelfs de meest naïeve burger allicht beseft dat uitgerekend die niet-gereguleerde betalingskanalen extra interessant zijn voor criminelen en witwassers. Met als gevolg dat banken extra beducht zijn (voor hogerbeschreven boetes) als er geldstromen via deze kanalen worden georganiseerd.
   Een zeer concreet gevolg daarvan is dat klassieke banken als ING en Argenta hun klanten in “risicolanden” massaal de wacht aanzeggen. Zeker als die klanten de banken enkel gebruiken als doorgeef kanalen, waarbij de weinige nog resterende verdienmodellen (kosten en commissies op internationale transacties) worden uitgeschakeld. En zelfs overgeheveld naar uitgerekend de platformen die hen al zoveel winst(potentieel) kosten.
   Ik roep hierbij op om nog eens goed na te denken: het lijdt niet de minste twijfel dat fenomeen als Wise aan banden zullen worden gelegd. Neem aub niet het risico dat de reguliere banken tegen die tijd geen expat klanten meer willen aanvaarden.
   Denk aub eens heel goed na of de minieme besparing die Wise en co ons opleveren opwegen tegen het risico dat in de toekomst alle Nederlandse en Belgische banken hun klantrelaties met buitenlands klantdomicilie gaan weren?
   Bezint eer ge begint mensen, ogenschijnlijke goedkoop is maar al te vaak duurkoop…
   Cor

   • Mark zegt op

    Beste Cor,
    De wereld verandert en ik noch jij gaan dat stoppen. In digi-cyberspace gaat het heel snel.
    “There are an incredible number of time thieves, and it is up to each and every one of us to decide what thieves we give permission to steal from us and how much they are allowed to steal.”
    Jouw “compassie” met die arme banken deel ik absoluut niet.Ook voor banken geldt aanpassen of achterblijven.
    Als ik aan iemand wil geven zal de bankier écht wel als laatste in de rij komen te staan.
    De bankencrisis heeft trouwens aangetoond dat het verzorgen van betalingsverkeer en investeringsbank spelen absoluut niet samengaan. Jammer dat vertegenwoordigers van ons volk enkel de moed gehad hebben met ons geld de banken toen recht te houden en niet de moed hadden het betalingsverkeer te splitsen van speculatieve bancaire activiteiten.
    Dream on … en betaal vooral lekker verder aan de banken.

 3. Eddy zegt op

  Alain,

  Ik heb dit jaar een bedrag rond 35.000 euro via Wise overgemaakt van mijn Wise eurorekening naar een Wise eurorekening van iemand anders.

  Voor de zekerheid heb ik Wise helpdesk geraadpleegd wat ik moest doen, bijv. vooraankondigen en zo. Helaas waren ze niet duidelijk en helder in de instructies en dat er geen maximum was en dat de overmaking in seconden plaatsheeft. Vooraankondigen hoefde niet.

  Inderdaad de overmaking duurde seconden. Voor de zekerheid heb ik de transactie maar in kleinere porties onder 15.000 euro verdeeld. Ik heb namelijk gelezen dat sommige grote transacties door het anti-fraude systeem van Wise automatisch on hold gezet kunnen worden waarbij er allerlei documenten overlegd moeten worden. Ik wilde dit zoveel mogelijk voorkomen.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Als je als voorbeeld 150 000 Euro invult.
  Dat zie je verschijnen onder het bedrag “recipient gets” volgende tekst
  “Recipient gets
  5,810,482.94
  The most a recipient can get is 2,000,000 THB.”

  Anderzijds als je als voorbeeld 1500000 invoert zie je staan
  You send
  1,500,000
  The most you can send is 1,200,000 EUR.

  Er zal wel een mogelijkheid zijn denk ik en als je naar Help gaat op hun website lijkt dat ook zo te zijn maar moet je hun contacteren.
  Misschien moet je dat maar doen en hun de vraag stellen.

  https://wise.com/large-amounts/

  https://wise.com/documents/Wise-guide-to-sending-large-amounts.pdf

 5. philippe zegt op

  Ik heb dezelfde situatie gehad,
  Ik heb dus volgens de Wise voorwaarden iedere overschrijving kleiner als 2mil Baht gehouden, dus in mijn geval 50.000 euro per transactie en heb dit meerdere malen op 1 maand gedaan, prima verlopen en het beste Netto resultaat.
  het is 2mil limiet per transactie dus u kan deze dagelijks doen.

 6. Founding_Father zegt op

  Je kan via Wise inderdaad maximaal 2 miljoen baht per keer overmaken.

  De Thaise wetgeving zegt echter (zoals hierboven door Mark beschreven) dat transacties boven de 1 miljoen baht, aangegeven moeten worden.

  Dit is onder andere om witwassen en andere vormen van ”money laundering” tegen te gaan.

  Hierbij wordt gekeken naar het bedrag en niet naar de frequentie. Al is het inderdaad opvallend als men bijvoorbeeld 100x 1 miljoen baht overmaakt.

  Mijn advies: Kijk wanneer Wise een gunstige wisselkoers heeft en maak dagelijks maximaal 1 miljoen baht over tot je voldoende op je Thaise rekening hebt.

 7. RonnyLatYa zegt op

  Bekijk dit ook eens

  Guide to THB transfers
  …..
  How much can I send?
  You can send up to 2 million THB per transfer.
  ….
  What’s a Foreign Exchange Transaction (FET) form?
  A FET form is a document that confirms money sent into Thailand came from abroad. When a bank receives a transfer of 50,000 USD or more, they have to send a FET form to the Bank of Thailand to report the money.
  You’ll need a FET form if you’re a foreigner buying property in Thailand, or if you’re applying for a Thai visa.
  …….

  Staan nog wel wat andere interessante gegevens in maar die kan je lezen op deze link

  https://wise.com/help/articles/2932335/guide-to-thb-transfers

 8. Han zegt op

  Bij ing kun je maximaal 50.000 euro per dag overmaken en dat kan wise prima aan. Het duurt wel iets langer dan normaal en de eerste keer dat grote bedrag heb je kans dat ze nog een keer een identiteitsbewijs willen zien. bij je tweede en derde keer 50.000 hoeft dat niet meer tenzij er heel veel tijd tussen zit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website