Thailand lezersvraag: Erfbelasting en AOW

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 augustus 2021

Beste lezers,

Hoe voorkom ik dat bij mijn overlijden mijn Thaise partner 31% erfbelasting in NL moet betalen en ik, bij leven, toch in NL mijn recht op de volledige zelfstandigenAOW kan behouden? Linksom of rechtsom, ik zie even geen oplossing.

Ik (69) woon zelfstandig en ben ingeschreven in NL: mijn Thaise partner woont zelfstandig in Thailand en is daar ook ingeschreven. Beiden hebben dus eigen gescheiden huishouden waardoor ik voor de aow recht heb op toepassing van de twee-woningen-regel en dus mijn volle AOW kan behouden. Want we zijn ook niet getrouwd en er is geen samenlevingscontract en ook geen geregistreerd partnerschap.
Mocht ik nu komen te overlijden, dan zal mijn Thaise partner 31% erfbelasting moeten afdragen. Om dit nu te voorkomen en tegelijkertijd in de huidige situatie (2 gescheiden huishoudens) mijn recht op volledige zelfstandige AOW te behouden, breek ik al enige tijd mijn hoofd. Zouden we voor de wet trouwen of één van de twee genoemde overeenkomsten laten legaliseren, zodat partner veel minder/geen erfbelasting hoeft af te dragen, dan kan ik bij leven geen aanspraak meer maken op de twee-woningen-regel. Dat, terwijl we beiden een gescheiden huishouden hebben.

Is er iemand die raad weet?

En wellicht is ook bekend of later (bij overlijden) de erfbelasting automatisch door de notaris/executeur wordt ingehouden of dat mijn Thaise partner zelf een BSN nummer moet aanvragen en dan de erfbelasting moet afdragen. Dat laatste is, wat de belastinginspectie mij heeft verteld, maar toch erg onwaarschijnlijk voorkomt.

Ik ben benieuwd naar de (serieuze) reacties. Alvast mijn dank.

Groet,

Haki

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.75/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Thailand lezersvraag: Erfbelasting en AOW”

 1. Erik zegt op

  Haki, je leeft NU en ik denk dat je de huidige regeling waarin jij recht hebt op de alleenstaande-uitkering AOW moet laten prevaleren.

  Als jij komt te overlijden terwijl je in NL woont (of geen 10 resp 1 jaar weg bent uit NL) dan is erfbelasting verschuldigd. Over het tarief laat ik me niet uit, dat hangt af van de hoogte van de nalatenschap. Omdat je niet bent gehuwd of geregistreerd partner bent heeft jouw erfgenaam niet de hoge vrijstelling.

  Je kunt overwegen schenkingen te doen aan jouw partner en die kun je desgewenst schuldig blijven. Voor dat laatste moet je per schenking naar de notaris maar het verlaagt de nalatenschap. Voor schenkbelasting bestaat een kleine vrijstelling van thans 3.244 euro.

  Laat de notaris de nalatenschap regelen (benoem in jouw testament de notaris tot executeur) en geef nu al opdracht de erfbelasting in te houden en af te dragen als de aangifte erfbelasting ingediend is. Overigens denk ik dat de notaris dat vanzelf al doet bij een erfgenaam in een buitenland.

 2. Tooske zegt op

  Gewoon zorgen dat er weinig of niets meer te erven valt voor je de pijp uit gaat is de eenvoudigste oplossing.
  Heb je een Thaise bankrekening zorg dan dat je surplus aan geld daar is geparkeerd dan is het buiten zicht van de NL fiscus.

  • Erik zegt op

   Tooske, ‘Heb je een Thaise bankrekening zorg dan dat je surplus aan geld daar is geparkeerd dan is het buiten zicht van de NL fiscus.’ Wat zeg je nu?

   Dat is geen goed advies. Die gegevens worden uitgewisseld en daar is in dit blog al eens van bericht. Dan loop je tegen een hoop ellende en boetes aan.

  • peter zegt op

   TRingggggg, verkeerd, zodra het op de bank staat op jouw naam worden gegevens naar NEderland verstuurd. Zodra je het gaat versturen wordt het al opgemerkt. Je denkt toch niet dat ze gek zijn.
   Zelfs Zwitserse bankrekeningen zijn allang niet “veilig” meer. Er is geen bankgeheim meer.
   Alles wordt door gebriefd.

   Voorbeeldje? : een man stal voor duizenden euro’s bij zijn baas en vergokte dat. De belastingdienst had de bedragen in de gaten, dat terwijl zijn baas niet eens wist dat hij stal. !! Zo is de man opgepakt uiteindelijk.

   Voor Haki zit er niets(?) anders op om max 9500 euro elke keer mee te nemen cash en dan op een rekening te storten voor zijn partner. Je mag absoluut niet meer dan 10000 doen, dus owee als er 501 euro ergens anders in je bagage zit, bv Thais geld.

   Ik snap Haki’s dilemma, bij dood wil hij haar het geld laten erven en aangezien zij niet getrouwd zijn of wat dan ook, kost dat veel in erfbelasting. Echter is hij getrouwd, dan heeft ze een riante vrijstelling en dus meer geld van de erfenis. Echter wordt Haki direct gekort op zijn pensioen(AOW), indien hij trouwt
   en dat levert Haki weer problemen op terwijl hij leeft in **** Nederland?. Tenzij dan weer de 2 huishoudenregeling(?), maar met droeftoeters in de regering kan dat zo maar ineens behoorlijk negatief uitpakken.

   Haki, waarom trouw en ga je niet in Thailand wonen? Neem je kapitaal mee en leef daarvan zolang het kan. Je hebt het over een erfenis dus geeft aan dat het wel een aardige waarde vertegenwoordigt.
   Samen met het pensioen wat je krijg. Ja, ok je krijgt de ziektekosten verzekering om je oren of gaat niet eens in Thailand, kan oplopen als je regelmatig het ziekenhuis bezoekt natuurlijk. Daarin kan ik niet bezien of dat een groot effect heeft. Blijf je daarom in Nederland?

   Maar anderzijds, je bent 69, leef je tijd zat, met vol geluk en vreugde. Je hebt een huis van 4 ton?, verkoop dat ding, neem je geld mee en leef je laatste “dagen” met vreugde. Ja, de AOW wordt minder, maar vang het op met wat je aan kapitaal heb en bovendien zijn vele zaken goedkoper in Thailand.
   En wat heb je nu meer nodig? niets toch? Flipflops, Tshirts en een short.
   Zie jezelf zitten buiten ? Lekker longtong s, mangosteen etend, genietend van het weer en vrouwtje?
   Je gaat uit eten en het kost je voor 2 personen, een tientje.

   Als ik nu naar mijn naaste omgeving (familie) kijk, mijn moeder is 2 jaar gelee gestorven 83 jaar, mijn vader veel eerder 67, zijn broer 81, mijn moeders broer 82, x schoonvader 81. 2 college 59 jaar, geen eens pensioen, buurman 69 jaar.
   Doen man ! Leef ! Verruim je keuzes en doe er meer mee. Time is short.
   Waarom leven jij en je lieve vrouw nu nog steeds apart? Laat iedereen het heen en weer krijgen en ga!

   • haki zegt op

    Waarom denk je dat ik het hier over een probleem heb. Mijn kapitaal zit in flat, piepklein aanvullend pensioen (dankzij de woekerpolis affaire!)….dus grotendeels afhankelijk van de aow. Begrijp je nu mijn probleem?

    • peter zegt op

     Ik zie je dilemma, zoals hij nu bestaat. Dat blijft en kan je in deze situatie niet ombuigen, vasthoudende aan deze situatie.
     In Nederland is alles duur en wordt duurder, vandaar dat heel veel mensen in geldnood komen. Mentaal moet je daar maar tegen kunnen, denkt de regering en anders , ga weer werken(ouderen) of neem een 2e baan (jongeren). De 6% schaal is verdwenen, dat was je eten ,water en meer, dat is nu 9%. Als je op de rand zit is dat geen lolletje. Dan ga je maar naar de voedselbank, denkt de regering.

     Je kan de situatie, lijkt mij, alleen veranderen door je flat te verkopen, het kapitaal er zo uit te halen en vrijelijk op te souperen. Je hebt kids , maar zie ze nooit. Ik ken dat, maak ik me ook helemaal geen zorgen meer over. Vind het zelfs erg dat ze wettelijk nog erven ook.

     Ik weet natuurlijk niet in hoeverre je staat met je hypotheek. Heb je de flat net gekocht of veel eerder? Hoe langer gelee, hoe beter het is en wordt.
     De huizenmarkt is absurd in prijzen, je kan nu goed voor je flat vangen.
     Het huis waar ik in woon, kostte toen 93000 (97) en gaan nu weg voor tot zelfs 275000 euro.
     En na koop zijn alle kopers druk in de weer het huis dan ook nog eens rigoureus te verbouwen. No matter hoe het huis ervan binnen uit ziet

     Met dat loskomende geld, je pieppensioen en de AOW zal je het dan moeten doen.
     Afhankelijk van je kapitaal uit verkoop flat, regel je je leven in Thailand.
     Ga je samen wonen word je gekort, dus kan je net zo goed trouwen en is een probleem van erven en belasting al een stuk minder lastig.

     Andere “opdoemende problemen” in Thailand zijn, 800 kbaht op rekening (spaargeld + pensioen bij elkaar) voor retirement visa of 400 kbaht indien je gaat trouwen en een mariage visa neemt.
     elke 3 maanden melden. Trouwen levert dus het eea op, al schijnt een mariage visa weer wat meer voeten in de aarde heeft.

     Je wordt ouder, dus ziekenhuis bezoeken kunnen zich aan kondigen. Maar hier in Nederland betaal je zelf ook je medicijnen met daarbij, de elke keer extra oplopende kosten zoals overhandigingskosten en onderwijs kosten. Ik ben daar meer aan kwijt, dan aan de kosten van het medicijn. Dat heb je niet in Thailand.
     Er zijn op het ogenblik in Thailand wel meer problemen met verkrijgbaarheid medicijnen, mocht ik vernemen van de nicht van mijn vrouw (apotheker in ziekenhuis).
     Maar dat is ook al zo in Nederland.

     Je denkt nu in de box, zoals het is. Dat kan je veranderen door een andere box te nemen en daar de mogelijkheden in te zien. Die box is dan wel geleest op het kapitaal van de flat.

     Je kan ook in Thailand op een goedkope kamer, flat gaan wonen, niet bij je vriendin, dan houd je je AOW. Maar dan krijg je weer de erfenis, wat jij anders wilt. Echter kan je wel weer schuiven in bankrekeningen en de erfenis al opschuiven.
     Er zijn echt goedkope flats te huur of huisjes, tot zo’n 4000 baht.

     Mijn Thaise vrouw, werkt voor regering en wordt/werd door het gehele land geschopt. Waarbij ze dan een flat/kamer betaald krijgt tot een max van 4000 baht. Dus waar ze woonde lag dichtbij die prijs. Huisje waar ze nu woont is eigenlijk riant, voor 4000 baht.
     Ben er nog niet geweest ivm corona, maar op skype ziet het er goed uit. Want begin vorig jaar zat ze nog in Hatyai in een flat.
     Ja denk je dat is goedkoper ivm regering, niet dus, want de Thaise verhuurders willen niet zo veel te maken hebben met de belasting (lijken net Nederlanders dan) en als ze verhuren dan weet de regering het weer en kunnen ze niet sjoemelen. Soms werkte het tegen haar.
     Kijk daar kan geen huis in Nederland tegenop, een enkel kamertje kost hier al 400 euro.
     Je bespaart daarop dus al. En indien je je hypotheek nog hebt lopen, dan betaal je ook al meer dan ooit in Thailand.

     Ik presenteer je een box, MAAR het ligt aan jou wat je wilt. Je hebt al zelf een box en die vind je niks.

     Wil je erover verder bomen? Kan je me mailen op xtrnuno41@hotmail.com
     Hier worden nog wel eens texten aangepast/gewist, dus doe ik het liever persoonlijker.
     Ik ben gewoon een 62 jarige knakker, met pensioen. Aan het bekijken of een leven in Thailand er ook is voor mij.

 3. janbeute zegt op

  Je zou ook het grootste deel van je centjes nu al aan je Thaise vriendin kunnen geven en dat zij er een huis van koopt in Thailand volledig op haar naam.

  Jan Beute.

 4. KhunJan zegt op

  In het geval dat je kinderen hebt zou je kunnen overwegen hun als erfgenamen te benoemen en als executeur-testamentair. Ze hebben sowieso al recht op hun legitieme portie. Als je je kinderen volledig vertrouwd kun je bij testament bepalen dat jouw partner recht heeft op een bepaald bedrag van jouw kinderen. Zo voorkom je dat jouw partner hoge successierechten moet betalen en jouw kinderen gebruik kunnen maken van de hoge vrijstelling. Ik ben(nog) niet op de hoogte of de kinderen schenkbelasting moeten betalen maar dit zal in ieder geval lager zijn dan de erfbelasting.
  Indien je bezitttingen hebt in Thailand zou je de kinderen bij een testament daar in kunnen vermelden als tegenprestatie. Let wel dit alles als je eerder dan je partner komt te overlijden. Graag hoor ik andere suggesties.

  • Erik zegt op

   KhunJan, de vrijstelling erfbelasting per kind is thans 21.282 euro en voor een derde 2.244 euro. Bij 3 kinderen scheelt dat dan 30% van (3×21.282 minus 2.244) is rond 18.600 euro. Bij het tarief van 40% is dat meer. Als de kinderen een deel gaan doorbetalen aan de partner dan is dat een schenking en loop je weer tegen 30 of 40 procent aan.

   Overigens komt dan de vraag op hoe de notaris gaat aankijken tegen een erfdeel onder een last, namelijk de verplichting door te betalen. Ik denk dat je dit heel goed vooraf moet overleggen.

  • haki zegt op

   Waarom denk je dat ik het hier over een probleem heb? Ook jouw oplossing had ik overdacht, maar bij gebrek aan goed contact met de kinderen, is dat ook geen optie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website