Beste lezers,

Wie heeft ervaring met het in Thailand laten corrigeren van de geboortedatum?

Mijn vriendin is Thais uit de omgeving Hua Hin, haar vader heeft destijds pas aangifte gedaan in 1971 toen zij al 5 jaar oud was. Dit heeft voor de toekomst praktische consequenties zoals dat ze 5 jaar later dan anderen in aanmerking komt voor opgebouwd AOW in Nederland of ouderdomsvergoeding in Thailand.

We gaan in Nederland samenwonen. Deze maand haalt ze de verblijfsvergunning op de ambassade in Bangkok en eind juni komt ze voor onbepaalde tijd naar Nederland.

Misschien is het een onhaalbare kaart om de ‘bron’ te wijzigen, maar als ze in Nederland eenmaal een BSN heeft en alle registraties hier zijn gedaan dan valt er hier niet veel meer veranderen vermoed ik.

Heeft iemand ervaring met een dergelijke wijziging bij zijn vriendin in Thailand, of dat kan cq wat daar voor nodig is?

ps Haar vader leeft nog dus een getuigenverklaring kan nu nog.

Alvast dank voor jullie reacties.

Groet,

Arnold

9 reacties op “Lezersvraag: In Thailand laten corrigeren van de geboortedatum”

 1. erik zegt op

  Ik vrees dat EEN getuige niet genoeg is. Omdat je alleen over haar pa praat denk ik dat er geen verklaring of rekening is van een ziekenhuis.

  Mijn vrouw heeft ook een verschil tussen geboorte- en aangiftedatum, maar niet zo lang als bij jouw vrouw, en we laten het maar zo.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb wel eens ergens een dergelijk verhaal gelezen. Minimaal twee getuigen die nog bij hun verstand zijn, en dan met z’n allen naar de bevoegde instantie in de provincie waar betrokkene geboren is. De officiële procedure is vast heel tijdrovend en ingewikkeld, maar voor zover ik het mij goed herinner kon een flinke pot thee de zaak aanzienlijk bespoedigen.
  Dat zou je dus, als je daar geen morele bezwaren tegen hebt, kunnen proberen.
  Maar stel dat dat zou lukken, dan komen de gegevens op haar paspoort niet meer overeen met wat er voor het verkrijgen van de verblijfsvergunning is opgegeven, dus dan loop je het risico dat ze zeggen: Hoho, u moet zorgen voor een verblijfsvergunning voor deze mevrouw met de correcte (nieuwe) geboortedatum, want nu zijn wij er niet van overtuigd dat deze verblijfsvergunning voor deze mevrouw is afgegeven.
  Wat ook niet geheel kan worden uitgesloten, is dat er destijds bij ‘de bron’ helemaal niets is mis gegaan, maar dat ze ooit zelf bij het verkrijgen van een nieuwe ID eens lief naar een ambtenaar heeft gekeken om 5 jaar jonger te worden, maar zo slecht mag ik eigenlijk niet denken.

 3. RuudRdm zegt op

  Beste Arnold, het hele leven kent zo haar voor- en nadelen, bv: als ze 40 jaar is, krijgt zij hoogstwaarschijnlijk in 2047 max 50% AOW (gemakshalve de opbouwjaren tot 65 aanhoudend). Zou ze als 35-jarige binnenkomen, dan krijgt ze pas in 2052 haar AOW, maar nu 60% van het voor haar geldende normbedrag.

  Behalve dit financieel verhaal: als zij eind juni as al Nederland binnenkomt en dat voor onbepaalde tijd, dan is ze dus al bekend bij de IND, eind juli as ingeschreven bij de gemeentelijke BRP, derhalve bekend bij de Belastingdienst, zowel als tzt bij jouw pensioenfonds en SVB. Kortom: het zal een moeilijk verhaal worden.

  Mij lijkt dat als eea op dermate onoverkomelijke bezwaren stuit dat jij op de amphur van haar geboorteplaats al langer geleden actie had moeten ondernemen. Je bent ruikleijk laat.

 4. Jacques zegt op

  Het lijkt mij toch raar dat er niets bekend zal zijn bij de autoriteit waarbij de melding van de geboorte werd gedaan. Die vader komt daar binnen en zegt dat zijn dochter is geboren en geeft een geboortedatum door maar zegt er niet bij dat dit vijf jaar terug werkelijk had plaatsgevonden. Deed hij dit uit schaamte omdat hij de melding eerder had nagelaten. Wat is hiertoe de reden geweest om dit te verzwijgen of niet door te geven. Of is er bij de registratie vastlegging een foute datum ingevoerd, hetgeen niet door vader is bemerkt en dus alijd zo geregistreerd gebleven. Je zou nog een leeftijds onderzoek kunnen laten doen om zeker te zijn hoe oud uw vriendin is. Zeker is dat herstel alleen kan plaatsvinden in Thailand met zo veel mogelijk getuigen die verklaren dat betrokkene op de datum vijf jaar ervoor ter wereld is gekomen. In Nederland zullen ze niets gaan ondernemen zonder bewijzen uit Thailand.

 5. Ger zegt op

  Je krijgt AOW gebaseerd op de jaren dat je deze in Nederland hebt opgebouwd.
  Geschatte AOW leeftijd voor iemand van 1-1-1971 is 69 jaar en 6 maanden. Voor iemand die 5 jaar jonger is is de schatting 70 jaar en 0 maanden. De opbouw is 2 procent per jaar. (bron :SVB.nl)
  Voor uw vriendin, welke pas op haar 45e begint met opbouwen is dat maximaal 25 jaar, 50 %. Voor een 5 jaar jongere is dit 60%.
  Maar ze is nog niet eens in Nederland en maakt zich nu al druk over een situatie over 25 of 30 jaar. Mocht ze van de huidige 45 jaar uitgaan dan krijgt ze eerder AOW en eventeel inkomensondersteuning vanwege de lage opbouw (als dat dan nog bestaat). Dus dat is een voordeel om de leeftijd niet te veranderen.Als je 5 jaar later begint bouw je weliswaar 10 procent meer op maar daar gaat ongetwijfeld ook weer belastingen en premies vanaf en je inkomensondersteuning, indien nodig en dan bestaat, wordt ook verlaagd.

 6. corretje zegt op

  In Thailand komt veel “Kohok Ajoe” voor,iiegen voor wat betreft de leeftijd. Frans Amsterdam is hier kennelijk ook van op de hoogte, zie zijn laatste alinea.
  Er zijn vele Thais die hun voornaam (of zelfs hun achternaam) laten veranderen Na het huwelijk in Nederland is die niet te veranderen. De administratie van de bevolking in Nederland gaat uit van de geboorteacte van de Thaise vrouw. In Nederland is de geboortedatum niet te veranderen.
  Ik ken een Thaise vrouw die in Nederland woont en vroeger haar geboorteacte heeft laten veranderen om vijf jaar jonger te lijken. Nu probeert ze dat terug te draaien om eerder AOW te krijgen.
  Ze is er al een jaar mee bezig en het lukt haar pertinent niet
  De verandering van de geboortedatum zal uit Thailand moeten komen en dat is buiten Bangkok, volgens mijn vrouw, zo te regelen met een flinke pot thee, anders lukt het niet zegt ze..

  • pratana zegt op

   Wel mijn echtgenote is ook “te laat” ingeschreven bij geboorte….6 maand doordat ze wachten tot de oogst gedaan was en naar de stad gingen .
   En dit is dus niet speciaal gelogen voor eender welke oneerlijke reden ook , ben zeker als de bloglezers is in hun eigen familiekring navraag deden dat er heel wat zouden versteld staan hierover.
   Wat ik zo mooi vindt bij de geboorteverklaring in Thailand is= in het jaar van de draak 2507 dat is wat anders dan bij ons 7maart 19(vul maar in) 😉

   • erik zegt op

    Pratana, klopt wat je zegt. Het is niet altijd moedwil om te frauderen.

    Bij mijn vrouw was het, en dat is lastig te achterhalen, ligt gevoelig, maar ik heb wel wat gehoord: geboren in de periferie van het land, kilometers van de amphur, ma te ziek om te reizen, kind te ziek om re reizen, geen geld (klopt zeker) en pa constant bezopen (klopt ook). Dan na x maanden trekt men met de boreling naar de ambtenaar, die vraagt naar getuigen zoals ziekenhuis, arts, vroedvrouw of drie getuigen uit het dorp, die zijn er allemaal niet, en dan schrijft hij het kind in op de dag dat ie het ziet.

    Er zijn landen waar kinderen standaard worden geboren op 1 januari. En registratie plaatsvindt als het naar de lagere school moet.

    Maar dat was vroeger in NL ook. Gelukkig hadden de mensen toen de sterke behoefte het kind te laten dopen in de christelijke of katholieke kerken, dat werd gezien als belangrijker dan de gemeente-ambtenaar, en daar had je dan het bewijs.

    Maar dat sterft uit nu Thailand beter georganiseerd raakt.

 7. Arnold zegt op

  Dank voor jullie reacties, eea sluit wel aan bij mijn gedachten, en ja dit hadden we beter op kunnen pakken voordat we begonnen met een MVV aanvraag. Maar mensen doen dingen in een volgorde die aansluit bij de prioriteiten op dat moment. Als het al zou lukken dan lijkt het ook niet zonder risico door de afwijkingen dan in gegevens hier en in haar ID/Paspoort. Was al lastig zat om na meerdere mislukte examens een ontheffing te krijgen voor inburgeringsexamen buitenland. Dus dat gaan we niet in gevaar brengen en dit is dan maar een van de dingen in haar rugzakje, die van mij is ook niet leeg.

  Voor de geïnteresseerden in haar kant van het verhaal. Ze is ca 50 km buiten Hua Hin thuis geboren. Dicht bij de bergen, waar toen nog maar een karrenspoor was, geen openbaar vervoer, wel loslopende olifanten 😉 geen eigen vervoer en vaders die inmiddels interesse in moeders verloren was. Die ging daar niet 2 dagen voor wandelen. 5 jaar later wel in Hua Hin naar de Amphoe, maar blijkbaar schreven ze daar net zo vrolijk de dag van het bezoek, ook al was ze al een flinke kleuter. Naar verluid, ik was er niet bij 😉

  Leuk hier zo snel zoveel reacties te zien, in mijn kennissenkring is er niet veel kennis van Thailand.

  Hartelijke groeten, Arnold


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website