Lezersvraag: Is een Thai die werkt verzekerd voor ziektekosten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 maart 2018

Beste lezers,

Ik ben ooit eens met een vriendin naar het ziekenhuis geweest in Sri Racha. Ze had pijn aan haar maag en de dokter schreef haar een paar medicijnen voor. De rekening was 2500 baht. Is dit normaal voor een Thaise die werkt en waarschijnlijk ook verzekerd is?

Ik mocht natuurlijk zelf de rekening betalen want de Farang is toch miljonair. Ik dacht dat zij zou zeggen mijn verzekering betaald dit terug en ik enkel het verschil hoefde te betalen maar niets daarvan.

Later hoorde ik van iemand dat de Thai een rode kaart heeft waarmee hij naar de dokter kan, want aan die prijs is dat toch onbetaalbaar voor een Thai. Weer een ervaring rijken, maar een pak geld armer.

Groet,

Guido (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Is een Thai die werkt verzekerd voor ziektekosten?”

 1. Mark zegt op

  Hangt van een aantal zaken af.
  Naar welk Ziekenhuis ging die vriendin? Privaat zoals bvb. Bangkok Hospital of één van de vele clinics? Volle pot betalen in diverse categoriën.
  Of een publiek Ziekenhuis? En had ze in dat laatste geval een zgn. 30 bath verzekering. De kosten zijn dan relatief beperkt tot nihil.Althans voor de.patiënt.

  • Guido zegt op

   Ziekenhuis was in Shri Racha (chonburi) Ik weet niet of dat een privé ziekenhuis is. Maar zag er allemall netjes uit. Meer informatie heb ik niet. alvast bedankt voor je reactie.

   • theoS zegt op

    Guido, was het Government Hospital in Si Racha. Met de 30 baht ziekenverzekering kan zij alleen terecht bij het hospital waar zij deze geregistreerd heeft. In een ander ziekenhuis betaal je. Waarschijnlijk waren het geimporteerde originele medicijnen en daar betaalt men een toeslag over. Ik ben in dit ziekenhuis geopereerd voor een liesbreuk, 3 dgn daar gelegen en kosten voor het hele Baht 11000-, ja elf duizend dus niet duur. Kreeg medicijnen mee en daar betaalde ik een toeslag over van Baht 600- totaal med kosten Baht 1000-. 3 mnd 1x p/mnd na controle waar ik niets voor betaalde.

   • joskeshake zegt op

    Shriratcha is normaal staatsziekenhuis, die van ons is er geopereert , heeft er 6 dagen vebleven ,en we hebben alleen de kamer moeten betalen,(waar haar dochter mee op sliep) ca 2400 baht ,de rest was voor de werkgever verklaarde ze me.Meer weet ik er ook niet van.

  • Jasper zegt op

   Dat is onjuist. Mijn vrouw en zoon hebben beiden een 30 baht card, maar bij een (gelukkig klein) ongeluk met de scooter moesten wij in een public hospital (was meer een kliniek) toch gewoon aftikken (500 baht per persoon). De reden: het was niet in onze eigen woonplaats, maar in een dorp 50 km. verder op. De 30 baht card werkt dan niet.

 2. chris zegt op

  Heel veel Thaise mensen hebben geen reguliere vaste baan en zijn dus niet via hun werk verzekerd, via de zogeheten Social Security. Via deze Social Security waarvoor je een maandelijkse premie betaalt die afhankelijk is van je salaris en daarvan door de werkgever wiordt ingehouden, krijg je een kaart maar daarmee kun je slechts bij 1 ziekenhuis (en niet alle ziekenhuizen, bv. niet de private) terecht. Bij alle andere moet je de rekening betalen. Je kunt wel 1 keer per jaar van ziekenhuis veranderen als je bv. verhuist of ontevreden bent. Dus als je af wilt wijken van de naam op je kaartje, zoals mijn buren deden bij de bevalling van hun tweede dochter, betaal je de rekeningen zelf.
  Daarnaast kunnen de Thaise mensen een soort van ziekenfondskaart krijgen ingeval ze niet via hun werk verzekerd zijn. Maar ook hier geldt dat deze kaart maar voor 1 ziekenhuis geldig is en dat is een ziekenhuis dichtbij de plaats waar je als inwoner bent ingeschreven. Mijn indruk in mijn eigen omgeving is dat er bijna geen enkele Thai zo’n kaart heeft, met name omdat bijna iedereen niet in Bangkok staat ingeschreven maar nog steeds in de oude woonplaats, veelal in Isan. Gevolg: men gaat niet terug naar de oude woonplaats waar men vandaan komt maar gaat in voorkomende gevallen naar een ziekenhuis in Bangkok en betalat de rekening…of iemand anders betaalt de rekening, zoals in jouw geval.

  • petervz zegt op

   Ookvzonder vaste basn kan je je tegenwoordig asnsluiten bij de social security. Taxi chauffeurs of mensen met een klein winkeltje bijvoorbeeld. In dat geval kan je naar een ziekenhuis nabij de plaats waar je woont /verblijft. Hoeft dus niet de plaats te zijn waar je staat ingeschreven. Veel maar niet alle ziekenhuizen zijn aangesloten bij de social security. De dure top prive ziekenhuizen bv niet maar andere prive ziekenhuizen weer wel.
   In princiepe ga je naar het ziekenhuis wat je zelf hebt gekozen en op je kaart staat. Bij een noodgeval mag je in eerste instantie ook naar een ander ziekenhuis als dat dichterbij ligt. Je betaalt dat de rekening zelf maar die kan je dan indienen bij de social security.

   Iedereen met een vaste baan in het bedrijfsleven is verplicht verzekerd onder social security. Zelfstandigen kunnen zich ook verzekeren maar niet verplicht. Voor overheid geldt een andere regeling.

   Buiten de grote steden maakt men vooral gebruik van de golden 30 baht kaart.

   • stevenl zegt op

    Heb je meer informatie over aansluiten bij social security zonder vaste baan? Volgens mij bestaat dit namelijk niet, maar indien het inderdaad kan klinkt dit interesant.

 3. HansNL zegt op

  Komt dan ook nog bij dat velen het betalen van een ziekenrekening, liefst door een ander, een garantie meebrengt dat de zorg beter zal zijn.
  Heeft een soort status…..

 4. John Chiang rai zegt op

  Net zoals Chris reeds schreef hebben de meeste mensen op het dorp waar ik verblijf ook geen extra ziekenverzekering.
  De meesten,en dat zijn er enorm veel in Thailand,leven van gelegenheid Jobs,en worden hoofdzakelijk ziekenverzorgd via de z.g.n. 30Baht regeling.
  Een regeling die ze meestal in het dichts bijzijnde ziekenhuis van hun woonplaats ontvangen,en die op geen enkele manier te vergelijken is,zo de meesten van ons die uit Europa kennen.
  Er zullen heus wel verschillen zijn in staatsziekenhuizen,maar het ziekenhuis wat ik onlangs vanwegen mijn schoonmoeder hier op het dorp bezocht heb sprak voor mij boekdelen.
  We moesten haar zaterdagsmorgen in aller vroegte met hevige pijn in haar gehele lichaam in het betreffende ziekenhuis afleveren,waar ze als eerste te horen kreeg,dat Weekends geen Arts aanwezig was,en ze moest volhouden tot maandag als de Arts weer in huis was.
  De afdeling was smerig,zodat de vloer nog oude bloedvlekken vertoonde van vroegere patiënten,en de wanden hadden gezien de goorheid zeker de laatste 20 jaar geen lik verf meer gezien.
  Ik heb zonder overdrijving in Europa reeds honde clinics bezocht, die qua schoonheid en uitrusting een betere indruk gaven.
  Anders zag het er uit in het prive Hospital Sriborin in de stad Chiangrai,waar mensen als ze geld hebben ogenschijnlijk goed verzorgt worden.
  Het enigste wat mijn hier stoorde,is het misschien onvermijdbare commerciële gedoe,dat men iedere dag de stand van de voorlopige rekening gepresenteerd kreeg,het geen goed verzekerden misschien niet zo meekrijgen.
  Ontbreekt het aan geld,zodat de dagelijkse stand van de gepresenteerde rekening niet meer betaald kan worden,wordt de behandeling onmiddelijk gestaakt,en blijft of naar huis,of opnieuw het grauen van het plaatselijke staats ziekenhuis als mogelijkheid.
  Iemand die in Europa chronisch aan het klagen over zijn ziekenzorg,en denkt dat ik een beetje aan het overdrijven ben zou ik graag uitnodigen om hier is een kijkje te nemen.
  Voor iemand die echt het plan heeft om zich voorgoed in Thailand te vestigen,is een goede ziekenverzekering onontbeerlijk.

 5. Guido zegt op

  Mijn vriendin had een vaste baan, dus ik dacht dat je toch een soort van verzekering via de werkgever zou hebben. Het ziekenhuis was in Shri Racha in de provincie Chonburi.
  Ik weet echter niet of dit een privé ziekenhuis is.
  Alvast bedankt voor je reactie Chris.

 6. kees cirkel zegt op

  het is inderdaad zo dat men in Thailand, naar een ziekenhuis, in de woonplaats of dicht bij de woonplaats kan gaan
  veel medicijnen zijn voor eigen kosten en de familie moet voor eten zorgen.

  Ik ken iemand die loopt in een ziekenhuis in Bangkok, moet ze zelf betalen, maar ging naar Isaan om daar gratis geopereerd te worden, maar vervolgens na de operatie toch weer in Bangkok naar het ziekenhuis gaat voor medicatie, daar om 6 uur morgens naar toe gaat en ergens om 11 eens aan de beurt te komen en inderdaad voor de som van 2000 baht exclusief medicijnen kosten.
  Ik kan daar heel treurig om worden, maar zo werkt het systeem, ik verzamel hier in Nederland medicijnen
  die ik verstuur naar Thailand ik weet dat het niet legaal is maar het is een pleister op een grote wond.

  • Henry zegt op

   mensen zouden zichzelf een pak miserie besparen als zij zich zouden inschrijven in de gemeente waar ze effectief wonen.

   • thailand John zegt op

    Velen willen dit wel, maar wordt vaak niet aan meegewerkt door de arts en vaak ook de overheid.De zus van mijn vrouw wilde dat en werd gewoon botweg geweigerd.

    • Henry zegt op

     Mijn schoonmoeder is hartpatiënte en krijgt toelating om voor haar hartkwaal en openbaar gespecialiseerd hospitaal in een andere provincie te bezoeken. Ze moet dit wel doen voor elke consultatie. Ook voor haar reuma heeft ze deze toelating bekomen. Mijn schoonouders wonen in Krabi., maar daar is de gezondheidszorg beneden pijl. Daarom hebben zij hun woonadres in Groot Bangkok gehouden. Zij komt alle 2 maanden op controle. Bij dringende ernstige klachten komt zij met het vliegtuig. Kost amper 900 Baht buiten de spitsuren.

 7. janbeute zegt op

  Thais die in overheidsdienst werken , zijn alszo hun direkte familie leden verzekerd .
  Gaat dan wel om dat ze naar een een staats ziekenhuis moeten voor behandeling .
  Ook bij sommige buitenlandse companys zo als bij ons in de buurt van Lamphun , zijn vele Japanse bedrijven in de Nikom industrial estate hebben een ziekte kosten verzekering .
  Toen ik 2 jaar geleden in het Haripunchai prive ziekenhuis lag , lagen daar ook Thaise fabrieks arbeidsters die niets hoefden te betalen .

  Jan Beute .

 8. Henry zegt op

  Elke Thai die een reguliere job heeft in de private sector, heeft via zijn werkgever een 100 % gratis ziekteverzenring. Deze loopt via het social department van het ministerie van arbeid Hij en zijn werkgever betaald hiervoor een maandelijkse bijdrage due voor de werknemer maximaal 750 baht bedraagt . Na 1 jaar kan men die ales men werkloos is privaat voortzetten voor 432 Baht per maand en dat levenslang. Op de leeftijd van 60 kan men de betaalde premies terugtrekken plus intresten, maar dan is men wel zijn verzekering kwijt.

  Wat zijn de voordelen
  Een 100 % in een aangesloten privaat ziekenhuis naar keuze in de provincie waar men zijn domicilie heeft. En 100% gratis is ook echt 100 % gratis. Wil zeggen ook alle voorgeschreven medicijnen, alle heelkundige ingrepen en verblijf, Kiné, bloedonderzoeken enz. Kortom U geeft registratiebalie gewoon uw Identiteitskaart af. Verder zijn er geen formaliteiten. Ook alle buitenlandse werknemers met een arbeidscontract zijn hier bij aangesloten.
  Mijn echtgenote die al 9 jaar niet meer werkt en 432 Baht per maand betaald is nog steeds verzekerd. Alle 2 maanden gebeurt er een bloedonderzoek(gratis) zij heeft een hysterectomie ondergaan, 3 dagen verblijf (gratis) verkoos een 1 persoonskamer met keuken, zithoek en grote badkamer opleg 1000 Bht per dag. jaarlijks een mammogram (gratis) En zolang zij 432Baht per maand betaald blijft ze aangesloten

  Ook zelfstandigen zoals taxichaufeurs, marktkramers, winkeliere enz. kunnen hier bij aansluiten, moeten natuurlik wel een ondernemingsnumer hebben.

  Ik heb als werknemer in mijn afkomstland nooit zulke uitgebreide gratis gezondheidszorg genoten. Wil nog meegeven dat de opzegtermijnen in Thailand ook een stuk langer zijn dan in belgie, en dat men hier recht op stempelgeld heet , als men zelf zijn werk opzegt.

  • Peterdongsing zegt op

   Dat klinkt erg goed Henry. De kleine zelfstandige kan dus verzekeren voor 432 Baht per maand. Nu komt bij mij direct de volgende vraag op, mag een zelfstandige ook familie mee verzekeren? Ik denk natuurlijk aan mezelf, vrouw verzekerd man mee?

   • Petervz zegt op

    Iedereen kan zich voor die 432 baht per maand aansluiten bij de Social Security. Het is geen familieverzekering, dus ieder familielid verzekert zich individueel.

    Is daarmee meteen alles voor 100% verzekerd zoals Henry stelt. Nee, er zijn behoorlijk veel beperkingen met betreft tot de hoogte per ziekte geval. En het aantal ziekenhuizen waaruit men kan kiezen is ook beperkt (veel staatsziekenhuizen en enkele private).

    Veel werknemers bij grotere bedrijven, en die dus verplicht verzekerd zijn voor de Social Security, hebben daarnaast nog een separate private ziektekosten verzekering.

    Henry stelt dat je vanaf je 60ste je premies kan terug trekken. Het is me niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt. Wel is het zo dat de Social Security ook een kleine pensioen uitkering kent. Daar kan je vanaf je 55ste gebruik van maken. In geval van pensioen ontvang je 1% per verzekerd jaar maal het laatste inkomen met een grens van baht 15,000.-.
    Heb je dus 20 jaar premie betaald, dan heb je recht op 20% van maximaal 15,000.- ofwel maximaal 3,000.- baht per maand.

    • Henry zegt op

     Niet iedereen kan zich aansluiten. Voorwaarden zijn een regulier arbeidscontract of een ondernemingsnummer. Dus familieleden zijn niet verzekerd en kunnen zich ook niet aansluiten.
     Moet even iets rechtzetten kan zich op 55 (pensioenleeftijd private sector)laten uitschrijven men ontvangt geen premie maar een pensioen zoals door U aangehaald van max 3000 Baht. Maar dan vervalt uw ziekteverzekering.
     Er is geen limiet per ziektegeval . Alleen is een opleg voor een VIP kamer. Nu als U in groot Bangkok woont is er wel een grote keuze uit aangesloten privéziekenhuizen in Pathum Thani liefst een zestal waaronder het pas geopende Paolo Rangsit hospitaal, dat speciaal gebouwd werd voor patiënten van het Social security system. In kleine provincies bestaat doe keuzemogelijkheid natuurlijk niet.

     Het is inderdaad zo dat vele Thai zich extra laten verzekeren. Maar dat is niet, omdat er limieten zouden zijn in het social security systeem maar omdat zij zich willen laten behandelen in gerenommeerde Priveziekenhuizen zoals Bungrumrad, Bangkok hospital of soortgelijke.

     Nu ik raad iedereen aan om eens binnen te lopen in het sociale department van uw provincie daar liggen uitgebreide Engelstalige folders voor u klaar.

 9. Arkom zegt op

  Beste Guido,

  De dame in kwestie zou toch geacht worden te weten of zij al dan niet verzekerd is. Zeker gezien zij werkt en het verplicht is; of via de werkgever of zo niet via de 40 bhat regeling.
  Maar wat het ook zij, als een ander dan toch betaalt, verkiest iedereen wel om naar een duur privé-ziekenhuis te gaan. Want aan de betaalde prijs voor maagklachten, moet dat het geval geweest zijn.

  Een Thaise vriend moet elke maand naar BKK Hospital om consult en tabletjes. Betaalt altijd dezelfde prijs. Maar toen ik er eens bij was laatst, moest hij plots meer betalen. Hij begreep het niet. Er werd wat over en weer gepraat, gelachen, en dan mocht hij ineens weer zijn ‘normale prijs’ betalen (met zijn geld).
  Zo zie je maar, ook sommige dokters hebben Thaise en farangprijzen.

  Was je verdien van haar kwaaltje verlost? Jij geen maagzuur of oprispingen gekregen?

  Het beste,

  Arkom

  • henry zegt op

   Het is niet de dokter die de prijs van een consultatie bepaalt , maar het hospitaal. En BKK hospitaal is veruit het duursge hospitaal in Thailland.

   Ik betaal met mijn Kasikorn Mastercard en krijg daardoor in mijn lokaal priveziekenhuis, 5% korting op medicijnen. TIT. Priveziekenhuizen doen raar maar waar ook af en toe promoties. Er is namelijk een sterke concurrentie. Voor priveziekenhuizen maken de verzekerden uit de private sector het belangrijkste deel van hun inkomsten uit. Gezondheidszorg is big bussiness in Thailand.

  • Petervz zegt op

   Niet sommige maar alle ziekenhuizen hanteren een 2-prijzen systeem. 1 voor de thais en 1 voor de buitenlander. Het verschil kan substantieel zijn.

 10. Jacob zegt op

  Nadat ik gestopt ben met werken in TH voor een multinational heb ik mijn social security ook zelf doorgezet ad 432,00 thb per maand. Ik ben geregistreerd bij een private hospital, sommige private hospitals nemen ook social security klanten aan.
  De registratie naar mijn naam was nogal omslachtig en werd niet begrepen in de plaats waar ik woon, maar na veel gebel met Bangkok heb ik de kaart uiteindelijk gekregen
  Sinds een maandje werk ik weer op een 6 maand contract met een multinational en ik heb gekozen om zelf te blijven betalen voor de SS om de hele heisa van de aanvraag weer te voorkomen

  De SS kaart via de werkgever geeft ook recht op een ww achtige uitkering, uiteraard naar Thaise wetgeving dus een te verwaarlozen som voor expats. Deze service kan ik dus geen gebruik van maken
  Maar wel van andere zaken zoals uitkeringen bij overlijden van mijzelf (voor mijn partner dus) en een uitbetaling op het moment dat ik stop met werken, soort AOW, ook geen vetpot maar cumulatief kan het nog een leuk sommetje zijn omdat ik hier al een aantal jaar heb gewerkt.

  Je kan de SS kaart registreren naar je eigen voorkeur. In de bedrijven waar ik heb gewerkt had de arbeider altijd een keuze uit 2/3 ziekenhuizen in de omgeving van de fabriek, mede voor ongevallen, maar ikzelf ben ik mijn woonplaats geregistreerd en werk in Bangkok..
  In noodgevallen (op reis en vakantie in TH) kan ik gebruik maken van een ander ziekenhuis, er bestaat een kans dat je zelf moet voorschieten, maar je kan wel weer claimen bij de SS waar je bent ingeschreven.

  Middle management en hoger krijgen vaak een extra zkv zodat ze naar private hospitals kunnen zonder SS registratie.

  Ik heb gezien de premie van 12 euro per maand voor volledige zkv geen probleem met een 2-3 uur wachttijd die kan voorkomen
  En deze verzekering is levenslang!!!

  • Henry zegt op

   Opletten Jacob als u de uitbetaling aanvraagt vervalt uw SS verzekering.

 11. theoS zegt op

  Mijn Thaise vrouw heeft de 30 Baht verzekering en moet 1x p/mnd naar het ziekenhuis in onze woonplaats. Wordt onderzocht, krijgt een zak meds mee en heeft nog nooit iets betaalt.

 12. zwarteb zegt op

  Ben al vaker met mijn vriendin naar het ziekenhuis geweest.
  Maar ik heb nog nooit voor haar hoeven te betalen!!!

 13. hermn69 zegt op

  Men vrouw is in de tijd bevallen van onze dochter in een staathospitaal,ik geloof dat ik 10 000 bath
  heb betaald.
  Alles was goed verlopen, niet zijnde dat zij een ernstige infectie had opgelopen, 5 dagen aan infuus
  Gelegen,kosten waren 6000 bath, gelukkig zonder ernstige complicaties.

  Die staathospitalen zijn niet te vertrouwen, zij kijken niet te nauw.
  En in die dokters heb ik nog minder vertrouwen in, geef mij maar Bangkok hospitaal, deze dokters
  hebben in het buitenland gestudeerd, meer kennis van zaken .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website