Lezersvraag: Zijn Thai werkelijk zo onbetrouwbaar?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 december 2015

Beste lezers,

Al langere tijd ben ik op zoek naar geschikte auto/scooter verhuurders in Thailand waarmee ik een zakelijke relatie kan mee aangaan.

Ik heb vandaag een eigenaar van een bedrijf gevonden die ‘niet aan Thai’ wilt verhuren. Ik zal geen namen noemen in verband privacy schending. Heb de man in kwestie verteld van mijn dubbele nationaliteit en ben het gesprek met hem aangegaan via e-mail. Daarin vertelde de man dat hij niet aan Thai verhuurd? Is dit niet een beetje heel vreemd?

De reden geeft hij op ‘en ik quote’: “Omdat als ik aan thais moet verhuren kan binnen 6 maanden mijn zaak sluiten dan is de helft van mijn materiaal gestolen “. Zegt de man die van Belgische afkomst die in Thailand zijn bedrijf heeft gevestigd.

Kijk voor mij geen probleem, eigenlijk alleen sta ik weer versteld van de negativiteit jegens de Thaise bevolking. Een westerling die zich in Thailand heeft gevestigd en daar ook een bedrijf is begonnen? Beetje tegenovergestelde toch? Of heb ik het mis?

Komt dit vaker voor in Thailand? Verhuurders die niet aan Thai willen verhuren? En staat de Thai zo slecht te boek bij ons ‘westerlingen’? zijn het allemaal onbetrouwbare dieven?

Dank u vriendelijk,

John


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Zijn Thai werkelijk zo onbetrouwbaar?”

 1. Jacques zegt op

  Ik weet niet of hier wel eens onderzoek naar gedaan is en of er cijfers over zijn. Het lijkt mij niet makkelijk om met een Thai zaken te doen. Kennelijk leeft bij deze man dit gevoel ook bij een Thai met een buitenlandse nationaliteit. Die wordt dan toch als Thai aangezien. Er is zoveel corruptie en de drang naar geld is alom aanwezig. De verleidingen laten mensen dingen doen die nou vul het maar in. Te zien dagelijks op het nieuws. Tevens sta je als buitenlander altijd met 1-0 achter en loop je achter de feiten aan. Persoonlijk zou ik ook geen zaken doen met een Thai want je kent deze persoon niet en de voorbeelden die je vaak wel kent spreken boekdelen. Mogelijk heeft hij ook al vaker met het bijltje gehakt en stelt dan terecht dit nooit meer en de vraag die ook nog van belang is : is het voor hem van belang om een samenwerkingsverband aan te gaan. Misschien is hij wel tevreden zo als het gaat met zijn bedrijf.

  Succes met de zoektocht maar het bevreemdt mij niet dat u nog steeds niets heeft gevonden.

 2. lexphuket zegt op

  Mijn eerste gedachte is: JA. Mijn ervaring is, dat het zeer gevaarlijk is met een thai zaken te doen. Goed: ik geloof wel dat er uitzonderingen zijn, maar veel niet

 3. Jack zegt op

  De eigenaar heeft volkomen gelijk,mijn vriendin verhuurd jeeps,lichte motors 125cc en zware motoren tot 1200cc maar niet aan Thais. Ze tekenen een contract maar brengen niks terug,ik ben vaker s,nachts de motor of Jeep gaan weghalen. Of ze zijn spoorloos,zo is mijn vriendin 6 motors van 125cc kwijt geraakt en zijn de Thais spoorloos. In een woord, ze zijn niet te vertrouwen.

 4. Renévan zegt op

  Ik ken een Thaise verhuurster (zeer betrouwbaar) met een buitenlandse partner die ook niet aan Thaien verhuren. Men geeft de ID. Card als gestolen op en een uur later hebben ze een nieuwe. Met de zogenaamd gestolen ID. Card die wordt afgegeven bij het verhuurbedrijf wordt een brommer gehuurd die niet terugkomt. De politie kan niets ondernemen want de brommer is gehuurd met een gestolen ID card. Als je dit als verhuurder een paar keer hebt meegemaakt dan laat je dit wel. Een buitenlander die zijn paspoort afgeeft zal altijd terugkomen.

  • nico zegt op

   Elke maand vileg ik met Air Asia ergens naar toe, maakt niet uit waar en wanneer, als het maar 4 of 5 dagen zijn. AirAsia to Go, heeft zeer scherpe aanbieding voor Ticket+hotel.

   Ter plaatsen huur ik dan een scooter, nooit geen probleem mee gehad. prijs van soms 150 Bhat per dag (Udon Thani) tot 300 Bhat per dag (Krabi) Soms vragen ze om een paspoort, maar dat geef ik nooit af, een kopie kunnen ze krijgen en eventueel vragen ze dan een hoge borg van wel 5.000 Bhat. (Chiang Mai) maar ik heb altijd de borg keurig terug gekregen.

   Ik wil iedereen met klem vragen NOOIT een paspoort af te geven. De gevolgen van een “verloren” paspoort zijn enorm. Politie aangiften, ambasade enz.

   In Krabi “moest” ik van een verhuurster een paspoort afgeven, toen ik haar vertelde dat het bij wet verboden is, dit te vragen, zij ze ineens, dat haar klanten het allemaal vrijwillig afgeven.

   Groetjes Nico

   • Thallay zegt op

    mijn ervaringen in zakendoen met Thai zijn wisselend, net zoals zakendoen met farang. Ik heb hier oá zeer slechte ervaringen met een Nederlander, een chinees´en een Australier. Ook in Nederland is zakendoen risicovol. De corruptie in Nederland is geaccepteerd, hier wordt er over geklaagd.
    Ik wil iedereen waarschuwen voor het afgevem van zijn paspoort, nooit doen, je weet nooit wat er mee gebeurd en je bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Zie de kleine lettertjes op de laatste pagina. Het paspoort mag slechts aan derden gegeven worden, ´als daartoe een wettelijke verplichting bestaat´. Ik zelf geef alleen een copy af, heb dat altijd bij me. Zo kan ik mijn paspoort ook niet verliezen. Pas ook op voor kluisjes in hotels, de uitbaters hebben er een sleutel van

 5. NicoB zegt op

  Ja, dit komt vaker voor en nog wel erger ook.
  Zomaar een van de mij bekende kwesties van in zaken gaan in Thailand, kennis van deze kwestie uit de eerste hand.
  Een Nederlander die zaken deed met een Thai en een aardig bedrag investeerde moest zijn leven en dat van zijn zwangere vrouw redden door naar Nederland uit te wijken.
  Hij zat de Thai in de weg sinds het bedrijf lekker liep. Kan het niemand aanraden.
  Deze Belgische ondernemer weet wat hij doet, het lijkt me wijs dat u langs deze weg nog een flink portie ervaringen op doet alvorens in zaken te gaan in Thailand.
  Eigenlijk vrij moeilijk, als u zelf een dergelijke onderneming zou opzetten loopt u het risiko dat men u, zacht gezegd, ernstig zal dwarsbomen zodra u succesvol bent en een ander in de weg zit.
  Wens u ondanks dat toch veel succes.
  NicoB

 6. John zegt op

  bedankt allen voor uwe reacties. ik ben als Thai geboren maar altijd in het westen gewoond (NL-B-FR-USA ea). wil voor het eerste ‘terug naar mijn geboorteland en een grand tour Thailand maken. dus aannemelijk dat ik en verhuurder(s) zoek voor mijzelf om een auto of scooter/ motor te huren.

  ik wil op mijn Thai paspoort reizen naar Thailand zodat ik niet met verblijfs vergunningen ed zit ..kan dan onbeperkt in Thailand verblijven. natuurlijk heb ik ook een NL paspoort.

  hoe kan ik dan het beste verhuurders contacteren en zeggen dat ik een auto of motor wil huren?

  ene kant schaam ik me dood als ik hoor dat ‘de Thai’ zo is…en hopelijk zijn ze niet allemaal zo? ik heb vrienden in Thailand die niet zo zijn. kijk begrijp ondernemers ook dat wil ik wel zeggen. maar om zo discriminerend business te moeten gaan doen??

  • NicoB zegt op

   U zou voor eigen gebruik de motor of auto kunnen huren op uw Nederlandse paspoort?
   Het zaken doen is van een heel andere orde, dat kunt u inrichten zoals u zelf wilt en daarbij de risiko’s kunnen nemen die u kunt dragen. Uiteraard zijn niet alle Thai zo, de goede lijden daarbij onder de kwade, dat wel.
   Succes gewenst.
   NicoB

 7. HansNL zegt op

  Mijn “evenknie” heef twee huizen in de verhuur.
  Voor geen goud worden deze aan Thai verhuurd.
  In deze staat ze niet alleen, kennissen doen dit ook niet.

  Als reden wordt opgegeven dat verhuur aan Thai betekent dat de woning binnen een jaar helemaal uitgewoond is.

  Ik geloof dat zo maar.
  Een bewoner van een bungalow in de buurt verhuurde deze voor een jaar.
  Gemeubileerd en wel.
  Een keurig gezin huurde het pand “met inhoud” voor een jaar.
  Binnen twee maanden vertrok het gezin, en trokken er een tiental studenten in.

  Toen hij terugkwam was het huis van binnen een bouwval.
  Wat niet gestolen was, was vernield.
  Alles.
  Schadepost van 150.000 baht.

 8. Gerit Tienkamp zegt op

  Wij verhuren ook niet aan thais.
  Het risico is te groot, komen vaak met een Fake ID card.
  Komen met mooie verhalen, van een vriend die op vakantie komt, en hem willen verrassen.

 9. BA zegt op

  Als het over zaken gaat, dan zijn de Thai misschien onbetrouwbaar, maar de Falang zijn minstens net zo onbetrouwbaar.

  Ik weet inmiddels mensen genoeg die er ingetuind zijn met mooie business plannetjes van hun falang vrienden.

  Wil je toch zaken doen in Thailand, zorg dan dat je het gewoon zelf red in plaats van dat je business partners nodig hebt.

 10. John zegt op

  eehhh lieve mensjus…hoogstwaarschijnlijkj begrijpt men mijn niet zo goed maar ik wil geen zaken doen met ‘verhuurders’..althans. ..wil alleen een auto / motor of scooter huren voor bepaalde tijd. een grote rondreis in Thailand ga ik maken en om op plekken te kunnen komen is een huur auto of auto kopen wel een vereiste.

  via thaibaht sold is een website waar particulieren en bedrijven service,producten aanbieden. een auto kopen is ook een optie misschien?(goedkopere 2dehandse)

  • Jasper zegt op

   Beste John,

   Om een scooter of auto te kopen heb je een vast adres nodig. Auto’s zijn tweedehands erg duur, en onbetrouwbaar (een Thai pleegt geen onderhoud). Een goede tweedehands scooter heb je voor 750,- euro.
   Scootertje huren kan overal, zonder problemen. Wel je Nederlandse paspoort overleggen!
   Overigens is het meestal NIET de bedoeling dat je er dan heel Thailand mee doorcrost.

   Voor het huren van een auto is het alleen maar aan te raden om dit bij een van de de grote maatschappijen te doen, zoals bv AVIS, i.v.m. de verzekering. Je hoeft alleen maar je paspoort, en creditcard te overleggen. Onderhands een auto huren heb ik enkele malen in drama zien eindigen, geen verzekering, klachten van de eigenaren over zogenaamde “schade”, borg kwijt etc.

 11. Cees1 zegt op

  Het is inderdaad zo dat de meeste verhuurders niet zo gauw een moter aan een Thai verhuren.
  Maar dat komt omdat alleen arme jonge Thais willen huren.En die hebben altijd geldproblemen, en denken die op te lossen met het verkopen van de moter. Maar het is zeker niet zo dat het gros van de Thais dit doen.
  Mijn vrouw verhuurt bungalows, en dat is voor 95 % aan Thais. En ook daar gebeurt het wel eens dat jonge Thais zeggen dat ze morgen hun vriend komt en die betaald. Maar dat gebeurd dan niet. Maar over het algemeen kun je beter Thais als huurder hebben dan de backpackers. Thais betalen gewoon en backpackers willen alles voor bijna niks. En als je niet oppast nemen ze je handdoeken ook nog mee.
  Veel mensen op Thailand blog kennen volgens mij alleen maar de lager opgeleide Thais. Want als je de middenklasse Thais kent zie je een heel andere wereld. Heel beleefde mensen die je beslist niet willen bedonderen en juist heel behulpzaam en sociaal zijn.

  • Ruud zegt op

   Volgens mij scoor je daar een belangrijk punt Cees.Ik ben al lang lezer van deze blog en verbaas mij vaak over negatieve ervaringen met Thais, dus tijd om ook positieve ervaringen te laten horen 🙂 Mijn vrouw komt uit een welvarende familie die in een buitenwijk van Bangkok woont. Haar vrienden (inmiddels ook mijn vrienden) vertrouw ik op dezelfde manier waarop ik mijn Nederlandse vrienden vertrouw. We hebben ook al eens een paar duizend Euro uitgeleend omdat een van onze Thaise vrienden aan de bank moest bewijzen dat hij een bepaald bedrag op zijn spaarboekje had staan. Dat geld hebben we ook netjes weer teruggekregen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website