Thai eist geld na ongeval, is dat normaal?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 april 2019

Beste lezers,

Vrijdagavond heb ik een ongeval gehad met de wagen in Chiang Mai. Ik wilde rechtsomkeer maken en kijk goed uit of er geen auto’s afkomen, plots vliegt de bestuurder van een motorbike op mijn wagen. Ze zaten met 3 personen op de motor, de vader en de moeder en tussen in een baby. Gelukkig hadden ze alle drie een helm aan. De man was niet gekwetst de baby op het eerste gezicht ook niet en de vrouw een lichte schram aan haar been.

Zondag moest ik bij de politie komen met mijn verzekeraar (ik heb een nummer 1 verzekering in België omnium) plots komt die vrouw met de eis dat ik haar 50.000 baht zou moeten betalen. Die ik permanent heb geweigerd. Mijn verzekeraar is bereid alle schade te betalen als zij dat kan bewijzen.

Nu is mijn vraag, is zo iets normaal en wat moet ik verder onder nemen?

Groet,

Gery (BE)

30 reacties op “Thai eist geld na ongeval, is dat normaal?”

 1. philippe zegt op

  Beste Gery,
  In Thailand is dit heel normaal dat wanneer u als buitenlander een ongeval hebt dat ze u nog wat geld proberen afhandig te maken.
  Indien u een 1st class insurance hebt(vermoedelijk in Thailand ipv in Belgie) heeft deze Thai geen enkele reden om u geld te vragen enkel indien de kosten hoger zijn dan het bedrag dat uw verzekeraar uitbetaald, dan kan de tegenpartij u vragen om het resterende saldo te betalen, dit echter als er bewijs is dat u in uw fout was en zij dit laten uitspreken door een rechtbank, de politie doet enkel de vaststelling en omdat het geen misdrijf is hebben zij na de vaststelling geen enkele bevoegdheid meer om deze zaak te behandelen.
  Ik zou er mij dan ook niets van aantrekken van deze vraag om geld.

  • theoS zegt op

   Heeft niks met buitenlander zijn te maken. Ik ben zelf aangereden en heb alles vergoed gehad ook werdt mijn motorcycle gerepareerd. Het is de politie die uitmaakt of er procesverbaal opgemaakt wordt en zo ja dit doorstuurt naar de rechtbank met hun recommendation. Het politie bureau heeft daar een special iemand voor die eerst probeert te bemiddelen.
   Ga je uiteindelijk accoord met de eis van de aangeredene ondertekend iedereen een formulier dat het naar ieders tevredenheid is opgelost en hoor je nergens meer van, geen boetes of wat dan ook. Weiger je dan wordt het procesverbaal en rechtszaak die je hoogstwaarschijnlijk verliest daar je een aanrijding had met een motorcycle met man, vrouw en baby. De aanklacht wordt hoogstwaarschijnlijk “dangerous driving”. Ook is het zo dat de hoogste eis voor schadevergoeding bij de rechtbank Baht 500000- is plus advocaat kosten. Weiger niet en probeer tot een overeenkomst te komen, pingel af. Met zijn 3en op een motorcycle, geen rijbewijs of helm op zegt voor de Thaise rechtspraak niets. Ook kunnen hun Baht 30000- krijgen van de motorcycle ongelukken verzekering voor dokters of hospital behandeling. Been there, done that.

   • philippe zegt op

    Beste Theo,

    Als zijn verzekering reeds akkoord is met de kosten te betalen waarom hoeft hij dan nog eens extra 50.000 Baht te betalen?

    • theoS zegt op

     Smarte geld. Zo ging het bij mij ook. Alles werd of was betaald en mijn vrouw eiste nog eens Baht 40000- wat na een uur onderhandelen met de tegen partij op het politie bureau uitkwam op Baht 20000-. Zo gaat dat hier.

   • Tino Kuis zegt op

    En zo is het helemaal Theo. De politie stelt de schuldvraag vast (ik hoop op de juiste wijze), daarna onderhandelen beide partijen over de geleden schade en wie wat betaalt, en dat is het dan. Simpel. Als de partijen er niet uitkomen gaat het naar het burgerlijk rechtsgebouw. Wat de verzekering verder doet staat daarbuiten.

    • philippe zegt op

     De politie stelt vast en dan onderhandeld uw verzekeringsafgevaardigde met de andere partij, als u verzekerd bent moet u alle bemiddeling overlaten aan uw verzekering, anders is het onnodig bijkomend verzekerd te zijn.

    • Leo Th. zegt op

     Juist Tino, de Thaise politie heeft een heel andere rol dan wij in België of Nederland gewend zijn. Hier worden in een politierapport of in een proces verbaal de gegevens en verklaringen van betrokken partijen opgenomen, de bevindingen van de politie zelf, zoals remsporen, plaats van de voertuigen en aard van de schade, waarna besloten wordt of er en bekeuring volgt wegens overtreding van een wetsartikel dan wel eventuele verschijning voor het gerecht. De verbalisanten laten zich in principe niet uit over de schuldvraag en vergoedingen, dat is een kwestie voor de verzekeringsmaatschappijen. In Thailand bepaalt de politie wie er schuld heeft, wat in deze zaak al vastgesteld schijnt te zijn omdat de verzekeraar van Gery zich immers bereid heeft getoond om de schade van de tegenpartij te vergoeden. Dat Gery aansprakelijk is voor de aanrijding ligt overigens voor de hand, hij voerde een bijzondere verkeers manoeuvre uit (keren op een weg), waar de overige verkeersdeelnemers geen hinder van mogen ondervinden. Alleen wanneer Gery met getuigen zou kunnen aantonen dat de tegenpartij zijn auto opzettelijk zou hebben aangereden, kan hij zijn aansprakelijkheid betwisten. Verder heeft de Thaise politie ook een rol als bemiddelaar tussen de partijen, waarbij het in Thailand niet vreemd is dat in bepaalde situaties een ‘zwakkere’ verkeersdeelnemer zoals een motorrijder een vergoeding krijgt bovenop de werkelijk vastgestelde schade. Over de hoogte van die vergoeding kan onderhandeld worden. De materiële schade wordt vergoed door de ‘nummer 1 verzekeraar’ van Gery. Hij is volgens eigen zeggen met een vertegenwoordiger van de maatschappij bij de politie geweest. Juist die vertegenwoordiger is een expert in dergelijke gevallen en ik vraag mij dan ook af wat het advies van deze expert is geweest over de extra eis van de benadeelde partij. Ik mag toch aannemen dat Gery hem/haar daarnaar heeft geïnformeerd.

     • De laender zegt op

      Inderdaad dat heb ik gedaan en die heeft mij geadviseerd niets te betalen ,inderdaad waarvoor moet ik dan een dure verzekering nemen die mij 25000 bath kost als men mij persoonlijk aanvalt. Morgen zal ik nog eens raad vragen bij mijn raadsman.

      • Leo Th. zegt op

       In uw geval zal het advies van de afgevaardigde van uw autoverzekeraar wel van toepassing zijn maar de kop van het artikel luidt “Thai eist geld na ongeval, is dat normaal?” U heeft aangegeven dat u een nummer 1 verzekering heeft afgesloten en na de vaststelling dat de schuldvraag bij u ligt zal uw assuradeur de materiële schade en eventuele medische kosten van de tegenpartij vergoeden. Daarnaast zou er nog sprake kunnen zijn van andere onkosten, bijvoorbeeld inkomstenverlies van de benadeelde partij, die wellicht niet onder de dekking van uw verzekering valt. Waarschijnlijk is gezien de door u vermelde verwondingen van de tegenpartij daar deze keer geen sprake van en is u daarom geadviseerd om niets te betalen van de aan u gevraagde 50.000 Baht. Uiteraard ken ik de voorwaarden van uw verzekering niet en had u bij ernstiger letsel van de tegenpartij misschien wel zelf voor bijvoorbeeld inkomstenverlies moeten betalen. Verder beschikt u wel over een first class verzekering, duur of niet, dat is een relatief begrip en niet ter zake doende, maar veel Thaise weggebruikers beschikken slechts over een summiere verzekering, die ondanks de aansprakelijkheid van hun verzekerde niet altijd de volledige schade uitkeert. In die gevallen bemiddelt de Thaise politie en is het dan derhalve normaal dat een Thai geld eist na een ongeval door andermans schuld. Dat de bestuurder van de motor bij de bespreking van de schade bij de politie zich liet vertegenwoordigen door de vrouw (zijn echtgenote?) die achterop de motor zat, hoeft op zich toch niet iets te zijn wat niet klopt, zoals u concludeert in uw reactie op Tino Kuis. De schuldvraag was al vastgesteld en de samenkomst bij de politie had enkel als doel om de schadeloosstelling te regelen. Al met al lijkt het zoals het er nu voorstaat reuze mee te vallen want ik neem zonder meer aan dat u zich geen raad had geweten wanneer de bestuurder, de vrouw en zeer zeker de baby wel letsel had opgelopen.

    • Petervz zegt op

     Als je all risk verzekerd bent, is het altijd het beste de verzekering te erbij te halen en te onderhandelen waar dat nodig is. De (thaise) tegenpartij is vaak niet verzekerd en als er met 3 personen en zonder rijbewijs wordt gereden dan betaalt de verzekering sowieso niet.
     Bij een ongeval met slechts blikschade is het niet nodig dat de politie erbij komt, tenzij de verzekering niet tot een overeenkomst kan komen.
     Mijn eigen ervaringen (3x aangereden (2x motor & 1 x auto) zijn dat als de schuld bij de Thai ligt, en dat in alle gevallen zo, je ook als buitenlander niet verantwoordelijk bent voor schade.
     In 1 geval had de bestuurder van de motorfiets geen helm, geen rijbewijs en geen nummerplaat.
     Het was een jochie van 16 en de schade aan mijn auto was nihil. Met zijn motorfiets ging het minder goed en hij had zelf wat schrammen. Een familielid kwam erbij en die vond dat ik de schade wel kin vergoeden. Ik weigerde en adviseerde hem te vetrekken want als de politie zou komen zou hij problemen krijgen.
     Dat weigerde hij. Even later kwam er een agent lang die hem na een kort onderzoe naar de oorzaak maar liefst 4 boetes gaf.

     • rori zegt op

      Heb een zelfde ervaring. Hier op onze Moo komen ze vanuit het centrum ook soms als gekken voorbij gekard. Soms jonger dan 16 zonder helm en vaak nog me zijn tweeen. Wilde linksaf de inrit inrijden (met knipperlichten aan, buurman getuige) kom er zo een aap mij nog links mij over een stuk weg van nog geen 30cm mij voorbij knallen. Hij week uit en kom dus ten val. Mijn niet geraakt. later komen de ouders en wat andere familie leden verhaal halen.
      Mijn vrouwmens is naar boven gelopen en heeft haar “oude” politie uniform aangetrokken.

      Ze stelde meteen de feiten vast dat indien hun het wilden zij wat “collega’S” zou bellen om zaken op te nemen.
      Het was meteen met vele wais opgelost. Nooit meer iets van gehoord. Motosai Geen nummerplaat, Jongen Geen verzekering, geen rijbewijs. (nagevraagd bij de politie).

   • Geert zegt op

    Ik ben het niet eens met wat theoS allemaal neerschrijft.
    Natuurlijk proberen ze je als buitenlander het geld uit je zakken te halen.
    Als het verhaal klopt dat de motorbike op de auto gereden is dan heeft Gery niets te vrezen.
    Dat de politie probeert te bemiddelen dat is correct maar daar hoef je niet op in te gaan.
    Je hebt een “first class” verzekering en je moet hen ALLES laten regelen.
    Zelf geen stappen ondernemen zoals theoS hier suggereert, geen bemiddelingsdocumenten ondertekenen want die kunnen later eventueel tegen je gebruikt worden.

    Laat het allemaal netjes afhandelen door de verzekeringsmaatschappij, zij weten hoe dit aan te pakken en hebben de kennis en expertise in huis.

    • Tino Kuis zegt op

     ‘Natuurlijk proberen ze je als buitenlander het geld uit je zakken te halen.’

     Ik word moe van dit soort uitspraken die nergens op gebaseerd zijn. Ja, het zal af en toe gebeuren maar in verreweg de meeste gevallen wordt een redelijk bedrag gevraagd. Als je samen de overeenkomst tekent met twee getuigen is de zaak over en uit.

     • Roland zegt op

      Nogal vlug op je teentjes getrapt lijkt het mij….. meneer wordt er moe van wat anderen opmerken!
      Misschien wilt je hier een lange monoloog voeren? Dan kunnen we allemaal mooi onze mond houden.

     • l.lagemaat zegt op

      Als het mijn schuld niet zou zijn, betaal ik ook geen redelijk bedrag!

    • De laender zegt op

     Er is nog iets dat ik niet begrijp de bestuurder van de moto was een jongen ,de vrouw zat achter op de moto met de baby tussen haar en de bestuurder. Ik heb die jongen op het politie bureel niet gezien wel die vrouw dus daar is iets dat niet klopt Ik heb klaar en duidelijk gezegd dat ik erken in fout te zijn en dat mijn verzekering alle schade zal betalen ,maar dat ze wel moet bewijzen welke schade ze heeft. Als dat allemaal geen waarde heeft waar om moet ik dan een firstclas verzekering nemen die mij 25000 bath kost . Morgen zal ik nog eens mijn raadsman contacteren wat die te vertellen heeft.

   • Rob V. zegt op

    Geheel met je eens beste Theo. Dat er natuurlijk soms mensen rond lopen die je toch een oor aan proberen te naaien is vers twee, maar in principe kun je gewoon op vertrouwen dat politie en verzekeraar/verzekeringsagent de boel naar behoren eerlijk afhandelen.

   • janbeute zegt op

    Beste Theo S, is het wel zo simpel als je schrijft.
    Ik heb namelijk andere ervaring met een motor ongeval in het verleden van mijn stiefzoon veroorzaakt door een andere verkeers gebruiker.
    Ook als een brommer in Thailand zich niet aan de regels houd en een ongeval veroorzaakt wil dat niet zeggen dat hij altijd gelijk heeft.
    Andersom als je een motorrijder aanrijd door jouw fout, dan staat de zwakkerepartij de motorrijder dus wel sterk in zijn schoenen bij de rechter.
    Bij een aanrijding met een motor hier in Thailand waarbij jij niet de veroorzaker bent van het ongeval .
    Niet en nooit ingaan op schade claims van de tegenpartij,
    Ga zelf direkt in de tegen aanval en stel hun aansprakelijk voor de schade aan jouw voertuig.
    Heeft de politie ook wat te doen dan de ganze dag in hun mobieltje te zitten turen.

    Jan Beute.

    • Erwin Fleur zegt op

     Beste Jan Beute,

     Zo heb ik ook een ongelukje gehad bij het achteruit rijden uit een parkeer garage
     bij mijn hotel.
     Zij mocht daar niet staan!.
     Vervolgens begon zij mij meteen als schuldige aan te wijzen en vroeg daarna
     of ik genoeg geld bij mij had(555).

     Ik zij haar dat zij ook fout was, maar goed, dat was volgens haar niet zo(patstelling).
     Zij wilde 20.000 Bath(niet dus)en zij dat ik alles thuis had liggen en alleen contant
     bij mij had wat niet veel was.

     Mijn kinderen zaten in het hotel(Nongkhai) waar bet voor de deur gebeurdt was.
     Ik zij haar dat ik eerst naar huis moest om mijn pas te halen.

     Ik vertelde haar dat dit bedrag te hoog was en uit eindelijk vroeg zij 8000 Bath
     voor een deukje van 5000 Bath.

     Zij vertrouwde mij niet en zij haar mijn paspoort te geven als onderpand.
     Nog vertouwde zij mij niet en zij dat ik haarr kon aangeven voor het stelen van mijn
     paspoort.

     Vervolgen weer belde zij de politie en een schade expert.
     Nu werden de mensen(veelal Thai) boos waarom zij de politie belde.
     Wij haden al een overeenkomst gesloten en ze bleef maar door gaan.

     Toen de politie kwam zij deze dat wij het al hadden opgelost.
     Mijn papieren waren in orde dus geen probleem.

     De schade exspert was in aantocht, dus ik met een smoes naar binnen om mijn
     kinderen dit voorval te vertellen(buitenlanders meer geld).

     Uit eindelijk wilde zij toch naar het buro om onder toezicht een hand geschreven
     briefje met beide handtekeningen dat ik terug zou komen en dat zij als onderpand
     mijn paspoort had.

     Pfffff, alles is verder goed verlopen en 8000 Bath betaald.
     Ze was net een nieuwe bar aan het openen, na drie maanden gesloten(555).

     Thaise weten of denken dat zij geen schuld hebben bij een ongeluk maar
     laat niet je geld uit je zak praten.

     Met vriendelijke groet,

     Erwin

     P.S. ze vroeg een aantal keren naar mijn rijbewijs heb ik niet laten zien en de politie
     vroeg er ook niet naar.(prachtig).

    • Tino Kuis zegt op

     Ga zelf direkt in de tegen aanval en stel hun aansprakelijk voor de schade aan jouw voertuig.
     Heeft de politie ook wat te doen dan de ganze dag in hun mobieltje te zitten turen.

     Jan Beute.

     Weer wat kunnen lachen vanavond! Je hebt gelijk Jan.

 2. ruud zegt op

  U laat de schuldvraag een beetje in het midden.
  Als de brommer tegen u aan is gereden, stond u met uw auto waarschijnlijk al gedeeltelijk op de weg gedraaid.
  Er valt wat voor te zeggen, dat u dus keerde, terwijl de weg niet vrij was.

  En de schadeclaim: die claim zal inclusief de schade aan de motor zijn.
  Hoe hoog die is valt hier niet te beoordelen.
  Dat zal uw verzekeraar moeten beoordelen en regelen.
  En waarschijnlijk een deel letselschade, waarvoor best een vergoeding gegeven zou mogen worden gegeven, als het inderdaad uw schuld is.
  Per slot van rekening krijg je niet voor je plezier een ongeluk.

  Ik heb het lang geleden eens op Phuket eens gezien.
  Twee dronken toeristen die een andere bromfietser omver reden.
  Brommer flink beschadigd.
  Het meisje van de aangereden brommer flink beschadigd.
  Maar de toeristen vonden dat 100 Baht wel genoeg was om alles te regelen.

  Ik denk niet, dat het ze gelukt is.

  • De laender zegt op

   Ja maar mijn verzekering wil alle schade betalen als ze natuurlijk kan aantonen welke schade ze heeft ,maar extra geld vragen aan mij ?ik vraag mij af waarvoor Mij verzekeraar heeft mij ook aangeraden niets te betalen en ook niets te tekenen.

   • ruud zegt op

    Uit uw stukje komt niet duidelijk naar voren dat het 50.000 Baht extra is.
    Je kunt het ook lezen als het totale schadebedrag.
    Vooral, omdat u ook schrijft, dat de verzekeraar dat wil betalen, indien ze dat bedrag bewijst.
    Ik weet ook niet zeker of ze dat laatste niet gewoon heeft bedoeld.

 3. Mark zegt op

  Zelf heb ik gelukkig nog nooit een verkeersongeval gehad in Thailand.
  Ik neem op advies van al mijn vrienden langverblijvers hier een First Class verzekeringmet extra jail bail out. Mijn Thaise verzekeringsmakelaar, mijn vrienden en mijn Thaise familie bezweren me: bij een ongeval bel je die verzekeraar, als je dat zelf nog kan, zoniet doet de politie dat. De verzekeraar stuurt asap zijn mannetje, meestal op de motosai, naar de plaats des onheils. Je verklaart niets zonder voorafgaand overleg en akkoord met die man. Je tekent bij het kruisje als hij het zegt.
  Je tracht kalm te blijven en zelfs te grlimlachen. Als dat al niet lukt laat je je beter afvoeren naar een ziekenhuis.

 4. Sjaak S zegt op

  Een half jaar geleden had ik een ongeval met mijn zijkar (sidecar)… ik reed met vrij hoge snelheid (te snel) op een smalle weg, toen plotseling een SUV van links de weg op reed, zonder op het verkeer te letten. Ik remde met volle macht en kon net niet vermijden dat de railing van mijn zijkar een flinke deuk in de auto maakte.
  De bestuurder, een Thai kwam heel bezorgd naar mij toe om zich ervan te verzekeren dat ik niks had. Een licht schrammetje en ook de sidecar had niks. Wel de bloempotten van het huis waar ik langs reed lagen overhoop. Ik wilde die recht zetten, maar de bewoners riepen mai pen rai mai pen rai.
  De bestuurder bekeek de bluts in zijn wagen en verontschuldigde zich bij mij. Ook ik verontschuldigde me, vanwege het harde rijden..
  Uiteindelijk ging ieder zijn weg. Waarschijnlijk had ik, ondanks de schade aan zijn auto, een schadevergoeding kunnen eisen, vanwege opgelopen trauma of wat dan ook. Immers was ik de “kleinere” en hij de “rijke” met een grote auto.
  In Nederland was er zeker iets anders gebeurd…. hahaha

  • Caspar zegt op

   Het ministerie van Landvervoer registreert geen motorfietsen die zijn uitgerust met zijspannen of andere hulpstukken als de zijspan en / of hulpstukken niet door de oorspronkelijke door de fabrikant zijn vervaardigd of niet voldoen aan de veiligheidsnormen van het ministerie van Vervoer.
   Zij staan geen registratie van rot salaeng toe (motorfietsen met particulier gemaakte zijspanbakken die gewoonlijk worden gebruikt voor het vervoeren van goederen of mensen) omdat ze niet veilig zijn voor de bestuurder of passagiers.
   Als de zijspan echter voldoet aan de veiligheidsnormen – en een inspectie door thaise ingenieurs doorstaat zullen ze toestaan dat deze wordt geregistreerd krijg je een aanrijding en niet verzekerd rook je een zware pijp geloof me maar als de man van de auto politie erbij haal ben je het haasje als je niet verzekerd bent.

   • Caspar zegt op

    Als je niet verzekerd bent met je Salaeng en dat zal wel!!!! en de man beweert je keek niet goed uit en week niet uit en je reed te hard en de Politie is erbij ben je echt de sjaak S en dan is het niet meer lachen 55555. Dit ter aanvulling op mijn bericht!!!

    • Sjaak S zegt op

     Dan was het dus dubbel geluk bij een ongeluk(je)

     • Mark zegt op

      Dubbele dosis geluk verbruikt. Direct tamboon gaan doen in de tempel.
      Drive and pray like a Thai.

 5. Han zegt op

  Een vriend van mij werd in zijn auto aangereden door een scooter, twee meisjes van 14, 1 met gebroken been naar het ziekenhuis. De dag daarop alles afhandelen op het politieburo, met zijn verzekeringsman en de ouders van die twee dames. De schuldvraag was duidelijk maar evengoed werd er nog gevraagd of mijn vriend een bijdrage wilde leveren in de kosten. Na zijn pertinente weigering, dat hij slecht gedrag niet ging belonen, werd daar begripvol op gereageerd dat dit inderdaad geen farang gewoonte is en er werd verder niet aangedrongen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website