Lezersvraag: Kan een Thai 5x keer meer met zijn geld?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 mei 2016

Beste lezers,

Een kennis vertelde mij dat om een indruk te krijgen wat een Thai met zijn geld kan doen, je ongeveer factor vijf moet aanhouden. Tenminste als je het wil vergelijken met wat wij met een euro kunnen doen.

Dus als voorbeeld: een maaltijd van 100 baht (€ 2,50) in Thailand, zou bij ons in Nederland ongeveer € 12,50 kosten.

Dit is voor mij wel interessant, om zo te weten hoeveel fooi ik moet geven. In mijn optiek is 50 baht dan al een behoorlijke fooi alhoewel je al snel geneigt bent om 100 baht te geven.

Wie kan hier meer over vertellen

Groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Kan een Thai 5x keer meer met zijn geld?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De factor die je bedoelt verschilt nogal per produkt.
  Electronica (incl. mobiele telefoons) is ongeveer even duur, factor 1.
  Benzine, grofweg een factor 2.5. Taxiprijzen: Factor 10.
  Veel dagelijkse levensbehoeften, ik noem bijvoorbeeld vlees, eieren, bananen, zijn in de Nederlandse supermarkt goedkoper dan in Thailand. Factor kleiner dan 1 dus.
  Ga je in een restaurant eten, dan scheelt het weer enorm of je in een Thais straatrestaurantje gaat zitten, of bij de McDonald’s.
  Ga je in Thailand naar de kapper, dan haal je wel factor 5.
  Een flesje Heineken koop ik in Nederland in de supermarkt voor 15 baht. In Thailand veel duurder. Factor 0.4.
  Gemiddeld lijkt een factor 3 mij reëler dan factor 5, maar eigenlijk zou je het bedienend personeel dus moeten vragen wat ze met de fooi gaan doen. Als ze ervan naar de kapper gaan kun je met 50 baht volstaan, willen ze een Iphone, dan geef je 250. Eet smakelijk!

 2. Lung addie zegt op

  Beste Maarten,

  waarom zo een omweg maken om te weten hoeveel fooi je “moet” geven? In de eerste plaats kan je het leven in Thailand niet vergelijken met het leven in Europa, de noden van een farang zijn niet dezelfde als de noden, voorkeuren en de prioriteiten van een Thai. Het voorbeeld van je maaltijd van 100THB met een maaltijd van 12,5Euro is ook niet relevant als je dan eens bekijkt wat je voor je 100THB gekregen hebt en wat je voor je 12,5 Euro krijgt. Het zal waarschijnlijk wel lekker geweest zijn voor 100THB, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Een uur later heb je reeds opnieuw honger.
  In de tweede plaats een fooi geef je niet omdat het “moet”. Een fooi geef je als teken van waardering en omdat je het “wil” geven. Een vuistregel, welke je overal kan hanteren, is 5 tot 10% van het te betalen bedrag, naargelang de grootte van de rekening.

 3. TH.NL zegt op

  Die factor 5 – maar volgens mij lager – gaat op voor een aantal dingen maar lang niet allemaal hoor. Ja eten is vaak aanzienlijk goedkoper maar ook wel weer omdat de gerechten vaak eenvoudiger en de porties kleiner zijn. Wil de Thai een biertje drinken dan betaald hij hetzelfde of meer dan wij. Een glaasje wijn het dubbele.
  Een woning huren betalen ze minder voor maar meestal voor zeer eenvoudige woningen. Elektra en water is dan wel weer goedkoper.
  Electronica bijvoorbeeld kost ook weer net zo veel als in Nederland. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  De stelling dat de Thai het met een vijfde deel van ons kan doen is niet juist. Ja daar kan die van leven maar dan heel wat soberder dan wij!
  50 Baht fooi is niet verkeerd hoor al naar gelang van de bewezen diensten.

 4. ruud zegt op

  Uit eten gaan in Thailand is redelijk goedkoop.
  De drankjes daarbij al gelijk een stuk duurder.
  Veel (westerse) boodschappen zijn vaak duurder dan in Nederland.
  Een ziektekostenverzekering is onbetaalbaar als je ouder wordt.
  Wat wonen in Thailand goedkoop maakt, zijn de kosten van wonen.
  Thailand heeft meer grond (en dus goedkoper) dan Nederland en het bouwen gebeurt veel eenvoudiger.
  Je moet alleen niet verwachten, dat die huizen er over 100 jaar nog staan, net als in Nederland.
  Ze gaan veel korter mee.

 5. Simon zegt op

  Een voorbeeld:
  Een eet tentje waar ik regelmatig kom. Daar werken in de school vakantie twee meisjes( ik schat een jaar of 12-14). Ze helpen er hun moeder en dat doen ze met veel plezier en vrolijkheid.
  Het maaltje die ik er nuttigt, kost gemiddeld 40 bath. Altijd, na het afrekenen geef ik ze allebei 20 bath fooi.

  En elke keer als ik er komt, dan moet ik denken aan de kinderen in Nederland en krijg ik meer waardering voor de manier waarop deze twee meisjes, hun vakantie besteden.
  Voor hun is het zo vanzelfsprekend om hun moeder te helpen en zelf krijg ik bij het aanschouwen van dat tafereel het gevoel, dat het me goed doet en ik er een positieve boost van krijg.

  Fooien geven in Thailand doe ik instinctief en met mijn hart. Het komt ook voor, dat ik niks geef. En dat heeft dan ook zijn redenen.

  • Peter zegt op

   Je geeft ze beide 20 bath, dat is dus 100% fooi, dat is in mijn ogen veel te veel. Houdt het op 10 a 15%, probeer met een briefje van 50 bath te betalen en de rest te laten zitten, dat is in mijn ogen veel netter.

 6. Alex zegt op

  Aangezien ik niet (heel erg) op geld hoef te letten laat ik de hoogte van de fooi vooral afhangen van de geleverde service. Waar in Nederland de bediening echt onder de maat is, geef je toch vaak maar een fooi omdat het je aangeleerd is dat het zo hoort. In Nederland is het meer dan eens voorgekomen dat ik verbaasd ben van de uitstekende service. Er wordt gedag gezegd, als je drinken op is komen ze gelijk bijschenken of een nieuwe bestelling aannemen. Er wordt de tijd voor je genomen, de tafel wordt keurig schoongemaakt en als je naar huis wilt dan is er altijd wel een personeelslid wat gelijk klaar staat om tegen een eerlijke rit prijs voor chauffeur te spelen. En de blijdschap als je dan 100 Baht fooi geeft is onbetaalbaar. En niet, zoals in Nederland een verwende blik die uitstraalt ‘Is dit alles?’

 7. Tony zegt op

  Op deze website kun je prijzen van goederen en diensten tussen steden overal ter wereld vergelijken:

  http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Netherlands&country2=Thailand&city1=Rotterdam&city2=Pattaya

  http://Www.numbeo.com

 8. Leo zegt op

  Electronica is in Thailand even duur als in Nederland. De aankopen in de supermarkt zijn veel goedkoper als je geen Westerse producten koopt en geen alcohol. Openbaar vervoer is in het algemeen goed en veel goedkoper. Benzine ongeveer een factor 2-3 goedkoper. Hotels > veel goedkoper. Massages > veel goedkoper. Sex > gaat langzamerhand de kant op dat factor 1-2 van toepassing is (wel heel erg afhankelijk waar je bent). Wonen is vele malen goedkoper. Hier zit voor de meeste farang de grootste winst in.

  Maar er zijn wel een paar uitzonderingen, zoals de ziektekostenverzekering. Die kan zomaar 2 – 3 hoger uitvallen als in Nederland. De huisartsen bezoeken, medicijnen e.d. zijn daarentegen vaak veel goedkoper dan in Nederland.
  Daarnaast wordt je hier niet lastig gevallen met allerlei soorten (gemeentelijke) belastingen en inkomsten belasting. Want daar weten ze in Nederland wel raad mee > AFV, hondenbelasting, regionale belasting, inkomstenbelasting, eigen bijdrage ziektekosten en waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal.
  Al met al denk ik dat je in Thailand meer waar krijgt voor je euro.

 9. Jack zegt op

  Alleen FARANGS geven fooien in Thailand, noch in de horeca noch aan taxi chauffeurs.

 10. Peter V. zegt op

  Misschien bedoelde de gesprekspartner v.d. poster dat Thai het geld van een ander al 5 keer hebben uitgegeven voor hij/zij dat zelf kan 🙂

  In toeristische gebieden vind men fooien krijgen normaal.
  Thai zelf zie ik hooguit wat kleingeld achter laten en dan alleen als het wisselgeld op een dienblad, schotel of iets dergelijks wordt terug gegeven.
  Nooit als het geld in de hand wordt gegeven.

 11. richard walter zegt op

  ooit was thailand -nederland kosten levensonderhoud 1 ; 5.
  ik woon 6 mndn per jaar in een dorpje 150 km boven chiangmai. in 10 jaar veranderden de bamboe hutten eerst naar enkelsteens/metaaldak, maar nu staan er diverse mooie bungalows.
  in nederland woon ik in amsterdam, daar kosten kleine woningen 700 to 1000 euro huur per mnd in de vrye sector.
  als je in thailand als thai wilt leven denk ik dat je ongeveer op 50% van nnederland zit.

 12. Chris van het dorpje zegt op

  Deze maand heb ik ( en mijn vrouw ) tot nu toe 3200,- baht uitgegeven .
  Morgen moet ik nog de strom rekening betalen van rond 350,- baht .
  Dan zit ik net onder de 100 euro !
  We hebben alles wat we nodig hebben en komen niets tekort .
  Hebben well eigen huis , eigen water en veel land ,
  waar van alles op grooit en nog een bananen plantage .
  Hier in het dorpje wordt nog groente en banan geruild voor andere dingen .
  Denk niet ,dat je in Nederland met 100 euro veer komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website