Test voor Thais rijbewijs, waarom moet de bril af?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 april 2022

Beste lezers,

Er verschijnen op Thailandblog nog al eens lezersvragen over Thaise rijbewijzen zoals: hoe een Thais rijbewijs bekomen, documenten die moeten voorgelegd worden, eventuele examens en dergelijke. Gisteren was er een vraag van iemand die wilde weten hoe je als houder van een Belgisch rijbewijs aan een Thais rijbewijs kunt komen. Er waren nogal wat reacties en onder andere kwamen ook opmerkingen over de testen terug. Volgens een reageerder stelden die niet veel voor en volgens iemand anders bleef je beter van de weg als je niet kon voldoen aan die testen. Daar ga ik mee akkoord. Maar graag had ik hier toch een opmerking op gegeven.

Ik woon al bijna 5 jaar in Thailand en heb al 4 jaar een Thais rijbewijs voor de auto. De testen voor kleuren, reactie en dieptezicht zijn inderdaad niet moeilijk. Maar zowel voor het bekomen van mijn eerste Thais rijbewijs als voor de verlenging ervan had ik wel een probleem met de dieptezichttest. Ik rij al 49 jaar met de auto (45 jaar in België en 4 jaar in Thailand). Ik ben bijziend en draag al van op mijn 17de een bril. Maar in Thailand is het zo dat je tijdens die testen die bril moet afzetten en dat heb ik bij de dieptezichttest als een handicap ervaren.

Heeft iemand een uitleg waarom je in Thailand voor die proeven verplichtend je bril moet afdoen? Ik rij toch ook geen auto zonder bril. Ook de foto voor het rijbewijs moet zonder bril net zoals alle foto’s voor immigratie trouwens.

Groet,

JosNT

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

10 reacties op “Test voor Thais rijbewijs, waarom moet de bril af?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Ik heb mijn bril niet moeten afzetten bij de testen.
  Voor de foto wel maar denk dat dit meer is voor de herkenbaarheid

 2. pieter zegt op

  Raar ja zou het niet weten,maar voor de ogentest moest ik 1 oog bedekken en daarna het andere oog, ook zoiets …
  Ben slechtziend aan 1 oog door lui oog en doe dan maar linkerhand voor mijn luie oog en wissel dan de rechterhand voor mijn luie oog haha is hun nooit opgevallen !

 3. Jacques zegt op

  Ik heb ook nog nooit mijn bril moeten afzetten in de vijf keer dat ik er al geweest ben. Die is bij diepte zien hard nodig. Ik ga altijd bij het kantoor te Banglamung. Ik heb wel bij sommige anderen waargenomen dat er moeite was om in de diepte te kijken. Na twee afwijzingen werd men erg zenuwachtig en toen de druk op de ketel werd gezet, dat als er nog een keer het verkeerd ging, men een andere keer maar weer terug moest komen, was de sfeer te snijden in het groepje van kandidaten. Een keer met een Rus die de Thaise en Engelse taal niet machtig was. Toen werd hem wel gezegd het te proberen zonder bril, maar dit was geen verplichting.

 4. Sjaak S zegt op

  Ik heb in Pranburi mijn twee rijbewijzen gehaald en ook ik ben bijziend. Moest mijn bril niet afzetten. Ik denk dat het niet juist is wat men van jou verlangt.

  • Ger-Korat zegt op

   Eigenlijk wel juist want door een bril te lenen of aan te schaffen zou men de test beter kunnen zien. En voor degene welke met een bril rijdt zorgt het afzetten van de bril voor nadeel. Dus eigenlijk beide mogelijkheden zijn niet goed.

   • JosNT zegt op

    Ik woon 40 km van Korat. Voor het bekomen van mijn rijbewijs ging ik de eerste keer naar het examencentrum in Cho Ho. Daar heb ik de dieptezichttest (zonder bril) moeten overdoen. Omdat ik die eerste keer al problemen had ben ik voor de verlenging naar het centrum van Dan Khun Thot gegaan.
    De testen werden afgenomen door een oudere dame die mij resoluut zegde dat de bril af moest. Na de tweede keer liet ze mij verstaan dat het bij de derde poging moest lukken. Aan haar gelaatsuitdrukking te zien was Ik er bijna zeker van dat het ook dan niet OK was. Gelukkig zat mijn echtgenote op een stoeltje achter mij en die zegde haar dat ik al veertig jaar auto rijd met een bril en nog nooit een ongeval had. Dat gaf de doorslag.

    Het lijkt er op dat Korat hier een uitzondering is. Blijkbaar is men toch inschikkelijker in de andere examencentra in Thailand.

   • Sjaak S zegt op

    Sorry, maar die redenering is toch flauwe kul. Je moet gewoonweg goed kunnen zien. Met of zonder bril. Zie je zonder bril slecht, dan moet je een bril op je neus hebben.
    Dat geldt bij een test zowel als in het echte verkeer.
    Waarom moet je benadeeld worden? Waarom moet je een handicap oproepen dat niet nodig is?
    Bij de test moet je gewoon goed kunnen zien, dus is het afzetten van de bril puur onzin.

    Er schijnt hier een heel vreemde gedachtenkronkel te heersen die volstrekt onlogisch is.

 5. William zegt op

  Vreemd, ik ben ook bijziend en zal zonder bril niet slagen voor deze testen. Rij ruim 20 jaar in Thailand maar heb in Pattaya en Chiang Rai nog nooit mijn bril af moeten doen tijdens testen

 6. Cor zegt op

  Ik deed die testen tot dusver ook drie keer in Thailand en heb daarbij nooit vastgesteld dat er iets onzinnigs werd gevraagd als om je bril af te zetten bij het controleren van het gezichtsvermogen van de kandidaten. Waarom vermeldt een arts bij de medische keuring (in België nodig voor beroepschauffeurs) trouwens in het geval van mensen die verziend zijn altijd dat “het besturen van voertuigen van categorie x enkel toegestaan is middels het gebruik van corrigerende lezen of hoornvliesrefractie”?
  Beetje logisch nadenken aub.
  Cor

 7. janbeute zegt op

  Zowel bij het halen of verlengen van een Thais rijbewijs zowel voor auto als motor, als ook zijnde bij de immigratie voor de jaarlijkse verlenging nooit mijn bril hoeven af tezetten.
  Zelfs de foto die je moet plakken op de T47 voor verlenging heb ik een foto gemonteerd al jaren met bril.
  Nu draag ik geen bril meer wegens het vernieuwen van mijn beide lensen .
  Zal wel weer zo ener plaatselijke ambtelijke verzonnen regel zijn om mensen het leven nog zwaarder te kunnen maken dan het voor velen nu al is.

  Jan Beute


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website