Lezersvraag: Wie heeft ervaring met tax clearance in Thailand ?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 september 2014

Beste lezers,

Vraag 19 van het ‘Belastingdossier postactieven’. Een vraag waar ik geen raad mee weet, niets over kan vinden maar wel vragen over heb gekregen van bloglezers. Wie heeft er ervaring mee, zelf of van gehoord?

Als ik mag toelichten: De Thaise wetgeving bepaalt dit… www.rd.go.th/publish/23518.0.html

Onder omstandigheden moet je voor je Thailand verlaat een tax clearance halen op het lokaal belastingkantoor. Dat is een brief en daarin staat dat je aan jouw belastingverplichtingen hebt voldaan. Want eenmaal dat de blinkende vogel weggevlogen is met de belastingvogel er in dan is er niks meer te halen. De wettekst is rigide. Je moet, staat er. Alleen mensen in transit en mensen die minder dan 90 dagen in Thailand zijn per kalenderjaar zijn vrijgesteld.

Ik heb in de 25 jaar dat ik dit land ken nimmer gelezen van het halen van zo’n briefje. Nimmer gehoord van een aanhouding op de luchthaven om deze reden. Ik ken mensen die eens per jaar een paar weken naar hun thuisland vliegen en nimmer enige vraag hebben gehad en die uiteraard geen taxclearance hadden. De meeste mensen weten niet eens van het bestaan af.

Het is nogal wat voor een Immigration ambtenaar op de luchthaven die om 23 uur in de avond tig mensen voor zich ziet staan aan de balie. Mensen die naar ‘huis’ willen vliegen. Hun gezicht op ‘moe’ en op ‘schiet nou eens op’.

En daar komt Ronald Reislust voor hem staan met een beduimeld paspoort en een vettige departure card en Ronald blijkt 2 keer per jaar naar Thailand te komen. Ga je dan dagen tellen? En kom je dat jaar op 91 dagen of meer, ga je Ronald Reislust dan vragen naar zijn tax clearance?

Wel, met alle respect, maar….ik zeg maar niks.

Maar nou zul je net zien, daar komt Louis-Leonard Langblijver met een departure card die 10+ jaar in zijn paspoort heeft gezeten. De immigration ambtenaar heeft net een opfriscursus gehad en er is zelfs iets van blijven hangen dus er floept in zijn brein een rood lampje aan: oeps, taxclearance!

Daar sta je dan en bewijs maar als je wordt ondervraagd. De blinkende vogel vliegt weg zonder jou en je hebt een probleem.

Dus opnieuw de vraag. Iemand ervaring mee of kennis van?

Met vriendelijke groet,

Erik Kuijpers

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft ervaring met tax clearance in Thailand ?”

 1. ruud zegt op

  Volgens mij staat er onder 3, dat je dit alleen hoeft te doen, als je belasting verschuldigd bent in Thailand.
  Als particulier, werkzaam voor een bedrijf, of als clown (of iets anders dat mensen vermaakt).
  Ik ben pas nog weggestuurd bij het belastingbureau, dus dat zal voor mij niet gelden.
  In zijn algemeenheid zal het niet gelden voor iemand met een retirementvisum.

  Waarschijnlijk wel voor iemand met een werkvergunning, of een bedrijf.

  Je moet naar mijn mening dus een vrijwaring hebben:
  1 als je belasting schuldig bent op het moment dat je uit Thailand vertrekt.
  2 als je de aangifte van belasting moet doen en belasting moet betalen voor een “bedrijf”.
  3 als je optreedt met een orkestje.

  Maar dat is zoals ik het lees.
  Het engels onder 2 blinkt niet uit in duidelijkheid.

 2. theoS zegt op

  Dit is al lang niet meer zo. Het is zo geweest en ik heb er ooit eens een boete voorgehad dat ik dit niet had. Toen Anand Prime Minister werd maakte hij daar ogenblikkelijk een eind aan en hoefde je dat niet meer te hebben. Het waren voornamelijk de mensen met een non-immigrant visa die dit nodig hadden, 90 dgn in Thailand. Je moest daarvoor naar het Ministerie van Financieen, was toen gevestigd op Sanam Luang Bangkok. Maar zoals gezegd is al heel wat jaartjes niet meer zo, ik denk sinds de jaren “80.
  Maak je geen zorgen, je kunt gewoon Thailand verlaten. Aangaande werkvergunningen weet ik niet, waarschijnlijk moeten die zoiets hebben.

 3. erik kuijpers zegt op

  Nog maar eens gesnuffeld bij de internationale broer….

  http://www.thaivisa.com/thai_tax_clearance-0.html

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/251119-tax-clearance-certificate/

  En daar lees ik dat het alleen geldt voor…enfin, lees zelf maar. Maar de link naar de wetgeving is van dit jaar. Daar zit dus iets om te herschrijven?

  Voor de gepensioneerden onder ons is er geen probleem, moet ik aannemen. Maar wat als ik me op de wetgeving baseer ?

 4. NicoB zegt op

  Mijn ervaringen zijn, woon nu meerdere jaren permanent in Thailand, in deze jaren Thailand nog niet verlaten.
  De jaren daarvoor verbleef ik meerdere keren veel langer dan 90 dagen, op de vereiste visa, in Thailand, bij het uitreizen is mij nooit gevraagd om een tax clearance form, had tot nu toe nog nooit gehoord dat dit noodzakelijk zou zijn.
  Ben toch ook benieuwd naar ervaringen van anderen hier mee.
  Iedereen met ervaringen, laat ze weten!
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website