Lezersvraag: Wel of geen steekpenningen betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 mei 2015

Beste lezers,

Een ethische vraag. De zoon van mijn vriendin heeft de Highschool afgesloten, beetje slapend in de klas. Daar bleef dus weinig van hangen. Gaat nu naar technical school, maar dat wordt vrees ik ook niks.

Volgend jaar zou hij naar het leger kunnen, ondanks een klein medisch mankement. Maar om binnen te komen moet worden betaald, mijn vriendin noemt het bedrag van 300.000 baht. Dat verdwijnt natuurlijk in de zakken van de intake officer. Ik ben nog niet gevraagd maar het zit er dik in dat van mij wordt verlangd de beurs open te trekken.

Ik voel er aan de ene kant niks voor steekpenningen te betalen, maar aan de andere kant vind ik het wel een lekker gevoel die luie snuiter niet elke dag in huis te hebben. Wat zouden jullie doen?

Met vriendelijke groet,

Klaasje123


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Wel of geen steekpenningen betalen?”

 1. Soi zegt op

  Beste Klaas,

  1- jij zegt over jouw vraag dat je ermee in jouw maag zit. Vanwege de ethiek. Als jou veel gelegen is aan ethiek, beantwoordt de vraag dan ook ethisch. Als het zo is dat een bedrag van 300duizend ThB vermoedelijk in de zakken van de intake-officier belandt, dan dient het antwoord te zijn dat je daar niet aan meewerkt. Daarbij: je gaat het Thaise leger niet betalen om een stiefzoon in dienst te nemen. Plus: je gaat via een Thaise legerofficier niet proberen van jouw stiefzoon af te komen.

  2- Maar er gaat nog een vraag aan vooráf: hoe komt het dat je sowieso gaat nadenken te betalen om een stiefzoon op deze wijze uit huis te krijgen? Ook dat is ethiek.

  3- Je zegt dat jouw stiefzoon slapend de highschool heeft gedaan, en dat het vervolg op een technische school van hetzelfde laken een pak is. Heb je al eens met moeder en zoon om de tafel gezeten? Weet moeder en zoon hoe jij tegenover de schoolprestaties staat? Ben je al eens wezen praten met de leraren? Zijn er alternatieven? Wat wil jouw stiefzoon zelf? Hoe denkt hij zijn schoolopleiding te vervolgen? Zou je bereid zijn op verzoek van moeder en/of zoon een andersoortige opleidingsroute te betalen? Nog genoeg vragen te beantwoorden.

  4- Mijn vriendin zou het nog niet eens in haar hoofd halen ook maar te denken dat mij gevraagd kan worden, laat staan van mij verlangd, “de beurs open te trekken”. Dat je dit op deze manier formuleert, zegt veel over hoe je in de relatie staat met vriendin (en haar zoon).
  Bij ons wordt eerst gepraat, niets verondersteld of gefantaseerd, en worden er realistische voorstellen besproken. Niets van: er iets gaande en dat los jij maar (financieel) op. Ook dit is een ethische kwestie.

  Conclusie en advies: geen steekpenningen betalingen, en jullie onderlinge verhoudingen maar eens stevig onder de loep nemen.

  • klaasje123 zegt op

   beste Corretje en Soi,

   Het gaat er niet om om eruit te blijven maar om erin te komen met een lichte medische aandoening en zodoende een life long garantie voor inkomen. En ja Soi, eindeloos gepraat. Meer doen op school, wat wil je zelf. Maak jezelf beter etc etc, blaren op de tong. Intussen 2 verschillend highschools gedaan, een voor sports en een normale. Beterschap beloofd, duurt 1 week. Moeder is het volledig eens dat is het punt niet. En een andere opleidingsroute , ja daarvoor wil ik graag betalen, zoals ik al doe voor de dochter op een private school en een engelse taalschool in australie. Dus ja Soi, er is stevig gepraat.

   • Fransamsterdam zegt op

    Een life long garantie voor inkomen?
    Ik kreeg de indruk dat u de dienstplicht bedoelde. In dat geval betaalt u feitelijk zijn wedde (24 maanden à 9000 Baht plus kost en inwoning). 300.000 Baht voor twee jaar ‘kostschool’ kan een goede investering zijn.
    Maar daar krijg je bij mijn weten geen life long garantie voor inkomen bij. Wellicht bedoelt u een vaste baan in het leger?
    Als het u erom gaat om onder ‘verzwijging’ van een medische afwijking de Thaise overheid een poot uit te draaien en daarom overweegt om een ambtenaar steekpenningen te betalen, vind ik dat moreel verwerpelijk.

 2. Jan Smith zegt op

  Een maand terug was het nog ca. 20.000 baht
  Wordt gegeven aan een jongen die uitgeloot
  was maar wel in de militaire dienst wilde.

  300.000,00 zal wel weer een familie streek zijn

 3. chris zegt op

  Voor mij heel duidelijk: te nooit en te nimmer.
  Heb in de 9 jaar dat ik hier woon nog nooit iemand betaald voor ‘diensten’ en heb ook zelf nooit cadeautjes of geld aangenomen van – in dit geval – studenten die een goed punt willen.

 4. leen zegt op

  Komt mij als een vreemd verhaal over , dat iemand soldaat wil worden, in mijn omgeving wil niemand in het leger omdat ze bang zijn voor de aanslagen in het zuiden en daar het loodje zullen leggen.

  groet Leen.

 5. jhvd zegt op

  Beste Klaasje123,

  Ook weer uit ervaring begin niet met betalen, je blijft betalen.
  ( je geeft zelf ook al aan waar het blijft )

 6. Johan zegt op

  Nooit betalen, het kost je waarschijnlijk al genoeg.

  Laat hem werk zoeken of anders wegsturen.

  Aan zulke figuren heb je niets. Het klint wat bot maar is wel zo.

  Dus NIET betalen !!

  succes

 7. evert zegt op

  Beste Klaasje 123,
  Ik wil je aanraden alles is eens op een rijtje te zetten met het verleden van aanvang dat je ze kent, dan weet je al bijna wat je doen moet ! Ik kan je wat nodige ervaringen vertellen die ik van zeer nabij mee gemaakt heb dat is geen maatstaf maar geeft je een idee wat je kan overkomen maar nogmaals het hoeft niet net zo te gaan.
  succes met wat je besluit.

 8. Ron Bergkotte zegt op

  Ben je er zeker van dat het niet ( evt. voor een deel ) in de zakken van je vriendin of stiefzoon verdwijnt ?
  Kortom, niet aan beginnen !

 9. Jan Borgers zegt op

  Heb hetzelfde meegemaakt eind jaren 90 in de gulden tijd.Werd toen gevraagd om omgerekend 1000 gulden te betalen voor de zoon van mijn Thaise echtgenote om in het Thaise leger toegelaten te worden.Heb dat toen wel gedaan en heb daar achteraf geen spijt van gehad daar hij nu 16 jaar later een goede vaste baan heeft in het leger met een goed inkomen .

 10. janbeute zegt op

  Interesante posting , daar de broer van mijn Thaise ega .
  Ongeveer 3 maanden geleden nog een bedrag van 30000 bath heeft betaalt om zijn zoon een kathoy , die uiteraard niet graag in het leger van de prins wou dienen .
  Dit bedrag is verdwenen in de zakken van de keurings instantie .
  Toen mijn ega mij het verhaal vertelde , zij ik hoe dom kunnen mensen ( je broer) zijn .
  Laat hem dienen , misschien wordt het dan ooit nog eens een echte kerel en geen pussy .
  Maar ook hier bij de leger keuring waard het spook van de corruptie rond .
  Ja beste Heer Prayuth in je eigen gelederen nemen ze het nog steeds niet zo nauw met wat je zoal verteld elke dag op de TV .

  Jan Beute .

 11. thailandganger zegt op

  Klaasje, ik zou betalen als ik vertrouwen heb dat de jongen het ook wil en waar gaat maken.
  Voor een goede (onbepaalde tijd) positie is het gebruikelijk dat er betaald wordt.

 12. theoS zegt op

  Ik woon in Sattahip. Dit is het hoofdkwartier van de Navy. Ik woon midden tussen de Navy officieren en onderofficieren. Die Baht 300.000- is voor betaling van de Officers School en alles wat er bij hoort. Er staat zelfs een groot bord buiten het betreffende Navy kamp met de prijs van Baht 300.000- Er moet ook een toelatings examen gedaan worden en zakt de aanvrager daar voor is het voorbij, wordt hij/zij niet aangenomen, Baht 300.000- of niet. Dit zijn dus geen steek penningen.

 13. theoS zegt op

  Mijn vrouw en mijn zoon van 18 gaan vandaag naar de Amphur om hem te registreren voor de draft, dit kost niets. De Officers School kost geld maar niet de draft en de Officers School moet je betalen, net als alle andere scholen.

 14. marcel zegt op

  Geld investeren in een stiefzoon is normaal,je hebt door zijn moeder te huwen de band aanvaard.Voor wat hoort wat echter en het is aan jou om in te schatten of je investering kans op succes heeft.
  Ben je afkerig van smeergeld-zoals ik-dan doe je er niet aan mee als het niet strikt onvermijdelijk is en je belangen het vereisen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website