Lezersvraag: Stappenplan voor emigratie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
12 mei 2016

Beste lezers,

Ik (Nederlander) heb besloten om samen met mijn Thaise vrouw te gaan emigreren naar Thailand. Op het Thailandblog vind ik een schat aan informatie, maar langzamerhand duizelt het me van de vele tips en adviezen over de te ondernemen acties en soms is het niet duidelijk of tips en mogelijkheden inmiddels verouderd zijn.

Ik vroeg me af of niet iemand, die recent is geëmigreerd naar Thailand (liefst een pensionado), niet een soort concreet stappenplan of een checklist heeft gemaakt, met bij elke stap informatie over hoe en waar hij/zij de zaken heeft geregeld en of hij/zij deze informatie zou willen delen?

Alvast hartelijk dank!

Jak (Mijn e-mail: [email protected])

16 reacties op “Lezersvraag: Stappenplan voor emigratie?”

 1. Rob Surink zegt op

  Ik ben 8 jaar geleden geemigreerd met vrouw, kinderen en kat en hond.
  De eerste regel, wanneer je huisraad etc meeneemt in een container 6 of 12 mtr. vraag prijs aan tot op de kade in Thailand en een 2e prijs tot aan huis in Thailand. Je schrikt van de transportkosten voor Farang in Thailand. Nee dit is gewoon diefstal. Probeer vooraf iemand te vinden voor inklaren en transport in Thaland. De aanbieding die ik had was van mijn Hollandse huis tot op de kade net zo duur als het transport in Thailand.
  Ga naar de Thaise Ambassade, regel je belastingen van Nederland vooraf. En denk als je in Thailand aankomt, je bent rijk, nee hoor je AOW en pensioenen worden door Ned. belast, je krijgt de belasting op je pensioenen later wel terug.
  Verder stijgen de kosten in Thailand regelmatig, maar je geld uit Ned. wordt steeds minder waard. Toen ik vertrok 52 Bath nu rond de 39 Bath. Verder met alles wat je doet, je hebt nauwelijks rechten in Thailand.
  Eenmaal in Thailand, dan krijg je de weg naar immigratie, ligt er aan waar je zit. Elke 90 dagen stempel halen en elk jaar 1.900 bath betalen voor jaarvisum, met de verplichting van 400.000 of 800.000 voor bepaalde tijd op je bankrekening.
  Verder waar ga je wonen, je krijgt gauw verzoeken om buren, kennissen, famile of zelfs mens die je nooit gezien hebt te ondersteunen. Maar reken er op je ziet nooit wat terug en de Noordenzon is dichtbij.
  Kortom, overweeg goed, een vakantie, of een lange vakantie is iets anders dan permanent.
  Ik heb geen spijt gehad en was niet afhankelijk van geld, dus makkelijker, maar mis toch mijn haring, kaas vleeswaren etc en momenteel ook mijn dike trui. Chanthaburi tussen 37 en 40 graden en geen water voor de plantage.

  • NicoB zegt op

   Even iets aanvullen op deze reactie.
   Een goede verhuizer in Nederland heeft vaste contacten in Thailand en die zorgt voor het vervoer van deur tot deur met een prijsopgave vooraf. Maar wil Jak wel z’n inboedel meenemen? Zie mijn onderstaande reactie. We gaan hier dus veel voorbij zien komen, wat misschien helemaal niet aan de orde gesteld hoeft te worden.
   Voor de meeste pensioenen, behalve in elk geval ambtenarenpensioen, kun je vrijstelling krijgen van inkomstenbelasting in NL, dan hoef je dat niet later terug te krijgen, Aow blijft in NL belast.
   Niet bang worden van negatieve reacties, gewoon goed bij je hoofd blijven, dan gaat het wel goed.
   Ja, klimaat, etc, dat is een eigen keuze.
   NicoB

  • Cor Verkerk zegt op

   Het is uiteraard afhankelijk van de leeftijd, maar een ziektekostenverzekering kan heel duur uitvallen

 2. NicoB zegt op

  Beste Jak, kan uw vraag begrijpen en hoop dat uw mijn reactie begrijpt.
  Het zou m.i. nuttig zijn indien u informatie geeft over uw situatie zodat er gericht gereageerd kan worden, u spreekt over emigreren en uw vrouw, dus als gehuwde samen permanent in Thailand gaan wonen, dat zijn de enige feiten.
  Wat is uw situatie, eigen huis of huurhuis, aow, pensioen(en), oud ondernemer met lijfrentepolis(sen en/of levensverzekeringspolis( sen ), inboedel meenemen ja/nee? Hoeveel inboedel? Wanneer naar Thailand? Aldaar huren of kopen of bouwen? Is die info niet beschikbaar wordt het een antwoord met heel veel nutteloze informatie, zo van … als u een eigen huis bezit dan …, als u aow hebt dan …
  Hoe dan ook, ik wens u veel succes met uw voorbereidingen en welkom straks in Thailand.
  NicoB

 3. Leo zegt op

  Beste Jak,
  Voor het verkrijgen van een non-immigrant visa O-A, mulitple entry, heb ik vorig jaar september de volgende stappen moeten zetten.
  1. Verklaring Omtrent het Gedrag, in het Engels, aan te vragen bij de gemeente alwaar je woont. Duurt
  ongeveer 2 weken.
  2. Gezondheidsverklaring, kan worden afgegeven door de huisarts. Thaise Ambassade in Den Haag heeft
  daar een standaard formulier voor. Huisarts dient dit formulier te tekenen, tevens zijn BIG/nummer
  hierop in te vullen. Daarna dit formulier laten legaliseren door het Ministerie van Volksgezondheid,
  Wijnhaven (bij ingang tramtunnel CS) in Den Haag.
  3. Uittreksel uit het geboorteregister. Aan te vragen bij de gemeente waar je geboren bent. Kan, als je het
  niet gelijk meekrijgt, ongeveer 2 weken duren.
  4. Uittreksel uit het bevolkingsregister. Aan te vragen in de gemeente waar je woont. Normaliter wordt dit
  gelijk meegegeven.
  5. Inkomensverklaring SVB met betrekking tot b.v. AOW inkomen. Kan de SVB verstrekken, met naam
  medewerker SVB en “natte” handtekening.
  6. Eventueel overige inkomensverklaringen. Deze moeten in het algemeen worden gelegaliseerd door
  afdeling Exportdocumentatie van de betreffende Kamer van Koophandel.

  Nadat alle bovengenoemde documenten gereed zijn (en in het geval van de gezondheidsverklaring en de inkomensverklaring(en) dus nog extra zijn gelegaliseerd), moeten alle documenten worden gelegaliseerd door het ministerie van buitenlandse zaken, afdeling consulaire diensten / legalisatie.
  Bezuidenhouteseweg 67 in Den Haag, 1e verdieping (nummertje trekken bij balie legalisatie. Beste is er voor 08.45 in de ochtend daar te zijn. Dan gaat het best wel snel. Niet vergeten dat iedere legalisatie weer leges kosten met zich meebrengt. Legalisatie bij BuZa kost geloof ik euro 10,- per te legaliseren document.

  Vervolgens met alle gelegaliseerde documenten naar de Thaise Ambassade, met paspoort, in DRIE-voud ingevuld aanvraagformulier, met pasfoto’ s, (reservering) vliegticket(s). Ook de Thaise Ambassade gaat vervolgens alle documenten weer legaliseren en brengt daarvoor “uiteraard” weer legeskosten in rekening. Vorig jaar was dat euro 90,-. Retirement visa > euro 150,-.
  Ten overvloede misschien: alle documenten moeten een Engelstalige uitleg bevatten.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Gezien hij gaat emigreren uit Nederland is het Non-immigrant “O-A” een visum dat zeker NIET aan te raden is.
   De totale kostprijs is veel te hoog. (kosten visum, kosten te leveren formulieren en kosten legalisaties)
   Dit zijn allemaal nutteloze uitgaven die vermeden kunnen worden.

   Gewoon in Amsterdam een Non-immigrant “O” Single entry aanvragen op basis van Thai huwelijk. Kost 60 Euro.
   Zie website van Consulaat Amsterdam voor de te leveren documenten.
   http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen
   Ga naar – Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries.

   Hij zal 90 dagen bekomen bij binnenkomst, en kan dan vervolgens die periode in Thailand verlengen voor een jaar. Kost 1900 Baht. Jaarlijks te herhalen.
   Gezien hij getrouwd is, enkel 400 000 Baht op de bank of 40 000 Baht inkomen en klaar.

   Geen gedoe met al de in uw reactie genoemd formulieren, bewijzen en legalisaties en de daaraan verbonden kosten.

   Trouwens dat verlengen zal hij uiteindelijk ook moeten doen met dat Non-immigrant O-A wanneer het visum en de verblijfsperiode ervan is opgebruikt.
   Hij kan natuurlijk niet gaan verlengen en opnieuw een Non-immigrant O-A aanvragen, maar dan zal hij daarvoor elke twee jaar moeten terugkeren naar Nederland, want dat is het enige land waar hij dat kan bekomen. Reken dan maar eens uit wat dat visum hem elke twee jaar gaat kosten.

   Zie ook Dossier Visum
   https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf

   Consulaat Amsterdam
   http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen
   Zie – Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries.

   • Lung addie zegt op

    Wat Ronny hier schrijft klopt volledig met de werkelijkheid, zoals steeds bij de comments van Ronny. Ik geloof dat Lee de vraag niet goed gelezen heeft en de zaken verwart met iemand die in Thailand wil gaan huwen. In dat geval het je natuurlijk andere documenten nodig dan gewoon verkassen.

    Wat het eventueel versturen van goederen naar Thailand betreft: ook hier coboyverhalen. Gewoon Windmill Forwarding contacteren, zij doen de rest. Het kostenplaatje valt best mee, tenminste als je selectief omgaat met wat je precies wil versturen en geen overtollige nutteloze rommel verstuurt.

    Defintief verhuizen naar Thailand vraagt een deftige voorbereiding, het is tenslotte een belangrijke stap in het leven die je niet zomaar zet. Zeer belangrijk is de financiele kant van de zaak. De bedoeling kan trouwens niet zijn van stappen achteruit te zetten maar minstens een even goede levensstandaard als in het thuisland te kunnen behouden.
    Ik heb één ervaring omtrent dit: iemand die niet kan voldoen aan de financiele eisen welke Thailand stelt zal het zowat overal ter wereld moeilijk hebben om rond te komen.

   • Eduardus zegt op

    “Gezien hij getrouwd is, enkel 400 000 Baht op de bank of 40 000 Baht inkomen en “klaar”

    Sorry Ronny, maar zo makkelijk gaat dat niet met een jaar visum aanvragen op basis van Thai huwelijk, heb dit eenmaal gedaan….nooit meer, ze vragen je het hemt van je lijf, ze sturen de politie van de immigratiedienst op je dak, bij mij met vier man tegelijk !, vragen foto´s tot ver in de privé sfeer, en JA tot in je slaapkamer !!, buren en vrienden moeten getuigen of het werkelijk wel je woonadres is, en elk jaar weer opnieuw die poppenkast !

    Voor mij en mijn Thaise Vrouw “nooit” meer, dan liever een Retirement visum en 800.000 Bath op de Thaise bankrekening, een paar kopietjes afgeven + 1900 Bath, en je staat binnen 10 minuten weer buiten.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Beste Eduardus,

     Ik heb het over wat minimum financieel nodig is om een jaarverlenging te bekomen.
     Wat je verder beschrijft wat er zal gebeuren staat ook allemaal beschreven in het Dossier Visum, en daarom staat er ook die link bij.
     Ik ga alles niet opnieuw schrijven in elke reactie want dan hoefde ik ook gans dat Dossier niet te maken.
     Trouwens meestal zal je bij een “Thai Marriage” verlenging ook te maken krijgen met de “under consideration” stempel zodat je een enkele weken nadien nog eens terug kan voor de definitieve stempel.
     Niet de eenvoudigste en snelste oplossing dus, maar wel diegene die financieel het minste eist.
     Niet alle immigraties zijn trouwens zo veeleisend bij een “Thai marriage” en de daaropvolgende volgende jaren valt het meestal wel mee.

     Wil hij zijn verlenging op basis van “Retirement” dan kan dat inderdaad ook en dan zijn er financieel nog wel andere oplossingen als enkel die 800 000 Baht. Staat ook in het dossier.

    • NicoB zegt op

     De door Eduardus genoemde reactie van Immigration heeft alles te maken met de schijnhuwelijken die kennelijk op grote schaal bestaan, van de Thaise kant gezien geen onbegrijpelijke reactie dus.
     Mijn Immigration Office raad ook aan om een jaarverlenging van een Retirement Visa te doen op basis van een banksaldo en niet op basis van inkomstenverklaring(en), met als argument, dat dit voor zowel Immigration als jezelf het makkelijkst is en men dan, behoudens uitzonderlijke situaties, geen nader onderzoek hoeft te doen.
     Sommigen zal dit lukken, maar niet iedereen is men zich bij Immigration bewust van, het is dan ook niet meer dan een advies van de zijde van Immigration.
     NicoB

 4. Leo zegt op

  Nog een aanvulling op mijn vorige bericht. Als je permanent in Thailand wilt gaan wonen, dien je je uit te schrijven in Nederland, bij de gemeente waar je woont. Tevens ziektekostenverzekering opzeggen en eventueel een nieuwe afsluiten in Thailand (via AA verzekeringen in Hua Hin / Pattaya gaat dit heel goed).
  Ontheffing bij de belastingdienst aanvragen m.b.t. het betalen van loonheffing op andere inkomsten dan je AOW.

 5. erik zegt op

  Stap 1 tot en met 999: jullie ziektekostenpolis.
  Stap 1.000: alles wat hierboven is genoemd.
  In deze volgorde.

 6. Lung John zegt op

  Beste Jak,

  Ikzelf ben nog niet geemigreerd naar thailand, maar dat komt vroeg of laat. één ding is zeker, als je alles wil weten wat mag en niet mag dan kan ik u alleen maar de raad geven om eens te kijken naar deze site. Alles wat je hier leest is volgens de nieuwe wetgeving in Thailand zelf. Alvast veel succes

  http://www.thailand-info.be/

  Lung

 7. miek37 zegt op

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van de reacties aangezien het bij ons over 3 jaar gaat gebeuren.

 8. Jacques zegt op

  Uw vraag roept weer andere vragen op ten einde een juiste en afgewogen mening te verkondigen. Uw mening staat kennelijk al vast en u wilt gaan emigreren met uw vrouw en ik zou dan ook denken dat u op de hoogte bent van wat er leeft en speelt en nodig is om de emigratie goed te laten verlopen. U vraagt echter om een stappenplan en dit geeft bij mij aan dat u niet volledig op de hoogte bent. Mijn advies is het motto bezint eer ge begint. Ik was niet volledig voorbereid toen ik emigreerde en dan kom je toch tot vervelende conclusies. Bepaalde zaken daar heb je geen invloed op en moet je voor zoete koek nemen en dat moet je wel kunnen. Het beste is om eerst op de proef bijvoorbeeld een jaar hier in Thailand door te brengen en niet alle schepen achter u te verbranden. Wat je kwijt bent is niet zomaar weer gewonnen. Bedenk wel achter de horizon schijnt de zon, maar er is ook kommer en kwel voor velen die of zichzelf niet goed kennen en zich zijn tegen gekomen of er zijn andere aanwijsbare redenen waarom het niet altijd zo uitwerkt als je zou willen.
  Het leven kan hier prettig zijn, maar zorg wel voor voldoende inkomsten en maak een berekening die nog ruimte te over heeft van zo’n 25 % want zoals al eerder is aangegeven als de euro nog meer aan waarde verliest is de lol er snel vanaf en ieder bathje omdraaien is geen pretje. Ook zijn de maatregelen die bijvoorbeeld de Europese bank neemt en de Nederlandse regering niet in het voordeel van de emigrant. Besef wel dat je een soort van tweederangs Nederlandse burger wordt en die zijn nu eenmaal minder geliefd in Nederland.
  Als laatste wil ik u meegeven om zelf de keuze te maken als alles duidelijk is geworden en dit niet te doen voor uw partner en u weet zelf natuurlijk of dit aan de orde is of niet. Succes met uw uiteindelijke beslissing en het beste vanuit een tijdelijk oververhitte Thailand.

  • Barry zegt op

   volkomen gelijk Jacques, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn , heb dik 6 jaar full time in Thailand gewoond , heb meer ongelukkige geëmigreerde Nederlanders gezien dan gelukkige , voor velen is er geen weg meer terug na het verbranden van alle schepen hier in Nederland.
   Maar toegeven zullen ze dat nooit .
   Ga eerst eens een jaartje naar Thailand toe om te kijken of het wel bevalt , Thailand is niet zo goedkoop meer ,( ziektekosten verzekering , maar kom op we zijn gezond hebben we niet nodig , kost niets in het ziekenhuis in Thailand tot er iets gebeurd ) ik heb nu de middenweg genomen vanaf April tm Oktober in Nederland en de rest in Thailand , en ben daar blij mee.
   Maar moest ik kiezen full time Nederland of full time naar Thailand , bleef ik lekker hier in Nederland , ja we hebben veel regeltjes hier en is soms niet leuk , maar daar zijn geen regels , ze willen alleen je geld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website