Lezersvraag: Staat werk boven liefde in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
13 maart 2014

Beste lezers,

Was in Thailand voor een eerste ontmoeting met een Thaise na 9 weken chatten en skypen. De eerste week vierden wij samen vakantie, daarna moest zij gaan werken.

Die eerste week was fantastisch zonder meer. Maar de tweede week was minder, gezien het feit dat ze moest gaan werken. Moest ik de dag alleen volbrengen er was enkel nog tijd voor een dinner.

De druk op haar werk is hoog en ze zorgt met haar loon ook voor de familie. Ze vertelt me dat ze ongelukkig is door haar werk maar voor haar familie moet zorgen.

Hoe kan ik haar hart veroveren want ik hou ontzettend veel van deze vrouw?

Alle advies is welkom.

Vriendelijke groeten,

Frans (uit België)

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Staat werk boven liefde in Thailand?”

 1. Rob V. zegt op

  Sorry maar de vraagstelling lijkt mij niet geheel juist, misschien dat je je aanvraagt of jou partner haar werk boven de liefde stelt. Hoe 2 personenen zich onderling verhouden en op elkaar reageren hangt natuurlijk van hun persoonlijkheid en situatie af. Hoe “de Belg” , “de Nederlander” of “de Thai” is kun je niet stelen, want die is er niet. Dé Belg/Nederlander/Thai bestaat niet, hét individu wel.

  Misschien is het je bekend of opgevallen dat men in Thailand een stuk minder vakantiedagen heeft, veelal slechts officiele vrije dagen. Hangt natuurlijk van de baan af.. een betere baan heeft meer salaris en andere voordeeltjes zoals vakantiedagen. Ik neem dus voor het gemak aan dat je vriendin weinig vakantiedagen heeft of andere arbeidsrechten, het is hard werken voor de doorsnee Thai. Je baan wil je niet op het spel zetten, er moet toch rijst op de plank komen… Nu was ik er niet bij maar het lijkt mij niet bij voorbaat vreemd dat blijven werken heel zwaar woog, dat betekent echter niet dat de liefde minder belangrijk is maar je moet prioriteiten stellen. Op een later moment (betere baan, migratie naar België, …) valt er wat druk weg, blijft er hopelijk meer tijd voor jou en de liefde over.

  Wij zijn in Europa vaak rijk bedeeld met relatief veel vakantiedagen, dan kun je inderdaad makkelijk 3-4 weken onbezorgt op vakantie. Of de liefde er voldoende is kan alleen jij (jullie samen!!) bepalen maar ik zie nog geen rode seinen. Uiteraard is het ook gewoon dat je partner zich zorgen maakt om haar familie. Het sociaal stelsel stelt ook weinig voor, de kinderen moeten dus vaak de ouders ondersteunen of geheel onderhouden. Daar staat genoeg over geschreven op dit blog. Volg je hart (geniet van de liefde en aandacht), gebruik je verstand ook: als je je ergens niet goed bij voelt, kijk of dat onderbuik gevoel komt door onbekend zijn met elkaars cultuur en situatie OF dat iets niet normaal is, als er alarmbellen gaan rinkelen dan weet je genoeg: als je het idee krijgt dat haar familie belangrijker is dan jij bent voor haar, of als ze nu wel heel veel vraagt en jou portemonnee belangrijker lijkt, tja dan moet je nog eens even goed kijken hoe de relatie er nu voor staat. Andersom natuurlijk evengoed, zij weet evenmin of al jouw intenties en uitingen volkomen oprecht zijn. Ga van het goede uit, geniet maar laat je niet gek maken voor het geval jij of zij net de pech heeft een “fout persoon” te hebben getroffen. Maar met wat je hier schrijft zeg ik vooral: geniet samen van de beperkte tijd die je hebt, het is al lastig genoeg voor jullie beiden, niet?? 🙂

 2. william zegt op

  Beste Frans, ik denk de beste weg die je kunt bewandelen is haar door te laten gaan met waar ze mee bezig is, te weten voor haar familie zorgen. Je kunt haar hart enkel veroveren als jij de lasten die zij nu draagt op je neemt, dus financieel voor haar en haar familie gaat zorgen., ( en families in thailand kunnen
  groot zijn )., dus is je hart en vooral je portemonee groot genoeg om die lasten te dragen, doen. Enkel kijk uit als je hiermee gaat starten, bespreek goed wat kan en niet kan, anders kan het voor jou financieel een fiasco gaan worden.

 3. Farang tingtong zegt op

  Beste Frans,
  Werk en privé (liefde) moet je overal ter wereld gescheiden van elkaar houden, dus de vraag van gaat werk boven liefde dat gaat niet op.
  Zonder al te veel op de verschillen in te gaan hoef ik u niet uit te leggen dat het hebben van werk in Thailand niet vergelijken is met dat van ons in het westen!

  U bent u voor het eerst in Thailand geweest na 9 weken chatten en skypen.
  Was u al bekend met het land en de cultuur? Zo niet dan zou ik u willen adviseren om zich wat meer hierin te verdiepen, ook hier op het TB staat het vol met goeie en natuurlijk ook minder goeie adviezen.

  Want als ik het zo lees gaat u wel erg snel en zonder met het vingertje te wijzen,het zinnetje van ze vertelt me dat ze ongelukkig is door haar werk maar voor haar familie moet zorgen, dat heb ik vaker gehoord.
  En liefde maak soms blind, hiermee wil ik niet zeggen dat dit in uw geval zo is hoor.

  Maar het feit dat u vraagt hoe kan ik haar hart veroveren zegt al dat het nog niet wederzijds is.
  Ik zou u als advies willen geven laat de relatie zich ontwikkelen in zijn eigen tempo.

  groet

  • Daniel zegt op

   Mijn persoonlijke mening is dat je mag van geluk spreken dat de dame werk heeft. Werk hebben in Thailand is al een voorrecht, velen hebben geen werk.

 4. Lex K. zegt op

  Beste Frans ( uit Belgie)

  Ik ga alleen antwoord geven op je vraag, geen waarde advies en geen morele praatjes, gewoon recht voor zijn raap zo als het is. dit is je vraag: citaat “De druk op haar werk is hoog en ze zorgt met haar loon ook voor de familie. Ze vertelt me dat ze ongelukkig is door haar werk maar voor haar familie moet zorgen.
  Hoe kan ik haar hart veroveren want ik hou ontzettend veel van deze vrouw? ” einde citaat.

  Door te zorgen dat zij het zelfde, of een liefst een hoger inkomen heeft, zonder dat zij het werk, wat haar ongelukkig maakt, te hoeven doen. m.a.w. zorgen dat zij genoeg inkomen heeft om in het onderhoud van zichzelf en haar familie te voorzien.

  Dit is mijn antwoord, schat het op de juiste waarde in alsjeblieft.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 5. chris zegt op

  Ik wil over een paar opmerkingen maken:
  1. veel Thai ontlenen hun plezier in werken niet aan het salaris maar aan hun collega’s. Thai praten altijd over: ‘my friend in office’. Veel collega’s zijn dan ook met elkaar verbonden buiten het werk. Nieuwe collega;s’;s worden niet geworven via advertenties maar via het netwerk van de bestaande collega’s (een vriend, de dochter van de buurvrouw, een voormalig klasgenootje, een oude dorpsgenoot);
  2. voor veel Thai is het ideaal: niet werken maar thuis relaxen. Werken is goed voor geld maar de netwerken zijn dezelde als de prive-netwerken. Dus als je je het kunt permitteren werk je niet. Werk wordt nauwelijks gezien als persoonlijke ontwikkeling;
  3. Veel Thai verdienen erg weinig zodat er voldoende alternatieven zijn om hetzelfde bedrag te verdienen met andere werkzaamheden: een winkeltje, verkoop van zelfgemaakte spullen, een webshop. Als je een familielid hebt die rijk is (of getrouwd met een rijke buitebnlander) kun je op zijn zak gaan teren;
  4. het aantal vakantiedagen is erg klein. Ikzelf heb als docent op een universiteit 10 betaalde verlofdagen per jaar, naast het grote aantal nationale en Boedhistische feestdagen. In Nederland had ik er ongeveer 35;
  5. Persoonlijk heb ik een bloedhekel aan mensen die van andere profiteren terwijl zij zelf ook wel de handen uit de mouwen kunnen steken. Of het dan om betaald of onbetaald werk gaat vind ik niet zo belangrijk. In een relatie met een Thai vrouw praat je over dit soort zaken.

 6. john zegt op

  Franske ….In thailand werken ze voor hum familie te onderhouden , sommigen moeten hard werken anderen van de familie liggen gans de dag in de hangmat ,ze eten allemaal uit dezelfde pot ! Het enige wat je kan doen voor meer samen te zijn met je vrouw is de familie sponseren zodat zij niet meer hoeft te werken . Natuurlijk voor een europeaan is dit niet de normaalste zaak . Je bent getrouwd met haar en niet met de familie , zij denken anders dan ons ( cultuur verschil )
  Mvg John

 7. BA zegt op

  Het kan ook gewoon een toneelspelletje zijn.

  Een vriendin van mij probeerde dat ook. Altijd zeuren dat ze moe werd van dat werken, tot vervelends aan toe. Als ze binnen kwam als eerste zeggen ik heb geen fut vanavond. Terwijl ze een vrij eenvoudig baantje had, en minimaal de helft van haar tijd op ging aan spelletjes en chatten op de telefoon. Bedoeling was natuurlijk heel eenvoudig, als jij nou even 10.000 baht meer schuift dan kan ik lekker de hele dag thuis zijn. Heel simpel antwoord op gegeven, zolang jij alles weggeven wil aan je familie blijf je maar lekker werken, en als je meent dat je meer geld hebben wilt dan zoek je maar een baantje waar je wel wat moet doen en wat ook iets oplevert op plaats van lui in je stoel hangen en met je telefoon spelen.

  Daarna was dat meteen over. Je moet ergens een grens trekken bij je vriendin of vrouw en daar moet je soms best hard in zijn. Dan komt het pruillipje en dan komen de tranen misschien maar laat ze maar gaan. Sommigen blijven maar doorjengelen over huizen kopen, grond kopen, sinsod, goud, meer geld enz enz. Vergeet nooit dat veel huwelijken, niet alleen farang Thai maar ook gewoon Thai Thai in de eerste plaats ontstaan omdat Thaise vrouwen voornamelijk geïnteresseerd zijn in ‘omhoog trouwen’. Dat komt eerst en als het dan klikt in de relatie dan word er wel eens een keer over liefde gedacht. Thai mannen zijn wat dat betreft een stuk harder voor hun vrouw. De meeste vrouwen weten dat ook en ze testen hun toekomstige partner als het ware. Dat betekend niet dat je je partner niet hoeft te ondersteunen, maar wees redelijk en laat verantwoordelijkheden als ondersteunen van familie gewoon bij haar liggen.

  Ik zeg wel eens tegen mijn vriendin, als ik zo graag geld weggeven wil aan familie dan kan ik het ook wel aan mijn ouders overmaken.

  Persoonlijk denk ik dus dat de kwestie van de vraagsteller gewoon een kwestie van slikken is, vermaak jezelf gedurende de dag, laat haar gewoon naar haar werk gaan en zie het eens een tijdje aan.

 8. frans zegt op

  bedankt rob
  haar eigen salaris is ok , maar door het chatten met mij was haar focus op haar werk minder en het toeval wil dat juist ik bij haar ben ze door haar baas op haar vingers is getikt daar haar werkintensiteit is verminderd.Dus gaat ze terug voluit voor haar werk.
  Dus wat onze plannen in de war stuurde en je ik was upset , dus hier had ik onbegrip voor wat niet ten goede kwam in onze prille relatie

 9. Theo Claassen zegt op

  Jah, ik heb er ook een die 6 dagen werken moet en voor zoontje en het huishouden moet zorgen.
  Zondag’s moet ze wassen en strijken , maar probeer zelf haar wat uit handen te nemen door te koken en huishouden te doen als je toch thuis bent, kan ze zondag’s meer aandacht aan jullie relatie besteden..

 10. BerH zegt op

  Was in Thailand voor een eerste ontmoeting met een Thaise na 9 weken chatten en skypen. De eerste week vierden wij samen vakantie, daarna moest zij gaan werken.

  Hoe kan ik haar hart veroveren want ik hou ontzettend veel van deze vrouw?

  Nou nou,dat is wel heel snel, of bedoel je dat je verliefd bent, dat is wel wat anders. Iemand die verliefd is is tot rare dingen in staat blijf met beide benen op de grond zou ik zeggen

  • bart hoevenaars zegt op

   inderdaad BerH !

   verliefdheid is een vorm van positief overspannen zijn en dat kan rare dingen uitlokken.
   kijk er even doorheen, en probeer de realiteit niet uit het oog te verliezen !

   maar vooral, genieten van de mooie tijd die komen gaat !!
   dat is mijn devies !

   ( maar wel met twee benen op de grond blijven )

 11. Samee zegt op

  ha, hier dus precies het omgekeerde

  geliefde had ik verheugd op een week samen, maar toen moest ze van haar werk nog vier dagen naar Bali.

  Zij ongelukkig en wilde tegen haar baas zeggen dat ze echt niet kon. Ik vind dat ze haar baan voorrang moet geven.

  Zij wil dus voor de liefde kiezen, ik vind dat haar werk belangrijker is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website