Lezersvraag: Sprinkhanen kweken in de Isaan, wie heeft tips?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 maart 2015

Beste lezers,

Ik heb het voornemen om in de Isaan sprinkhanen te gaan kweken. Kan iemand mij tips geven over het houden daarover?

Hoe moet een kweekplaats er uit zien? Wat voor materiaal kan ik gebruiken?

Bij voorbaat mijn dank.

Huib


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Sprinkhanen kweken in de Isaan, wie heeft tips?”

 1. marc goedvolk zegt op

  Mijn tip is sluit alles goed op achter slot en grendel want als je niet oplet eten je eigen buren je hele kudde op voordat je het door hebt! Succes !!

 2. Albert van Doorn zegt op

  http://www.dragons-of-mine.nl/dragons_of_mine/index.php?option=com_content&view=article&id=240:kweken-van-sprinkhanen&catid=50:voedseldieren&Itemid=213

  onder deze link staan wel wetenswaardigheden.

 3. samee zegt op

  Ik vind dat je de vraag op de dermate basis niveau stelt, dat ik me afvraag of je er wel verstandig aan doet.
  Hoeveel vooronderzoek heb je al gedaan?
  Begin thuis eens met een kleine ‘insect farm’

  http://www.openbugfarm.com/

 4. gerrit kraak zegt op

  Toen ik nog reptielen hield heb ik thuis in Nederland treksprinkhanen gekweekt als voederdier. Ik hield ze in bakken met metalen horrengaas, toch kregen ze het voor elkaar omdat kapot te vreten en er vandoor te gaan. Glazen bakken lijken me dus het handigste , alleen oppassen dan dat ze niet oververhit raken.
  Het kweken op zich is gemakkelijk, zorg voor ietwat vochtige aarde waar de eitjes in kunnen worden gelegd en binnen no time heb je jongen, Zeker met de Thaise hoge temperaturen gaat het zeer snel.

 5. Roy zegt op

  In Thailand zijn er ongeveer 20 000 cricket farms.bezoek er een paar voor je begint.
  Om ze te vinden vraag je gewoon op de markt waar ze te koop aangeboden worden.
  hier vind je alvast heel wat info http://teca.fao.org/read/7927
  Waar je ook wel rekening mee moet houden is het feit dat je een werkvergunning nodig hebt.

 6. Wim van Beveren zegt op

  Ik ben een jaar geleden met het kweken van crickets begonnen en doe het nog steeds, heb zelf kweekbakken gemaakt 120 x 50 x 50 ( makkeljk schoon te maken,) beter dan de enorme bakken die de thai gebruiken.
  Maar ik zie het meer als hobby dan als broodwinning.

 7. Ferdinand Sonnebrandt zegt op

  Beste Huib,

  ik ben reeds vele jaren kweker van sprinkhanen, zowel in Belgie als nu in Thailand. In Belgie ben ik ermee gestopt wegens de vele problemen die ik ondervond met de dierenbescherming en allerhande dierenrechtenorganisaties. Ik moest aan zoveel gestelde eisen voldoen dat het praktisch onmogelijk werd op een financieel verantwoorde manier de kweek van deze diertjes verder te zetten. Ik werd onder meer verplicht een berekende vrijeloopruimte voor de diertjes te respecteren, een recreatieplaats te voorzien, sanitaire voorzieningen voor deze dieren te hebben, gescheiden dan nog wel voor de vrouwelijke en mannelijke exemplaren …. dus gewoon niet te doen.

  Dus maar met de kweek uitgeweken naar Thailand, de Isarn, waar niemand het ook maar in zijn hoofd haalt dergelijke stupide voorwaarden aan een toekomstig ondernemer op te leggen.

  Wat heb je nu allemaal nodig voor de kweek? Ook al ben je een mogelijke toekomstige concurrent, ik zal je precies vertellen wat en hoe. Er is tenslotte in Thailand een zodanige grote behoefte aan deze gekweekte sprinkhanen dat ik aan de vraag in mijn eentje niet kan voldoen.

  Om te beginnen heb je een goed geselecteerd kweekkoppeltje nodig. Voor de vrouwelijke exemplaren is er geen probleem in Thailand. Deze zijn meestal heel productief en gemakkelijk te vinden in de vrije natuur. De hoogste concentraties van deze productieve exemplaren vind je zelfs het meest rond grote toeristische trekpleisters als Pattaya.

  De mannelijke exemplaren is wel een groter probleem daar die slechte, al dan niet gegronde, reputatie hebben van lui en ontrouw te zijn. Iets wat de vrouwelijke exemplaren niet op prijs stellen. Dus een goede raad: neem enkele buitenlandse mannelijke exemplaren mee naar de kwekerij in Thailand. Je zal zelf zien dat de vrouwelijke exemplaren daar opvliegen met al hun meest verleidelijke kunsten.

  Het geslacht van deze diertjes herkennen kan in den beginne moeilijk zijn… zeker bij de vrouwelijke exemplaren… er zitten er nogal wat tussen welke op het eerste zicht heel vrouwelijk zijn, maar bij nader onderzoek het dan wel weer niet zijn. Dus enige voorzichtigheid is wel raadzaam. De eenvoudigste manier om hen te herkennen is : je legt het diertje ruggelings op je handpalm … blijft het liggen is het een vrouwtje, springt het diertje weg kan je stellen dat het een mannelijk exemplaar is.

  Wat de behuizing betreft is een heel hoge afsluiting vereist daar deze diertjes nogal hoog en ver kunnen springen. Bij “vlieg”haantjes is dit probleem eenvoudig op te lossen daar je deze kan kortwieken, wat het vliegen onmogelijk maakt. Bij “sprink” hanen kan je moeilijk hun poten kortwieken natuurlijk… dus een hoge afsluiting is zeker nodig.

  eens je dit allemaal onder de knie hebt kan je zorgeloos aan je kwekerij beginnen. Grote opbrengst gegarandeerd en weinig last van allerlei ziekten… deze beestjes zijn echte overlevers en mits het maandelijks toedienen van de nodige financiele injecties ben je zeker van hun productiviteit

  • Huibert zegt op

   Bedankt voor de invormatie.
   Hier kan ik zeker wat mee doen

   Huibert.

 8. Wim van Beveren zegt op

  Even voor de goede orde, sprinkhanen en crickets zijn niet hetzelfde.

 9. Jack G. zegt op

  Ik heb wel eens koninklijke projecten bezocht in Thailand en daar waren volop kikkers en de normale boerderijdieren. Geen Sprinkhanen. Wat mij wel opviel was dat er ook aandacht was voor het kweken van diverse soorten paddenstoelen. Dat leek mij wel wat voor mijn toekomst over 20 jaar als in Thailand ga wonen. Lijkt mij makkelijker dan insecten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website