Beste lezers,

Gezien de situatie in Thailand ben ik van plan om ons spaarkapitaaltje om te zetten in goud. Dat lijkt me voor de toekomst een prima idee voor haar. Ik wil graag halve baht stukjes omdat dat later iets gemakkelijker in te wisselen is.

Is dit verstandig?

Waar kun je in Thailand het beste goud kopen, niet de sieraden maar gewoon goud. Ik heb problemen met de Chinese winkels omdat die allerlei kosten verzinnen. Ik was daar gisteren en ze telde daar bovenop de goudprijs een aantal toeslagen van in total 1.500 baht. Per stuk dus.

De prijs kon omlaag naar 250 baht als ik een baht stukjes zou kopen. “voor het transport per special wagen” Op mijn vraag, moet ik dat per stukje betalen als ik er tien koop? Het antwoord was dus, Ja.

Is er een mogelijkheid in Thailand om sec goud te kopen?

Met vriendelijke groet,

Jan

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Is het verstandig om mijn spaarpot in Thailand om te zetten in goud?”

 1. Rick zegt op

  Als je vaak terug vliegt naar Nederland maak een tussenlanding in Dubai ook hier is het goud zeer goedkoop en kun je zelfs in shopping centre’s ipv. cash pinnen uit een automaat, geld ingeven bv. 1000 dollar en een X aantal ounce goud in 18 of meer karaat in staafvorm ontvangen. Hoe meer je wil hoe duurder het word natuurlijk.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/unitedarabemirates/7720491/The-ATM-that-dispenses-gold-bars.html

 2. bartels zegt op

  Als u bar goud weer wilt verkopen, krijgt u uiteraard minder terug. Waarom koopt u niet gewoon goud via de beurs? De aan en verkoopkosten zijn daar een stuk lager

 3. BA zegt op

  250 baht is op zich niet zo heel gek.

  Toen ik 2 maanden terug oid zelf keek lag de verkoopprijs in de winkel, zelfs terug gerekend naar gewicht puur goud en Amerikaanse dollars, beneden de internationale spot prijs.

  Geen idee hoe dat nu is. Wel werden er voor een sieraad bewerkingskosten gerekend. Transportkosten vind ik dan weer onzin omdat dat in de koop/verkoopspread van de zaak hoort te zitten.

  Via de beurs kopen kan ook, maar ook daar heb je een verschil in bid en ask (koop en verkoop) verder word het meeste goud door middel van futures (termijncontracten) verhandeld. En daar zit door de prijsvorming ook een verschil in de spotprijs en de future prijs. Dat komt doordat de futureprijs normaal gecompenseerd word voor rente (jij betaald nu, maar wil levering over 6 maanden, wil je natuurlijk wel rente over je geld voor zien) en voor opslag (indien de verkoper kosten heeft voor opslag brengt hij die ook in rekening) dit prijsverschil tussen future en spot word naar mate je richting leverdatum gaat steeds kleiner. Voor de afloop kan je kiezen of je je contract wilt settelen (zitten ook kosten aan) of doorrollen (verkoop huidige contract en aankoop volgende contract) maar als het volgende contract duurder is als het huidige verlies je daar ook op. Nog los van het feit dat je rekening moet houden met margins etc als je zelf in futures handeld.

  Is vrij lastig allemaal als het alleen om een spaarpotje gaat. Dan kan je in een goud fonds of ETF gaan zitten of iets anders maar die brengen doorgaans ivm bovenstaande ook beheerskosten in rekening.

  Nadeel van fysiek kopen is dat je geen rente ontvangt (hoewel die op dit moment toch haast niet de moeite is) en dat je het opslaan moet, dus zelf in een safe of ergens anders en dat brengt ook kosten met zich mee. Ik neem tenminste wel aan dat je grote hoeveelheden goud niet zomaar in het nachtkastje legt 🙂 verder loop je evengoed nog steeds het risico bij prijsfluctuaties. Klapt de futuresmarkt in elkaar dan klapt ook de spotprijs in elkaar bijvoorbeeld.

  Gewoon wat zaken om eens te overdenken.

 4. Harry zegt op

  Goud fluctueert heel erg in prijs. En je zal altijd zien, op het moment, dat je om welke reden dan ook verkopen MOET, zit je op de bodem van de historische prijs.
  Ter vergelijk: juli 2009: ca Euro 22,000 per kg, sept 2011 – dec 2013 zo tussen de Euro 40-45,ooo, 31 dec 28,212 en 4 feb: Euro 29,702.

  • corriole zegt op

   Beste Harry wil je iets duidelijker zijn in je vergelijking,

   Gr. corriole

 5. diditje zegt op

  Gewoon mij gedacht!
  Volgens mij kan je best ” fysiek” dus geen ” papieren ” goud aankopen in je eigen land. De goudprijzen zijn, denk ik, op de ganse wereld identiek.
  Bij aankoop in een winkel, moet je uiteraard enige winst betalen voor de winkelier, die persoon moet , per slot van rekening, ook leven!
  De grote vraag is echter, volgens mij, mag men “fysiek” goud, zonder vergunning naar Thailand brengen ??
  Indien wel, kunnen enkele staafjes van 50 gram of enkele Krugerrands, je probleem oplossen.
  Helaas heb ik dit probleem niet!
  Hopelijk lukt alles.
  Diditje.

 6. Leo Gerritsen zegt op

  Goud kopen kan makkelijk en veilig in de Chinese buurt in Bangkok.

  Koop je sieraadgoud dan moet je toeslagen betalen, het verschil tussen aankoop en verkoop is realtief hoog (het goud dat de winkel inkoopt laten ze omsmelten)
  Koop je bars dan is de toeslag laag.
  Koop geen papieren goud, dat is precies als papier geld en aandelen, het is handen van de banken en die hanteren de kaasschaaf. Elke keer dat je je eigendom verplaatst schaven zij er een laagje af.
  Papier goud is erg kwetsbaar want de echte voorraad is zo’n 1 % van de appieren voorraad, dus als er iets gebeurd is papier alleen maar papier.
  Ook goud is echt alleen maar goud, in tijden van schaarste is het best land te hebben zodat je kunt zorgen voor eten.
  Koop gangbare bars, mocht er paniek komen dan kan je nog altijd de bars in stukjes hakken. Koop goud bars met een voor Thailand gerespekteerd merkteken. En natuurlijk ga naar een van de gerespekteerde zaken van Bangkok, die kunnen zich niet veroorloven gekken aanspraken te maken.
  Sukses !

  • colorwings zegt op

   Ik schrijf het hier even fonetisch (zoals mijn vrouw het uitspreekt), een goede en goedkope winkel met zowel sieraden als staven is Huasengheng aan de Yaowarat (Chinatown) (op de hoek met een kleine soi, en rechts als je vanuit het treinstation richting komt). het is er op ieder moment van de dag erg druk.

   • Leo zegt op

    Precies http://www.thailandbullion.com/huasengheng

 7. diditje zegt op

  Na enig nadenken.
  Tenslotte is het antwoord heel eenvoudig.
  Goud koop je enkel ; officieel !
  Dus niet in winkels of dergelijke! Die mensen moeten OOK leven.
  Zoek dus de weg om OFFICIEEL goud te kopen !!!
  Tenzij het natuurlijk om een stukje van een halve bath gaat.
  Al het beste met je belegging.
  Diditje.

 8. ronny sisaket zegt op

  Opletten met het gehalte van goud in Thailand het is niet altijd 99,99 % maar soms ook 96,99% en dat lijkt goedkoper

  mvg
  ronny

 9. patrick zegt op

  Beste jan,

  wat is juist de bedoeling om goud aan te kopen?staan je centen op een thais e bank en vrees je voor een devaluatie?staan je centen in NL of BE en vrees je voor een collapse,dus m.a.w koop je als kapitaal bescherming???of wil je proberen geld te verdienen erop?

  als het doel kapitaalbescherming is koop je het best fysiek goud,in Thailand in BKK in china town,in je eigen land via d e bank of goudhandelaren of natuurlijk kan ook online gekocht worden.
  http://www.gold4ex.be
  Koop altijd 99,99%,vraag certificaat en kijk of het nummer op het certificaat klopt met het nummer geslagen in d e bar en vraag ook een factuur,zeker als je in Europa koopt en het mee wil nemen naar thailand.in het laatste geval informeer voor vertrek bij d e douane,welke formaliteiten je moet vervullen en wees je ook bewust van de kapitaal kontroles,weet niet hoe z e voor het moment zij,maar die gaan zeker verstrengen om kapitaal vlucht tegen te houden ivm d e situatie in Europa.

  wil je eraan verdienen en makkelijk kunnen kopen/verkopen,kun je of een rekening openen bij een futures broker en handelen in futures,maar dat is meer iets voor iemand die gewoon is te traden,niet goed voor het hart(bezin voor je begint)!
  **bvb http://www.selfinvest.be als je je rekening in europa wilt,wat ik niet echt aanraadt.
  **in amerika zijn tientallen future brokers,google eens,

  ** een andere mogelijkheid id handelen in CFD (contracts for difference),het best via een Engelse broker(spreadbetting) winsten zijn daar niet belastbaar?www.caiptalspreads.com of google
  of zoals iemand hierboven al zei handelen in ETF(exchange traded funds) bestaat zowat op alles,dus ook in goud kun je via een online broker in aandelen en je kunt dan kopen en verkopen in aantal aandelen je zelf wilt,afhankelijk van je strategie.bekijk ook eens d e goudmijnen.

  Conclusie:wil je gewoon goud als kapitaal bescherming,koop FYSIEK goud ,en weet dat er enorme schommelingen kunnen voordoen en het een hele tijd (jaren) kan duren voor je eventueel break even staat of winst kan maken,t kan natuurijk ook onmiddellijk geen stijgen en dat je na enkele maanden 20-03-40% of meer winst kan maken,maar ne kilo blijft ne kilo 🙂

  wil je handelen via een of andere broker en konstant kopen en verkopen,weet dat je dan alleen maar papier goud bezit,weliswaar sommige met het recht goud te kopen,maar t zal e r dan moeten zijn,want zelfs de grootste brokers/banken hebben maar enkele % goud ter dekking van hun uitstaande kontrakten,hoeveel weet niemand juist,maar tis heel weinig.en ik hoop van harte dat er zo vlug moeglijk een dag komt dat d e papieren klanten hun goud willen omzetten in fysiek,dan gaan we waarschijnlijk ENORM vuurwerk zien.Kijk naar Duitsland het vroeg een jaar terug zijn goud terug uit van Amerika,ze beloofden terug te geven over een periode van 7j,als het e r lag mag het toch geen probleem zijn het in een container te stoppen en op te sturen.ze kregen dit jaar een eerste zending terug,en wat voor een!nu we wijken te ver af,maar ik denk dat fysiek goud de best keuze is,tuurlijk nooit al je centje s erin stoppen.en misschien wat munten(Krugerrands) kopen,makkelijk om te wisselen ok iets mee te betalen bij een serieuze crisis

  • BA zegt op

   Kleine toevoeging hierop:

   Als je het via ‘papier goud’ doet dan zit er een heel belangrijk verschil tussen een zogenaamd futures contract en bijvoorbeeld een CFD broker.

   Een future contract is een effect op naam en de verkoper is op de settlement date ook daadwerkelijk verplicht tot leveren, hetzij in cash of fysiek. Dit word verzorgd door de Clearing welke er voor zorgt dat jij ook daadwerkelijk je geld krijgt.

   Bij een CFD heb je in feite helemaal niks. Je gaat een overeenkomst aan met de ‘broker’ dat je op het prijsverschil wed. Je koopt dus niks op een markt. Die brokers hebben dezelfde modus operandi als een online pokerspel. Ze nemen het geld van hun klanten. Ze zetten dat op een rekening in een belastingparadijs en trekken er rente van, of beleggen het zelf. Ze weten exact door hun software hoeveel klanten er long en short in welk product zitten, dat risico dekken ze af in de echte markt. Ze houden marge aan omdat ze af en toe wat uitbetalen moeten en that’s it. Als je daar veel vermogen parkeert en zo’n broker gaat over de kopen kan je je hele spul kwijt zijn en kan je overal naar fluiten. Persoonlijk vind ik CFD’s alleen leuk voor als je een paar honderd euro playmoney hebt, meer ook niet.

   Bij kapitaalberscherming is dat in elk geval een wezenlijk verschil.

 10. Cees Bakker zegt op

  Je moet nooit je geld op een paard gokken.Maar een voor een gedeelte goud kopen (echt goud en geen papier goud)is zeker een goed idee.Want als het echt slecht gaat met de economie van een land of door inflatie word goud meer waard.Koop het goud hier en niet in Nederland of België want dat is maximaal 18 karaat en hier is het bijna 24 karaat.En toch goedkoper.

 11. Leo Gerritsen zegt op

  Koop het goud in Thailand, want het is voor een reserve in Thailand.
  Koop dan ook het soort goud waar de Thai het meeste vertrouwen in heeft.
  En dat is 96,5% goud (23 karaat) van een gerenommeerde verkoper.
  Er zijn vele chinese goudwinkels overal in Thailand. De meeste willen geen bar goud, want daar kunnen ze niet veel aan verdienen. Dus ga naar Bangkok, daar in Yaoworat road zitten de meeste gerenommeerde.
  Ik heb een maandje terug goud gekocht bij Hua Seng Heng. Voor grote bedragen kan je bij de buurman
  terecht, dat is een bank en deze hanteert dezelfde tarieven. Het is handiger daar want ze tellen het geld op de balie waar je beiden zicht op hebt. Bij Hua Sreng Heng is het zicht iets minder. Dus voor grotere bedagen naar de buur.

  shop : http://bkkchinois.wordpress.com/2012/11/24/the-gold-shop-the-purest-gold-in-bangkok/
  goud : http://www.thailandqa.com/forum/showthread.php?35247-What-makes-Thai-gold-so-much-better-Buying-advice-added

  nog een : http://gold.yabz.com/where_to_buy_gold.htm

  en dan een foto van een echte goudbaar van Thailand (met de stempel van Seng Heng !).
  http://www.thailandbullion.com/sites/default/files/pictures/HuaHengHeng/HuaSengHeng_goldbar1.png
  de webpagina : http://www.thailandbullion.com/huasengheng

  Zoals je ziet wordt het goud niet extra opgepoetst, het heeft voor de Thai geen verzamelaarswaarde, het is geld. Er zijn wel verzamelingen maar dan praten we over hele andere prijzen, munten met een waarde vele malen hoger dan hun ‘face value’.

  Sukses,
  Leo.

  In Thailand geen vreemde munten kopen tenzij je in het circuit verkeert die deze munten kan waarderen.
  De doorsnee Thai kent goud als een ketting (sin sod) en als baargoud. Maar verzamelingengoud dat soort kent alleen de rijke thais.

 12. Roland zegt op

  Als ik je mijn bescheiden mening mag geven zou ik je voorstellen je plannen te wijzigen.
  Uiteraard ken ik de omvang niet van je spaarcenten en waar die zich op heden bevinden.
  Doch zou ik je afraden je centen te beleggen in goud, noch in fysiek goud, noch in goud certificaten.
  Je moet goed bedenken dat goud geen belegging is maar een soort verzekering in barre tijden.
  De wereldeconomieen zijn de voorbije crisissen (~9 jaar) te boven aan het komen. Dus “barre tijden” zijn echt niet in zicht, wel integendeel.
  Bedenk ook dat goud 0% rente opbrent!
  In Thailand krijg je al gauw 2.5 – 3.00% intrest, met een afhouding van 15%. Dus merkelijk meer dan in Nederland of Belgie.
  En als je van plan bent in Thailand te blijven dan is munterosie niet zo zeer te vrezen, dan ben je niet meer afhankelijk van wisselkoersen, je geld staat hier en je geeft het ook hier uit.
  Trouwens mijn persoonlijke mening is dat de goudprijs de komende jaren nog enkele procenten lager kan. Simpleweg omdat die “verzekering” niet meer nodig is bij sterk oplevende marken, waar alle economen het eens over zijn.
  Ik zou zeggen zet je centjes vast op termijnrekeningen (fix account) voor 6, 9 of 12 maanden en verleng dit na elke termijn opnieuw. Misschien ook te overwegen is een klein deel te beleggen in solide aandelen welke ook nog een dividend uitkeren. Uiteraard zijn aandelen beleggingen welke een bepaald risico inhouden. Je bank kan je daarover de nodige info verschaffen.
  Veel succes.
  .

  • Leo Gerritsen zegt op

   Goud is goud al zolang als de mensheid handelt, papiergeld is papier en banken gaan failliet.
   En in Thailand is er geen bankgarantie.
   Goud behoudt zijn waarde, ook al fluctueert het uitgedrukt in papiergeld. Anders gezegd wat
   je vroeger kocht voor een gram goud dat kan je nu nog steeds kopen voor hetzelfde gewicht aan goud.
   ‘sterk oplevende markten’ sorry hoor, maar de economie is nog niet stabiel laat staan sterk oplevend.
   De economie van Thailand wordt op dit moment politiek bepaalt en daarin speelt in grote mate de schulden die zijn ontstaan door het rijstschandaal. Vele mensen fluisteren dat de regering probeert het geld dat op de banken staat aan te wenden om de boeren gerust te stellen. Een soort van lening met uitgestelde terugbetaling ( r o o f ).
   Vandaar dat het goed is om een bepaald bedrag aan geld in goud om te zetten. Het goud wordt alleen maar lager in papiergeld waarde omdat er in Europa een aantal landen geld moeten terug betalen aan de centrale bank en daarvoor brengen ze nu hun goudvoorraad voorzichtig beetje bij beetje op de markt.
   Er wordt meer goud geconsumeerd dan dat er wordt ‘gemaakt’. China koopt voorzichtig zo veel mogelijk goud op, want het wil zich presenteren als de volgende internationale valuta. De economie van de USA wordt mede bepaald door de hoeveelheid papiergeld dat de de Federale Bank print zonder dat daar een garantiestelling voor is. En de roekeloze uitgaven op gebied van oorlog ( = kaptiaalsvernietiging). Oftewel het amerikaanse geld ontwaardt. Gezien de problemen in de wereld verwacht Amerika een geweldige terugslag als blijkt dat bepaalde projekties niet uitkomen en de mensen erachter komen dat ze b e d u v e l d zijn. Een burgeroorlog is in de maak.
   Het zijn ook de beleggingen in Amerika die ervoor gezorgd hebben dat de spaarpotten van onze Nederlandse pensioenen geheel zijn afgeroomd, tja tja dat was een flinke zet.
   Dus kijk zo rooskleurig als maar kan, maar ben voorbereid voor nog een paar moeilijke jaren.
   En tja, dit is een heel uitgesproken meninig 🙂

   Sukses,
   Leo.

 13. Tommy zegt op

  Kijk eens naar deze link, hier staat alles wat je vraag. In Thailand betaal je geen commissie alleen de goudprijs bij deze winkels. Wordt netjes aangegeven bij de deur. Koop sieraden bv kettingen van 23 carat geen problemen met de douane, sieraden zijn vrij om vrij van belasting.
  http://www.asiatradingonline.com/gold.htm

 14. Leo zegt op

  Hoi Jan,

  Ik zou je willen vragen om eens te reageren op alle inzendingen. Dan weten wij ook weer wat meer.
  Nu is de kans groot dat we maar wat gaan spekuleren. Ik heb daar geen zijn in, ik heb wel zin in spekulaas.

  Groetjes,
  Leo.

 15. jandekker zegt op

  Nou dat klopt wel zo’n beetje Leo, ik heb een paar reacties gezien die voor mij hout snijden. Lees mijn artikel eens goed en dan zou je er achter kunnen komen dat:
  – Het gaat om een kapitaaltje, geen miljoenen Thb.
  – Het gaat om kapitaalszekerheid, niet om te beleggen
  – Het gaat over waar je in Thailand het beste goud kunt kopen.
  – Ik woon in Thailand

  Als dat door de lezers er uit gevist was, waren de antwoorden wellicht doeltreffender geweest.

  Met dank aan BA, Diditje, Patrick en Leo Gerritsen die naar mijn mening de beste reacties gaven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website