Beste lezers,

Ik heb sinds een half jaar een (spaar)rekening in Thailand. Deze rekening gebruik ik voornamelijk om minder bankkosten te betalen dan bij ATM opnames. Nu heb ik een vraag over de aankomende aangifte inkomstenbelasting (vermogensbelasting).

Mijn Thaise rekening is momenteel bijna leeg (THB 140) en in januari zal ik dan weer opnieuw uit Nederland geld overmaken. Is er enig nut om deze rekening voor 31 december helemaal leeg te halen en dus op mijn aangifte niet te vermelden dat ik een Thaise rekening heb? Of moet ik als ik mijn rekening niet leeg haal die THB 140 dan aangeven bij spaargeld in het buitenland?

En zou dit enige consequentie hebben bij mijn bank (Bangkok Bank)? Ze zeiden mij dat ik geen bankkosten hoef te betalen als ik gemiddeld in het jaar THB 2000 op mijn rekening heb staan en dat ik het een half jaar leeg mag hebben maar hun Engels was maar beperkt en helemaal zeker ben ik er niet van.

En mocht ik nu voor het eind van het jaar wel geld over willen maken vanuit Nederland en dus dan een paar duizend euro in Thailand op mijn rekening heb staan, hoe verrekenen ze dit dan met wisselkoersen etc?

Met vriendelijke groet,

Fred


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Spaargeld in Thailand met betrekking tot belastingaangifte”

 1. riekie zegt op

  je kunt een fikst rekening nemen krijg je ook nog wat rente
  kan voor 11 maanden 8 maanden ligt aan de aanbieding

 2. Henry zegt op

  Ja dat zal een super bedrag zijn wat er betaald moet worden aan belasting over een bedrag van THB 140 zulke bedragen worden geen eens doorgegeven .

 3. Gerardus Hartman zegt op

  In aangifte belastingen 2014 staat: waren de bezittingen van u, fiscale partner en de minderjarige kinderen meer waard dan 42.278E? Neen: u behoeft vraag 20 t/m 23 niet in te vullen. Vraag 20b gaat over bank- en spaartegoeden en premiedepots in het buitenland met invullen van vraag 23.: Buitenlandse bank- en spaartegoeden en premiedepots met noemen van bank landcode en bedrag op rekening per 31-12-2014.
  AOW-ers met minder gezamenlijk bezit dan 42.278E over 2014 kunnen dus belastingvrije bankrekening in Thailand aanhouden met overmaken van gelden vanuit Nederland zolang totaalbedrag minder blijft.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Fred, je hoeft je helemaal niet ongerust te maken over heffing van inkomstenbelasting over je Nederlandse dan wel Thaise bankrekeningen door Nederland bij wonen in Thailand. De heffing hierover is toegewezen aan Thailand (artikel 11, lid 1 van het Belastingverdrag Nederland-Thailand). Nu kent het 2e lid hier wel een aanvulling op in die zin, dat in het bronland ook mag worden geheven naar een forfaitair tarief. Nederland maakt geen gebruik van deze mogelijkheid. Zou zij dat wel willen dan moet eerst de Nationale wetgeving worden aangepast.

  Gerardus Hartman, ik lees in jouw reactie dat jij een vraag op je scherm hebt gekregen over spaartegoeden, etc. in Nederland of in het buitenland.
  Mocht jij net als Fred ook in Thailand wonen, dan kan dat maar op 1 ding wijzen: jij hebt het verkeerde belastingprogramma gedownload. De aangifte voor niet-ingezetenen kent slechts 1 vraag als het gaat om box 3 – sparen en beleggen en wel:

  “Had u in 2014 (rechten op) onroerende zaken in Nederland of winstrechten in een onderneming in Nederland?”

  Deze rechten worden, ook weer conform het belastingverdrag, wél belast in Nederland. Maar daar blijft het dan ook bij.

  • Lammert de Haan zegt op

   Even als aanvulling: ik ga er wel vanuit dat Fred inwoner van Thailand is (al een halfjaar een Thaise bankrekening) en dus ‘buitenlandse belastingplichtige’ is.

   • Johan zegt op

    Volgens mij woont Fred in nederland dus dan gelden er andere regels. Dus een van ons leest het verkeerd.

    • Lammert de Haan zegt op

     Nee Johan, we lezen het beiden niet verkeert. De vrager geeft dit nl. niet aan in zijn vraagstelling. Maar dat er in Thailandblog zo’n vraag wordt gesteld doet mij vermoeden dat hij in Thailand woont. Dan zou er nl. enige twijfel over kunnen bestaan over de vraag waar dit belast is: in Nederland of in Thailand.Zie ook mijn aanvulling op de eerste reactie.

     Woon je in Nederland, dan is het toch wel duidelijk dat je onder de werking van de Nederlandse belastingwetgeving valt en kan er vervolgens geen twijfel ontstaan over de vraag waar spaartegoeden belast zijn (lijkt me).

     Maar misschien kan vragensteller hier meer duidelijk over geven.

  • Fred zegt op

   Ja ik woon gewoon in Nederland en heb deze Thaise rekening alleen maar om goedkoper geld te kunnen opnemen.

   In Nederland heb ik spaargeld dus ik zal sowieso vermogensbelasting moeten betalen.

   Het gaat mij er dus om of het zinvol is om mijn Thaise rekening buiten de boeken te houden. Want Henry kan wel zeggen dat zulke bedragen niet eens worden doorgegeven maar ik wil alles gewoon volgens de regels doen.

   Tot op heden heb ik dus nog geen antwoord gezien op mijn vragen.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dan is de zaak nu compleet helder Fred en kun je het antwoord op je vraag lezen in een latere reactie van mij. Jij stelt terecht een vraagteken bij enkele reacties, die aangeven dat er geen uitwisseling tussen Thailand en Nederland (en omgekeerd) op dit punt is. Maar ik schreef het al: “wat nog niet is kan komen”. En zoiets kan heel snel worden geregeld. Het Belastingverdrag Nederland-Thailand kent een artikel, regelende de plicht van uitwisseling van informatie in belastingaangelegenheden. Het Ministerie van Financiën is op “oorlogspad” daar waar het betreft buitenlandse spaarrekeningen van Nederlandse belastingplichtigen. En dat is geheel terecht!
    Op die manier zijn de laatste tijd al ettelijke miljoenen aan belastinggelden binnengeharkt.

    Jij geeft trouwens zelf al aan geheel overeenkomstig de wettelijke bepalingen te willen handelen. En dat lijkt me heel verstandig. Zie wat er anders kan gebeuren mijn latere bericht.

    Overigens zie ik ook dat het nu nog maar om een zeer gering bedrag gaat, wat op de Thaise rekening staat en heeft het voor je aangifte over 2015 niet of nauwelijks betekenis. Let er daarbij wel op dat het zelfs om de saldi per 1 januari 2015 gaat. En toen bestond deze Thaise rekening misschien nog niet eens. Maar wellicht ga je daar in de toekomst uitbreiding aan geven om opnamekosten te voorkomen. En dan is het zeker zaak om de Thaise rekening wél te betrekken bij je Nederlandse aangifte inkomstenbelasting!

   • Kees 2 zegt op

    Het lijkt mij dan helder: je woont in NL, dan moet je ook vermogen op buitenlandse rekeningen opgeven (mbt box 3). Doe je dat niet, dan ontduik je de belasting. Maar over wat voor bedrag praten we; hoeveel wilje overmaken? 10 of 20.000 euro? Als dat boven de vrijstellingsgrens is, bespaar je 1,2%, dus 120 tot 240 euro belasting als je gaat ontduiken… Wil je daarvoor belastingontduiker worden? Met het risico dat je misschien ooit gepakt wordt en een boete moet betalen?

    Ik weet dat de belasting speciaal let op grote bedragen die eind december cash opgenomen worden (door mensen die hun box 3 vermogen per peildatum 1 januari willen drukken).
    Het is niet uit te sluiten dat ze ook letten op grote bedragen die overgemaakt worden naar het buitenland.

    Ik ben uitgeschreven uit NL en hoef alleen mijn box 3 bezittingen in NL op te geven.

 5. Johan zegt op

  Geven thaise banken tegoeden van buitenlanders dan door?

  • Lammert de Haan zegt op

   Johan, dat gebeurt tot nu toe nog niet maar ‘wat niet is kan komen’ moet je maar denken.

   Overigens zou ik zo’n suggestieve opmerking nooit plaatsen in een openbaar blog of forum. Als je als ‘binnenlandse belastingplichtige’ aangehouden spaartegoeden etc. in het buitenland verzwijgt en de Belastingdienst krijgt hier de vinger achter (wat steeds vaker gebeurt), dan is ‘Leiden in last’. Of zeg maar heel Nederland. Als dit van enige betekenis is, dan kun je rekenen op een naheffingsaanslag én een vergrijpboete van 100%. De vrijwillige ‘inkeerregeling’ is ten einde.

   Vervolgens mag je maar hopen dat deze vergrijpboete wordt afgewikkeld in de vorm van een ‘bestuurlijke boete’ en niet wordt getrokken naar het Strafrecht, want dan is zelfs niet alleen “Nederland in last’ maar heel Europa.

   Als fiscalist, gespecialiseerd in internationaal belastingrecht, zal ik Nederlandse klanten (ja: daar heb ik er ook nog een paar van) nooit een suggestie doen in die richting. Want als dat door de Belastingdienst kan worden aangetoond, dan kan ik rekenen op een zelfde vergrijpboete als m’n klant. En daar is m’n bedrijfs-W.A. niet op berekend!

 6. Danielle. zegt op

  Zou je niet beter dergelijke kapitalen op een veilige plaats laten. Zo krijg je zeker geen problemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website