Beste lezers,

Ik zou graag willen weten wat slim is om te doen qua geld. Ik ga volgende maand naar Thailand en vroeg me af of ik gewoon moet pinnen in Thailand of cash geld meenemen? Dit omdat de euro zo laag staat ten opzichte van de baht.

Hopelijk kunnen jullie me advies geven.

Groetjes,

Miranda


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Lezersvraag: Wat is slim, pinnen of cash geld meenemen naar Thailand?”

 1. BA zegt op

  Miranda,

  Als je geld meeneemt en het hier bij een wisselkantoor (let op, niet op het vliegveld!) omwisselt, dan krijg je doorgaans de beste koers.

  Als je het hier pint dan heb je meestal de slechtste koers.

  Je mag maximaal 10.000 euro uitvoeren vanuit Nederland. Of je zelf met zo veel geld op zak wilt reizen is vervolgens aan jou.

  • bhuddaboll zegt op

   Cash meenemen. Pinnen zoals gezegd kost 150 bath in Thailand. Maar zover ik weet wordt er in Nederland ook nog tussen de 3 euro 50 a 4 euro afgeschreven per keer. Dus 1 keer pinnen kost 8 euro per keer.
   Voor zover ik weet geven de meeste banken 10 000 bath . Er zijn er wel waar je meer kan pinnen ,maar dan moet je al goed gaan zoeken welke en waar ze staan.
   Als je cash mee neemt heb je ook een beter wisselkoers.

   Bij het vliegveld is de koers hoger ongeveer 1 bath per euro.
   Maar soms heb je start kapitaal nodig voor taxi .

  • Cornelis zegt op

   Zelfs op Suvarnabuhmi is een goede koers te krijgen, maar je moet er iets verder voor lopen. Op maandag 2 maart was de koers bij vrijwel alle wisselkantoren op het vliegveld rond de 33,3, maar ik wist uit ervaring dat ik even naar de kelderverdieping moest – het niveau van de toegang tot de railverbinding met de stad – en daar was de koers bij ValuePlus 36,1. Een leuk verschil als je 800 euro omwisselt…………

 2. dick zegt op

  cash meenemen tot 10000 euro
  Moet alleen even kijken of je het daar op een rekening kunt zetten. Zou handig zijn als je die kunt openen (of gewoon al hebt) scheelt gewoon teveel . Ook pinnen is best duur. Eerst kost het 150 baht om te pinnen en dan nog een koers van een baht minder per euro.
  Succes

 3. dick zegt op

  O kijk ook even welke bank .maar dat scheelt niet zoveel.
  En natuurlijk niet op vliegveld wisselen.

 4. loe zegt op

  Inmiddels zijn de kosten voor pinnen in Thailand (van een Nederlandse bank) verhoogd naar 180 baht per keer. Als je gaat pinnen is het dus verstandig een zo groot mogelijk bedrag per keer te pinnen.
  Pinnen vanaf een Thaise bank is gratis, maar dan moet je wel een rekening hebben.
  Cash geld is dus het voordeligst (als je niet beroofd of bestolen wordt)

  • Jörg zegt op

   Pinnen via je Thaise rekening is niet altijd gratis. Vaak is het alleen gratis bij jr eigen bank en in de plaats waar je je rekening hebt lopen.

   Desalniettemin is geld overmaken naar je Thaise bankrekening, als je die hebt, geen slecht idee. Je zet de koers dan als het ware vast.

 5. Jan zegt op

  Ik sluit me aan… maar is het nu wel slim om naar Thailand te gaan?

  De koers van de Euro t.o.v. de Baht is wel erg laag nu. Laatst (vorige week was ik nog in Thailand) kreeg ik 34,28….
  Reden voor mij om een vraagteken te zetten bij een mogelijk nieuw bezoek aan Thailand. Ik verwacht wel verandering van de situatie… maar daar koopt niemand wat voor.

  • Sonny zegt op

   @Jan, of het slim is nu naar Thailand te gaan is toch geen antwoord op de vraag er zijn, er zijn zat mensen die al maanden geleden een vakantie hebben geboekt. Wordt soms een beetje moe van al die non-reacties. @Miranda, zoals je ziet kiezen de meeste mensen (en ik de laatste paar jaar ook) voor het meenemen van cash.Een pinbeurt kost je al gauw ca. € 10,- (180 bht Thaise bank, tussen de 2,40 en 3,50 NL’dse bank en het koersverschil) reken uit je winst…

   • Jan zegt op

    Ik lees veel reacties die niet direct een antwoord inhouden (op gestelde vragen).
    Nu ken ik de omstandigheden niet (zijn er -bij voorbeeld- al hotels in Thailand geboekt?) maar landen als Maleisie en Laos (waar ik ook onlangs ben geweest) zijn nu wel aantrekkelijker qua kosten dan Thailand. Dat was voor mij de reden om de vraag (maar is het nu wel slim om naar Thailand te gaan?) te stellen.

 6. Theo zegt op

  Cash meenemen.
  Wisselen bij een grote bank. Bevalt mij uitstekend en vooral zonder risico’s.

 7. Rob zegt op

  Op vele plaatsen in Thailand vooral buiten Bangkok kun je nog steeds niet pinnen met in iedergeval,ING, RABO OF AMRO kaart. Verschild per bank of het geweigert wordt maar ken ook vele verhalen dat de kaart gelijk bij de eerste poging opgegeten werd.

 8. bona zegt op

  Uiteraard is pinnen de slechtste en minst verstandige wijze van wisselen. Sommigen doen het al jaren en klagen steen en been. Dus de nodige cash meenemen en enkel pinnen in noodgevallen.
  Indien je regelmatig naar Thailand gaat, zou ik het nodige ondernemen om een Thaise rekening te openen zodat je geld kan overschrijven. Dit is het voordeligst.
  Prettige reis.

  • John Chiang rai zegt op

   De meeste banken in Europa hebben om fraude te voorkomen een bepaald Limit wat je per dag/of week kunt pinnen. Je kunt dit Limit voor je buitenlandse reis laten veranderen,als je de bank een persoonlijke opdracht geeft. Of pinnen de slechste en minst verstandigste optie is betwijfel ik,en wordt eerst duidelijk bij een verlies van een groot cash bedrag,waarbij je bij verlies van bijv. een EC Card de mogelijkheid hebt deze af te melden,zodat de schade beperkt blijft.

 9. geert zegt op

  cash meenemen en wisselen bij een goudshop beste koers

 10. printen zegt op

  Het is geen 150 baht, maar 180 dat je moet betalen als je pint. Met andere woorden als je 10.000 baht pint, dan wordt er 10.180 baht afgeschreven van je bankrekening.

  Een uitzondering is de AEON-bank. Die vraagt 150 baht.

 11. Marinella zegt op

  Geen geld opnemen via de bank is mijn advies.
  In januari voor 15.000 bath 438,00 moeten betalen via de ING en TMB.
  ING vertelde mij dat de thaise bank zoveel kosten berekende.
  De baht stond op 37 dus reken uit hoeveel het mij gekost heeft.
  Ik heb dit al eens op thailandbloq gezet maar helaas geen reacties gehad.
  Pure diefstal vind ik het.

 12. leon1 zegt op

  Het maakt niet uit of je cash meenemt of gaat pinnen, dat is voor ieder persoonlijk.
  De koers is momenteel 34.72 bath/euro.
  Je moet dan gewoon overwegen wat de kosten zijn van pinnen en naar de kosten van cash omwisselen van euro naar bath.

 13. rori zegt op

  Visa card, Eurocard en Banccard en dus gewoon pinnen
  Ik heb NOOIT geld bij me maximaal 1500 Bath

 14. rori zegt op

  Oh visa card gaat uit van middenkoers en rekent verder GEEN kosten

  • alma zegt op

   niet waar visa vraagt wel vergoeding
   en die is vrij hoog
   beter geld mee nemen en dan kijkken naar koers en dan wisselen

  • Simon zegt op

   Ik gebruik mijn Visacard, ik stort geld op mijn Visa rekening en daar krijg ik zelfs 1.4 % rente op. Ik kan bij menige bank 30.000 Bth pinnen voor de kosten van 180 Bth en Visa rekent hiervoor 1.50 euro. Mits je genoeg geld op je rekening hebt staan.
   Als je dit vergelijkt met de bank, rente is nihil en vaak maximaal 15.000 Bth pinnen plus de kosten van 180Bth en ook de hogere kosten van de Rabobank.
   Zorg dat je genoeg op je Visa rekening hebt staan en je verdient hier enigzins de lage omwissel koers een beetje terug.

 15. Rina zegt op

  Ik kon steeds 15.000 bath pinnen en moest daar in januari ongeveer € 422 voor betalen en inderdaad ook mijn bank rekende nog ongeveer 3 euro voor het pinnen.

  Verder ook opletten, het scheelt echt als je aangeeft zonder wisselkoers! bij pinnen kun je kiezen voor gelijk omrekenen of niet, scheelde zo € 20!

  op de eilanden en de grote plaatsen kun je gewoon overal pinnen.

 16. Marco zegt op

  Het is een stuk voordeliger om gewoon in Thailand geld te pinnen, overal zijn er ATM ‘ s veschikbaar

 17. lung addie zegt op

  Zoals dikwijls nogal weinig info. Hoelang kom je, met hoeveel personen kom je? Van de raadgevingen zou je weemoedig worden want de ene zegt pinnen, de andere zegt cash meenemen, de andere zegt een rekening openen… wat is het nu? Miranda weet nu juiste evenveel als voorheen, ttz niets.
  Een rekening openen: indien je met een gewoon toeristenvisum ( visa at aarival ) vergeet dan deze optie want de meeste banken gaan je gewoon, met recht en reden, weigeren. Ze weten heel goed onder welk statuut je hier bent, daar je het paspoort moet voorleggen, dus voor hoelang je hier bent en ze hebben al “slapende rekeningen” uit het verleden genoeg. Eens hier weg staat er op die rekening meestal niets meer maar ze werd niet gesloten, dus blijven zij ermee zitten.
  Pinnen: iedereen weet stilaan de pinnen geld kost, of het nu met Visa of wat anders is, er worden kosten gerekend aan beide kanten.
  Indien Miranda gewoon voor een vakantie komt dan is de beste oplossing gewoon cash meenemen en hier omwisselen tegen de dagkoers. Je mag 10.000Euro, niet aangegeven, in- en uitvoeren en als toerist kom je daar al een serieus eindje ver mee. Best is, indien mogelijk, in je thuisland contact opnemen met iemand die hier regelmatig komt, een paar duizend Bath afkopen zodat je reeds in de luchthaven niet moet omwisselen. Dan kan je achteraf rustig rondkijken waar je op een voordelige manier kan omwisselen. Heel veel verlies zal je als toerist niet lijden daar ik veronderstel dat je op die manier geen kapitaal om te wisselen hebt.
  Veiligheid: we zijn grote mensen en weten toch wel hoe met geld om te springen veronderstel ik. Nog nooit ergens iets of wat kwijt geweest, maar ja, ik hou er mijn (beetje) gezond verstand bij.

  Lung addie, vaste bewoner van Thailand

 18. Anja zegt op

  Gewoon pinnen!
  De kosten moet je eenmaal bij je vakantie incalculeren.
  Als je grote bedragen meeneemt van huis loop je namelijk risico om al je geld te verliezen bij diefstal!
  Helaas komt dat ook in Thailand voor!

 19. rori zegt op

  Anja heeft gelijk en Simon ook
  Beste is Visa want wat je aankoopt is ook meteen verzekerd ook nog eens??
  Oh kasgeld niet maar aankopen wel.
  Mijn vrouw en ik hebben een nederlandse en een thaise visacard dus hoe wisselen.

  Ok voor echte toeristen is en blijft een hoop cash meezeulen toch een verhoogd risico er zijn voor minder verdwenen dan 10.000 euro is wel 350.000 bath ongeveer.

  NIET DOEN GEEN CASH

 20. Rob V. zegt op

  Thailandblog staat bomvol met blogs over dit onderwerp en nog eens een veelvoud hiervan in reacties.

  Het voordeligst blijft cash wisselen in grote (100 of meer euro) coupures, liefst niet bij een bank maar wisselkantoortje in centraal Bangkok.

  Zoals Superrich, Grand Superrich, Super Rich 1965, Linda Exchange, SIA Exchange etc. (Ja er zijn 3 verschillende Superriches, alle nabij Siam Paragorn, 555)

  Zoek voor diverse kantoortjes even op:
  http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
  http://daytodaydata.net/
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

  Wissel je (toch) bij een reguliere bank (special afreizen naar BKK centrum voor alleen het wisselen is het geld niet waard), vergelijk altijd even de koersen en wissel vooral niet op het vliegveld.

  • Cornelis zegt op

   Wat je laatste opmerking betreft zou je even mijn eerdere reactie kunnen lezen. Ook daar kan gunstig gewisseld worden als je niet je geld bij een willekeurig wisselloketje naar binnen schuift.

   • Rob V. zegt op

    Heb ik gezien, maar persoonlijk kijk ik toch even in BKK (of wat je reisbestemming van die dag ook is) zodat ik diverse banken kan vergelijken. Liefst de genoemde kantoortjes of andere tenminste toch een van de bekende bank-ketens. Dan moet je uiteraard wel wat bahtjes uit Nederland al bij je hebben.

    Mocht je geen bathjes hebben dan ben ik het met je eens dat je beter kunt afdalen naar de kelder, eigenlijk dus de vuistregel “kijk eerst even rond voordat je ergens gaat wisselen”. Ik heb weleens berichten gelezen dat wisselen nabij het kelder (airportlink) weleens gesloten was..

  • Guy P. zegt op

   Ik wissel mijn cash geld al een tijdje bij de Krungsri Bank, waar ik overigens ook een rekening heb, incl een Visa-kaart waarmee ik desgevallend kan pinnen (GEEN kosten, ook niet als ik pin bij andere banken). De test al verschillende keren gemaakt: eerst bellen naar Superrich (in KhonKaen) en daar de koers vragen van de euro, dan naar de Krungsri bank en die geven altijd net ietsje meer (het gaat ‘m om satangs …).

 21. Willem M zegt op

  Als je na alle adviezen gelezen te hebben toch besluit om te pinnen in Thailand, niet vergeten het pinnen buiten Europa bij je bank aan te zetten. Bij de meeste banken staat alleen Europa standaard op aan.

 22. pim zegt op

  ja ik ben net terug uit thailand cash waarom als je pint mijn ervaring krijg je nog een lagere koers van de bank en de kosten komen er ook bij, maar veel plezier in Thailand het is nu erg heet en vochtig en van de Bath wordt je niet vrolijk en zo goedkoop en zijn de mensen in Thailand ook niet meer de lach is weg
  pim

 23. Ron Bergkotte zegt op

  Visa geen of weinig kosten ? pas 20.000 bht gepind met Visa kaart in Udon Thani, Slechte koers en € 22,- kosten ! Let op : TOT € 10.000 mag men meenemen zonder aangifte, VANAF dit bedrag dus € 10.000 of meer altijd aangeven zowel op Schiphol als Bangkok.

  • simon zegt op

   Je moet wel zorgen dat er geld op je Visa rekening staat. In jouw geval heb je geen geld op je Visa rekening staan, ja dan begint de teller te lopen. Bij genoeg saldo op je rekening zijn de kosten slechts maximaal 1,50 euro. En slechte koers? geef je wel aan bij de ATM dat je niet van hun omwissel koers gebruik wil maken.
   Onkunde bij het gebruik van een credit card, geeft vaak problemen

 24. Piet De Vos zegt op

  Altijd een baht koers boven de 40 baht ook nu
  Als je regelmatig in Thailand komt .
  Open een bankrekening , ik woon niet in Thailand , maar ga drie keer per jaar naar Thailand toe.
  En thaise bankrekening geopend jaren terug , en neem contant mee als de koers 40baht of hoger is .
  is de koers lager dan neem ik geen geld mee ,en pin van mijn thaise rekening.
  Zo heb je altijd de hoogste koers.
  gr Piet

 25. Rob Duve zegt op

  ga je een georganiseerde rondreis maken of ga je individueel ?
  Als je een rondreis gaat maken met vertrek vanuit BKK richting het noorden is mijn advies om in ieder geval al Thaise bath in je portemonnee te hebben ipv om alleen je bankpas mee te nemen.
  De chauffeur heeft zo zijn route die hij moet afleggen en het is dan niet altijd mogelijk als je ergens heen gaat om dan te pinnen. Als je gaat pinnen moet je dat altijd bij een bankkantoor doen want mocht je bankpas ingeslikt worden dan kun je gelijk de bank binnen lopen.
  Als je individueel gaat is toch ook mijn advies om alvast wat Thaise bath te hebben om er zeker van te zijn als je problemen krijgt met je pas dat je toch geld achter de hand hebt.

 26. willy zegt op

  Met travelcheques krijg je het meeste, dan cash geld, als je pint krijg je de laagste rate van de bank en betaal je nog eens voor de kosten.

 27. ton zegt op

  de koers in thailand hoort 46baht/1euro te zijn
  cash is beter dan pinnen
  pinnen kost 180baht en geld voor pinnen en omwisselkoers is slechter
  mijn advies.
  ga paar dgn naar thailand en duik gelijk via trein of bus cambodia in omdat het daar veel goedkoper is
  thailand is nu te duur voor europeanen en veel criminaliteit wat meer toeneemt doordat er minder binnen komt door toerisme
  succes

 28. Jack G. zegt op

  Dit is een vraag die regelmatig terugkomt op TB. Het valt wel op dat we nu contant geld meenemen als advies krijgen van velen en dat was vorig jaar meer iets van wie contant meeneemt is een beetje dom. Pinnen is de norm.

  • Jan zegt op

   De banken zijn je eeuwig dankbaar met je uitspraak (pinnen is de norm).

   Het probleem is dat banken niet meer (goed) weten waarvoor ze zijn opgericht.
   Voorbeeld: het is mij al jaren niet meer mogelijk een kluisje te huren. We worden als het ware gedwongen om zo’n kluisje dan zelf maar te kopen… Ik heb mijn familie- en andere belangrijke documenten liever in een grote en goed beveiligde kluis bij een bankinstelling.

   In de loop der tijden werd de burger gedwongen een bankrekening te nemen. Handig maar tegenwoordig betalen we voor dat feit en krijgen in het algemeen geen vergoeding/beloning meer voor het hebben van geld op een bankrekening. Met spaarrekeningen is het bijna hetzelfde.

   Maar het is nu zelfs zo dat je soms flink moet betalen om het er af te halen (zie dit onderwerp)… Een beetje de omgekeerde wereld. Het bankwezen denkt er zelfs over na ons kosten in rekening te gaan brengen in geval van negatieve rente…. het moet niet nóg gekker worden.

   Het meenemen van contanten lijkt erg gevaarlijk maar in de praktijk valt het erg mee. Ik moest als bankbediende in de jaren ’60 ook vaak contanten letterlijk overbrengen van de ene bank naar de andere… en dat in Amsterdam. Doe gewoon… dan val je niet op (en zo deed ik).

   IK ga het niet hebben over de vraag hoe het zo ver is kunnen komen dat de Euro niet veel meer voorstelt…. maar het meenemen van contanten beperkt het verlies enigszins… Voorzichtig zijn met geld is altijd de boodschap. Ik heb zelf altijd een hotel met een kluisje in de kamer of in de lobby.

   Ieder doet wat hem of haar het beste lijkt maar banken ga ik niet spekken als het anders kan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website