Lezersvraag: Slaapapneu (OSAS) wel in Nederland maar niet in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 maart 2017

Beste lezers,

Ik, woonachtig in NL en al jaren met een Thaise partner, lijd al meer dan 10 jaar aan ernstige slaapapneu (officiële benaming OSAS). Hiervoor maak ik via de zorgverzekering gebruik van een luchtgenerator (officiële benaming CPAP) waarmee in mijn luchtwegen een lichte overdruk wordt gecreëerd zodat mijn slaap minder verstoord wordt.

Als ik echter in Thailand verblijf, heb ik totaal geen last van deze aandoening en gebruik ik de CPAP ook niet. Hier in NL krijg ik geen verklaring hiervoor.

Vraag 1: zijn er lezers, die dit herkennen?

Vraag 2: zijn er überhaupt expats in Thailand met OSAS?

Vraag 3: heeft “onze” huisarts hier nog iets over te melden?

Groet,

Haki


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Slaapapneu (OSAS) wel in Nederland maar niet in Thailand”

 1. andre zegt op

  Hallo Haki,

  Zelf heb ik een slaaponderzoek laten doen in de VU in Amsterdam en deze hebben mij geadviseerd een MRA begel over mijn tanden te laten plaatsen wat maatwerk is door de tandarts.
  Word vergoed door diversen maatschappijen en werkt perfect.
  Zelf woon ik in Thailand en gebruik deze dagelijks

  Succes

 2. Loe zegt op

  Haki,

  Ik heb precies hetzelfde meegemaakt. Vier jaar aan de cpap, die ik alleen in Nederland gebruikte.
  in Thailand gebruikte ik hem nooit, en had ook geen last van Apneu. Toen weer eens een onderzoek aangevraagd in Heeze en een nacht gaan slapen ZONDER cpap en zie daar ook in Heeze constateerde zij dat ik geen apneu (meer) had. Omdat ik wel de hele nacht film ligt te kijken in mijn bewuste dromen gingen ze er toen vanuit dat ik Narcolepsie had. Ook dit betwijfel ik, omdat ik alleen last heb van die dromen.
  Leef al jaren zonder papje en voel mij goed.

 3. Harrybr zegt op

  Exact hetzelfde stond enkele maanden ( of is het al langer geleden ) op Thailandblog.
  Bij mij is enige tijd geleden ook slaapapneu gediagnostiseerd. Met dat masker op slapen zou mijn vermoeidheid verminderen, omdat ik met dat ding op beter zou slapen. Nou, niet dus. Helpt net zoveel als die zwarte kat. Slapen deed ik vroeger als een blok en nu nog steeds. In Thailand noch in Nederland: nooit een opmerking gehoord over mijn snurken.
  Wel stikte ik z’n beetje als ik net in bed lag, door sterkere ademhaling dan door die hele kleine gaatjes rondom dat masker kan ontsnappen als uitgeademde lucht.
  Wel is dat apparaat een nacht op hol geslagen en heeft met maximale druk gewerkt. Gevolg: heeft een nacht lang langs mijn masker op mijn rechteroog geblazen, waar ik nu blijvende hoornvlies beschadiging aan heb. Dat ding ligt dus nu in de kast, tot de rechter de hoogte van de schadevergoeding heeft bepaald.
  Heel erg geïnteresseerd in andere ervaringen en oplossingen.

  Groeten, Harry Romijn hromijn at casema punt nl

  Lezersvraag: CPAP voor apneu en medicijnen in Thailand?
  zaterdag 19 december 2015

 4. Loe zegt op

  Een verklaring willen of kunnen ze niet geven, ook dit verder uit zoeken is volgens mij niet in hun belang tenslotte brengen wij veel geld in het laatje. Ik was toendertijd voorvechter van het krijgen van de software, zodat we onze papjes zelf konden uitlezen. Na een lange strijd van enkele jaren kreeg ik eindelijk toestemming, maar moest eerst een handtekening halen bij mijn specialist vd slaapkliniek. Bezoek duur minder dan 5 minuten rekening over de vijfhonderd euro, dat is toch KASSA. Melding gemaakt bij mijn verzekering, die verwezen mij terug naar Heeze. HOEZO ZORGKOSTEN TE HOOG.

 5. Alex A. Witzier zegt op

  Ik heb het ook, maar van mijn vrouw hoor ik dat ik daar net zo hard snurk ( met de nodige apneu’s) als hier in Holland, dus dat fenomeen in Holland wel en in Thailand niet is mij in ieder geval niet bekend en ik heb er ook geen enkele rationele of medische verklaring voor. Waar ik wel aan denk is dat je mogelijk op een ander (soort) matras ligt of kussen, maar dat is dan ook alles. Maar je mag je cpap spullen zonder extra toeslag altijd mee nemen (schrale troost)

 6. rori zegt op

  Hmm vreemd verhaal. Mijn vraag in deze is.
  Hoeveel weeg je? Mensen met overgewicht hebben er last van. Dus dat is de eerste.
  Wat is er anders in je voedingspatroon?
  Wat is er anders in je slaappatroon en in de slaaphouding. (rug, buik of zij)
  Gebruik je minder frisdranken in Thailand en hoe zit het met alcohol?
  In Nederland meer stress dan in Thailand?

  Er kunnen meerdere oorzaken en gevolg zijn.
  Ja ik gebruik ook een CPAP

 7. Eric zegt op

  De verklaring is vrij simpel,ik heb jaren van de ene naar de andere keel neus en oor specialist geweest,telkens dezelfde uitleg uw synuzen zijn prima,maar U hebt overgewicht.

  Ben hier in Phuket terecht gekomen bij een Professor Pirapan die in international hospitaal werkt, wij europeanen hebben geen recht neus kanaal zoals aziaten. Heb een kleine ingreep laten doen door hem en sinds dien geen slaap apneu meer,geen geronk,geen verstopte neus meer,een nieuw leven begon.

 8. rori zegt op

  Eh slaap apneu is GEEN snurken zoals word gemeld hier en daar. Slaap apneu is het stoppen van de ademhaling. Zonder APAP heb ik dat tot 32 keer per uur. Ik snurk niet.

  • Harrybr zegt op

   Afknellen van de ademhaling, met gevolg een daling van de zuurstofspiegel in het bloed. En dat meet men meestal indirect door een sensortje op een vingertop.
   Symptomen van slechte ademhaling ( naar achter vallen van tong enz) = snurken. Symptoom van slechte slaap = vermoeidheid. Doch de omgekeerde wijze: “snurken = slaapapneu” klopt natuurlijk niet.
   Bij Lidl zo’n zuurstofmetertje gekocht. ( ca € 25), doch waarden staan altijd tussen de 96 en 98% …als ik wakker ben. Doch ‘s nachts even kijken gaat wat lastiger.

 9. Aad zegt op

  Tja daar ga ik nu een ervaring op loslaten die zo simpel is dat ik best kan geloven dat iemand er moeite mee heeft.
  Daar gaat’ie dan. Al jaren snurkte ik kennelijk en had last van adem inhiuden. Dat is niet in orde natuurlijk want dat kan gevolgen hebben zoals jullie weten.
  Ik gezicht in het internet en ik vond het volgende, Russische, artikel.
  De meeste problemen ontstaan door het op de rug slapen want de tong enz.
  Dan doe je het volgende want dat op je rug slapen wil je dus vanaf.
  Om te beginnen neem je een lange sjaal en leg in het midden een behoorlijke knoop. De sjaal bindt je om met de knoop op je rug. Dan is op je rug slapen niet comfortabel. Dat heeft mijn vrouw na een week vervangen door op de rug van mijn hemd een zakje te naaien en er een knoop in te doen.
  Ik lag nu dus steeds op mijn linker of rechter zij en heb sindsdien niet meer gesnurkt of adem inhoudingen gehad. Na enige tijd is die knoop op je rug niet meer nodig want het blijkt dat je de hersenen hebt getraind!
  En het artikel was dus in het Engels want als het in het Russisch was geweest had ik nog steeds het probleem gehad en mijn vrouw ook!
  Als iemand wil kan hij of zij het komen controleren in Chiang Mai.
  Grandioos simpel én goedkoop. Ze hebben er al wat voor uitgevonden en voor dik geld verkocht.
  Ik reken niks voor het advies! Zegt het voort.

 10. Norbert zegt op

  Beste,
  ik heb mijn slaap apneu behandeld met een natuurlijk middel. Men wilde me zo een masker aanmeten dat ik dan jaren moest aanzetten voor te slapen. Toevallig kom ik de dag voorheen bij een naturapaat die de reflexiologie beheert. Volgens zijn zeggen is slaapapneu te weiten aan het feit dat de hersens vergeten order te geven om te ademen. Met apneu als resultaat. Deze heeft me een poeder meegegeven en ik moest elke morgend een mespuntje daarvan nemen. Gedurende 6 maanden. En wel. . . . ik ben er van af. Geen maskers, gen dure doctors. Maar ik weet bij god niet meer de naam van dat poeder.
  Groetjes,
  Norbert
  Alias Mister MAgic

 11. roja zegt op

  Apneu heb ik je in verschillende vormen . De één kan geholpen worden met een beugel . De ander wordt geholpen met een operatie door een KNO-artsen anderen waarbij dat niet kan gebruiken een cpap of bipap etc . . Als je niet door een beugel of operatie kan worden geholpen MOET je je apparaat blijven gebruiken . OOK IN THAILAND . Apneu kan heel gevaarlijk zijn ( ritmestoornissen ; hoge bloeddruk ; hersenbeschadigingen op den duur ; hartbeschadigingen op den duur ; overgewicht { vaak is het zo dat het gewicht verminderd als je een c- of bipap gebruikt omdat het metabolisme zich herstelt } etc etc ) . Het zelf dokteren zoals hier boven wordt beschreven is ten zeerste af te raden en ik begrijp dit dan ook niet bij zo ernstige ziekte . Hetgeen geschreven is IS DOM ZEER DOM ( tenzij u ook een somnoloog bent ) . Beschadigingen komen langzaam ( vaak na 5 jaar ) en om te stoppen zonder advies en onderzoek van een somnoloog is gekkenwerk . DUIDELIJK ZO ?

  • Loe zegt op

   Wat zeer dom is dat ook de wetenschap niet alles weet en als ik niet zelf had geexperimenteerd ik 10 jaar lang met een toeter op mijn neus had geslapen voor niets.
   Mensen voelen zelf wel of ze met of zonder apparaat zich fitter gaan voelen. Dus wel erg door de bocht wat je hier schrijft.

  • Loe zegt op

   Roja,

   Ben je soms zelf een van die specialisten en heb je zelf wel apneu. Mensen die experimenteren doen dit echt geen jaren aan een stuk. Enkele weken kan heus geen kwaad. Na je experiment moet je zeker weer een slaaptest laten doen, maar dan NIET met je masker op maar zonder masker, dit is de fout die de specialisten maken. Er is niets zo veranderlijk als een menselijk lichaam en steeds weer testen met je masker op heeft geen enkele zin, tenzij je het apparaat wil testen. Bovendien vindt ik dat je eerst goed moet lezen voordat je mensen voor zeer dom uitmaakt.
   DUIDELIJK ZO

 12. eric zegt op

  Ik had last van apneu in Nederland en in Thailand evenzeer. Geen verschil. Al meer dan 20 jaar. Service onderdelen en apparatuur verkrijgbaar in BKK. Telefonisch af te handelen!

 13. Michel zegt op

  Ook ik heb lang last van apneu gehad, in Nederland. Een aantal jaren geleden ben ik naar de Caribische eilanden verhuisd, waar binnen een dag mijn apneu over was en in 4 jaar niet terug kwam.
  Nog geen 2 weken terug in Nederland en ik schoot weer Spaans benauwd wakker van de apneu. Gelukkig was dat verblijf in Nederland niet van heel lange duur.
  Ook in Thailand heb ik nergens last van.
  Ik heb me op alle denkbare allergieën laten testen maar daar kwam niets uit.
  Volgens mij heeft het veel met het vuile moerasklimaat in Nederland te maken.
  Zelfs veel astma patiënten hebben er baat bij om uit Nederland weg te zijn.

  • Loe zegt op

   Ergens moet er toch een oorzaak voor zijn. Apneu is sterk in aantal aan het groeien en ik vindt het jammer dat deze berichtten niet serieus worden onderzocht. Zou het geld dan toch belangrijker zijn dan het voorkomen of oplossen van Apneu. Ik raad iedereen met Apneu aan minstens een keer in de drie jaar een slaaptest te laten doen zonder je masker, wie weet is de Apneu verdwenen, wat volgens de specialisten niet kon.

 14. Bromsnor zegt op

  Aub,laat u eerst onderzoeken en slaap een nacht met je hoofd vol met censoren en die computer op je borst lezen ze uit en dan komt er uit hoeveel stops u heeft per uur,bij mij 49 en mijn Thaise schoonheid kon ook niet meer slapen van het stoppen van mijn ademhaling en dan ineens weer wel met veel rare snurk geluiden die ik zelf niet voelde maar wel als ik wakker was en naar mijn werk moest was ik dood moe.
  Mijn Thaise vrouw heeft mijn leven gered anders was ik er al niet meer geweest volgens mijn professor.
  Het is niet fijn hoor om te slapen met zo’n masker maar het went wel hoor en je voelt je veel fitter
  Dus ga gezond slapen en ga naar een goede arts,je leeft langer en is gezonder voor je lichaam en kunt u langer genieten van het mooie Thailand

  • roja zegt op

   Geachte heer bromsnor , voor alle duidelijkheid : bij een apneu van 30 stops of meer – zoals in u geval – bent u niet meer verzekerd om deel te nemen in het verkeer . Houdt daar rekening mee a.u.b. .

   • Loe zegt op

    Roja,

    Hou toch eens op met deze voorbarige opmerkingen te maken. Bromsnor is zoals hij zelf zegt aan de cpap en als die aanslaat, iets dat de specialist controleert, mag hij gewoon rijden.
    Het is niet het cbr maar de specialist die bepaalt. Bel je het Cbr dan krijg je bij elke arts een ander antwoord, tenminste in mijn tijd.
    Wel adviseer ik mensen zich goed te laten onderzoeken, maar niet alles voor zoete koek aan te nemen en eventueel een second opinion aan te vragen elders, dit had mij denkelijk vier jaar bespaart van die toeter en alle ellende die dit voor mijn werk meebracht.

 15. Jasper van Der Burgh zegt op

  Exact de zelfde ervaring. In Nederland zware apneu, en aan die afschuwelijke machine, in Thailand nergens last van. Na 2 jaar heb ik mij bij terugkomst in Nederland weer een nacht laten testen, en toen bleek de apneu goeddeels verdwenen. Mijn verklaring: de luchtkwaliteit. In Thailand waar ik woon zijn geen (0) fabrieken, in Nederland woon ik in centrum Amsterdam. Mijn eigen conclusie: Mijn synussen kunnen niet tegen de luchtvervuiling. Ik hoef hier in Thailand ook bijna nooit mijn neus te snuiten, terwijl ik in Amsterdam altijd een volle neus heb..

 16. aad van vliet zegt op

  Hallo Roja,
  Forse taal moet ik zeggen en je gaat voorbij aan de ervaringen van anderen.

  Een opvallende ervaring is dat velen alleen in NL last hebben. Heeft jouw somnoloog (ben je dat misschien zelf) dat al eens wetenschappelijk onderzocht?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website