Lezersvraag: Skimmen in Thailand, ben je dan je geld kwijt?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
17 november 2013

Beste lezers,

Ik lees de laatste week in het nieuws op de TV en in andere media over het skimmen van ATM machines in Thailand. Dit wordt dus steeds erger. Vroeg mij al voor een langere tijd af, wanneer komt deze vorm van criminaliteit naar hier. Helaas zoals blijkt ze zijn hier nu, en doen goede zaken.

Heb bij mijn banken waar ik financiële zaken mee doe, de vraag al enkele malen voorgelegd. Wat gebeurt er als je in Thailand bij een bezoek aan een ATM wordt geskimd en je geld kwijt bent? Krijg je dan restitutie van je tegoed op je rekening, of kun je er naar fluiten?

In Nederland krijg je bij mijn weten je geld terug van de banken bij het skimmen van je rekening. Deze vraag is bij mij hier in Thailand nooit duidelijk beantwoord. Vaak luidt het antwoord dan ‘Not sure of I don’t know. Of erger nog, ‘What is a skimmer?’

Ga volgende week weer naar mijn TMB branch en ik wil nu eindelijk wel eens zeker weten, hoe zit het nou?

Misschien zijn er enkele lezers op dit weblog die hier nu wel een daadwerkelijk antwoord op weten te geven?

Alvast bedankt,

Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Skimmen in Thailand, ben je dan je geld kwijt?”

 1. chrisje zegt op

  Heb een buurman die was een slachtoffer van deze praktijken.
  Na klacht bij de bank daar werd hij wandelen gestuurd.
  Hier doen de banken niets voor zulke praktijken
  Dus opgelet bij het pinnen aan een ATM

 2. Cor Lanser zegt op

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden

 3. Ronald Schutte zegt op

  Skimmen….. In de hele wereld. Dus ook Thailand
  Dus: NOOIT pinnen in automaat ergens op straat en op elk uur.
  Doe het alleen in automaat die bij een bank staat, en liefst alleen overdag, als die bank open is.
  Skimmen is dan vrijwel 100% uitgesloten.

  Zorg gewoon voor voldoende geldt op een verstandig uur, heel eenvoudig.

  Dat geldt in de hele wereld!

 4. Luc zegt op

  In Thailand ben je je geld gegarandeerd kwijt en krijg je niets terug. Ook zeer goed opletten met visa kaart .Als die gestolen wordt kunnen thais kopen in winkels wat ze willen zonder code en gewoon een krabbel en OK . Handtekening wordt niet gecontroleerd .Ze trekken zo je rekening leeg op enkele dagen .Mag zelfs 1 millioen baht zijn. Politie doet totaal niets in pattaya .Alles is hier in het voordeel van de thais .Dus opletten met visa en eventueel bij diefstal direct doen blokeren .

 5. Ivo zegt op

  Mijn persoonlijke ervaring is dat je uiteindelijk netjes je geld terug krijgt.

  Eerste keer dat AEON atm geld afschreef maar geen geld gaf. Gelijk gebeld en binnen 24uur was de reservering voor de afschrijving verwijderd.

  Tweede keer dat Bangkok Bank atm 10.000 Thai baht gaf, maar 20.000 afschreef. Wederom gelijk gebeld en het duurde wellis waar 3 dagen, maar het werd netjes gecorrigeerd op de reservering voor de afschrijving.

  Derde keer bij het betalen bij een benzine pomp, de eenmalige betaling was 3 maal afgeschreven. Wederom geklaagd bij het bank filiaal en binnen 24uur waren de 2 teveel afgeschreven bedragen terug gestort.

  Inderaad er zit is hier een grotere kans op fraude omdat men zowel credit-card als debit-card kan gebruiken zonder een pin-code (slechts een hand-tekening). Als de werkelijke eigenaar die hand-tekening niet gezet heeft is dat heel makelijk aantoonbaar. Gewoon naar de bank en klacht indienen en desnoods een politie rapport van fraude.

  Recentelijk zijn er in Bangkom een aantal Thai en buitenlanders het slachtoffer geworden van skimmen en zover mij bekend heeft de bank alles vergoed.

 6. Toon zegt op

  Vrienden raakten door dit fenomeen een hoop geld kwijt bij de Bankok Bank te Pattaya.
  In eerste instantie was het volledig eigen risico: de bank deed niets.
  Pas na inschakeling van een vasthoudende advocaat (zij werkte voor een vast bedrag), rechtbank en 1 jaar wachten heeft men het geld volledig van de Bangkok Bank teruggekregen.

  Inderdaad: pas op voor losstaande ATM’s op straat of in een winkelcentrum; gebruik alleen ATM binnen het bankgebouw zelf.
  Of wellicht nog veiliger: neem je bankboekje en bankpas mee en neem aan de balie van de bank geld op.
  Geld, dat je voorlopig niet gebruikt, kun je overhevelen van je rekening courant (savings account) naar een termijndeposito (fixed account); daar kunnen derden niet aankomen; het geeft bovendien een betere rentevergoeding.

 7. Jan v B zegt op

  Hallo Jan

  Ik ben dit jaar op vliegveld Bankok geskimt
  heb alles terug gekregen van ING ,
  Beter is contant geld mee te nemen
  en ter plaatsen wisselen

  Jan

 8. top martin zegt op

  zoals al gezegd hier boven : overdag pinnen BINNEN in de Bank. En laat je NIET naar buiten sturen naarde ATM automaat. Wordt je aan de ATM automaat getild-meteen de Bank informeren+prostesteren. Het is HUN automaat die niet in orde is. Dan krijg je je geld terung. Betaal NERGENS in Thailand, en vooral niet aan tank stations met een creditkaart. Met mijn gestolen creditcard informatie zijn een paar -Thaise Boys_ in Patpong effe -bezig-geweest voor € 1000,- . Niet slecht. In London bij de aankoop van gouden sieraden liepen ze tegen de Britische lamp. Ik heb mijn Geld terug gekregen. top martin

 9. Khun Chiang Moi zegt op

  In Juni dit jaar pinde ik zoals gewoonlijk 20.000THB op het vliegveld ik kreeg wel een bon maar geen geld.
  Lichtelijk in paniek wachtte ik op de volgende klant bij de automaat om te kijken wat die er uithaalde. Een Thais meisje pinde 1000THB en dat kwam er ook uit, ik vertelde haar wat mij was gebeurt maar ze begreep me niet. Ik kom al jaren in Thailand nooit een probleem gehad met ATM’s of wat dan ook dus het moest er een keer van komen. Ik belde naar de ING in Nederland vanaf het vliegveld en vertelde wat er gebeurd was.
  Een vriendelijke dame vertelde mij het bonnetje goed te bewaren en van mijn verblijf in Thailand te genieten en wanneer ik terug was in Nederland contact op te nemen met ING dan zou het best goed komen, Het stelde mij gerust doch ik had geen geld want ik was door mijn daglimiet heen. Ik was blij mijn creditcard te hebben zo kon ik dus toch weer pinnen natuurlijk wel bij een andere automaat want die ene vertrouwde ik niet meer, het feit dat mijn daglimiet was verbruikt was voor mij het bewijs dat het bedrag van 20.000THB wel was afgeschreven. natuurlijk controleer ik regelmatig mijn rekening zo via Internet is dat makkelijk ik heb mijn tablet altijd bij me op vakantie. 14 dagen later was het volledige bedrag weer op mijn rekening terug gestort (ik was nog steeds in Thailand). Dus al met al is in dit geval alles goed gekomen met lof aan de Thaise of Nederlandse bank ik was natuurlijk blij dat ik en mijn geld terug had en er niet achter aan hoefde.

 10. top martin zegt op

  zover mij bekend is, kun ja maar 10.000 Baht / 24 uur in Thailand pinnen. Ik heb het niet klaar gekregen in een ATM meer als 10.000 te pinnen. top martin

 11. simon. boersma zegt op

  martien je kan 500 euro pinnen in thailand, 20.000 bath is soms meer als 500 euro , ligt aan de koers
  van de bath.

 12. Roger Hemelsoet zegt op

  Mijn vrouw pint al 6 jaar met mijn Belgische bankkaart. Het hangt er van af van welke bank de ATM is, bij de ene bank is 20.000฿ het max. met 150฿ bankkosten en bij ‘n andere bank 25.000฿ met 180฿ kosten per afhaling. Wij hebben daar nog nooit problemen mee gehad en we pinnen meermaals per maand.

 13. Bjorn zegt op

  Betreft het pin limiet van 10.000 THB of meer, ik heb afgelopen week nog telefonisch contact gehad met de ABN AMRO en zij wisten mij te melden dat er tegenwoordig een daglimiet van €300 is ingesteld voor buitenlandse opnames.

 14. Ton Reijnders zegt op

  Skimmen is heel iets anders dan geen geld uit ATM machine krijgen.
  In de 20 maanden die ik nu in Thailand ben, al twee keer geen geld uit ATM machine (alles keurig rechtgezet door Bangkok bank)
  Geskimd ben ik nog nooit.

 15. Sylvia zegt op

  Ik ben ook een keer geskimd bij ATM in Thailand, je moet in ieder geval aangifte doen bij de politie en je rekening blokkeren maar ik heb alles gewoon terug gehad toen ik weer in Nederland kwam hoor!

 16. John Zoet zegt op

  ik ben geskimd op het vliegveld in Bangkok tot ik een ticket kocht bij Thaiair,zo’n 6 jaar geleden .
  ik betaalde met mijn Visa en toen ik thuis kwam 8000€ van de rekening in Azie en Europa
  ik had in een uur in Londen en Singapore Zurich en Bangkok aankopen gedaan wat natuurlijk onmogelijk was.
  nadat ik Visa had ingelicht moest ik een brief overschrijven waar ze waarschijnlijk het handschrift controleerden en heb alles zonder problemen terug gestort gekregen op mijn rekening.
  ik koop nu nog altijd mijn tickets via visa omdat alles 6 maanden verzekerd is ook als de maatschappij failliet gaat.
  je krijgt altijd je geld terug en geen problemen .

  john Zoet

 17. top martin zegt op

  Ik hoop voor jouw en alle andere lezers dat het dan daar bij blijft en wij (en anderen) niet door skimmen betroffen worden. Ook ik kann max.10.000 BHT pinnen/ 24 uur. Als het skimmen zich in Thailand doorzet gaan denkelijk alle Thaise banken met hun max. pin bedrag naar beneden ?. Uiteindelijk moeten (kunnen) zij de schade herstellen en dat kost hun geld. Dat is het max. bedrag dat ook Bjorn (zie boven) weet te melden en dat wat ik ken (ABN-AMRO). Het schijnt dat banken daar onderling verschillenden meningen hebben=pin bedragen toestaan ?. Hoofdzaak is-het zelfde als in Europa- ogen open bij het pinnen en het toetsenbord afdekken. top martin

 18. Roswita zegt op

  De laatste keer dat ik in Thailand was kon ik bij de AEon bank max. 14.000 THB pinnen. Ik pin nagenoeg alleen bij de AEon bank omdat die automaten bijna altijd in het bankgebouw staan. Dus bijna 100% safe. En ze rekenen geen 150 THB onkosten. Maar voorheen kon ik bij de rode (weet de bank even niet) pinautomaten 20.000 THB. pinnen en bij veel andere slechts 10.000 THB. per dag

 19. Peter Yai zegt op

  geachte Lezer

  Bij de Aeon Bank geen kosten maar werkte niet met ABN Amro passen van vrienden

  Groeten Peter Yai

 20. Pim zegt op

  Ruim 10 jaar geleden hadden landgenoten van mij een pas gestolen .
  Ik kreeg een bericht van de ING dat er in korte tijd aanbetalingen waren gedaan die ik normaal nooit had gedaan in Amsterdam oost ,zij vonden dit verdacht .
  Vandaar kreeg ik van hun bericht .
  Mijn schade was direct vergoed .
  Toch 1 jaar later konden zij nog gebruik maken van mijn pas omdat de bedragen niet zo groot meer waren om te tanken op weg naar Spanje .
  Dit kan ook in Thailand gebeuren .
  Ik ben in een ziekenhuis wakker geworden omdat er 200.000.-Thb contant in mijn zak zat wilde ik een rekening openen .
  Na mijn gegevens te hebben gegeven kon dat niet volgens die griet aan de balie van de bank .
  Volgens mij heeft zij dat aan anderen doorgegeven .
  Mijn nieuw ingerichte huis was helemaal leeg ,de dokter zij als ik 1 slok ,meer had genomen ik er ook aan was gegaan .
  Als toerist maak je andere dingen mee .
  5 jaar kwam ik als toerist binnen en ben nog gek van dit land nu ik er meer als 10 jaar woon leer ik elke dag nog meer .
  Hier kan je een geweldig boek over schrijven .
  Bestel Het beste van Thailandblog voor de mensen als een cadeau voor sinterklaas die enkel nooit maar wel met veel commentaar over Thailand hun mening geven .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website