Lezersvraag: Zijn schenkingen bij leven in Thailand aanvechtbaar?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 november 2014

Beste lezers,

Ieder van ons kent de situatie van de vrouw, onze vriendin of echtgenote, in Thailand. Haar zorg voor behalve haar kinderen haar ouders. De mannen zorgen voor hun kinderen en schoonouders.

De kwestie. Mijn vriendin heeft zich 25 jaar uit de naad gewerkt in Bangkok en alles wat zij kon missen naar haar ouders gestuurd, die overigens zo kun je het wel noemen grootgrondbezitters waren. Je voelt de bui al hangen? Haar geld werd natuurlijk linea directa doorgesluisd naar haar broers voor aankopen van land, een auto, een huis, als rijkelijke aanvulling op schenkingen bij leven.

Moeder inmiddels overleden dus de al rijkelijk bedeelde broers duiken opnieuw op de buit. Ze overtuigen hun vader voor wie wij zorgen dat hun lieve zuster niets nodig heeft van de nalatenschap. Ze heeft toch een farang ATM card. Het erfrecht voor Thaise erfgenamen onderling is eerder volgens mij het beste behandeld door Bacchus en Frank. Mijn vraag betreft de opmerking van Frank over schenkingen bij leven door de ouders. Hele stukken grond worden vaak weggeschonken. Dat moet dan wel beschreven worden.

Mijn vraag: zo niet beschreven? Zijn die schenkingen dan aanvechtbaar? Worden die schenkingen als voorschot op hun latere rechten beschouwd? Of is de trieste werkelijkheid dat mijn vriendin naar een gelijk mondeling toegezegd erfdeel fluiten. De schat heeft ook zonder contract aan haar oudste en rijkste broer geld uitgeleend zodat hij zonder medeweten van vrouwlief zijn mia noi kon onderhouden. Dat geld zal ze ook wel kwijt zijn?

Met vriendelijke groet,

Peter

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Zijn schenkingen bij leven in Thailand aanvechtbaar?”

 1. will carli zegt op

  De ouders hadden.toen ze nog leefden, samen met je vriendin een convenant bij de gemeente moeten opstellen,waarbij ze verklaarden dat zolang haar dochter hun verzorgde,de hele nalatenschap na hun dood alleen aan haar worden overgemaakt.
  Er wordt dan niets onder de andere familieleden verdeeld.
  Dit is wettelijk over het hele land .
  Het is een ergernis voor de Falang ,die als laatste “familielid “komt,voor de ouders van zijn vriendin moet verzorgen terwijl andere schoonzonen die al jaren met de zussen zijn getrouwd nooit hebben bijgedragen,erger nog ,het liefst bij de schoonouders eten ,geld lenen enz.
  Ik weet er alles van,vandaar dat ik me een beetje in deze materie heb verdiept.
  Een mogelijkheid is om samen met de broers naar de gemeente te gaan om uit te leggen dat alleen je vriendin voor de ouders hebben verzorgd,zodat zij het alleenrecht heeft.
  Helaas …..geef je weinig kans..de hebberigheid van desbetreffende bevolkingsgroep kennende.
  succes.

  • Peter Hagen zegt op

   Beste Will Carli,
   Je hebt mijn lezersvraag kennelijk niet begrepen. Het gaat niet om mij. Ik heb een goed pensioen en na de verkoop van mijn villa voor de crisis een vette bankrekening, maar om het erfdeel van mijn vriendin.
   Ik heb de materie vrij aandachtig bestudeerd. Thaise ouders die geen testament achter laten en bij leven door schenkingen de zonen goed bedacht hebben hebben i.t.t.eerdere postings door Bacchus en Frank, dat het Thaise erfrecht hetzelfde zou zijn als in Nederland in ieder geval als het om schenkingen bij leven gaat vrij spel. Het door hard werken verdiende geld van dochterlief wordt doorgesluisd naar de zonen. Dat is in Nederland absoluut onmogelijk. Een dochter telt in Thailand alleen maar mee om geld in het laatje te brengen. Of ze dat nu in Pattaya als ”kamermeisje” of in de verzekeringsbranche verdient maakt pa, ma of de broers niets uit .Als zij maar een ”big face” voor de buren hebben met een auto op de oprit. Dat is de realiteit van het Thaise erfrecht.
   Heb ik ongelijk? Just mail me at petrushagen@hotmail.com. Petrus is latijn voor steen/rots.
   Groetjes van Peter Hagen,

  • jan zegt op

   Zolang alle grond op naam van haar vader blijft staan, krijgt ze na zijn dood, gewoon haar deel volgens erfrecht. Als vader de grond etc. op naam van de zoons gezet heeft, zonder haar medeweten en toestemming, dan moet dit worden teruggedraaid, want vader mag en kan zijn dochter niet onterven. Ze is zijn kind en heeft daarmee recht op haar deel van vader. Dit is hetzelfde als in nederland. Maar in thailand weet je het nooit. Het is een geweldadig volk en wie weet waar vader al mee bedreigd is, waar dochterlief niets van weet. Ga eerst de eigendomspapieren maar eens controleren op wiens naam die staan en vervolgens de echtheid, want hier wordt ook veel mee gerommeld en belazerd, misbruik makend van het veel voorkomende analfabetisme van de oudere bevolking. Mijn vrouw heeft zelf een oom, die al jaren boert, op 15 rai gestolen grond met valse eigendomspapieren. Door een scheidingszaak van naast gelegen grond, kwam de zaak aan het licht. Zelfs bij de landopmetingen onder toeziend oog van de rechter, durft de oom nog te zeggen, dat het zijn eigendom is. Hoe schofterig kun je zijn en mijn vrouw weet hier alles van, hoe dit destijds gegaan is en dat haar oom in het ongelijk staat, maar mondje dicht, voordat ze je toetakelen of laten verdwijnen.
   Ik zou eerst even een advokaat raadplegen, gespecialiseerd in erfrecht en daarna alle betalingen gelijk stopzetten, om te kijken hoe ze reageren. Laat je niets wijsmaken door dorpsoudsten en de clan die daar omheen hangt, want ze hebben hierin geen enkele zeggenschap, maar zijn vaak wel bereid, tegen betaling, en misschien wel van jullie eigen geld, je een hak te zetten, met allerlei leugens, die ze vaak ook nog ter plekke verzinnen. Dat is de thaise cultuur nu eenmaal.
   Succes.

   • Peter Hagen zegt op

    Dat van niet kunnen onterven klopt Jan. Het land van overleden mom is nog niet verdeeld. Staat nog op haar naam. Broers boeren op dat land en willen dat geregeld hebben. Pa, 3 zonen en mijn vriendin Dang krijgen dan ieder 1/5de van dat land en dat terwijl de 2 oudste broers van mom al rond de 3.500.000 THB als voorschot gekregen hebben. Veel land lang geleden vanwege een verhuizing naar ander provincie verkocht Je snapt dat Dang een beetje boos is. Moet de jongste broer ook zijn. Dang tekent dus voorlopig niet voor de afwikkeling van de nalatenschap. Ze weet wat er met pa zijn deel gaat gebeuren. Jij ook? Nu zijn broers en pa een beetje erg boos. Vandaar hun onvoorzichtige rijgedrag. We zijn aan de doodstraf ontsnapt door een weggetje te nemen waar de auto ons niet kon volgen. Broers en pa nog bozer. Vooral op de farang money-tree die niets naar zijn lieve ”schoonfamilie” afschuift. Waarom zou ie? Zijn kinderen wonen in Nederland. Die werken voor hun geld. Pa leent ze rentevrij tot zijn einde der dagen voor de aanbetaling van een eigen huis. Mijn kinderen moeten voor hun geld werken. Die Thaise boeren dus ook. Moet ik nog uitleggen waar het deel van pa bij leven naartoe gaat?
    Advocaat is natuurlijk al geraadpleegd, Jan. Alles wat ma bij leven aan haar zonen geschonken heeft daar kan Dang naar fluiten. Dus hoezo niet onterven? De mailwisseling kan door geïnteresseerden zowel bij mij als bij de redactie opgevraagd worden. Doorsturen is voor beiden een kleine moeite.
    Pa krijgt waarschijnlijk tot zijn grote frustratie niets van ”rich farang”. Wordt toch doorgesluisd of hij verstopt het in zijn onderbroek. Pa krijgt te eten, mag in Dang’s huis slapen en zelfs onze bromfiets gebruiken. Schijnt voor Pa alleen erg moeilijk te zijn om dat netjes te vragen en kop khun kap te zeggen. Als dochterlief hem dat probeert te leren dreigt hij met ik sla je op je bek.
    Kleine anekdote over zuinige mom, Zat slechts figuurlijk op haar geld naar later zou blijken. Wordt in haar volgende leven waarschijnlijk bankdirecteur. Was zwaar depressief. Lege nest syndroom waarschijnlijk. Kwam de laatste jaren niet van de bank. Hele dag op bettelblad kauwen. Naar mijn advies stop er ”happypillen” in werd natuurlijk niet geluisterd. Familie heeft zitten toekijken hoe dat arme mensje zichzelf doodgehongerd heeft. Werd met de dag magerder. Alleen die ”flinke bos hout voor de deur” bleef. Na haar overlijden bleek waarom. BH cup FF was haar banksafe. Lol?
    Bedankt voor de tips over het boven water krijgen van de eigendomspapieren. Haar bankboekjes van de laatste 20 jaar zou mijn vriendin liever controleren op onregelmatigheden.

 2. Chang Noi zegt op

  Ik zou zeggen “Dat is ze helaas allemaal gewoon kwijt”.

  Thai Rak Thai en alle liefde voor de familie …. totdat het om geld gaat.

 3. Peter Hagen zegt op

  Van die hebberigheid,bij het criminele af van de broers, zijn net vliegen die op de stront, dure stront welliswaar afkomen, dat wist ik al. Die broers hebben mij en mijn vriendin op de motorbike zelfs van de weg af proberen te rijden om haar te dwingen van haar kindsdeel van de nalatenschap af te zien.
  Ben eigenlijk het meest benieuwd naar het antwoord van Frank, die het in een eerdere lezersvraag over dit onderwerp had over ”schenkingen bij leven, die beschreven moesten worden”

 4. John52 zegt op

  Kan je dan hier of daar geen contract laten opstellen door een advocaat/notaris(?) dat er voor zorgt dat de erfenis-in mijn geval ook land-volledig naar de dochter gaat?
  Ik heb mijn vrouw hier al voor gewaarschuwd.Zij heeft rai’s met suikerriet maar dat land is destijds allemaal aangekocht op naam van haar moeder maar wel allemaal betaald door ons:(
  Maar zij denkt dat haar broers zo eerlijk gaan zijn en alles aan haar gaan laten……………!!!

  • NicoB zegt op

   Daar is geen contract voor nodig, wat zou je denken van een testament? Maar als je vrouw dat niet wil en haar broers, al dan niet terecht, vertrouwd, moet jij je daar dan zorgen om maken ….. ?

  • Peter Hagen zegt op

   Voor haar overlijden kun je een testament laten opstellen. Na haar overlijden zonder testament zouden die broers best wel eens niet zo betrouwbaar kunnen zijn. Afijn Thaien geloven in geesten en wonderen

 5. leen zegt op

  Hoi Peter,
  Even ter aanvulling jou bericht, mijn vrouw Kaew, hetzelfde verhaal, zij werkte kei hard, stuurde veel geld naar haar moeder, en zei; koop er rubber bomen voor, wat haar moeder ook deed, weer jaren later stuurde Kaew weer veel geld naar haar moeder, Kaew zei; bouw een goed huis, wat moeder ook daad werkelijk deed, Kaew had zelf geen tijd om te gaan kijken wat moeder uitspookte met het geld wat Kaew verdiende met van alles en nog wat, ze hielp mee wegen asvalteren, ze had klein restaurant naast een fabriek, ze ging slipjes en BHtjes kopen vanuit China en verkopen aan marktkooplieden in Bangkok.
  Kortom Kaew was, (is nog steeds) een workaholic.

  Jaren later vroeg Kaew, Mèhhh, hoe gaat het met de rubber bomen ? Ohhh zei Mèhhh die heb ik verkocht, Kaew; en waar is het geld ? Oh playgame met kaartspelen ! Ok, Kaew very angry to Mèhh.

  Nu is Mèhh 86 jaar oud en Kaew vraagt; zou je het huis niet eens op mijn naam zetten zo zachtjesaan? Nee zegt Mèhh want lung is erg arm en jij hebt geld genoeg, dus moet lung ook mee delen als Mèhh dood gaat, lung werkt niet, drinkt alleen LEO en jaagt achter de vr,,,,,tjes,
  Kaew angry, but no problem, up to him. Kaew good from hart !

  Groet,

  Leen

 6. fred zegt op

  Te controleren valt of grond werkelijk is overgeschreven op naam van broer, het kadaster (landoffice) geeft uitsluitsel. Inschakelen van een advocaat alleen zin als er schriftelijk bewijs is van overmaking van het geld, bankoverschrijvingen met benoeming van de aard van de bestemming. Zo niet vergeet het zonde van de moeite en ergernis. Misschien gesprek vader – dochter. Verder natuurlijk stoppen met geld schenken. Zeer jammer, maar doorgaan met leven is belangrijker. groet Fred

 7. Bacchus zegt op

  Peter, In tegenstelling tot het Nederlandse erfrecht, waar kinderen altijd recht hebben op een legitieme portie, kan iemand in Thailand geheel worden onterfd. Dit moet gebeuren via een testament of een specifiek voor dit doel opgestelde laatste wilsbeschikking. Hierin moet duidelijk worden vermeld wie er wordt onterfd. Er mag hierbij geen twijfel bestaan over de indentiteit. Een testament en/of laatste wilsbeschikking dient te worden opgesteld in het bijzijn van een daartoe bevoegde persoon (ambtenaar of advocaat met notariele bevoegdheden) en twee getuigen en te worden geregistreerd bij de Amphur (gemeentehuis).

  Terugkomend op jouw casus. Het geld van je vriendin dat door de ouders is doorgesluisd naar de broers en waar huizen en auto’s van zijn gekocht, kun je naar mijn mening op de buik schrijven. Dit zal moeilijk te bewijzen zijn.

  Met grond ligt het anders. Zoals Fred hierboven al heeft beschreven, kun je op het landoffice nagaan of de grond is overgeschreven van de ouders op naam van de broer(s). Indien er voor de grond niet betaald is (schenking?), zou je dit kunnen aanvechten als zijnde een onttrekking aan de nalatenschap. Laat je hierover informeren c.q. bijstaan door een advocaat. Kan bij grond zeer zeker de moeite waard zijn.

  Dat de broers de vader proberen te beinvloeden is een kwalijke zaak, maar dit gebeurd helaas overal ter wereld bij dit soort zaken. Ze kunnen echter weinig doen zolang er geen testament of wilsbeschikking is opgesteld. Zoals ik al zei, moet deze geregistreerd worden bij de Amphur. Je zou dus kunnen controleren of er iets van dien aard is vastgelegd.

  Verder heeft je vriendin al recht, mits niet anders vastgelegd, op haar deel van de nalatenschap van haar moeder. Ik zou dit in het geval van je vriendin gewoon opeisen, alvorens alles verdwenen is.

  Succes!

  • Peter Hagen zegt op

   Beste Bacchus,
   Bedankt voor je deskundige reactie,
   Vanavond neem ik een flink slok Hong Tong op mijn favoriete god uit de Griekse mythologie.
   Het meeste van jouw adviezen was me al bekend, maar is in elk geval leerzaam voor andere lezers en kan voorkomen dat ze in een valkuil stappen.
   Ik heb al een paar dagen uitvoerig contact met een erfrechtadvocaat, Frank Lewis van Anglo Thai Lawyers. Die wil bewijzen op papier van eventuele onregelmatigheden bij de verdeling van de poet.
   Komt langzaam schot in de zaak. We beschikken sinds vanmorgen over het bankboekje van Dang’s overleden moeder met zo als ik al vermoede overschrijvingen van enorme bedragen.
   Vanmiddag gaan we naar het landoffice voor de eigendomspapieren van het landen en de boerenbank om te proberen bankafschriften uit het verre verleden boven water te krijgen.
   Vanavond, proost op Bacchus.

   • Bacchus zegt op

    Peter, ken Anglo Thai. Leveren goed en gedegen werk. Mocht een en ander voor de rechter komen, reken dan wel op langdurige zaken!

    Las in een van de reacties dat onterven niet mogelijk is, maar dat is in Thailand nu juist wel het geval! Je vriendin kan dus worden onterfd door haar vader. Gezien het feit dat hij bij jullie thuis woont, zou ik dit maar eens controleren bij het gemeentehuis. Mocht hij een testament hebben opgesteld en je vriendin hebben onterfd, zou je gepaste maatregelen kunnen treffen. Bijvoorbeeld de deur wijzen! Laat hem dan maar bij zijn geliefde zoons gaan wonen, maar die zullen hem wel niet willen hebben.

    Gezien het gedrag van de familie moet je jzelf wel afvragen of het allemaal de moeite waard is. Een mensenleven is meer waard dan een paar mijoen baht!

    Ik neem er ook een op de goede afloop! Proost!

    • Peter Hagen zegt op

     Bacchus, bedankt voor je zorgen betreffende onze mensenlevens. De broers komen gewoon ons erf niet meer op en we hadden ze al duidelijk gemaakt dat bij een volgende onbezonnen actie direct de politie ingeschakeld wordt. Het kwade genius, de oudste broer, leraar aan Khon Kaen University, zal verder zinloos aandringen op dat erfdeel wel uit zijn kop laten.
     Dat je hier onterfd kunt worden was me al duidelijk. en in dit geval zelfs de eerlijkste optie.
     In wezen heeft de familie in zoverre gelijk, dat de jongste er door het ontbreken van een testament van de overleden moeder wel erg bekaaid afkomt. Hij heeft een paar koeien gekregen en is financieel geholpen met de schenking van een stukje grond, plus het bouwen van een huis. Ik zou het dus wel zo eerlijk vinden als de 2 oudsten en de vader hun aanspraken op de grond laten voor wat die zijn en dat land aan hun jongste broer/zijn jongste zoon schenken. Krijgt ie nog maar 4/5de deel van nu weer 8 rai = 6,4 rai. Sneu voor hem gezien de donaties bij leven aan de 3 oudste kinderen, waaronder ook mijn vriendin. Stomme boeren zuinigheid dupeert een kind moet de enig juiste conclusie dus zijn..
     Door die dreigementen aan het adres van mijn mijn vriendin gaat haar kindsdeel uiteraard nooit meer naar haar broertje.
     En wat pa betreft. Haar vader heeft gewoon gelijk als hij zijn erfdeel aan zijn jongste zoon schenk, dus de andere 3, inclusief mijn vriendin, onterft. Aan de arme man wordt zo hard getrokken dat middeleeuws vierendelen er een peulenschilletje bij blijft. Die paar maanden per jaar dat wij in Thailand zijn krijgt hij bij Restaurant Dang and Peter lekker te eten. De rest van het jaar gaat hij maar uiteten bij zijn zonen.

     • bacchus zegt op

      Peter, ik hoop dat de zaken rollen naar je/jullie wens! Mijn vader zei altijd: “Laat je niet leiden door hebberigheid, want hebberigheid leidt tot isolement!” Steun, zorg, en vooral, geniet van elkaar! Laat de familieleden die dit niet verdienen, lekker genieten van en vooral vereenzamen met een prakkie betelnoten of een fles lao kauw!

 8. Peter Hagen zegt op

  Bedankt voor je wijze woorden. Genieten van elkaar, dat doen we ook. Liefde en zorg voor elkaar in onze voornaamste drijfveer. Mijn vriendin is net als ik hoog opgeleid. We kunnen in het Engels met elkaar communiceren, een zeldzaamheid hier in Isaan. We barsten allebei van gevoel voor humor en ik bezit een groot relativeringsvermogen. Alleen jammer dat zij net als veel boerendochters hier van huis uit weinig assertiviteit heeft meegekregen. Probeer dat haar bij te brengen maar die onderdanigheid naar de man toe is er bijna letterlijk ingeslagen met een bamboe. Mijn moeder zei als grap zowel tegen de jongens als mijn zusje: ”je wil staat achter de keukendeur”. Hier zegt mehhh dat ook, met het verschil dat ze het meent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website