Beste lezers,

Mag ik reparatie werkzaamheden uitvoeren aan het condominium gebouw waar ik gedeeltelijk eigenaar van ben?

Ik ben committee member van het complex dit is een niet betaalde functie en aangegeven op de landoffice. Ben niet in het bezit van een werkvergunning. Wil geen enkele vergoeding ontvangen voor de uitgevoerde werkzaamheden.

Er zijn mensen die mij vertellen dat het geen probleem is zolang je geen vergoeding ontvang. Er zijn ook mensen die mij vertellen dat je geen werkzaamheden mag uitvoeren zonder werkvergunning zelfs werkzaamheden aan je eigen condo kunnen voor problemen zorgen (boete of gevangenisstraf).

Ik ben benieuwd naar de eventuele reacties op mijn vraag.

Willem


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Mag ik reparatie werkzaamheden uitvoeren aan mijn condominium?”

 1. Kees 2 zegt op

  Als je bijv het gebouw aan de buitenkant gaat schilderen ben je echt de klos (als de politie het ziet). Stiekem wat klussen binnen in je eigen condo daar zal waarschijnlijk geen haan naar kraaien

  Een farang bouwde als hobby een boot op zijn eigen terrein, ook hij was de sigaar.

  Iets anders ter info: buitenlanders die een eigen zaak hebben en boodschappen daarvoor deden bij de MAKRO… ook zij waren onlangs de klos! (Zonder werkvergunning, of werkvergunning uitsluitend geldig binnen het gebouw van de eigen zaak.)

 2. Peter zegt op

  Hoe het wettelijk zit hangt ook vaak af van waar je woont en wie je controleerd.

  Maar moreel gezien, als ik het goed begrijp, dan wil je werk uitvoeren aan een gebouw, ook aan dat deel wat jij niet zelf bewoond. Zelfs als ik het goed lees niet aan dat deel van een gebouw wat aan een vriend behoord. Misschien zelfs van een niet follang..

  Willem vind jij niet dat je dan werk afneemt van een Thai die vaak voor 400 bath per dag dit werk doet. Is dit moreel aanvaardbaar ?

  Tuurlijk is leuk wat te doen en kwaliteit is beter. Maar lekker klussen aan je eigen huis en niet aan dat van vreemden. Een Thai heeft ook eten nodig.

  Sorry als ik het verkeerd lees maar je eerste zin zeg je dat je aan het gebouw wil werken.

  • Henk zegt op

   Beste Peter. Op zich lijkt je argument dat je werk afneemt van Thai wel redelijk. De realiteit lijkt mij toch iets anders te zijn.
   Op de meeste plekken waar een oudig werk wordt verricht, zie ik toch voornamelijk buitenlanders aan het werk. In het oosten zijn het voornamelijk Cambodianen en in het oosten en zuiden zijn het voornamelijk mensen uit Myanmar. De eenvoudige reden hiervoor is dat deze mensen minder betaald krijgen.
   Je hoort en ziet wel veel over het onderwerp geen werk laten doen wat Thai zelf kunnen doen, maar als het om geld draait dan lijkt de realiteit toch heel anders.
   Vergelijk het met veel west Europese landen waar je veel werknemers ziet uit oost Europa.
   Alleen de westerling neemt een uitzonderingspositie in. Die heeft al voldoende geld en wordt daarom strenger aangepakt. Echter ik ken ook een aantal Nederlanders die al jaren een bedrijf hebben in Thailand zonder werkvergunning. Dan moet er echter wel wat voor neergeteld worden.
   Maar terug komend op het morele deel van je verhaal, wordt er veel werk door mensen uit buurlanden verricht omdat die minder betaald hoeven te worden, dus het afnemen van werk van de Thai, is voor de meeste Thai niet zo’n heet hangijzer als er geld mee gemoeid is.

 3. Jan zegt op

  “Als u in Thailand wilt werken dan dient u te beschikken over een werkvergunning. Dat geldt tevens voor onbetaald werken.” En ” Werken zonder werkvergunning in Thailand is strafbaar en kan leiden tot arrestatie en deportatie.” Dit valt te lezen op de site van de Nederlandse Ambassade in Thailand: http://thailand.nlambassade.org/landeninformatie/thailand/werken-in-thailand.html Ook voor genoemd type onbetaald vrijwilligerswerk op het condominium is dus een werkvergunning nodig. De kans om die te verkrijgen is klein om dat dit werk gemakkelijk door een Thai kan gebeuren, en dat is één van de criteria. Mij is een geval bekend van de arrestatie van enige farang Committee Members van een condominium op beschuldiging van het doen van werk (het was overigens een valse beschuldiging in een belangenconflict en is na veel gedoe, lees: ook geld, ongedaan gemaakt). Je loopt dus niet alleen risico door betrapt te worden op werk, maar ook het risico van chantage door dreiging met aangifte. Mijn advies: wees roomser dan de paus, je kunt wel aanwijzingen geven voor werkuitvoering (bij voorkeur via de buildingmanager) maar doe zelf niets. Zelfs vergadernotulen van de Committee als je die maakt, laat die doen uitgaan door de buildingmanager.

  • Raijmond zegt op

   Aan je eigenwoning mag best zelf klussen
   Maar niet voor derde
   Zo staat dat beschreven in de thaisewet

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Kan je die wet eens tonen ?

 4. eduard zegt op

  Ik richt ook zelf reparatie s uit. Zolang je de deur dicht houdt is het toch goed. Wat is eigenlijk werken, als je een paar stopkontakten erbij wilt plaatsen is het in feite ook al werk. Maar in de 20 jaar dat ik hier zit heb ik nog nooit problemen ondervonden. Het is wat anders als je de steiger opklimt en je hele huis gaat verven.maar binnenshuis doe ik alles zelf.

 5. Jos zegt op

  Beste lezers,

  U eigen condo of huis opknappen is geen probleem.
  Mvg,
  Jos.

 6. Arjen zegt op

  Maak je geen illusies.

  Je mag niets…..

  Je mag je eigen huis niet bouwen. Je mag je auto niet onderhouden, laat staan repareren. Je mag je eigen gras niet maaien.

  Aan de andere kant, het gaat zelden, (niet vaak) fout.

  Geef je echter een loodgieter die normaal daar werkt, of een elektricien het idee dat je zijn/haar werk steelt, en deze meldt je aan bij immigratie kan je een groot probleem hebben.

  Of je al dan niet betaald wordt heeft hier niets mee te maken.

  Wees voorzichtig!

 7. Jacques zegt op

  Volgens mij zal je werkzaamheden in principe moeten uitbesteden want je mag niet werken in Thailand zonder toestemming, vergunning, visa etc. Ik kreeg soortgelijk te horen toen ik mijn eigen huis aan het schilderen was. Je kunt hiervoor Thailand worden uitgezet. Staan zware straffen op kennelijk. Alleen uit het zicht, binnenshuis klusjes doen valt niet op, bij al het andere loop je dus risico, want er hoeft maar een Thai te klagen vanwege welke reden dan ook (stel jaloersheid) en dan politie op je dak, moet je dus niet willen.

  De taken van een committee member zou ik bespreken op the landoffice. Of je in die hoedanigheid wel onbetaald klusjes mag doen is mij niet bekend. Is mogelijk dus wel een uitzondering op de regel maar het zou mij verbazen gezien de algemene houding en regelgeving hier in Thailand.

 8. David H. zegt op

  Antwoord van Thai advocaten bureel

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/822272-legallities-of-performing-work-in-your-own-home-on-a-oa-retirement-visa/#entry9368023

  Maar bvb je Thaise Ega haar huis ombouwen zelf tot een “Shop “, zal wel niet als woning onderhoud aanzien worden , wegens commercieel doel …

 9. Renévan zegt op

  Deze vraag is een tijd geleden op een ander forum aan een advokaten kantoor (Siam legal) gesteld, deze kwamen met dit antwoord. In en rondom uw woning of van uw partner mag u alle voorkomende werkzaamheden verrichten. Daar burenhulp in Thailand normaal is, is dit ook toegestaan. Ze melden ook, dat u gewoon uw gezonde verstand moet gebruiken. Daarmee wordt bedoeld dat u zelf wel weet wanneer iets werk is. Dit advokaten kantoor wist trouwens ook te melden dat voor mcc member van een condominium een werkvergunning vereist is.
  Mocht u dus de buitenmuur van uw huis of van uw partner aan het schilderen zijn, en er staat plotseling een corrupte politie agent voor uw deur. En die denkt daar financieel een slaatje uit te slaan, dan heeft deze geen poot om op te staan.

 10. janbeute zegt op

  Al deze verhalen die ik hier nu lees lijken mij meer dan alleen maar bangmakerij .
  Als je als voorbeeld een schilders bedrijf of restaurant of een computerbedrijfje die via internet zaken doet buiten en zelfs in Thailand oid zou runnen alhier , zonder werkvergunning of zelfs nog zonder inkomsten belasting te betalen hier in Thailand , dan ben je zeker echt zwaar de klos .
  Want je verrader slaapt niet .
  Ik zelf doe allerhande klusjes op ons eigen , nou ja wat is eigen terrein in Thailand .
  Dat kan varieeren van gras maaien heggen knippen bomen snoeien planten water geven , tot aan zelf de eigen gemaakte troep op ruimen enz .
  Doe zelf al het loodgieters en elektricieens werk .
  Zelfs het repareren van mijn oude Mitschu pickup en al mijn bikes doe ik zelf .
  Van simpel olie verversen tot aan het vernieuwen van de distributie riemen , banden , kettingen enz enz .
  Wel alleen aan spullen voor eigen gebruik , dus niet de auto of de brommer van mijn Thaise buurman .
  Mocht er iemand zijn die voor mijn deur strand met de brommer , en ik kan simpel even helpen om hem weer op weg te brengen dan doe ik dat ook .
  Ben ik nu dan schuldig aan illegale arbeid is de vraag ?? Moet ik dan de gehele dag wonende op retirement in Thailand , dan achter de Thaise geraniums gaan zitten of doelloos rondlopen in een of andere shopping mall , golf gaan spelen of de ganze dag in het zwembad van een of andere Moo baan vertoeven .
  Als je hier gewoon leeft , en normaal je tuin en rondom je huis of hobbys uithoevend , denk niet dat morgen het gehele provinciale immigratie politie team uitrukt , om je zo snel als het kan op het vliegtuig richting Schiphol te zetten .
  Doe gewoon en leef normaal , geld overigens ook hier in Thailand .

  Jan Beute .

  • PietJan zegt op

   Dat was allemaal de vraag niet. Het gaat niet om klusjes aan, in of rondom een eigen condo of woning. De vraag is: mag een committee member (on)betaald reparatiewerkzaamheden verrichten aan het gebouw van een appartementencomplex? En mijn antwoord is: neen! Ook al is die member deel-eigenaar van dat complex. Als member van de committee heeft hij zelfs de plicht ervoor te zorgen dat hij fatsoenlijke werklui inhuurt om die reparaties te klaren. Dat is zijn taak, niet het zelf de reparateur uithangen. Het gaat niet aan dat hij het zelf wil of kan. De Thaise wet heeft dat gegeven niet als uitgangspunt. Daarbij let op alle gepensioneerden: vanwege een verblijf in Thailand op grond van retirement is nooit en te nimmer een werk-vergunning verkrijgbaar, dus valt er niets te werken. Zie verder de reactie van Renévan over de interpretate van het begrip “werk aan huis, haard en/ of gebouw”!

  • theoS zegt op

   Jan Beute, Ik zou zeggen zoek eens wat informatie op aangaande werken in Thailand. Je bent inderdaad aan het werk zonder werkvergunning. Het werkt (no pun intended) als volgt: wil je je huis verven, reparaties doen of auto repareren dan moet je een werk vergunning aanvragen en opgeven hoe lang deze dingen gaan duren. Laten we zeggen dat je bijv. 3 weken opgeeft dan krijg je een werk vergunning voor deze 3 weken voor het door jou opgegeven werk. Ook een vrijwilliger moet een werk vergunning hebben. Dit is de Thaise wet aangaande werk. Dit gezegd hebbende doe ik ook alle door jou genoemde dingen zelf zonder om mij zo’n idiote wet te bekommeren. Maar nu met deze Junta regering kan elke Thai over jou klagen dat je hun werk afpakt en de Army-Politie is verplicht dit op te volgen en jou mee te nemen voor onderzoek en evt. tegen borg vrij te laten. Dit was het geval ook met de bridge club in Pattaya niet zo lang geleden. Ik ga niet discussieren, het is de wet.

 11. Rudi zegt op

  Gewoon beetje logisch nadenken.
  Eigen huis, tuin, auto, …, geen haan die ernaar kraait.
  Zelfs wat gemeenschapswerk, handje toesteken in een tempel – geen probleem.
  Je neemt geen werk af van Thaise mensen.

  Ga je dat doen in de shop, de bar, … – waar je in ‘investeerde’ : ben je wel commercieel bezig.
  En uiteraard wanneer je gaat werken voor derden, zelfs al zijn dat vrienden. (dat is zelfs in België verboden, wordt aanzien als zwartwerk).

  De rest is inderdaad bangmakerij. Want als je de logica van “je mag niets doen” zou doordrijven, mag je ook niet koken. Niet wassen of strijken. Niet poetsen. Niks dus.
  Dan zou Thailand enkel zijn grenzen open zetten voor mensen die enkel zitten, hangen, drinken.
  Al zijn er zo wel heel veel … . (die volgens mij dan graag vertellen dat je niets mag doen)

 12. LOUISE zegt op

  Hallo Willem,

  Wat ik heb begrepen dat een farang zelfs geen vrijwilligers werk mag uitvoeren.
  Slaat nergens op, want je neemt niemand brood uit de mond.
  Maar ja……
  T.I.T.

  LOUISE

 13. RonnyLatPhrao zegt op

  Alles wat betreft werken voor buitenlanders in Thailand staat beschreven in de “Alien Working Act., B.E. 2551(2008)”
  http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0366.pdf

  en voor de rest – gebruik je gezond verstand.

  Veel leesplezier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website