Lezersvraag: Waarom mogen PET flessen niet klein worden gemaakt

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 maart 2016

Beste lezers,

We kunnen in discussie gaan over het afvalbeleid in Thailand; als er al een is!  De Thai kunnen papier, glas en PET flessen verkopen, daar kunnen ze een centje aan verdienen. Bravo zou ik zeggen want anders was het nog een grotere rommelboel hier.

Maar die PET flessen: waarom doen ze die niet klein? Die moeten in zijn geheel worden aangeboden?

Wat is de reden daarvoor?

Loeng Johnny


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Lezersvraag: Waarom mogen PET flessen niet klein worden gemaakt”

 1. bob zegt op

  Waar staat dat? Ik heb het nergens gelezen. En niet alleen PET maar al het plastic wordt ingezameld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. ron zegt op

  Die worden dan gereinigd en dan terug gebruikt denk ik. Lijkt me logisch. Net als bij flessen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Rien van de Vorle zegt op

  Beste Johnny. Ik moet hier even op reageren omdat toen ik in Thailand een eigen Trading-kantoor had, ik ook in de Recycling zat. Ik bood recycling papier en plastic uit Australie, Amerika en Europe aan en bezocht daardoor vele Fabrikanten van Rubber, Plastic, Papier en Karton producten. Ik heb ook in Thailand geleefd en verzamelde ook van mij huishouding en scheidde afval voor de handelaartjes die op hun driewieler de huizen langs ging om op te kopen. Ik ken ook de betrijven die persen, vermalen en er balen van maken. Ik ken de prijs die mij aan huis per kilo werd betaald en de prijs die aan de poort van de fabrieken werd betaald. De mensen die afval opkopen zijn niet de meest intelligente en in Thailand worden heel veel dingen in onze ogen heel onpraktisch gedaan en dat zal altijd wel zo blijven. In het Thaise onderwijs leert men feiten maar niet logisch en creatief en zelf nadenken. Men is heel goed in orders opvolgen maar niet goed in initiatieven te nemen en improviseren. De opgehaalde hele plastic flessen worden uiteindelijk allemaal vermalen in heel kleine deeltjes alvorens ze worden omgesmolten maar ze worden geselecteerd op kleur en helderheid en dat lijkt mij gemakkelijker als ze nog heel zijn dan wanneer ze vervormd of stuk gesneden zijn, misschien is dat de reden? er zit veel prijsverschil tussen aangeboden helder, kleurloos plastic dan gekleurd. ook in papier zijn heel veel verschillende gradaties. Thailand beschermd hun eigen recycling markt. Zolang er voldoende lokaal aanbod is mag men niet importeren! Dat is een goede zaak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Pieter zegt op

   De mensen die afval opkopen zijn niet de meest intelligente, zeg jij, beste Rien, hetgeen niet al te complimenteus is naar hen die met het weinige dat zij hebben proberen toch in hun daagse bestaan te voorzien. In Nederland zou dat al snel de vorm aannemen met een opgehouden hand bij de sociale dienst.
   Weinig intelligent: toch meldt jij dat jij je in Thailand bezig hield met hetzelfde soort afval!
   Zou het dan toch ook niet zo zijn dat ondanks de matige kwaliteit van het Thaise onderwijssysteem, Thai mensen juist wél creatief zijn gezien armoedige levensomstandigheden, en goed nadenken hoe te handelen vanuit eigen mindere mogelijkheden?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Cees zegt op

  Zie http://www.thaiplasticrecycle.com/en/about, als ik hier lees maakt het niet uit hoe de pet flessen worden aangeboden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. PEER zegt op

  Dit fenomeen heeft te maken met sjoemelen met gewicht.
  Nu weet de “inkoper” van deze PET-flessen wat het gewicht is van 30% van ‘n kuub (m3) want dat is plm de inhoud van die ophaalzakken waar die arme sloebers mee zeulen.
  En met platgetrapte flessen, waarin vaak nog water bijgevoegd wordt, is het gissen. En ‘n Thaise plasticinkoper wil niet teveel betalen.
  Maar het zou veel ruimte uitsparen. Misschien heeft iemand ‘n sluitende oplossing voor deze recycling.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • piet zegt op

   Helemaal gelijk Peer b.v. de alu frisdrank blikjes ;stoppen ze gerust steentjes in en platslaan dan hoor je niks.
   Het is wel bekend welke aanbieder dit doet en die heeft vaak steekproef gehad en zal het dus niet meer doen, want krijgt dan niks betaald!

   Eertijds in ons eigen kikkerland niks beter; oud papier lekker natspuiten en dan meer kilo’s werkte echt niet lang !
   Zou iedereen netjes handelen was dit hele volume besparing yep doch helaas 🙁

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Loeng Johnny zegt op

  Hartelijk dank!,

  Nu is dat mysterie voor mij opgelost!

  Loeng Johnny

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Rien van de Vorle zegt op

  Ik lees alle reacties en ik wil geen competitie aangaan om gelijk te krijgen maar ik heb echt in de midden van de hele recycling-business van Thailand en het verre Oosten gezeten en als Trader zat je in de midden tussen Verzamelaars die verkoper waren en Importeurs die Eindproducenten waren en het recycling product gebruikten voor productie van b.v. nieuw papier of plastic producten. 15 jaar geleden importeerde Thailand gemiddeld per maand 40.000 Metric Ton recycling papier van Supermix tot hoogwaardig gecelecteerd karton , kranten papier, Magazines of Tissue. Een ” trail order” om nieuwe leverancier te worden, was 500 MT oftewel 20 volle 40 Foot containers. Een standaard order ging om 1000 – 2000 MT per order. In de contracten staat een maximaal ” moister content” van 15% aangegeven. Is het percentage hoger, dan volgt er een claim dus natspuiten is geen optie. Als mijn eerste containers arriveerden, dan werd ik er bij geroepen als ze steekproefs gewijs een ” baal” uit ‘n willekeurige container op een betonnen plaats uit elkaar trokken en alle materialen gingen controleren. De ” Outthrow” waren andere papieren dan gekocht, tape, nieten en rotzooi. De toelaatbare “outhrow content” was meestal 1 tot 2%. Ik heb in Europa en Amerika de ” collectors” bezocht en hun kwaliteiten gecontroleerd, dat wou soms niet zeggen dat er daadwerkelijk verscheept werd wat je had gekocht en dan had je bij aankomst een groot probleem. Het is een grootschalige en heel serieuze business wat niet te vergelijken valt met het systeem wat je in Thaise “Soi’s” ziet als de van de zon donker gekleurde mensen op hun driewielertje en een weegschaal achter op de drager, rondrijden om geselecteerd afval op te halen. Ik denk dat het ophalen en selecteren van recyclebaar afval in Thailand niet veel slechter of misschien wel beter is dan hier in Europa. Wat de Pet betreft, veel families kopen drinkwater in grote 20 liter tanks die je niet in een koelkast kunt plaatsen dus gebruikt men daarvoor uitgespoelde frisdrank flessen die je met drinkwater vult en in de koelkast zet. Als men het recycle plastic bij de eindgebruiker ziet staan, dan zijn het grote balen (1 M3) gevuld met mooie plastic korrels allemaal van kleur gescheiden per baal. De allerlaagste kwaliteit van producten die van recycling plastic zijn gemaakt, zie je meestal in het zwart zoals Specie kuipen en Bouw emmers. Ik denk dat ik bij alle fases betreft recycling materialen aanwezig ben geweest van verzamelen, selecteren, persen, verschepen, ontvangen, controles en opslaan. Het ziet er in Thailand amateuristisch uit maar het is maar goed ook want zodoende zijn er veel arme Thai die op een simpele manier zonder investeringen toch ‘n bakkie rijst (i.p.v. ‘n boterham) kunnen verdienen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website