Beste lezers,

Vroeger, toen ik nog jong was, begon ik op mijn 13de met een wekelijkse krantenwijk en tot en met mijn achttiende, dus mijn hele middelbare schooltijd, heb ik dat volgehouden. Uiteraard wel uitgebreid met een dagelijkse krantenwijk, in de zomervakantie bollenrapen bij de boeren, tijdens andere vakanties krantenwijken overnemen van collega’s (dus dubbele krantenwijk).

Kortom als tiener heb ik altijd, bijna dagelijks, naast mijn school gewerkt! En van klasgenoten, sportvriendjes en buurtkinderen destijds wist ik ook niet beter dan dat ze allemaal wel iets deden om geld te verdienen. Hoe gaat dat hier in Thailand in z’n werk?

Mijn schoonzoon (17 1/2 jaar) en inwonend nichtje (ruim 17) zeggen dat het heel moeilijk is om een bijbaantje te vinden. Wat is jullie ervaring met tieners en bijbaantjes? Let wel, het gaat dus puur om bijbaantjes: na de schooltijd of tijdens de vakanties (die hier geregeld, steeds, vaak, lang, continu en veel voorkomen wink wink).

Is het voor schoolgaande tieners onder de 18, inderdaad moeilijk een baantje te vinden? Zijn er überhaupt genoeg scholieren baantjes beschikbaar in en om Nonthaburi (tegen BKK aan)?

Een baantje voor deze tieners zou voor de tv en de computer ook wel lekker zijn, kunnen die even afkoelen.

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

Danny.

13 reacties op “Lezersvraag: Part-time baantje vinden voor Thaise schoonzoon/dochter”

 1. waar? zegt op

  Hier in BKK zijn er vrije posten in zowat elke winkel of andere zaak. Allemaal bordjes met open posities-soms wel 20-30 voor een middelgroot hotel. Maar inderdaad is het meeste fulltime. Heel wat bouwwerk ligt soms weken stil vanwege gebrek aan arbeiders. Maar vooral de 7s staan bekend om part-time banen, die ook studenten zouden schikken. 30-35 bt/uur. Ook bij BigC en Tesco zie ik ze vrij vaak-nog met hun schooluniformpje aan. Eigenlijk niks anders als in NL bij de AH.
  Maar vooral personeel met bepaalde kwalificaties is gevraagd-daar voldoet het overgrote deel van dat jongvolk bij lange na niet aan.

 2. BA zegt op

  Mijn vriendin hier in Khon Kaen studeert nog, maar komt een beetje op hetzelfde neer. Veel studenten hebben naast huin studie ook gewoon een bijbaantje. Zeker de dames, omdat die meestal minder geld van hun ouders krijgen.

  Zal niet veel verschillen van tieners van bijna 18, die gaan ook al haast naar de universiteit. Alleen weet ik niet hoe het met de Thaise wetgeving zit, of ze onder de 18 zomaar mogen werken en of de werkgevers daar mee akkoord gaan. Boven de 18 is er zeker weten genoeg te doen (niet op een slechte manier bedoeld)

  Veel werken in de bediening bij een bar of disco. Of werken in een winkel. Of bijvoorbeeld achter de kassa bij de bioscoop, bijvoorbeeld SFC. Dat zijn ook allemaal part timers. Studeren ze iets als Engels dan hebben ze er vaak een baantje bij als lerares voor basisschool kinderen.

  Kortom er zijn baantjes genoeg. Alleen is het wel zo dat die meestal niet geadverteerd worden, vaak worden die allemaal via via vergeven. En het betaald serieus geen ruk. Mijn vriendin werkte voorheen bij SFC cinema op zaterdagen, en sommige dagen een paar uur en hield daar denk ik 1500-3000 baht per maand aan over. Nu geeft ze wat les Engels dat betaald beter maar daar word je ook niet rijk van.

  Waarschijnlijk vinden je schoonzoon en nichtje het allang best, lekker voor de TV zitten en computer zitten en falang schoonpapa betaald wel. Maar als ze studeren, wel een baantje nodig hebben worden ze ineens heel creatief en dan is het er opeens wel 🙂

 3. wibar zegt op

  Je kan ze natuurlijk ook zelf in dienst nemen en betalen voor klusjes in en rondom je huis/land. Denk aan schoonmaken straat / tuin, die hoognodige verfbeurt van huis of omheining. Of laat ze een kruidentuin/moestuin inrichten en onderhouden. Kunnen ze producten van op de markt verkopen. Enz. Enz.
  Geef ze maar in vergelijk dat als ze ergens anders zouden werken ze maar een schijntje krijgen zoals in de post hiervoor is vermeld. Tsja natuurlijk zullen ze daar geen zin in hebben aangezien de meeste kinderen van nature lui en verwend zijn in Thailand. Zeker als er een farang is die alles toch allemaal makkelijk kan betalen lol. Succes met opvoeden hehehehehe 🙂

 4. HEN zegt op

  Wederzijdse buren hebben kinderen in die leeftijd en vinden altijd weer een baantje (laag betaald). Maar geef ze geen kans om voor de TV of computer te spelen, dan blijven ze thuis.

 5. Henk zegt op

  Mijn stiefzoon is 19 jaar. Een echt slimme student! Heeft zijn stage juist afgesloten bij Suzuki. Met een imponerend rapport. Hij studeert accounting. Hij is inmiddels alle Tesco’s, alle 7/11 shops afgelopen, alle autodealers, zonder succes. Hij studeert in LopBuri. Inderdaad, het is echt heel moeilijk een baan te vinden tijdens zijn 2 maanden durende vakantie.

 6. piet zegt op

  Ze durfen niet te zeggen; ben liever lui dan moe.
  Hoeveel bijbaantjes wil je hebben? maakt niet uit waar elk restaurant kan hulpjes gebruiken in de spoelkeuken of anders.
  Ik ga verder niet melden over andere baantjes want deze 2 willen gewoon NIET werken,gezichts verlies papa farang en haha ikke werken meau krab 🙁

  Goeie tip waar je vrouw en jeugd niet blij van word ; stop ff met sponseren en eten geven

 7. BA zegt op

  Overigens nog een tip:

  Speel het via je vriendin / vrouw / moeders als je de kids aan het werk wilt hebben. Je moet je partner al aan jou kant hebben anders werkt het niet. En die weet zelf heus wel waar er baantjes te vinden zijn, ze zijn namelijk zelf ook jong geweest. En meestal is het zo dat ze toch lak aan jou mening hebben als het over opvoeden van ‘hun’ kinderen gaat.

  Geen zakgeld geven helpt niet. Dan gaan ze namelijk naar moeders, en troggelt het vervolgens wel weer van jou af en dan is de cirkel weer rond.

 8. Marcus zegt op

  Het problem is denk ik dat er geen drive is want er is een farang die je wel wat af kan troggelen. Waar een wil is is er werk, maar niet zo plezierig en niet zo veel betalend. Inderdaad geen , absoluut geen, xakgeld geven. Ook niet dit achter je rug door vrouw/bedgenoot laten doen. Dan is er het wassen van de auto elek week, het gras maaien , bijhouden van de tuin, Beetje bij beetje het huis schilderen, maar dat zullen ze wel te min vinden denkl ik?

 9. Hendrik zegt op

  Zodra er een witte neus om de hoek is verwachte zij dat de baths binnen vliegen. Denk dat deze generatie farangs ze moet onderwijzen en leren dat ze het echt zelf moeten doen zoals wij het zelf hebben gedaan. wij, ( mijn Thaise vrouw en mijzelf) hebben de ( haar) familie op poten gezet en ze zijn nu 8 jaar zelfstandig en op een nivau ze nooit kende, dus een beetje hulp en vooral de kinderen de andere wereld laten zien ( welke niet beter hoeft te zijn) , werkt voor alle partijen.

 10. Arnoldss zegt op

  Ik heb 2 stiefdochters ,1 is vanaf haar 16 jaar gaan werken omdat ze niet wilde leren en een kind kreeg.
  De tweede heb ik tot en met midschool gezorgd vervolgens moest zij ook gaan werken en highschool behaald. Mijn 1e dochter begon op de markt met het verkopen van visbal ,inkoop 0,6 cent en verkoop 1 Bth per stuk .Ze verdiende in 3,5 uur rond de 500 -600 bth per dag. Mijn 2e dochter werkt in een fotoshop en zelfs op haar vrije dag gaat extra werken.Er is werk zat ,binnen een week hadden ze werk.
  Ook hun vriendjes zijn verplicht om te werken,geen poolbiljard ,zuipen of lenpai met vriendjes anders kunnen ze gelijk vertrekken.Er wordt geen geld geleend.

  Met mijn vrouw had ik in NL afgesproken als je kindjes maakt ,dan moet je ook zelf voor zorgen.
  Behalve mijn schoonvader, sturen geen cent vanuit NL.

 11. PEER zegt op

  beste Danny,
  Je hebt het over je schoonzoon van 17,5 jr. dat betekent dus voor mijn dat hij met je dochter is getrouwd.
  Het lijkt mij héél normaal dat ’n getrouwde kerel geen bij baantje zoekt, maar ’n fulltime job, zodat ie z’n echtgenote kan onderhouden.
  Of ben ik niet meer van deze tijd?

  • DKTH zegt op

   Oeps, schoonzoon moet zijn stiefzoon. Dank voor de opmerking.

 12. theoS zegt op

  Het is inderdaad moeilijk voor de nog studerende jeugd om part time werk te vinden. In Bangkok lijkt het voor het oprapen te wezen. Mijn zoon van 18 heeft na een week van rondrijden en telefoneren iets gevonden in een restaurant aan zee. Baht 200- per dag voor een werkdag van 0900 tot 2000 en komt thuis om 2100. Dit elke dag, 7 dgn p/wk. eten vrij en water drinken vrij maar een flesje limonade moet hij betalen. Schaft tijd? Het is eten en eten op dan gelijk weer aan het werk, over slaven arbeid gesproken. Hij moet ’s avonds met een man of 6 over een aarde donkere weg naar huis, hun worden dan onder begeleiding van de Militaire Politie naar de verlichte hoofdweg gereden en gaat dan verder alleen verder. Ook kreeg hij bij verschillende 7/11 te horen dat hun alleen maar meisjes aannamen toen hij daar solliciteerde. Verschillende Tesco/Lotus gevraagd, lieten hem formulieren invullen, fotos maken enz. Hij zou gebeld worden, nou moet nog gebeuren. Voor meisjes schijnt het geen probleem te wezen maar jongens kunnen alleen iets vinden wat niemand wil doen. Ook hebben veel scholen afspraken met verschillende werkgevers die dan hun studenten werk geven dus als loner kom je niet aan de bak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website