Lezersvraag: Overlijden in Thailand en wat dan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
24 mei 2015

Beste lezers,

Na het opmaken van een testament waarin ik mijn nalatenschap heb bepaald refereer ik ook aan een persoonlijk memorandum waarin ik andere zaken beschrijf die bij het overlijden komen te bekijken.

Een daarvan is dat ik wens te worden begaven. Hier in Ubon zijn twee begraafplaatsen, een voor Chinezen en een voor katholieken, ik behoor niet tot deze twee, dus wat dan? Waar kan ik begraven worden?

Cremeren is niet m’n eerste keus, ik heb het mee gemaakt met m’n schoonvader, man man man. Cremeren op kolen? Niet voor mij ! Restanten van een eerder overleden persoon worden vermengd met de volgende. Zijn er dan geen gasverbranders? Gesloten ovens waar men al het as kan verwijderen zonder dat het door een rooster valt.

Ik vind het een moeilijke keuze. Tja, Nederland is een keuze maar ook een kostenplaatje. En dan m’n vrouw, die wil me hier houden en m’n kinderen willen mij terug in Nederland.

Wat is uw ervaring?

Met vriendelijke groet,

Reint


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Overlijden in Thailand en wat dan?”

 1. ruud zegt op

  Ze hebben hier een oven op diesel.
  Maar waarom zo ongerust over die as?
  U bent bij uw cerematie toch al dood.(hoop ik)
  U kunt waarschijnlijk het beste zelf bij de kerk informeren of u daar begraven mag worden.
  Misschien hebben ze wel een apart stuk van de begraafplaats gereserveerd waar niet katholieken mogen liggen, als u niet op het katholieke deel mag of wil liggen.

 2. loe zegt op

  Anders word toch gewoon nog even katholiek.
  Dat heeft Gerard Reve ook gedaan.
  Ik denk dat de kerk heel blij zal zijn, met een nieuw zieltje,
  gezien de grote leegloop van de afgelopen jaren 🙂

 3. dirkphan zegt op

  Hebben jullie al eens gedacht aan de tijd voor de crematie?
  Overleden Thai worden bewaard en opgebaard in Thai Format diepvrieskistjes.
  De meeste van ons Farangs raken daar niet in.

  Oplossing: je wordt vol gespoten met formaldehyde (formol).
  Hopelijk heb je geen schrik van injecties….
  Dit gebeurt in een speciale afdeling voor Farangs.

  Wat betreft crematie?
  Wat kan mij het schelen dat er wat as van een ander tussen de mijne ligt?
  Dat is alleszins beter dan 2 meter onder de grond liggen te rotten.

 4. henry zegt op

  Zoek een tempel uit in Bangkok, tempels genoeg die je op een behoolijke manier cremeren, er zijn hier zelfs electrische crematie-ovens.

  Bovendien dikwijls goedkoper dan het hele circus op het platte land. Hier zijn tempels waar het ,inclusief de 3 daagse boedhistische riten geen 15 000 Baht kosten All Inn.

 5. NicoB zegt op

  Beste Reint, je worstelt met een keuze, is goed voorstelbaar.
  Er zijn in Thailand op diverse plaatsen ook protestantse begraafplaatsen, met wat zoeken op internet wel te vinden, daar worden ook vaak niet gelovigen begraven.
  Waarom problemen hebben met cremeren? Je vrouw zal je vermoedelijk dankbaar zijn als ze wat as van je kan bewaren, zij moet haar emoties van jouw overlijden ook kwijt, dan kan cremeren haar daar zeer waarschijnlijk erg bij helpen, wat ook blijkt uit het feit, dat ze jouw graag hier in Thailand houd en dan is cremeren met als eindresultaat as erg praktisch.
  Dan wat betreft een mogelijk touwtrekken tussen je vrouw en je kinderen, mijn mening is, dat je zelf de eerst aangewezene bent daarover te beslissen, daarna je vrouw en je kinderen zouden jullie keuze moeten respecteren, jouw keuze kan best zijn, dat je de keuze aan je vrouw over laat.
  Kinderen hebben m.i. minder recht op het nemen van een beslissing dan je partner, je echtgenote, je vrouw, je feitelijke levensgezel.
  Het kostenplaatje van transport van je overblijfselen naar NL, misschien dat als je kinderen dat zouden moeten betalen al snel van hun keuze afstappen om jouw overblijfselen naar NL te wensen?
  Sterkte met het nemen van jullie beslissingen.
  NicoB

 6. Ron Bergkotte zegt op

  Cremeren Reint, een deel van je as bij je vrouw laten ( evt. in een urntje ) en de rest op laten sturen naar je kinderen in NL.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website