Lezersvraag: Overlast van bijgebouw achterburen in Hua Hin, wat kan ik doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
1 september 2015

Beste lezers,

Ik heb een huurhuis in Hua Hin. Het is (was) een vrijstaand huis. Nu hebben de achterburen een stuk aangebouwd waardoor hun dak vast zit aan mijn dak. Alleen hun dak is 2 cm. hoger. Al het zonlicht dat ik had aan de achterkant is verdwenen waardoor ik de hele dag verlichting nodig heb. Bij regen komt al hun dakwater bij mij in de keuken waardoor ik grote schade heb.

Allerlei aanpassingen (van mijn huisbaas) leveren niks op en de achterburen doen er niks op uit. Ze hebben geen bouwvergunning (als die al nodig is?).

Kan ik hun aanbouw laten afbreken? Mijn huisbaas is Thai en de achterburen ook. Het is een wijk met alleen maar vrijstaande huizen en de achterburen hebben er een hotel van gemaakt vandaar de uitbreiding. Iemand die advies kan geven?

Met vriendelijke groet,

Ko


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Overlast van bijgebouw achterburen in Hua Hin, wat kan ik doen?”

 1. Ton zegt op

  Huisbaas doet verder weinig? En als farang worden wij al gauw als lastig neergezet.
  Advokaat? Zal u ook niet in dank worden afgenomen. Bovendien duur en tijdrovend.
  Huren: huurverlaging bespreekbaar (gederfd woongenot)? Verhuizen lijkt mij een mogelijkheid.
  Wellicht maken die opties de huisbaas ook iets gemotiveerder.

 2. Jos zegt op

  De meeste essentiele vragen lijken mij.

  Staat de muur van jou huis exact op de erf-grens of op eigen terrein?
  Is de muur een gezamenlijke muur of is het jou muur op jou land?
  Als het jou muur is, en hij staat op jou land, dan hebben ze toestemming nodig.

  Vanuit de antwoorden op deze vragen moet je verder redeneren.

 3. ruud zegt op

  Aangezien dit Thailand is en niet Nederland, is er waarschijnlijk alleen de optie verhuizen, als uw huisbaas er niets aan doet.
  Als huurder in Nederland, zou je er trouwens waarschijnlijk ook weinig aan kunnen doen als de huisbaas er niets aan doet.
  Behalve dat daglicht dan misschien.

 4. Ruud zegt op

  Een goed advies: verhuizen !

  • Davis zegt op

   Beste advies! In zo verre eerst de eigenaar wordt aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. Onderneemt die niets, asap verhuizen. Opgelost raakt dit nooit en of het er nig gezelliger op kan worden…

 5. Han zegt op

  Ik ken de thaise wet niet goed maar wat ik wel begrepen heb is dat men op overlast van afwatering heel streng is in thailand. Dus daar zou iets aan te doen moeten zijn.

 6. ko zegt op

  Het gaat er om dat het vrij staande huizen waren en de achterburen ( zonder toestemming) er bijna een 2 onder 1 kapper van gemaakt hebben. Verder hebben ze er een hotel van gemaakt. Kan ik daar iets mee?
  Verhuizen is natuurlijk altijd een optie en de huurverlaging is er ook al, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. De eigenaar van het huis ( niet de grond etc) is een Oostenrijker. Zou ik de militairen kunnen inschakelen als oorlogsveteraan en oud kolonel van de Nederlandse militaire politie?

  • Kees 2 zegt op

   In een westers land zou het wrsch als volgt liggen:

   Als huurder kun je mijns inziens niets rechtstreeks doen jegens de buurman. Je bent juridisch gezien geen partij. Het enige dat je kunt doen is de eigenaar van jouw woning aanmanen je woongenot 100% te herstellen op straffe van inhouding van een deel van de huur en hem daarbij een maand de tijd geven. De eigenaar van jouw woning kan/moet eventueel actie ondernemen jegens de eigenaar van het huis van de buren. (Als dat een Oostenrijker is (zoals je meldt)… dan zou ik zeggen: benader die rechtstreeks. Dat is nu toch de volgende stap die ik zou zetten.)

   Dat de buren er een hotel van gemaakt hebben zou je bij een of andere overheidsinstantie kunnen melden. Volgens mij mag dit zelfs in Thailand niet zonder toestemming.

   Op thaivisa.com kun je vragen stellen aan een advocatenkantoor:
   Info hier:
   http://www.thaivisa.com/forum/topic/712107-thaivisa-launches-ask-the-lawyer-service/

   Vraag stellen hier:
   http://www.thaivisa.com/forum/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=new_post&f=192

   (Misschien moet je je eerst aanmelden voor de nieuwsbrief van thaivisa.com.)

   (Maar benader eerst de Oostenrijkse eigenaar!)

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Je huisbaas is Thai zeg je eerst in je artikel en nu zeg je dat hij Oostenrijker is ? Je ben trouwens maar huurder. Zoiets moet tussen eigenaars opgelost worden. Militairen inschakelen zoals oorlogsveteranen of een oud Kolonel van de MP is grappig om lezen maar… nu ja grappig om lezen. Ik denk dat verhuizen de beste oplossing is en je veel ergernissen zal besparen.

 7. Jan zegt op

  neem je verlies en verhuis 🙁

 8. jacob zegt op

  Uit eigen ervaring met lastige buren en een aanbouw, kan ik u maar 1 advies geven. Verhuis en wel zo snel mogelijk!
  Het bespaart u een hoop ergernis en daar ben u niet voor naar thailand gekomen.

 9. Jozef zegt op

  Je huurt van een oostenrijker. Dus gewoon eenmaal aangetekend aanschrijven beklag doen en verantwoordelijkheid By hem neerleggen. Binnen een jouw gestelde periode herstel eisen en de huur per direct stopzetten. Word aan jouw eis niet voldaan dan schadevergoeding eisen van de kosten om te verhuizen. (Verrekenen met de niet betaalde huur). Succes. Jozef

 10. KhunJan1 zegt op

  Verhuizen is wellicht de simpelste optie, een andere is je eigen dak aanpassen of zelfs verhogen zodat zij met het ei zitten van waterschade.
  Succes ermee.

 11. Kees 2 zegt op

  Het huis van de buren is eigendom van een Oostenrijker, meld je. Benader hem, wie weet staat in het huurcontract tussen de Thaise buren en hem dat het pand alleen maar als woning gebruikt mag worden.
  Ook kun je dit (dat het een hotel geworden is) melden bij een overheidsinstantie. Er is zeer waarschijnlijk toestemming voor nodig.

  Ook betreffende de verbouwing kan die Oostenrijker misschien het eea doen.

  Een andere mogelijkheid: als huurder ben je geen partij jegens de buren (of eigenaar van dat huis).
  Eis (schriftelijk, aangetekend) van jouw eigenaar dat je weer 100% woongenot wilt, geef hem een maand de tijd en houd een deel van de huur in waarbij je nadrukkelijk aangeeft dat je dat weer betaalt als de problemen opgelost zijn.

  Je kunt ook advies vragen bij een advocaat (check of hij expert op dit gebied is). Voor een gesprek + advies dat 15-30 minuten duurt, betaal je misschien 500 tot 1000 baht.

  • Jef zegt op

   In België kon een burengeschil, ongeacht wie de eigenaars zijn, voorgelegd worden aan de Vrederechter. Gratis mits beide buren vrijwillig verschijnen, anders op te betalen dagvaarding. Het Thais recht (over onroerend goed e.d.) heeft veel meer van het Belgische dan van iets anders in Europa, vermits Gustave Rolin-Jaecquemyns (aka Chao Praya Abhai Raja, met borstbeeld voor de Thamasat universiteit) het oude Thais recht aan destijdse Europese normen liet aanpassen om kolonisatie van Thailand te voorkomen… en dat recht er eigenlijk nog niet zoveel veranderd is.

   • Jef zegt op

    P.S. ‘buren’ kunnen de eigenaar of de huurder zijn, naargelang de vermeende verantwoordelijke en de geschade partij, dus van de aard van het ‘menings’geschil.

 12. ko zegt op

  ik ben niet voornemens te verhuizen en ga dus maar voor afbraak van de aanbouw. Dank voor de adviezen. Ik heb er gelukkig geen ergernis van, vind het leuk om dit proces aan te gaan. Lastig zal het wel worden, maar dat is een probleem voor de eigenaar die vorige week nog een nieuw huurcontract met mij heeft ondertekend, wetende van de problemen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik begrijp dat je voor wooncomfort gaat, en indien iemand anders u dat ontneemt door iets te bouwen waardoor u overlast hebt, dan begrijp ik volledig dat u daar wat wil tegen ondernemen.

   Maar hebt u er ook al eens rekening mee gehouden dat het niet de buren zijn die een bouwovertreding begaan, maar dat uw (gehuurde) woning misschien wel gedeeltelijk op grond van de buren gebouwd staat, of dat het dak of de afwatering van uw woning over de grenzen komt. Ze bouwen als dusdanig dan op hun eigendom of de afwatering van hun dak blijft dan wel binnen de grenzen. Ze doen in dat geval niks verkeerd. Dat het dak van uw woning over de grenzen gaat tot op hun eigendom is dan niet hun fout. Het is niet omdat uw woning er eerder staat dat het daarom niet fout kan staat.
   Kan ook een reden zijn waarom uw eigenaar er weinig tegen onderneemt, omdat hij weet dat niet alles op de juiste plaats staat.

   Tot slot – Een uitspraak als “vind het leuk om dit proces aan te gaan” geven me de indruk dat er toch meer achter zit dan wat u ons laat weten. We lezen natuurlijk ook alleen maar jouw versie van de feiten.
   Kan me trouwens ook niet voorstellen dat iemand zoiets “leuk” kan vinden. Zelfs als u gelijk hebt en als u uiteindelijk zou verkrijgen dat er afgebroken moet worden.
   Hopelijk keert het zich uiteindelijk dan niet tegen u. Misschien dat u het dan ook niet meer zo “leuk” zal vinden.

 13. Singtoo zegt op

  Er zijn wel regels.
  Maar ja het handhaven is uiteraard een andere in Thailand.
  Ik meen dat er minimaal iets van een afstand tussen dak overkappingen een 0,50 mtr of 1 mtr moet zijn.
  De landoffice kan de huisbaas / jou hier bij behulpzaam zijn.
  Als je een Thaise partner hebt laat haar / hem dit aankaarten.

  Zoals meerdere mensen al aangeven een belangrijke vraag is hoe graag je hier wilt blijven wonen?
  Anders word kijken naar een andere huurwoning de minst stressvolle optie.

  Hoe dan ook sterkte en succes.
  Laat de uitslag hier eens weten..

 14. Cor zegt op

  Een goot aan het aflopende dak van de buren zou al veel helpen.

 15. janbeute zegt op

  Dat is het nadeel als je in Thailand woont .
  Maakt niet uit Moo baan of op het platteland .
  Stel je hebt een eigen huis met je Thaise ega en een leuk stukje grond met een mooi uitzicht .
  Van de heen op de andere dag koopt iemand het perceel , dat naast je grondstuk gelegen is .
  Hij gaat daar een verzamel plaats van oud metaal en plastic en flessen starten .
  Zeg maar een recycling bedrijfje .
  Weg is je woonplezier .
  Bij huren is het makkelijk net als in jouw situatie Ko , inpakken en wegwezen .
  Bij deels eigendom moet je eerst maar zien dat je je huis kwijtraakt .
  Je kunt hier niks tegen beginnen .
  Verstandig is , als je het financieel kunt opbrengen ook de aanliggende percelen , mits die te koop zijn over tenemen .
  Zo ver ik weet kun je op het platteland bouwen en doen wat je wilt .
  In stedelijk gebied moet er wel een vergunning zijn , maar dat stelt vaak ook niet zo veel voor .
  Schoonheids commisies en milieu eisen , wat is dat ??
  Dus Ko , ga opzoek naar een andere woon lokatie . Blijf je zitten waar je nu zit krijg je allleen maar meer tramelant met je Thaise buren .
  En de kans bestaat dat als je gerechtelijk iets zou willen doen , dat ze je later wegpesten .

  Jan Beute .

 16. NicoB zegt op

  Hoe het precies in elkaar steekt is zo niet te beoordelen.
  Maar als het dak van de buren 2 cm. hoger is, dan valt het regenwater van de buren dus op uw dak?, kunt u daar dan niet een goot onder uw dakrand laten plaatsen en aldus het water gecontroleerd afvoeren? Dat kost je de kop niet en ben je van een hoop ellende verlost.
  Is het niet oplosbaar, dan valt verhuizen te overwegen.
  Hebt u al geprobeerd een zowel u als uw buren passende oplossing te bedenken en aan te bieden?
  Het zal m.i. zinloos zijn uw eerdere militaire loopbaan en vroegere positie in te brengen, alleen al praktisch gezien en what’s in a word? Voor de Thai is dat een ver van hun bed show, dat zou alleen functioneel zijn indien u via contacten in het politie of militaire apparaat op dat nivo ontzag hebt kunnen verkrijgen en hogere rang officieren het fijn zouden vinden u te helpen.
  Voor zover ik weet is wat Han zegt inzake wateroverlast veroorzaken bij buren een ernstige zaak waar men streng op kan zijn vanuit de overheid/gemeente.
  Veel Sukses en reageer nog eens terug hoe het is verlopen.
  NicoB

 17. ruud zegt op

  U bent huurder, niet de eigenaar van de woning.
  Het lijkt me dus dat u helemaal niets in te brengen hebt over de aanbouw van de buren.
  Daar gaat de huiseigenaar over.
  Het enige dat u kunt doen is er over klagen bij de huiseigenaar en anders verhuizen, of accepteren.

 18. Mark zegt op

  Beste ko,je zegt ik ga voor de afbraak en dat je er geen ergenis van heb ! Je begrijpt dat hier in thailand de dingen anders werken en dat je altijd een buitenstaander blijft als je jezelf zo op blijft stellen want jou Buuren interesseert het waarschijnlijk niks wat u doet of wil en als je vervelend word worden zij naar mijn mening pas echt vervelend ! In hun ogen en naar hun ideeën hebben ze niks fout gedaan dit is gewoon de manier hoe het hier gaat dus ik denk dat je beter kunt verhuizen en als het echt dwars zit misschien wel beter terug naar Nederland want als je dit niet begrijpt denk ik persoonlijk dat je het verkeerde land heb gekozen om te gaan wonen sterkte ermee maar ik denk dat ik de uitkomst al weet groeten uit korat

  • Jef zegt op

   Men moet in Thailand zeker niet meteen in de confrontatie gaan. Maar wie zomaar toelaat dat men z’n pinkje afpakt, kan erop rekenen dat Thai verbolgen gaan reageren als ie mort bij het afbijten van z’n arm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website