Beste lezers,

Ik woon in Thailand en moet eigelijk mijn paspoort verlengen. Niet omdat dat paspoort is afgelopen, moet eigelijk voor 02-09-2015 paspoort verlengen, maar omdat hij vol zit met visum stickers voor Cambodja. Maar nu laten enkele stickers los.

Mag ik deze stickers verwijderen zodat er weer nieuwe visum stickers voor in de plaats kunnen of moet ik toch een nieuw paspoort aanvragen?

Bij voorbaat dank,

Geert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Mag ik oude visumstickers verwijderen uit mijn paspoort?”

 1. Bert Vos zegt op

  Voor zover ik kan nagaan is het verboden om eigenhandig iets in je paspoort te veranderen. Daar kun je echt problemen mee krijgen. Ik zou de ambassade daarover bellen om dit na te vragen als ik jou was.

 2. Joop zegt op

  Dat lijkt me bijzonder link. Stel dat al die visa geregistreerd staan in een database en bij je volgende aanvraag blijkt dat je visastickers verwijderd hebt uit je paspoort. Ik zou dat risico niet nemen. En wat ga je er financieel er in feite op achteruit? Nog een half jaar te gaan is hooguit een paar tientjes verlies.
  Ik raad het je af.

 3. erkuda zegt op

  Bel de Nederlandse ambassade in Bangkok, stel de vraag en plaats het antwoord ook hier.

 4. NicoB zegt op

  Geert, waarom er niet zolang een pakbandje overheen of wat lijm er onder om ze weer vast te lijmen?
  Je woont in Thailand, het zijn dus vermoedelijk oude niet meer geldige visa voor Cambodja.
  Zodra je een nieuw NL paspoort hebt kijkt er m.i. geen mens meer naar oude visa voor Cambodja, die komen ook niet in je nieuwe NL paspoort. Of zie ik hier iets over het hoofd?
  NicoB

 5. Jan D zegt op

  NEE, dat mag niet. Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden. U mag daar geen veranderingen eigenhandig in aanbrengen, dus ook geen VISA eruit halen. Laten zoals het is.Het is strafbaar. Uw paspoort KAN ingenomen worden en dat heb je echt de poppen aan het dansen. Niet doen dus. Zoals gezegd, ga naar de Nederlandse ambassade. Heel simpel toch. Mag ik b.v. in uw geleende boek notities aanbrengen. Lijkt mij niet leuk voor u. Zo ook niet uw paspoort!!

 6. Leon zegt op

  Je mag je paspoort niet modificeren. Maar aan wat er spontaan uitvalt, daar kan kan je natuurlijk niets aan doen!

 7. HansNL zegt op

  Ik moet een paar regels volmaken, dus laat het antwoord even op zich wachten.

  Mag je de stickers eruit peuteren?
  Kort antwoord: NEEN.

  Visa stickers maken onderdeel uit van het paspoort, en daar mag je niets uithalen, aan bevestigen, blaadjes uitscheuren, enzovoorts.

 8. Ko zegt op

  Je mag zelf geen wijzigingen in je paspoort aanbrengen
  er dient minimaal 1 lege pagina in je paspoort te zijn voor een nieuwe visumaanvraag
  paspoort dient nog 15 maanden geldig te zijn bij aanvraag nieuw jaarvisum voor Thailand. Bij 2 sept. haal je dat dus niet meer.
  Als je vaak reist vraag dan een zakenpaspoort aan of een 2e paspoort. Daar zijn mogelijkheden voor.

  • louise zegt op

   Morgen Ko,

   Eind mei een nieuw retirement visa gehaald en ons paspoort moet vernieuwd worden voor 09-10-2014.
   Dat zijn dus nog maar 5 maanden.

   De immigration beambte herinnerde ons er nog aan niet te vergeten de boel te vernieuwen.

   Dus wie het weet mag het zeggen.

   En nu het paspoort 10 jaar geldig is, raad ik iedereen aan die veel het land uit gaat een paspoort te nemen met meer pagina’s er in, anders haal je de 10 jaar niet eens.
   Normaal 25-30 dacht ik, maar dan ongeveer het dubbele.
   De juiste aantallen weet ik niet, maar daar kan men makkelijk achter komen.

   Azie is gek op stempels en plakkers.
   Kijk maar op de burro’s van de immigration.

   LOUISE

   • NicoB zegt op

    Louise, het fijne weet ik er nog niet van, maar het schijnt mogelijk te zijn dat je bij de aanvraag van een nieuw paspoort ook kunt aankruisen … zakelijk. Dan krijg je een paspoort met een dubbel aantal pagina’s er in, voor de rest zou het paspoort exact gelijk zijn aan het particulier paspoort. Dat zou het probleem al aardig oplossen. Als iemand dit precies weet en ervaring hier mee heeft hoor ik het graag.
    NicoB

   • Ko zegt op

    Louise, mijn paspoort verloopt medio 2016. In Hua Hin werd mij enkele weken geleden meegedeeld dat ik de volgende keer geen visum voor 1 jaar kan krijgen, maar enkel tot het verloop van mijn paspoort en werd geadviseerd om in 2015 (voor aanvraag nieuw jaarvisum) een nieuw paspoort aan te vragen. Nieuw paspoort, nieuw visum! Maar goed, in dit land is veel mogelijk. Heb je gekeken tot wanneer je visum geldig is? Je loopt nu de kans dat je twee keer 1900 bath moet betalen binnen een paar maanden. Natuurlijk krijg je je visum maar is het ook voor 1 jaar?

 9. David H zegt op

  Neen , heb je trouwens nog niet opgemerkt dat men steeds de visastempel een ietsje over de rand stempelt…., dat is gedaan om te vermijden wat jij wil doen , zo zijn er sporen van !! Vastplakken met zo een droge lijmstift en is weer ok , anders zouden we alle héél lang verder kunnen met onze Visas in S.E.Asia , en vadertje staat inkomsten missen uiteraard .

  Heb ook wel een vraag i.v.m. die eerste enkele pagina na de Id pagina, die wordt nooit gebruikt voor visa , maar mag in noodgeval daar bvb in of departure stempel op ….?

 10. RonnyLatPhrao zegt op

  @David H
  Wat je vraag betreft (en wat een Belgisch paspoort dan betreft)
  De pagina 3 (na de plastiek pagina) lijkt leeg, maar is dat niet.
  Deze pagina bevat voorbeelden van enkele beveiligingsgegevens die in het paspoort zijn verwerkt, en dewelke ze adviseren na te kijken.
  Het is dus geen visa pagina.
  Op de pagina’s die gebruikt mogen worden voor visa, stempels of andere opmerkingen staat het woord
  “visas”. Dat zijn de paginas 5 tot 30 op een gewoon paspoort.
  Natuurlijk, indien een bevoegd ambtenaar een stempel op pagina 3 zet is dat niet uw fout …..

  @Geert (vraagsteller)
  In een Belgisch paspoort staat op de laatste pagina dat alleen een bevoegd ambtenaar er wijzigingen mag in aanbrengen.
  Maar zelfs zonder die opmerking is het nooit een goed idee om in een paspoort veranderingen aan te brengen, stickers te verwijderen, of reparaties uit te voeren. ook al is dit met de beste bedoeling.
  Ik zou er dus ook geen tape gaan over plakken, want het zal bijna zeker vragen oproepen over wat er onder zit en of je iets wil verbergen. Het kan dan wel eens een tijdje duren voor je langs immigratie bent.

  Tip – Ik weet niet waar u woont, en misschien is het dus voor u te ver weg, maar laatst heb ik een visarun gemaakt vanuit Bangkok naar Htee Khee (Myanmar) Dit is niet ver van Kanchanaburi.
  Je krijgt daar geen visum in je paspoort geplakt of gestempeld van Myanmar zoals oa in Laos en Cambodja.
  Er komen alleen Arrival/Departure stempels in van de immigratieposten Htee Khee en Kanchanaburi.
  Zo spaar je de visum pagina’s wat, zeker nu de paspoorten 10 jaar geldig blijven.
  Ik heb er een klein verslag van gemaakt.
  U kan dit lezen in een reactie van mij op onderstaand artikel.
  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/visa/ervaringen-met-een-visa-run-vanuit-bangkok/
  Misschien te overwegen indien het praktisch haalbaar is vanuit je woonplaats.

  • David H zegt op

   @RonnyLatPhrao, sorry , ik heb me ietsje verkeerd uitgerukt , ik bedoelde rechtse pagina 5 (die enkele met links ervan “opmerkingen van bevoegde instanties” ) die blijft altijd ongebruikt , begrijp wel dat men daar liefst geen visa stickers plaatst, maar mag /kan deze pagina in noodgeval als laatste redmiddel ? Bvb voor simpele in & out’s bvb als je pasppoort vol zou komen ..;(is n.v.t. voor mij daar ik ver voor vervaldatum ente klein aantal paginas al vernieuw ) ,maar is goed om weten als uiterste noodoplossing .

   Als men er nog eens in BE. lukt om een regering op de been te krijgen…..en ze dan ook nog eens begint te werken , en de nieuwe goedgekeurde wetten te bekrachtigen , dan zou ons paspoort ook 10 jaar geldig worden, mits een tussenoplossing “à la Belge “om via Kon. besluit het eerst tijdelijk op 7 jaarte brengen , dit is mij geantwoord vanwege de indiener van dit wetsonwerp .(Guido De padt)…..de “à la Belge “uiteraard niet , dat is mijn toegevoegd sarcasme , waarom wij BE. gewoon eens niet doen wat onze buurlanden NL & UK onlangs aangepast hebben om hun passpoorten 10 jaar geldig te maken , mijn bijkomende vraag toen aan zijn diensten , was ook waarom een méér paginas paspoort zo ontztettend duur moet zijn , zou toch ook als gewone aanvraag kunnen behandeld worden….zonder die spoedTAX ,wij expatts “verslinden “namelijk paginas om aan de normen te voldoen !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website