Op zoek naar een betaalbare beeldschermbril

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
27 maart 2022

Beste lezers,

Ik zit een groot aantal uren aan mijn PC en ben op zoek naar een goede betaalbare beeldschermbril. Momenteel maak ik gebruik van een goedkopere leesbril maar dit is niet ideaal. Een leesbril heeft een kortere kijkafstand dan een computerbril.

Ik ben al bij 2 opticiens langs geweest. De eerste wilde mij een dure multifocale bril aansmeren wat helemaal niet raadzaam is voor het werk aan een beeldscherm. De tweede raadde me een gewone leesbril op sterkte aan – dit is wat ik nu gebruik en was niet mijn vraag.

Ik heb de indruk dat men niet goed luistert naar het probleem. Ik heb al met handen en voeten uitgelegd aan mijn vrouw wat het probleem is. Ofwel vertaalt ze het niet goed of begrijpt ze zelf niet wat ik haar wil vragen.

Een drietal maanden geleden heeft mijn vrouw een nieuwe bril aangekocht (op maat) bij een opticien. Kostprijs was maar liefst 27.000 THB wat ik ontzettend duur vind voor Thailand. Ik wil wel betalen voor een kwalitatief product maar ik heb de indruk dat sommige opticiens toch wel misbruik maken.

Wie kan me verder helpen? Ik veronderstel dat er onder jullie toch wel verschillende beeldschermgebruikers zijn die wel goede ervaringen hebben bij de aanschaf van hun bril.

Alvast mijn dank.

Groet,

Bart

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Op zoek naar een betaalbare beeldschermbril”

 1. Adriaan zegt op

  Ik heb (met name in het rechteroog) veel last van zonlicht en blauw licht. Als ik buiten kom, draag ik een soort skiebril (zonnebril met rechterglas dichtgeplakt op een spleetje na) Als ik TV kijk, moet ik een zwarte eyepad voor mijn rechteroog doen. Doe ik die dingen niet, dan is binnen een dag mijn oog ontstoken en doet vreselijk veel pijn. Al een keer of 8 bij verschillende oogartsen geweest, maar niets helpt. Ik heb een tijd lang alleen luisterboeken kunnen beluisteren omdat al het andere te pijnlijk was. Maar sinds ik mijn computer altijd op ‘nightlight’ heb staan (het blauwe licht er uit gefilterd), kan ik wel 10 uur per dag voor mijn computer zitten zonder enig probleem te krijgen. Minder mooi om te zien, maar pijn is erger. Het gaat nu al weer heel lang goed, zolang ik die 3 dingen maar altijd doe en wit en blauw licht zo veel mogelijk vermijd.

 2. Willum zegt op

  Hallo Bart.
  De termen duur en goedkoop is moeilijk. Een ander kan niet in uw portemonnee kijken en wat u misschien duur vindt, is voor een ander goedkoop.
  Indien u een goede opticien uitlegt dat u een beeldschermbril wenst, kan hij dat voor u maken.
  Lezen doen wij gemiddeld op 40cm afstand en een beeldscherm is gemiddeld armlengte, oftewel 75cm.
  Dus de opticien hoeft alleen maar te weten op welke afstand uw scherm staat en hij kan voor u aan de slag.
  Daarnaast kan hij voor het gemak de 2 afstanden: lezen en werken (=beeldscherm) combineren in één brillenglas. Dat is ook een vorm van multifocaal. Dan kunt u met een en dezelfde bril lezen (=dichtbij) en werken (=beeldscherm).
  U kunt dan met zo’n glas niet in de verte kijken.
  Succes.

 3. JanR zegt op

  ik heb ooit een monitorbril in Pattaya gekocht (Beautiful optics) en ben daar erg tevreden over (geweest). Ik heb ook een vertebril.
  Omdat ik veel met de computer werk heb ik mijn ogen laten wennen aan de afstand die ik aanhoud tot het scherm. Dat was eerst 70 cm maar nu is het ongeveer 50 cm. Dat is goed bevallen. Ik hoef geen aparte monitorbril meer te hebben en dat is van positieve invloed op het beeld en de scherpte ervan.
  Ik zie geen inhoudelijk verschil tussen het gebruik van een leesbril en een monitorbril.Ik zou gaan voor een monitorbril (maar zelf heb ik die niet meer nodig).
  Ik raad niemand aan een multifocale bril te nemen en zeker als die dan gebruikt wordt voor monitorgebruik.

 4. Mr. Bojangles zegt op

  Ik heb al 20 jaar lang een monitor-bril. Ik werkte nl als programmeur. Laat de glazen 10% roze kleuren, dat neemt de schitteringen weg. Ik zou inderdaad de afstand op 75cm houden. En waar mogelijk, zet bij websites de achtergrond op zwart. Dat was vroeger zo, maar toen werd wit de mode en dat is de pest voor je ogen. Facebook bijv kun je aanpassen naar zwart. Steeds meer websites gaan die mogelijkheid bieden. En dat vind ik van Thailandblog wel fijn dat hier de tekst wit op blauw is. Voor mijn mails en excel heb ikzelf de background op lichtbruin gezet. Veel rustiger voor je ogen.

  Doet me ook denken aan jaren terug in de trein. Tegenover me zit een dame continu in haar ogen te wrijven. Ik vraag: zit u wellicht de hele dag achter een computerscherm? Jawel dus. Uiteraard mijn bevindingen uitgelegd. En vergeet het niet: 10% roze.

 5. Kees 2 zegt op

  Ik had dat probleem ook en vroeg mijn opticien (Tak in Jomtien, naast het Rompho-barrencomplex: hij meet en hij is ook technicus, dus veel snellere service) om een bril voor scherp zien op 70-75 cm. En met filter voor blauw licht – of het nodig is wordt overigens door sommigen weer betwijfeld, maar kwaad zqal het zeker neit kunnen!)

  Nou, daar werd direct voor gezorgd: ‘U vraagt, wij draaien’! Simpel toch!?

  Maar, naderhand merkte ik dat mijn ogen met het op leeftijd komen het niet prettig vinden om uren lang op 70 cm afstand te kijken.
  Oplossing: laptop verbinden aan een groot 2e tv-toestel, op 3.5-4 m afstand. Een bril laten aanmeten voor DIE afstand… heeft mijn vermoeide ogen veel goed gedaan!

 6. Chander zegt op

  Bart,
  Voor 2000 Baht heb je al een goede computerbril in Isaan.

  Op toeristische plaatsen zou dat niet veel duurder moeten zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website