Lezersvraag: Onvoldoende inkomen voor visum vereisten in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 november 2017

Beste lezers,

Ik ben Nederlander 65+, woon meer dan 17 jaar met mijn Thaise vriendin en onze gezamenlijke kinderen in Thailand. Beide, zoon en dochter zijn in het bezit van een Thais paspoort. Het probleem is nu, door omstandigheden kan ik niet meer beschikken over het verplichte inkomen. Mijn AOW inkomen is te laag voor een retirement visum, terug naar Nederland is voor ons geen optie.

Nu mijn vraag: wat zijn in mijn situatie de beste visum opties om toch gezamenlijk in Thailand te mogen blijven wonen

Met vriendelijke groet,

Roy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Onvoldoende inkomen voor visum vereisten in Thailand”

 1. John mak zegt op

  Indien je bent gehuwd is de inkomens eis 40.000 bath misschien is dit een optie.

  • pascal dumont zegt op

   400000 denk ik

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Inkomsteneis …. Zegt John Mak.. en dat is correct
    Niet een bankgarantie.
    Liefst niet meer denken dus…..

    • Eduard zegt op

     Wettelijk getrouwd zijn met een Thaise, of eigen kinderen met Thais paspoort 400.000,00 op een Thaise bankrekening, of anders 800.000,00 op een Thaise bankrekening, of met een combinatie van AOW, (40.000 zoals John mak hier boven stelt zet het de mensen op het verkeerde been), vragensteller heeft dus AOW, woont al een tijdje in Thailand, ga uit van 900,00 Euro netto in de maand x 12 = € 10.800 = 416.740,42 THB, dat moet voldoende inkomen zijn voor vragensteller om in Thailand te verblijven, de vraag is hoeveel inkomen hij daadwerkelijk heeft, naar de hand van deze rekensom kan hij dat zelf uitrekenen, man heeft eigen kinderen met Thais paspoort, dus het tekort kan hij ergens op een Thaise bankrekening zetten, in dit geval hoeft het niet 2 of 3 maanden in het vooruit.

     Eduard.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Hij is niet getrouwd… het is zijn vriendin.

      Het is trouwens niet enkel 400 000 Baht op de bank voor getrouwden en/of Thaise kinderen. Ook een maandelijks inkomen van 40 000 Baht is voldoende. En wat John Mak zegt klopt dus volledig en hij zet niemand daarmee op een verkeerd been.
      Bovendien als je gebruik maakt van ” met Thai getrouwd of Thaise kinderen” is de combinatie van inkomen en bankrekening NIET toegestaan.
      Dat is enkel van toepassing als je van de “Retirement” mogelijkheid gebruik maakt.
      Dan is het Of 800 000 Baht op de bank, Of 65 000 Baht inkomen, Of een combinatie van bankbedrag en inkomen voor een totaalbedrag van 800 000 Baht op jaarbasis.

      Enige manier om nu in aanmerking te komen voor die 40 000 Baht inkomen of 400 000 Baht op de bank is dat hij officieel geregistreerd is als vader van de kinderen.
      Dat weten we niet. Er staat dat ze gezamenlijk twee kinderen hebben maar wat is de officiële status van de kinderen ?
      (Voor kinderen geldt trouwen tot ze 20 jaar zijn en ze moeten als gezin samenleven en niet getrouwd zijn. Gezien ze 17 jaar samenleven vermoed ik dat deze eisen geen probleem vormen)

      Trouwen met zijn vriendin is anders ook een oplossing… klaar in 15 minuten en probleem opgelost.

      • rentenier zegt op

       trouwen in 15 minuten? waar kan dat? maar ik ben benieuwd naar de omstandigheden waardoor hij geen 100% AOW of pensioen heeft want normaliter heb je recht op een aanvulling. is hij dan al gekort vanwege het duurzaam samen wonen dus voordeur delers te zijn? Dan kan hij net zo goed trouwen. Anders heeft trouwen geen zin want dan wordt hij nogmaals gekort op z’n AOW en pensioen.
       Het bevreemd mij waarom de leeftijd van de kinderen niet is genoemd.

       • RonnyLatPhrao zegt op

        15 min is een manier van spreken om aan te duiden dat iets vlug gaat.
        In mijn geval stond ik toch na een half uurtje weer buiten.

        Papierwerk vergaren van ambassade en legalisatie duurt iets langer maar in was op twee dagen volledig klaar met het papierwerk en getrouwd. Wachte nam nog het meest tijd in beslag

        Betreft AOW en ouderdom van de kinderen moet je aan hem vragen.

        .

        • Adam zegt op

         De documenten die je vooraf moet in bezit hebben om op de Amphur te kunnen trouwen (van Ambassade + vertalingen en legalisaties) , zal Roy ook eerst moeten verkrijgen. De tijd daarvoor nodig (meerdere dagen, zeker als je niet in BKK woont) moet je dus meerekenen. Trouwen is dus NIET “klaar in 15 minuten” – die uitspraak geeft een compleet verkeerde indruk.

         Bovendien, bij u op de Amphur was het misschien maar 15 min, maar bij ons duurde het 7 uur! Dus ook dat laatste deeltje van de procedure gaat niet gegarandeerd vlug.

         (Ter info: Het was er druk en alle andere bezoekers werden er telkens tussen genomen. Er werden meermaals fouten gemaakt in het opmaken van onze documenten, waardoor een en ander overnieuw moest gebeuren, we werden steeds in en uit een kantoortje gestuurd, de ouders van mijn aanstaande moesten geïnterviewd worden, en tussendoor maar wachten… Maar goed, de beste man heeft het toch nog voor elkaar gekregen tegen 17u op vrijdagnamiddag. )

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Als het officieel je eigen kinderen zijn kan je een verlenging krijgen onder dezelfde voorwaarden als dat je getrouwd bent met een Thai, d.w.z. 400 000 Baht op de bank of een inkomen van 40 000 Baht per maand. Kan tot de kinderen 20 jaar zijn.

  In het geval het je kinderen niet zijn en je bent niet getrouwd dan val je inderdaad onder “retired”.
  Indien je niet het bankbedrag (800 000 Baht) kan voorleggen of het inkomen (65 000 Baht), dan is de combinatie misschien nog een oplossing.
  Je moet dan een combinatie hebben van een bankbedrag en een inkomen dat samen op jaarbasis 800 000 Baht moet zijn.
  Voorbeeld je hebt een inkomen van 30 000 Baht. 30 000 x 12 = 360 000 Baht. Je moet dan nog een bankbedrag van 440 000 Baht voorleggen om aan die 800 000 Baht te geraken.
  Andere combinaties zijn ook mogelijk natuurlijk.

  Je kan ook trouwen natuurlijk…..

  Succes.

  • Sjaak S zegt op

   Je kunt het bedrag dat je nodig hebt (dus het verschil tussen je netto inkomen en het bedrag dat drie maanden op een rekening moet) ook lenen. Dat is niet goedkoop, maar over het jaar gezien vele malen minder dan de inkomenseisen. Je doet niks illegaals daarmee. Ik heb dat al eens eerder geschreven, dacht toen dat het goedkoop was, maar daar had ik het mis mee.
   Maar ik zal dat doen, wanneer mijn legale inkomen te krap zou worden en ik geen behoefte er aan heb een grote som geld jaren op een bank laat staan.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Al eens met bitcoints geprobeerd ?
    Jaren op een rekening… Wat een onzin … Weeral

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Trouwens, op basis van huwelijk telt de combinatie niet… Was ik nog vergeten.. het is daar 40 000 of 400 000 … Niks combi.

   • lung addie zegt op

    Beste Sjaak S, je spreekt jezelf hier tegen …. Nog last van Jetlag? Vraag me af hoe geld lenen vele malen minder duur is dan te voldoen aan de inkomsteneisen. Geld op een rekening storten brengt, naar mijn inziens een rente op, geld lenen daar moet je rente voor betalen. Mogelijk is dit met bitcoins anders, ik zou die man dan de raad geven eens met bitcoins naar immigratie te stappen en zien wat ze daar mee aanvangen.

 3. peter zegt op

  Er zijn visa bureautjes die je met de aanvraag kunnen helpen, ook als je niet voldoende inkomen hebt, weten zij manieren om het toch voor elkaar te krijgen, uiteraard ben je wel wat meer voor je visum kwijt dan als je wel zelf aan de eisen kan voldoen, succes.

  • l.lagemaat zegt op

   Bij zo’n buro moet je op ongeveer 20.000 Baht rekenen

  • RonnyLatPhrao zegt op

   En dan morgen weer een klaagzang over corruptie in Thailand…

 4. oosterbroek zegt op

  Weet iemand of je in het vorige geval 440.000 baht dit ook 3maanden op je rekening moet staan ??

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen hoeft niet… Maar lokaal kan het weer anders zijn . Ga het gewoon vragen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hoeft normaal niet in dat geval, maar ga er toch maar vanuit van wel… is misschien een betere reactie.
    Vraag zulke dingen best lokaal en tijdig natuurlijk.

 5. Rob E zegt op

  Alternatief is een keer per drie maanden het land per vliegtuig verlaten en weer terugkomen. (Ff een hamburger gaan eten in singapore bijvoorbeeld). Bij terugkomst naar immigration voor een extension of stay van 60 dagen. Dan hoef je geen inkomen aan te geven.

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  Niet getrouwd…. Officieel zijn dat zijn kinderen niet … Weet ik niet
  En hoe gaat hij dan dat visum bekomen als hij financieel aan die eisen niet kan voldoen ?
  En stel dat hij een visum had, waarom zou hij dan moeten vliegen. Via land kan dat ook hoor..

  Weer iets horen luiden, maar de klepel is weer niet te vinden he….

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Was voor Rob E … Maar de rest is niet veel beter…

  • Ger zegt op

   Gezamelijke kinderen staat er in het stuk. En indien niet getrouwd dan dien je dit aan te tonen door Thaise aktevan erkenning , dat je de vader bent. Dan is het officieel lijkt mij.

   Misschien kan Roy eens uitleggen waardoor die omstandigheden veranderd zijn dat hij niet meer aan de visumeisen voldoet. Je weet de vereisten bijvoorbeeld banktegoed en/of inkomen en als je veroorzaakt dat dit niet meer voldoende is dan weet je de gevolgen nl. geen permanent verblijf meer in Thailand.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Er staat inderdaad dat ze gezamenlijk twee kinderen hebben, maar wat is de officiële status van de kinderen ?
    Dat bedoelde ik eigenlijk.

    “Officieel zijn dat zijn kinderen misschien niet”. De “misschien” had ik er vergeten bij te plaatsen in een vorige reactie.

    Laat dat maar eens eerst duidelijk worden en indien hij officieel als vader geregistreerd is dan opent zich de mogelijkheid gebruik te maken van de 40 000 Baht per maand inkomsten of het bank bedrag van 400 000 Baht.

    Raar dat hij daar dan voordien geen gebruik heeft van gemaakt. Weinig info daarover.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Even verduidelijken want ik was onvolledig door alleen maar naar een visum te verwijzen.

   Indien hij binnenkomt op Visa Exemption kan hij geen 60 dagen “extention” bekomen, want hij is niet getrouwd en mogelijk zijn het ook officieel zijn kinderen niet. Hij kan zich in dat geval niet beroepen op het bezoeken van vrouw en/of kinderen.

   In dat geval is 30 dagen verlenging het maximum.
   Bovendien loopt hij na x-aantal Visa Exemptions, en dan vooral aaneensluitend alsook de verlengingen daarop, het risico dat hij geen Visa exemption of verlenging meer zal krijgen.
   Hij moet dan toch weer een visa halen al is het maar een Single entry Tourist visa en sommige ambassades/consulaten geven die dan ook weer niet indien meerdere periode aaneensluitend zijn. En daar hangen dan ook wel weer voorwaarden aan vast die, alhoewel wat het financiële betreft, dan wel meevallen.

   Op papier allemaal heel leuk en snel uitgelegd die border- en visaruns, vooral dan op Visa Exemption en Single entry visums, maar uiteindelijk wordt dat een rondzwerven tussen immigratiekantoren, grensposten en ambassades/consulaten. En dan hebben we het nog niet over de fysieke belasting die met de jaren toeneemt … En uiteindelijk kost je dat ook geld.

   Ff een hamburger gaan eten in singapore wordt je dan wel snel beu 😉

 7. chiang Moi zegt op

  Je zegt dat je 65÷ bent ik neem dan aan dat je dan minimaal AOW krijgt. Als je volledige AOW hebt ontvang je volgens mij EUR780.00 als je samen woont op 1 adres. Volgens de huidige koers (27/11) is dat in
  Bath 30.148 en een klein beetje. Dan ben je er toch. Mocht je geen volledige AOW hebben kan het verschil nooit groot zijn tenzij je 50 jaar in Thailand woont.

  • Ger zegt op

   Vraagsteller woont 17 jaar in Thailand. Indien uitgeschreven uit Nederland gaat er per jaar 2% van de AOW af.

 8. chiang Moi zegt op

  Sorry ik maak een denkfoutje het moet 40.000 zijn per maand en niet 30.000. Volgens mij moet je dan nog EUR 250.00 op de bank hebben staan om aan die 40.000 te komen, of heb ik het mis.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Combineren van inkomsten en bank kan en mag niet als gehuwde. Enkel mogelijk als “retired”.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Bovendien is hij niet getrouwd en als dit officieel zijn kinderen niet zijn heeft hij niks aan de eisen van 40 000 Baht inkomen of 400 000 Baht op de bank, want dan niet van toepassing voor hem.

  • lung addie zegt op

   Beste, jouw berekening is totaal fout. Als je goed leest spreekt vraagsteller over “vriendin” en niet over echtgenote. Hij moet dus voor een retirementvisum geen 40.000THB/m bewijzen maar 65.000THB/m of 800.000THB bankgarantie OF een combinatie van de twee. Deze regels zijn klaar en duidelijk. Hij schrijft zelf dat hij reeds 17j in Thailand woont, dus zijn AOW is met 2%/j, wegens niet in Nederland wonende, beknot= 34%. Veel zal er dus niet overschieten als hij over geen andere inkomsten beschikt.
   Wat hij kan eventueel kan doen is:
   samen met zijn bewezen inkomen berekenen hoeveel hij als “combinatiesom” te kort schiet. Dit tekort op een “officiele” manier trachten te lenen met een maandelijkse terugbetaling gespreid over bv 10j. Dit geleende geld onmiddellijk op een persoonlijke Thaise rekening deponeren, dit levert hem een kleine rente op, toch alle beetjes helpen in dit geval. Hij laat zijn pollen van dit geld af zodanig dat hij het jaarlijks opnieuw kan gebruiken voor zijn visum. Dit is een totaal wettelijke manier om te voldoen aan de eisen en na de terugbetalingstermijn heeft hij tenminste een mooie som “gespaard”. Ook al is het wat laattijdig op deze leeftijd nog te moeten beginnen “sparen” en niet vroeger aan de toekomst gedacht te hebben.

 9. HansNL zegt op

  Als ik het goed heb, en lees, woon je al 17 jaar in Thailand?
  Zou zo maar kunnen zijn dat je inkomenseis “grandfathered” kan worden naar een veel lager bedrag.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “grandfathered” … en was voor toestand is dat ?

   Wel kan een ouder vragen om vanaf 50 ten laste van zoon of dochter te komen.
   Indien zoon of dochter zelf meerderjarig is natuurlijk.
   Ze zullen moeten bewijzen dat ze de ouder kunnen onderhouden.
   Welke financiële maatstaf ze daarvoor nemen weet ik niet. Staat ook niet beschreven.
   Ik heb weet van iemand die zo een aanvraag heeft gedaan maar dat werd toen geweigerd.
   Is zelfs niet tot aan de voorwaarden toe gekomen.
   Zou wel eens een reactie willen lezen van iemand die het wel gelukt is. Gewoon uit nieuwsgierigheid.

   Ofwel refereer je naar de inkomsteneis van voor 21 oktober 1998 voor “Retirement”.
   Echte moest hij dan, in 1998, ofwel
   – Tussen 55 en 60 jaar zijn. In dat geval was het 50 000 Baht inkomen of 500 000 Baht op de bank
   – Ouder dan 60 jaar zijn. In dat geval 20 000 Baht inkomen of 200 000 Baht op de bank.
   Bovendien moet je, om hiervoor in aanmerking te komen, ononderbroken een jaarverlenging hebben bekomen sinds 1998.

   17 jaar is sinds 2000 en sowieso enkele jaren te laat hiervoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website