Ondersteuning Thaise partner aftrekbaar?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 februari 2022

Beste lezers,

Ik zal begin mei 2022 Thailand verlaten en permanent in Nederland gaan wonen. De relatie met mijn Thaise partner, waarmee ik in 2011 een notariële samenlevingsovereenkomst naar Nederlands recht afsloot, zal gewoon blijven bestaan. Eerst zal ze mij op basis 90 dagen TH en 90 dagen NL bezoeken en later zal ze proberen een MVV te bemachtigen om voltijds bij mij in NL te zijn.

Uiteraard zal ik voor haar levensonderhoud in Thailand betalen. Voor mij is er een morele verplichting – en niet een uit de wet voortvloeiende verplichting – om haar te ondersteunen. Voor de berekening hoeveel de ondersteuning moet zijn, kunnen de zogenaamde Tremanormen een richtlijn bieden.

Nu de interessante vragen:

 • Is er sprake van een zogenaamde “dringende morele verplichting” tot betaling van een “alimentatie” èn is die in NL aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting?;
 • Is aftrekken van “alimentatie” aan een buitenlandse – lees Thaise – partner een probleem?;
 • Is “90 dagen hier, 90 dagen daar” voor de “alimentatie” een probleem?;
 • Heb ik hierover in NL te maken met schenkingsrecht?;
 • Moet ik vóór vertrek naar NL hier in Thailand zaken m.b.t. dit onderwerp regelen.

Als u ervaring met dit onderwerp heeft, dan vraag ik u beleefd uw ervaringen hiermee met mij en andere Thailandbloglezers te delen. Adviezen in de trant van “raadpleeg een goede – en niet bij naam genoemde – belastingdeskundige” mag u achterwege laten.

Groet,

Rembrand

Leest u ook de brief van minister Wiebes over gelijkstelling van samenwonenden met gehuwden inzake recht op alimentatie-aftrek.

https://www.recht.nl/attachment.html?id=2068x679fcbce49c48dbf67ab1e44df348c39

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.71/5. From 7 votes.
Please wait...

9 reacties op “Ondersteuning Thaise partner aftrekbaar?”

 1. Ger-Korat zegt op

  Je bent niet gescheiden of in dit geval er is geen ontbinding van de samenlevingsovereenkomst schrijft je zelf. Verklaar dan de lezers waarom je je partner zou moeten ondersteunen door te spreken over alimentatie en deze wil je door middel van de inkomstenbelasting en schenkingsrecht indirect verhalen op andere burgers. Denk dat dit de basis is, ben je partner of getrouwd dan kun je immers ook geen aftrek krijgen voor de verzorging van je partner/ echtgenoot. Hier klopt iets niet denk ik.

  • Ger-Korat zegt op

   Wil ik er nog aan toevoegen dat het als je getrouwd bent of een samenlevingsovereenkost hebt het niet uitmaakt waar beiden wonen want immers de echtverbinding of overeenkonst blijft immers in stand. Goed voorbeeld hiervan is de AOW-uitkering; ook al leef je gescheiden en/of leef je niet samen of elk in een ander land dan blijft toch de regel dat je getrouwd bent/samenwoont en op grond daarvan krijg je beiden indien daar recht op is de gehuwden-AOW en niet beiden apart de alleenstaanden-AOW.

 2. Erik zegt op

  Aan Rembrand en aan Ger-Korat

  Rembrand, ik ga nu precies dát doen wat je niet wilt. Ik ga je adviseren om in NL een vakkundig belastingadviseur te raadplegen. Overigens, wat ‘raadplegen’ betreft, ik heb met Lammert de Haan gebeld over jouw casus. En wij waren het eens over de aanpak.

  Aftrekbaar? Ja. Maar leg dat eerst voor aan de dienst. Doch niet aftrekbaar in de periodes van 90 dagen dat de partner bij jou in NL in huis woont. Dan ben je immers niet gescheiden levend. En hoeveel is aftrekbaar?

  Vergeet die Tremanormen. Overleg met mevrouw wat er nodig is na jouw vertrek, op jaarbasis, in THB, en maak er een maandbedrag van in euro. Met de Tremanormen kom je veel te hoog uit.

  Laat jouw adviseur schriftelijk overleggen met de inspectie die over jouw inkomstenbelasting gaat en stel een bedrag aan onderhoudsbijdrage voor. Ga ‘ruim’ zitten maar niet te hoog en blijf verre van die normen. Dan komt er in goede onderhandeling een bedrag per maand (dat zij in Thailand verblijft) uit.

  Het gevaar is dat, als jij teveel betaalt, er sprake is van een schenking ten bedrage van het meerdere. De vrijstelling schenkbelasting is dit jaar een bescheiden 2.274 euro en alles daarboven wordt belast. De tarieven in de eerste schijf zijn 10 of 30 procent.

  Hoe de inspectie aankijkt tegen die 90-90 regeling is vooralsnog onbekend. Ben je dan wel feitelijk gescheiden levend of, en nu chargeer ik, ‘onderhoud jij een vriendinnetje en wil je dat aftrekken’? Het zal afhangen van het overleg tussen jouw adviseur en de dienst.

  Ger-Korat, ik heb wat moeite met jouw zin over ‘het verhalen van inkomstenbelasting en schenkingsrecht op andere burgers’.

  Als iets aftrekbaar is dan is dat de wens van de wetgever. Mijn pensioenpremie, mijn lijfrenteopbouw, mijn bijzondere ziektekosten en mijn donatie aan het Leger des Heils zijn/waren onder voorwaarden aftrekbaar.

  Gebruik maken van de faciliteiten van wetten is toegestaan, zo oordeelde onze eigen Hoge Raad. Ik zal niemand verwijten van de mogelijkheden van de wet gebruik te maken. Overigens is schenkingsrecht (tegenwoordig heet dat schenkbelasting) niet iets dat je krijgt maar dat je moet betalen…

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Erik, het zal wel aan mijn begrijpend lezen liggen dat het voor mij niet duidelijk is. Ik lees dat hij een geregistreerd relatie heeft, notarieel vastgelegd, en hij helder aangeeft dat hij deze relatie behoudt. Alleen hij gaat elders wonen, en later is de bedoeling(weer) samen of gedurende 90 dagen samen. Nou is dit gelijk een huwelijk en maakt het toch niet uit of hij samenleeft of niet. En nou komt waar ik tegen aan hik dat hij de onderhoudskosten wil aftrekken. En dat is iets wat je in een huwelijk ook niet kan aftrekken zolang het huwelijk er nog is, hoeveel koppels leven wel niet apart of gedeeltelijk samen, zou toch wat zijn als dan de kosten voor de ander aftrekbaar zouden zijn terwijl je niet gescheiden bent cq. de notariele samenlevingsovereenkomst er nog is. Ik proef tussen de regels door dat hij kosten wil aftrekken omdat de partner (tijdelijk) elders verblijft.

   • Ger-Korat zegt op

    Belastingdienst schrijft: Wanneer leeft u duurzaam gescheiden? Als u niet meer met uw echtgenoot in gezinsverband samenwoont en dit niet als tijdelijk is bedoeld.
    Nou de schrijver geeft volmondig aan dat het tijdelijk is. Waarom zou je dan nog moeten verdiepen in de allementatie-vraag indien de relatie niet wordt ontbonden en het gescheiden zijn slechts tijdelijk is, wat wordt bevestigd ?

    • Erik zegt op

     Ger, ik geef aan dat die 90-90 situatie tot vragen kan leiden of er wel sprake is van duurzaam gescheiden leven. Wanneer is iets ‘duurzaam’? Ook is niet bekend hoe lang mevrouw doet over haar inburgering. Kan wel jaren duren….

     Ik heb er geen enkel probleem mee als Rembrand die aftrek krijgt en als de dienst weigert is het desgewenst aan de rechter om daarover te oordelen. Niet geschoten is altijd mis, Ger!

     • Ger-Korat zegt op

      De Belastingdienst geeft aan: Als 1 van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden. Er wordt niet over een “periode” gesproken maar over de “wil”.

      Het systeem van allimentatie aan iemand in het buitenland werkt fraude in de hand en is oncontroleerbaar, daarom ben ook ook tegen de regeling. Want bijvoorbeeld P en J zijn beiden gelukkig getrouwd en maken beiden maandelijks 20.000 baht over naar hun echtgenotes in Thailand. Nou zeg P tegen zijn vrouw in Thailand: ik weet een manier waarom wij 10.000 baht meer per maand kunnen verdienen, teken hier even voor de scheiding, P spreekt af door te gaan met maandelijkse betaling van 20.000 en krijg aftrek voor allimentatieverplichting. Hij spreekt af met zijn vrouw om haar weer te huwen zodra hij de partnerallimentatie niet meer van zijn inkomen kan aftrekken ( na 5 jaar of indien kinderen tot de leeftijd van 12 van het jongste kind). J blijft ondertussen braaf getrouwd en maakt maandelijks 20.000 over zonder recht op korting. Beiden bezoeken zoals voorheen hun echtgenotes in Thailand tijdens hun vakantie, zoals voorheen of zij komen af en toe naar Nederland (90 dagen). Kijk naar dit voorbeeld waarom partnerallimentatie naar een partner in het buitenland vraagtekens kan oproepen want er kan eenvoudig mee gefraudeerd worden.

      • Erik zegt op

       Ger, jij lijkt me een moralist. Niks mis mee, ik heb bewondering voor mensen met een hoge moraal. Maar je ziet ook spoken waar ze lang niet altijd zijn.

       Ik zie in de casus hier in de toekomstplannen geen kwaad; wie zegt dat mevrouw niet na de eerste 90 dagen genoeg heeft van de polder? Of van meneer? En wat de wil betreft, hoeveel stellen scheiden niet en kruipen na 2 jaar, 5 jaar, 8 jaar weer bij elkaar? Moet je dan bij iedere scheiding en alimentatie die vragen stellen? Of aftrek frustreren?

       Ik kijk liever naar wat feitelijk gebeurt. Met die 90-90 situatie ben ik niet gelukkig en daarop heb ik meneer geadviseerd. Het is nu aan hem om het de dienst uit te leggen. Ik stel voor dit onderwerp af te sluiten tot we de visie van meneer lezen.

  • Erik zegt op

   Rembrand, mocht je overwegen de aftrekbaarheid niet in te roepen en jouw partner een bedrag ineens te schenken doe dat dan voordat je uit TH vertrekt en beoordeel vooreerst of je al dan niet voldoet aan artikel 3 lid 1 van de Successiewet 1956. Die wet vind je hier: https://wetten.overheid.nl/BWBR0002226/2022-01-01

   Kort gezegd, als een Nederlander tien jaar of langer uit NL is geëmigreerd dan kan hij/zij belastingvrij schenken (en nalaten). Thailand kent ook schenk- en erfbelasting doch met een ongekend hoge vrijstelling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website