Beste lezers,

Wij komen al enkele jaren voor langere perioden in Thailand, waar we een huis bezitten maar zijn niet uitgeschreven in Nederland.

Nu heb ik een auto op mijn naam staan heb beide rijbewijzen gehaald en nu heb ik een motor gekocht. Maar ik krijg hem niet meer op mijn ‘eigen naam’ omdat ik een bewijs bij emigration moet aanleveren dat ik ben uigeschreven in Nederland.

Is er in dit opzicht iets veranderd? Of veranderd deze regel in de toekomst weer.

Heeft iemand dezelfde ervaring?

Dank voor uw reactie,

R.

7 reacties op “Lezervraag: Hoe krijg ik als niet-ingezetene van Thailand iets op mijn eigen naam?”

 1. Frank zegt op

  Ik kan je alleen iets zeggen over de situatie op dit moment in Chiang Mai.
  Tot voor kort kon je bij immigration een “proof of residence” kopen (500 baht), waarmee je een motor, auto op naam kon zetten. Hiervoor had je alleen je visum en een bewijs dat je een huis huurde of bezat nodig.
  Wegens de grote drukte en ook wel vanwege het misbruik wat hiervan gemaakt werd is door immigration Chiang Mai besloten hier mee te stoppen.
  Nu moet je dus dit bewijs van woonst aanvragen bij de ambassade van land van herkomst.
  Nederlandse ambassade geeft enkel af als bij de aanvraag een bewijs van uitschrijving uit de laatste gemeente wordt gevoegd.
  Deze methode is al eerder geweest en is toen na enkele maanden weer ingetrokken, omdat dit voor sommige landen, waaronder Nederland, inderdaad voor gevallen als het Uwe onmogelijk was om en dergelijk bewijs te verkrijgen.
  Het enige wat U op dit moment kunt doen s de motor op iemands naam te zetten die dit bewijs wel kan verkrijgen, of op een Thaise naam te zetten. Kijk hier wel mee uit want op papier is de eigenaar diegeen die in het boek vermeld staat. Dus zeker met en goed juridisch zeker contract werken, zowel in Engels als voor uzelf in Nederlandse taal. Thai hoeft niet want een rechter zal altijd aan beide partijen vragen of zedit contract hebben getekend. Indien bevestigend word geantwoord is contract geldig. Liegen tegen de rechtbank is in geen geval een optie en wordt zwaar bestraft.
  Veel succes.
  Frank W.

  • rene zegt op

   Ik heb deze morgen, maandag 27 mei, navraag gedaan bij immigration in Chiangmai en men heeft mij verzekerd dat het Bewijs van Woonst nog steeds afgeleverd wordt. Dat had ik wel gedacht. Het ligt niet in de aard van immigration om 500 Bathjes aan de kant te laten liggen.

   • Frank zegt op

    Het zou kunnen rene, maar ebkele vrienden van me kregen 1 maand geleden echt te horen dat Chiang Mai dit niet meer afgeeft. Ennet als ik al schrref, is al eerder gebeurt en toen ook weer ingetrokken. Als dat nu ook het geval is, gelukkig voor de mensen die dit nodig hebben.
    Ik gaf alleenantwoord op hun vraag, naar aanleiding van het feit dat vrienden van me hetzelfde probleem hadden

 2. colin de Jong zegt op

  Het is wel belangrijk dat je met een non-immigrant o visum binnenkomt, en even naar de emigratie met je blauwe of gele huisboekje (tambien baan) of een huurcontract en dan is het zo geregeld. Zet nooit iets op een Thaise naam want dit is Russische roulette, en je hebt geen been om op te staan, tenzij je de Thai een financieringsovereenkomst hebt laten tekenen, en je in het bezit bent van de originele auto of moter papieren. Maar dat is achter de feiten aanlopen en ook vragen om problemen, want meestal eindigt het voertuig ergens in de provincie, en zoek hem dan maar zelf, want daar stopt de politie geen tijd in.

 3. peter zegt op

  Hi
  Je bezit al een huis maar niet de grond neem ik aan heb je dat op een lease overeenkomst dan kan je zelfs met een tourist visa een certificate of residence gaan halen bij de immigratie en diegeven ze wel af is per plaats verschillend.

  auto, scooter, het behalen van het rijbewijs gaat via dat papiertje

  mocht het zo zijn dat je dat huis en de grond op een thaise naam hebt staan bv vrouw etc dan kun je beter een goede persoon zoeken die dat op de juiste manier voor je regelt zodat je in iedergeval gedekt bent als ze de benen neemt(lees:jouw buiten zet)
  ik ken er wel 1 in hua hin die dat voor je regelt

 4. peter zegt op

  Sorry ik lees verkeerd

  Ga met je boekje van je huis naar de reveneu department en vraag een tin nummer aan
  taxpayer number daarmee toon je aan dat je in thailand belasting betaald is zo te verkrijgen en bij de immigratie doen zo ook niet moeilijk maar is van plaats tot plaats verschillend

 5. Adje zegt op

  Ik lees lees iets over geel of blauw huisboekje. Ik neem aan dat je zoiets krijgt als je een huis huurt of koopt? Maar hoe zit het dan als ik bij mijn vriendin, die een eigen huis bezit, inwoon? Kan ik dan geen auto, brommer, motor enzovoort op mijn naam zetten? En mag ik met een internationaal rijbewijs gewoon rijden in de auto die ik van iemand leen? Bijvoorbeeld mijn zwager.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website