Lezersvraag: Nederlander woont in België en wil naar Thailand verhuizen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 december 2014

Beste lezers,

Ik ben Cees. Ben 64 jaar oud. Ben Nederlander die al 15 jaar in Belgie woont en daar een huis heb dat in de toekomst verkocht wordt. Heb altijd buiten Europa gewerkt. Heb een bedrijfs pensioen. Heb nog geen AOW (van Nederland). Ben van plan om in Thailand te gaan wonen.

Heb een retirement visa OA multi entrance. Heb al een internationale verzekering via AETNA. (ook nog een verzekering via Mutualiteit) Heb appartement in Thailand met een huurcontract voor een jaar. Ben op ‘t ogenblik in Thailand maar weet nog niet voor hoelang maar als ik naar Belgie ga begin ik met de uitschrijf procedure.

Ik heb veel zaken van het forum doorgelezen en ook veel nuttige informatie gekregen omtrent dingen die ik niet wist. Aangezien ik een Nederlander ben die in België woonachtig is heb ik vragen waarop ik niet de juiste antwoorden kan vinden dus hoop ik dat jullie mij kunnen helpen:

 • Waar moet ik voor zorgen voordat ik mij uitschrijf of opletten (voorzorgsmaatregelen valkuilen)?
 • Wat is beste procedure/volgorde van doen?
 • Moet ik nog iets in Thailand doen (welke papieren meenemen) voordat ik naar België vertrek?
 • Als ik mij uit België uitschrijf waar ga ik dan met het Formulier 8 naar toe? Nederlandse of Belgische ambassade in Bangkok, moet ik mij wel melden?

Als ik mijn Nederlandse AOW aanvraag doe nadat ik uit geschreven ben kan ik dan mijn Belgisch huisadres adres als een p.a. adres blijven gebruiken en de post vanuit daar doen totdat ik mijn huis verkocht hebt en de switch doe.

Elk advies over de juiste volgorde van handelen is welkom en ook over zaken die ik nu over het hoofd zie.

Bedankt,

Cees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Nederlander woont in België en wil naar Thailand verhuizen”

 1. erik kuijpers zegt op

  Cees, je vraagt….

  ‘ Als ik mijn Nederlandse AOW aanvraag doe nadat ik uit geschreven ben kan ik dan mijn Belgisch huisadres adres als een p.a. adres blijven gebruiken en de post vanuit daar doen totdat ik mijn huis verkocht hebt en de switch doe. ‘

  Ja, mits de SVB weet dat je in TH woont. Want wonend in B heb je een ander belastingregime dan wonend in TH met betrekking tot de heffingskortingen. Zou de SVB dat niet weten en je te boek stellen als inwoner van B dan fraudeer je.

  • Cees zegt op

   Hallo Erik,
   Bedankt voor je snelle reactie, alweer een probleem opgelost. Ik was plan alles officieel te doen dus ook de SVB op de hoogte brengen. De reden dat ik mijn B adres nog wil gebruiken is omdat ik daar nog vaak zal komen ivm werkzaamheden aan het huis en de T post draait niet erg vlot. Groet, cees

 2. cees zegt op

  Hallo lezers,
  Ik had gisteren een reactie op bovenstaande vragen van iemand die in een soortgelijke situatie zit en maar kan deze niet meer vinden. Stuur mij een text met je nummer naar 0611-624-826. Bedankt, cees

 3. Nico zegt op

  Hallo Cees,

  Nadeel zou kunnen zijn dat per 1-1-2014 de heffingskorting komt te vervallen indien men buiten de EU dus bv. Thailand zou wonen. Indien recht op een rustpensioen van uit Belgie plus AOW Nederland is men niet meer sociaal verzekert in Nederland maar in Belgie wat aanzienlijk goedkoper is.
  Voordeel van de mutualiteit is dat men altijd verzekert is zolang je ingeschreven blijft in Belgie, bij ernstige problemen en hoge kosten is het goed om te weten of er geen beperking is met uitbetalingen bij een andere ziektekosten verzekering.
  M.vr. groet,

  Nico Nederbelg

  • patrick zegt op

   klopt niet wat onze Nico Nederbelg vertelt. Als je het tenminste over de ziekteverzekering hebt. Als je gaat reizen moet je het Belgisch ziekenfonds waar je aangesloten bent, verwittigen. Je kunt maximaal 3 maanden onafgebroken in het buitenland verzekerd blijven. Blijf je langer weg, dan ben je niet meer verzekerd. Als je te lang uit het land wegblijft (toch zeker wat niet-Europa betreft) moet je bij terugkeer je terug inschrijven en heb je een wachttijd voordat je kunt genieten van de verzekering. Je bent 64 jaar… als je onverzekerd raakt op je 65ste, is het mogelijk dat het ziekenfonds je niet meer terugneemt. Als dat toch lukt, mag je al gauw rekenen op een kostprijs van meer dan 2000 EUR per jaar. Daarom dat ik voorlopig nooit langer dan 3 maanden weg blijf, mijn huis in België behoud en telkens voor een maandje terugkeer. Zo blijf ik verzekerd… zolang het lukt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website