Beste lezers,

Ik heb een vraag over aanvullend pensioen. Met een vrij gekomen lijfrentekapitaal heb ik een aanvullend pensioen afgesloten. De premie die ik ieder jaar betaalde heb ik steeds van mijn inkomstenbelasting afgetrokken.

Volgend jaar wil ik naar Thailand emigreren en uit Nederland te laten uitschrijven. Ik betaal dan mijn belasting in Thailand, maar lees ik nu dat ik nog steeds belasting over mijn aanvullend pensioen in Nederland moet betalen omdat ik altijd de premie van mijn inkomstenbelasting heb afgetrokken.

Klopt dit verhaal wel?

Groet,

Theo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Moet ik in Nederland belasting betalen over mijn aanvullend pensioen?”

 1. Piet zegt op

  Als je je niet uitschrijft uit NL en vrijstelling bij de belasting in Heerlen aanvraagt ja dan moet je blijven betalen
  Dit soort zaken is al vele malen behandeld op deze blog ..controleer de lezersvragen maar over dit onderwerp
  Groet
  Piet

 2. Kees 2 zegt op

  Lees het belastingverdrag NL Thailand en/of stuur een brief naar de belastingdienst

 3. Henny zegt op

  Het is nog maar de vraag of u belasting gaat betalen in Thailand. Twee keer geprobeerd een belastingnummer te krijgen, steeds afgewezen. Dus belasting betalen in Nederland.

  • l.lagemaat zegt op

   Ik heb een belastingnummer in Thailand, maar blijf belasting betalen aan Nederland terwijl ik ook uitgeschreven ben.

 4. timker zegt op

  Ik ben uitgeschreven uit Nederland en ik heb 2 vervroegde pensioen uitkeringen. Ik heb na 1 jaar een belastingnummer gekregen (afgelopen april 2016) en heb een schikkingsbedrag in Thailand betaald omdat mijn pensioen in NL wordt gestort. Dit schikkingsbedrag was erg laag…
  Omdat het geen overheids pensioenen zijn heb ik via Heerlen vrijstelling aangevraagd en uiteindelijk heb ik via mijn oude woonplaats belastingkantoor vrijstelling voor voorlopig 5 jaar gekregen. Na 5 jaar moet ik het opnieuw aanvragen. De 2 verkregen brieven voor de verstellingen heb ik naar mijn pensioenfondsen moeten sturen. Ik krijg mijn bruto pensioenen nu dus netto gestort (ik betaal dus geen belasting en geen premies).

  • boeng zegt op

   Hallo Timker,

   Knap hoe je dit hebt geregeld, een paar vragen:
   Ben je eerder naar Thailand verhuisd voor het ontvangen van je 2 pensioenen.
   Heb je eerder toen je nog in Nederland woonde en werkte, je premie kunnen aftrekken oftewel in mindering kunnen brengen van jou belastbaar inkomen.
   Als je het eerst hebt afgetrokken dan kan het niet anders dan wanneer je het ontvangt/uit laat betalen, dan moet er afgerekend worden met de fiscus of in Thailand.
   Kan toch nooit zo zijn dat je er eerst profijt van krijgt en later geluk en niet hoeft aftereken.
   De instanties slapen niet hoor.
   Als het je wel gelukt is, dan heb je geluk of je hebt blijkbaar de enige goede weg belopen, in dat geval ; PROFICIAT.
   Hoop dat je later geen naheffing krijgt.
   Groet,
   boeng

   • timker zegt op

    Mijn pensioen is in Nederland van mijn bruto loon ingehouden en zoals ik al vermeld heb wordt er in Thailand belasting over betaald. Echter Goverment Taxes in Thailand wilde niet mijn Thaise bankrekening uitpluizen om te zien welke stortingen pensioen zijn er welke er van mijn vermogen kwamen. Vandaar het schikkings bedrag op mijn Thaise belasting aangifte.

 5. boeng zegt op

  Hallo Theo,
  Uit ervaring weet ik, wanneer je naar Thailand wil emigreren en je hebt in het verleden een eigen zaak gehad en heb je toen het willen aftrekken van de belasting, dan moet je wanneer je het wil laten uitbetalen, dan moet je natuurlijk wel eerst daarover belasting betalen, daar ontkom je niet aan en dat is ook zeer begrijpelijk..
  Ik wil je de volgorde van handelen uitleggen en er is maar een manier en dat is deze, doe je dat niet dan krijg je veel problemen, zowel met de belasting als: met een levensverzekering, waarbij je dat hebt lopen.
  Let goed op:
  Als eerste moet je voordat je naar Thailand verhuisd een maatschappij/Bank vinden die een verdrag heeft met Thailand i.v.m. het geval dat als je jouw pensioen op jouw pensioen gerechtigde leeftijd wil laten uitbetalen, zal je het bedrag eerst via een lijfrente polis laten omzetten en je kan kiezen in eenmaal (maar dan betaal je daar teveel belasting over) of in periodieke termijnen ( dan betaal je alleen over dat deel belasting).
  Er zijn maar twee instanties die dit doen en dat zijn: Nationale Nederlanden en Delta Lloyd, of je kan het via 123levensverzekering.nl als tussenpersoon doen tegen een eenmalig te regelen bedrag van 129,- euro.
  Nogmaals, dit moet je geregeld hebben voordat je je laat uitschrijven uit Nederland, doe je dit niet, gaat het je niet lukken en zou je tijdelijk weer terug moeten naar Nederland en weer even voor 3 maanden inschrijven om dit te regelen.
  Een andere voorwaarden om in Thailand te kunnen emigreren, zijn er 3 essentiële voorwaarden.
  1) je maandelijkse inkomen Bruto moet zijn 65000.- Bath
  2) Of 4400.000,- Bath permanent op een Thaise Bank hebben gestaan, als je met een Thai getrouwd ben Of:
  Of: 800000,- Bath als je niet getrouwd ben.
  Maar let op: als je dus je AOW krijgt, wat op zich geen probleem is als je in Thailand woont, moet je er dus rekening mee houden dat je wel, BRUTO aan een bedrag van 65000,- Bath moet hebben per maand, anders gaat dat dus ook niet werken.
  Dus Bruto AOW en Bruto Pensioen/oudedag regeling te samen.
  Beste Theo, ik hoop dat ik het je duidelijk genoeg heb kunnen uitleggen en als er nog andere vragen zijn, geef ik graag een toelichting, verder veel succes,

  Groet boeng

  • Theo zegt op

   Beste Boeng,

   Dank voor je uitleg. Met het vrijgekomen bedrag heb ik aanvullend pensioen bij Delta Lloyd afgesloten en periodiek voor 20 jaar laten uitkeren. De vraag die ik nog steeds heb wordt mijn aanvullend bruto pensioen straks in Thailand netto uitgekeerd, of wordt eerst belasting in Nederland betaald en daarna netto uitgekeerd. Over dit netto bedrag moet ik straks in Thailand belasting betalen. Ik heb zoiets begrepen dat indien je de premie voor de lijfrente telkens van je inkomstenbelasting aftrek, je aanvullend pensioen uit de vrijgekomen lijfrente altijd in Nederland belast wordt, ook als je in Thailand belastingplichtige bent.

   Groet Theo

 6. boeng zegt op

  Sorry bij punt 2) dit moet natuurlijk 400.000 Bath zijn en niet wat ik daar opschreef,
  Theo en andere lezers,
  Succes

 7. erik zegt op

  Wat jij aanvullend pensioen noemt is een lijfrente. Die is in NL belast tenzij de polis is gesloten VOOR de Brede Herwaardering. Raadpleeg de maatschappij waar de polis liep.

  • boeng zegt op

   Hallo Erik,
   Ik reageerde op de vraag van Theo en gaf daar dus het antwoord op, vervolgens schreef timker zijn punt en daar reageerde ik op.
   Waarop jij daarop ook reageerde.
   Ik weet dat dat van mij een Mixfonds is en afgesloten op 1 April 2000 en is premie vrij en bij beëindiging moet daar een lijfrente voor genomen worden die ik per 1 december 2017 laat uitkeren in maandelijkse bedragen over 10 jaar en wordt door de overgenomen Delta Lloyd via een bankrekening waarop het geld gestort word maandelijks uitbetaald en wordt er gelijk afgerekend met de Fiscus.
   Groet,
   boeng

   • erik zegt op

    Boeng, vaak reageren we niet op elkaar maar gelijk met elkaar. De moderatie plaatst niet iedere 5 minuten dus het kan lijken dat we elkaar napraten maar meestal is dat niet zo.

    Ik reageerde op vraagsteller, niet op jou want jouw antwoord stond er toen nog niet. Bovendien heb ik de mogelijkheid opengelaten dat het bij vraagsteller om een ‘oude’ polis gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website