Lezersvraag: Nalatenschap in Thailand, is dat terug te vorderen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 november 2014

Beste lezers,

Als ik in Thailand geld en/of goederen nalaat aan mijn vriendin, geen officiële partner, heeft Nederland in eerste instantie geen idee waar mijn geld gebleven is. Zou Nederland de medewerking van de Thaise autoriteiten krijgen om dat geld met hun hulp terug te vorderen?

Met vriendelijke groet,

Han

10 reacties op “Lezersvraag: Nalatenschap in Thailand, is dat terug te vorderen?”

 1. erik kuijpers zegt op

  Han, jij laat iets na aan jouw partner. Je bent niet gehuwd lees ik dus ze erft alleen als je een testament hebt gemaakt. Ze kan voorts door jouw overlijden krijgen de volledige eigendom van grond waar jij nu rechten op kunt hebben (lease, opstal, vruchtgebruik) maar dat krijgt ze niet uit hoofde van erfrecht of testament.

  Ik verwijs je naar vraag 22 en 23 van het ‘belastingdossier postactieven’ waarin de regels staan uitgelegd.

  Hoe moet ik jouw vraag verder duiden? je stelt deze vraag niet voor niets. Dat je schulden hebt in Nederland zoals belastingschulden? Die zijn hier niet bekend vermoed ik en alle geld en goederen zijn naar jouw vriendin en nu willen ze verhaal zoeken bij haar?

  Ik denk dat verhaal een illusie is.

  Maar raadpleeg een Thaise advocaat over de inhoud van jouw testament. Dat lijkt me zinvol in deze situatie. Want als men een speld tussen dat testament kan krijgen en naar de rechter stapt kan jouw vriendin toch in de problemen komen.

  Succes.

  • han zegt op

   Hi Erik,
   Nee ik heb geen schulden in nederland. Wat ik bedoel is dat als ik overlijd ,en een flink geldbedrag en een condo nalaat aan mijn vriendin, of de thaise overheid hulp zal bieden bij terug vorderen van een thaise onderdaan. Ik heb al een testament waarin alles naar haar gaat. Dus als ik de pijp uitga en zij haalt met mijn overlijdensverklaring en testament mijn geld van de bank en mijn condo verkoopt. In principe kan de nederlandse overheid dan iets van 30 procent erfbelasting opeisen. Maar voor het zover is staat mijn geld op de rekening van mijn vriendin en zullen ze dus een procedure moeten starten om hun deel te krijgen.
   Zo duidelijker Erik?
   Groet

  • han zegt op

   Moderator: Beste Han, we hebben jouw vraag naar Erik gestuurd.

 2. lung addie zegt op

  zoals vaak wordt de situatie niet duidelijk geschetst. Het is dan ook moeilijk of onmogelijk een juist antwoord op zo een vragen te geven.
  Eén zaak is zeker: op geld staat geen naam. Als jij aan je vriendin baar geld schenkt en zij houdt dit gewoon achter de hand, dan is het niet eenvoudig om, door om het even wie,daar achteraf verhaal op te maken.

  groeten,
  Lung addie

  • han zegt op

   Ik meende dat ik de situatie juist geschetst had. Als ik dood ben kan ik haar geen geld geven.

 3. gert boonstra zegt op

  Han, ik heb het als volgt opgelost. In Nederland bij een notaris een samenlevings- overeenkomst op laten stellen. Het door haar te erven bedrag is dan vrij van sucessierechten.

  • patrick zegt op

   even voor de duidelijkheid: voor zover de informatie die ik bij de notaris kreeg, klopt, is dit niet zo in België. Een samenlevingscontract geeft haar geen speciale erfenisrechten. Van alles wat ze van jou zou erven in een Belgisch samenlevingscontract gaat 68 % af naar de Belgische Staat. Daarom dat ikzelf in België zal huwen, maar met een contract, zodat er wat evenwicht mogelijk is tussen mijn vrouw en mijn kinderen. Dat zal dan per testament geregeld worden.
   Ik wou dit even kwijt voor de Belgen die het blog lezen.

 4. J.C. Heringa zegt op

  Beste Han,
  Wanneer je langer dan tien jaar uit Nederland weg bent, dan kan de Nederlandse fiscus helemaal niets meer claimen bij jouw erfgenaam. (n.b.: wel een testament opstellen t.b.v. jouw partner)

 5. erik kuijpers zegt op

  De 10 jaar termijn is al genoemd. De 30% vraag lees ik nu pas, staat ook niet in de email die de redactie mij zond. Die email heb ik al beantwoord.

  Als jullie beiden voldoen aan de eisen die aan partnerschap worden gesteld, zie vraag 23 van het dossier, dan heeft de overblijvende partner een vrijstelling van, afgerond, 6 ton euro. Dus ga aan die eisen voldoen en je bent na 6 maanden van de zorgen af.

  Indien niet en je gaat heel snel dood en jouw partner haalt de bank leeg, verkoopt de condo en stopt het geld weg, tja, dan geldt de oude regel: van een kale kip…….. etc.

 6. Ron Bergkotte zegt op

  Het beste is alles in box 4 te stoppen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website